Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ewela9021
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewela9021 » 30.08.2011 21:33

facet ma racje ,ubawiła mnie do łez ta relacja
:lol: :lol:
mamaZuzi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamaZuzi » 30.08.2011 21:51

mnie też ubawiła,a w sumie jeszcze bardziej mojego męża :lol: ma facet talent! :D
Tom_Bo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom_Bo » 31.08.2011 08:49

2011r, 3 osoby, Orebic. Po drodze 1 dzien w Wenecji i 2 w Plitvicach.
Auto 2 litry benzyna, stąd spory koszt paliwa (trasa 4 tys.km).

Koszty ogółem 8 553 zł
Paliwo 2 585 zł
Noclegi po drodze 747 zł
Noclegi na miejscu 2 075 zł
Opłaty drogowe TAM 349 zł
Opłaty drogowe POWRÓT 203 zł
Impreza dodatkowa 1 - Wenecja 303 zł
Impreza dodatkowa 2 - Plitvicka Jezera 191 zł
Ubezpieczenie (osób i auta) 100 zł
Kwota zaplanowana na wydatki (pamiątki, posiłki, lody itp.) 2 000 zł

Zrobiłem sobie arkusik excel do różnych symulacji, chętnie udostępnię.
Obrazek
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 31.08.2011 10:57

Nie no... czapki z głów :)
Ten wątek faktycznie jest BEZ SENSU!

Ale skoro już tu jestem, to napiszę jak ja w prosty sposób obliczam koszty wakacji (bez arkuszy :) )
Mój wynik końcowy to suma 4 (czterech) składników:
1. cena ubezpieczenia
2. bak do pełna w Polsce
3. zakup 2000 koron czeskich
4. zakup 2500 euro
Jak zostaje parę euro, to odejmuję od sumy, nie mówię o tym żonie ( :wink: ) i... koniec

Tylko, że ja mam prościej: nigdzie nie płacę kartą - nawet na słynnych bramkach, bo wyjeżdżamy zawsze w poniedziałek i na granicy jesteśmy w środku nocy (pusto).
Pozdrawiam :)
Aha: kwota 2500 euro jest podana przykładowo.
Tom_Bo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom_Bo » 31.08.2011 12:56

witia napisał(a):Ale skoro już tu jestem, to napiszę jak ja w prosty sposób obliczam koszty wakacji (bez arkuszy :) )

Doceniam żart i ukrytą ironię :-)
Mój arkusik to w części zaamysłu plan kosztów w pieniądzu, ale bardziej to "plan podróży". Warto się zastanowić i przewidzieć, gdzie (na trasie) wystąpi potrzeba płatności taką czy inną walutą, gdzie wkraczam w obszar winiet (a może zamiast po nocy panicznie ich szukać lepiej nabyć je już w Polsce), gdzie warto mieć parę drobnych (np. kun) żeby nas ktoś nie oszwabił na przelicznikach.
Oszczędzać na wyjeździe i wozić kartofle to jedno, ale zaplanować i przygotować się do wyjazdu to dwa 8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.08.2011 13:08

Tom_Bo napisał(a):Zrobiłem sobie arkusik excel ...

Bomba! Dla mnie ten program to zwykły wirus, więc doceniam 8O

Tom_Bo napisał(a):... ale zaplanować i przygotować się do wyjazdu to dwa 8)

Wziąłem trochę pieniędzy do kieszeni i dwie karty ...

Też się sprawdziło ;)
Tom_Bo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom_Bo » 31.08.2011 13:11

weldon napisał(a):Wziąłem trochę pieniędzy do kieszeni i dwie karty ...
Też się sprawdziło ;)

I na pewno wydałeś 1.300 zł a Twoje auto spaliło 2,3 litra/100km. Taaa....
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.08.2011 13:14

Karta i euro załatwia sporo ze wspomnianych przez Ciebie problemów. Kiedyś zdarzało mi się planować i wiem że nigdy nie zrealizowałem tego co zaplanowałem. Co do kun, zawsze zdarzy mi się przez samym wyjazdem powrotnym wybrać tyle na ile większość bankomatów pozwala czyli 2 tyś. i jeszcze nigdy nie udało mi się więcej niż 1 tyś. wydać, tak więc wjeżdżając w roku następnym kun mam na tyle sporo, że nawet na zatankowanie, autostrady i obiad spokojnie starcza, na wypadek gdyby wyłączyli w ten dzień światło w całej Chorwacji :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.08.2011 13:20

Tom_Bo napisał(a):
weldon napisał(a):Wziąłem trochę pieniędzy do kieszeni i dwie karty ...
Też się sprawdziło ;)

I na pewno wydałeś 1.300 zł a Twoje auto spaliło 2,3 litra/100km. Taaa....

O! A skąd takie wnioski? 8O

Wydałem, zgodnie z tematem postu, tyle, ile wydałem.

Twoja interpretacja jest mocno naciągana.

PS a z tym podziwem w opanowaniu Excela to poważnie - strasznie kretyński program :D

Szacun.
Tom_Bo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom_Bo » 31.08.2011 13:28

weldon napisał(a):Twoja interpretacja jest mocno naciągana.

Cofam, sorry 8)
Narzędzie zrobiłem dla znajomych. Ciągle pytali - ile kosztuje wyjazd. To forum pokazuje, jaka jest rozpiętość możliwości. Zamiast odpowiadać dałem arkusz - zaplanuj, wpisz swoje pomysły i oczekiwania. Liczb nie oszukasz, możesz co najwyżej mniej jeść, jechać wolniej i objazdami, mieszkać taniej, bo np. dalej od morza. Twój wybór.
Robak1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robak1984 » 07.09.2011 10:56

Znajomi byli w czerwcu w Wisełce. Do dyspozycji mieli dwa domki. Za nocleg płacili 35 zł od osoby. Jechali w 8 osób ze Śląska jednym autem (vanem), zrobili ok 1800 km. Za paliwko wyszło im ok. 100 zł za osobę. Byli tam 10 dni więc za dojazd i nocleg w sumie wyszło im 450 zł. Wzięli ze sobą konserwy, wędliny, zupki chińskie i jakieś inne "szybie dania". Koszt tego "prowiantu" to ok 100 zł na osobę. Na miejscu kupowali tylko chleb i alokohol - koszt ok 200 zł. 10 dniowy wyjazd kosztował ich 750 zł. Dojazd do Wisełki idealny. Ze Śląska najpierw autostradą A4, później niemieckimi autostradami do Szczecina, a stamtąd dobra droga do Wisełki. Dojechali w 6,5 godziny (ok 750 km).

Dla porównania brat z żoną był w lipcu w Dubrovniku na 7 dni i wydali w sumie 7000 zł...
Oczka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Oczka » 07.09.2011 11:36

Wygląda na to, że wiadomości, jakie niedawno usłyszałam gdzieś w tv, że podobno wakacje kosztują Polaków coraz mniej, są wyssane z palca. ;-)
Zastanawiam się tylko czy warto jest decydować się na przejazd swoim samochodem.. Wiem, że są tego plusy, bo można zatrzymać się kiedy i gdzie tylko chcesz, ale jednak opłaty za paliwo przeważają w kosztach... No chyba, że się wygrywa jak typek z artykułu http://sites.google.com/site/7770news/ . Wtedy można jeździć w tą i z powrotem nawet czołgiem. ;-)
Robak1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robak1984 » 07.09.2011 12:25

Oczka napisał(a):Wygląda na to, że wiadomości, jakie niedawno usłyszałam gdzieś w tv, że podobno wakacje kosztują Polaków coraz mniej, są wyssane z palca. ;-)
Zastanawiam się tylko czy warto jest decydować się na przejazd swoim samochodem.. Wiem, że są tego plusy, bo można zatrzymać się kiedy i gdzie tylko chcesz, ale jednak opłaty za paliwo przeważają w kosztach... No chyba, że się wygrywa jak typek z artykułu http://sites.google.com/site/7770news/ . Wtedy można jeździć w tą i z powrotem nawet czołgiem. ;-)

Zależy gdzie chcesz tym samochodem jechać, w ile osób i ile średnio auto spala...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.09.2011 12:36

I co chcesz ze sobą zabrać. Głupio bym raczej wyglądał wsiadając do autobusu bądź samolotu z pontonem w jednej ręce i 40 kilową zaburtówką w drugiej :D
dzoony
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzoony » 10.09.2011 17:39

A ja w tym roku 16 czerwca za 7 dniowe wczasy last minute do hotelu Posejdon w Vela Luka z wyżywieniem hb za 3 os zapłaciłem 2247 zł.Wylot był z Gdańska(wcześniej chciałem kupić sam przelot czarterowy do Dubrovnika to zaśpiewali 1200 zł za os).Vela Luka nic specjalnego ale za takie pieniądze nie ma co narzekać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone