Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Endrju
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 25.07.2018 08:50

Dobrze ktoś podsumował kilka postów wyżej. W Chorwacji płace są na niższym poziomie niż w Polsce, gospodyni mi mówiła, że taka kasjerka zarobi 300eur, więc kto może musi się nachapać w 4-5 miesięcy, by przeżyć resztę roku. Co przy dwóch apartamentach nie jest to dla nich specjalnym wyczynem.

Odpływ Polaków jest bardzo widoczny, jestem trzeci raz w tej samej mieścinie i jak kiedyś byli tu sami rodacy i Czesi, to teraz dominują Niemcy.

A kasiorę trzepią głównie na tym co jest podstawą każdego dnia, czyli napojach. Woda 7Kn, Piwo 10Kn w sklepie, Orangina, Sprite, Cola 0,2l w konobie 18Kn.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 25.07.2018 09:02

Cóz, powtórze to co napisalam kilka stron temu

P.S.Jest wielu takich (żeglarze!), którzy w 2 tygodnie w Chorwacji zostawiają równowartość ceny kawalerki w niejednym polskim mieście, ale czy o to chodzi, żeby porównywać się z nimi? Chyba, że ktoś zawistny. A w Polsce też trzeba za coś żyć, nie? Te wydatki wakacyjne nie nie są aż dużo wyższe od tego, co wydaje się w czasie reszty roku w domu.

Ile razy żeglowałeś że wydajesz takie opinie? Bo jakoś mi zabrzmiało jak: ja co prawda nie słyszałem tej piosenki ale chciałbym powiedzieć na jej temat kilka słów :roll:
Jest wielu takich (żeglarzy), którzy zostawiają tam zdecydowanie mniej pieniedzy niż osoby spędzające wakacje w apartmanie :roll:
Bo nie jest sztuką wydać pieniądze - sztuką jest zorganizować sobie bajkowe wakacje mając ograniczone środki.

Bo nie jest sztuką wydać pieniądze - sztuką jest zorganizować sobie bajkowe wakacje mając ograniczone środki
Ostatnio edytowano 25.07.2018 09:07 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 25.07.2018 09:03

Jemy tanio, ale to co lubimy. Kebsem i hamburgerem z plejskawicą też nie pogardzimy. Doradę jedliśmy i szału nie zrobiła . Na Pagu za porcję z frytkami płaciliśmy 70 kun.
Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że nikt czasu przy garach nie marnuje i codziennie obiadokalację jemy w knajpie. O wyższości piwa nad winem nie ma co pisać, każdy ma swoją rację. Wiem jednak jedno, że rybna plata w Supetarze za 350 kun najmniej nam smakowała i więcej jej nie braliśmy, a mieszane mięso w Rogoznicy za 170 kun dla 3 osób było wyśmienite.
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 25.07.2018 09:10

... każdy je to co lubi, lub to na co go stać. Zawsze jadamy w konobach / restauranach, nie szalejemy, ale niestety ceny z roku na rok sa coraz wyższe. Kilka lat temu:
- za kalmary płaciliśmy 50-60 kun - obecnie 70-90,
- dorada, kiedyś 80, obecnie 120,
- lody, kiedyś za kuglę 4-5 kun, a teraz 8,
- makaron z owocami morza był po 50, teraz średnio 70 ... jak żyć?
ps. "kiedyś" znaczy 3, 4 lata temu

... na przyszłe wakacje na serio rozważam Grecję.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.07.2018 09:25

Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 25.07.2018 09:39

Habanero napisał(a):Jemy tanio, ale to co lubimy.

Ależ oczywiście - my też to co lubimy. Mięso w Chorwacji rzadko jemy, głównie rybki i inne wodne stwory.

Habanero napisał(a):O wyższości piwa nad winem nie ma co pisać, każdy ma swoją rację.

Znów: nikt tu nie mówi o wyższości, tylko o cenie. Nie sztuka wymachiwać rachunkami na 300 Kn za obiad dla 4 osób, jeśli widnieją tam czewapy, pizza i piwo. (Na tej samej zasadzie, nie ma co się podniecać rachunkami na 800 Kn, jeśli rybę zapija się winem). Zresztą, nie wino tu podraża sprawę, tylko cena za kg ryby. Ale będę (w relacji, którą zaczynam na dniach) pokazywał też opcje budżetowe - można zjeść taniej, tylko że nie zawsze o to chodzi. A już nigdy TYLKO o to :papa:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.07.2018 09:49

SingSing74 napisał(a):Kilogram ryby na dwóch i niedojedzeni ? 8O

No to nie dziwię się, że tyle wam poszło. :wink:

Może miała tyle szkieletu ze zostało 200gr mięsa :mrgreen:
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 25.07.2018 09:56

Janusz Bajcer napisał(a):https://www.cenynaswiecie.pl/porownanie-cen-w-chorwacji-i-w-grecji,38,63/

... "średnie" ceny nijak się mają do tego co kupujemy. Jeżeli na śniadanie kupię sobie prsut, miejscowe oliwki i oliwę oraz owczy (niekoniecznie paski) ser, a na obiadokolacje pójdę do przeciętnej konoby, to ceny żywności w marketach niewiele tu zmieniają. Nie wiem jak ceny lokalnych produktów i miejscowych dań wyglądają w Grecji, ale na konkurencyjnym forum piszą, że jest taniej ... i równie smacznie :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.07.2018 10:01

Jaceł napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):https://www.cenynaswiecie.pl/porownanie-cen-w-chorwacji-i-w-grecji,38,63/

... "średnie" ceny nijak się mają do tego co kupujemy. Jeżeli na śniadanie kupię sobie prsut, miejscowe oliwki i oliwę oraz owczy (niekoniecznie paski) ser, a na obiadokolacje pójdę do przeciętnej konoby, to ceny żywności w marketach niewiele tu zmieniają. Nie wiem jak ceny lokalnych produktów i miejscowych dań wyglądają w Grecji, ale na konkurencyjnym forum piszą, że jest taniej ... i równie smacznie :)

Ale w czym problem?

Każdy jedzie tam gdzie chce i na co go stać

Ja Grecji nie rozważam bo jest za daleko jak na jazdę na raz autem. Wolę cro. Jeszcze mnie na to stać a jak zbiednieje to będzie krócej, całkiem bez knajp i na ziemniakach i cebuli z domu :)

Jedź do Grecji czy gdzie tam masz ochotę :)
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 25.07.2018 10:15

... w niczym, to nie jest "wątek" o problemach, tylko o cenie "urlopu w Chorwacji" ... po prostu piszę na temat :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2018 10:22

CTRX napisał(a):Najzwyklejszy supermarket:
Ser Gouda 150g w plasterkach - ponad 10 zł !
Zwykłe piwo Ożujskie - 6,7 zł

Żółty ser warto kupować krojony na wagę na stoisku z serem, taki np. Podravec (mój ulubiony) kosztował 60 kun z kawałkiem za kilo. Wędliny pakowane też są dużo droższe od tych samych wędlin sprzedawanych na wagę.
Ożujsko sprzedają też w 1l i 2l plastikach. W Lorenco w Pagu kosztowało 20,99 kun za pakiet 2x2l. Tylko oczywiście jak już się taką butelkę otworzy, to nie warto trzymać napoczętej na następny wieczór, bo straci bąbelki ;)
marynamaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marynamaj » 25.07.2018 10:39

Ceny w Sv. Filip i Jakov:
makrela z grilla (2 rybki ok. 25 cm + frytki+ajvar) - 50kn (zjadłam na pół z synem :D )
karkówka z grilla (2 kotlety z małą kostką + frytki+ajvar) - 40kn
miesna plata dla 2 osób (4 cevapci, 2 kiełbaski, 2 filety z kurczaka, 2 kotlety z karkówki) - porcja w sumie dla 3 osób - 120 kn
pizza - od 38 kn -margarita, hawajska, vezuvio - 40 kn
rower wodny 60kn za 1h
wino (0,2), piwo (0,5) napoje typu cola, orangina (0,25) - po 16 kn
nocleg - aparament 4 os. (2 pokoje 2 osobowe + osobna kuchnia + taras+klima ok. 200 do plaży) - 46 EUR (termin 24.06-06.07)
:papa:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.07.2018 11:02

pascalek napisał(a):Ożujsko sprzedają też w 1l i 2l plastikach. W Lorenco w Pagu kosztowało 20,99 kun za pakiet 2x2l ...

Ta cena to za 2x2l???

Ja tu widuje w takiej cenie 2l
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 25.07.2018 11:20

piotrulex napisał(a):
pascalek napisał(a):Ożujsko sprzedają też w 1l i 2l plastikach. W Lorenco w Pagu kosztowało 20,99 kun za pakiet 2x2l ...

Ta cena to za 2x2l???

Ja tu widuje w takiej cenie 2l

No to by była fajna opcja, ale 2 litry w tej cenie to też uczciwa zapłata :lol: za 0,5 wychodzi ok 3 zł więc jak u nas :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2018 11:24

W bośniackim markecie w pobliżu Pocitelj 2 litry Karlovacko w promocyjnej cenie 5,60 zł.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 534
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone