Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rufus295
Croentuzjasta
Re: Czy z takim budżetem damy radę?

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 02.05.2018 13:27

100metrów od morza jest dla mnie do przeżycia. Jadranką nie przechodzisz tylko jest tunel, także dzieciaki same do domu latały:)
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 02.05.2018 13:29

malinero napisał(a):Czy do podanego budżetu wliczasz tylko wydatki na trasie i w Chorwacji, czy też takie które trzeba ponieść w związku z podróżą - ubezpieczenie turystyczne, buty do wody, maty, parasole i inny sprzęt plażowy, żywność itp.?

Jak wyżej napisano, za 6k skromnie przeżyjesz, ale musisz założyć dodatkowo 1k na w/w wydatki.

A do chorwackich realiów cenowych z 2006 musisz dodać kilkadziesiąt procent, zwłaszcza na Istrii w sierpniu.

To jest cały budżet jaki posiadam na wyjazd w chwili obecnej. Mam na uwadze koszt ubezpieczenia, natomiast bez przesady, sprzęt plażowy itp nie spowoduje, że wyjazd nagle tak drastycznie podrożeje. Koła, rękawki itp mamy w dużej ilości, parasole też nie kosztują milionów, głowy nie dam czy nie mamy jeszcze gdzieś tego sprzed lat ;)
Co do realiów cenowych na miejscu, to nawet nie pamiętam jakie były w 2006 ale wiem, że jest przepaść, bo mam kilku znajomych jeżdżących co roku, więc raporty cenowe mam w miarę aktualne.

Jeszcze co do Istrii, czy mam rozumieć, że jest droższa niż reszta Chorwacji ?
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 02.05.2018 13:34

rufus295 napisał(a):Myślę że takie autko przy 100km/h spali nie więcej niż 8litrów, i tu szukałbym oszczędności. Tam gdzie możliwe-omijać autostrady( ja spinać się nie muszę a w Cro jadę jedynką). Ładne apartamenty dwu pokojowe masz za 60 euro, 5km za Omiszem. Także 10dni w tym budżecie spokojnie do zrobienia.

No właśnie miałam zapytać, czy ktoś jeszcze w ogóle jeździ jedynką :) Ja bardzo miło wspominam leniwą podróż z Baskiej Vody do Cavtat, gdzie się przenieśliśmy po tygodniu :)
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 02.05.2018 13:34

6 tyś to na pewno wystarczy Ci na tydzień z restauracjami co drugi dzień albo na 10 dni bez knajp.
Jak wspominałem w innym wątku, ja liczę 500zl za rodzinę 2+2 dziennie. Nocleg, obiad w restauracji i zakupy spozywcze. Nie wliczam w to kosztów podróży, promów itp.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 02.05.2018 13:44

Ok, sprzęt plażowy to nie są duże pieniądze, ale z doświadczenia wiem, że kosztów przygotowawczych zawsze się uzbiera na kikaset zl i więcej. Zawsze warto też mieć w zapasie gotówkę na nieprzewidzane wydarzenia.

Istria leży blisko Włoch i Austrii. Sierpień to dla Włochów święty miesiąc wakacyjny i pełno wszędzie, przez to pompują ceny kwater i knajp.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 02.05.2018 13:48

malinero napisał(a):Ok, sprzęt plażowy to nie są duże pieniądze, ale z doświadczenia wiem, że kosztów przygotowawczych zawsze się uzbiera na kikaset zl i więcej. Zawsze warto też mieć w zapasie gotówkę na nieprzewidzane wydarzenia.

Istria leży dośc blisko Włoch i Austrii. Sierpień we Włoszech to święty miesiąc wakacyjny i pełno wszędzie, przez to pompują ceny kwater i knajp.

Zgadzam się całkowicie, szczególnie przy wyjazdach z dziećmi ;) Coś na czarną godzinę na pewno będzie ;)

Pamiętam, poprzednio tez niestety byliśmy w sierpniu. Czyli w tym czasie lepiej jednak sobie Istrię odpuścić? Ale wtedy co w zamian, jeśli nie Dalmacja ?
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 02.05.2018 13:51

Moim zdaniem 6 tys na tydzień wystarczy spokojnie, oczywiście bez szaleństw. My 2 lata temu na Hvarze byliśmy za 5,5 tyś. 10 nocy. Co prawda w robinsodnadzie (ale celowo) płaciliśmy 50 e za nocke. W tym roku w Jelsie na Hvarze też płacimy 50 e za noc za 2+2 ,więc moim zdaniem końcem sierpnia do 60 e znaleźlibyście nocleg. Co do Istri, nie byłam, ale wiele osób pisze, że drożej niż w Dalmacji. Może lepiej dołożyć to 200- 300 km i mieć piękne widoki i może lepsze ceny :?:
W każdym razie nie zniechęcajcie się, planujcie i szukajcie w miare dobrego noclegu a na pewno się uda. Oczywiście, że zawsze fajnie mieć więcej kasy, ale nawet z takim budżetem można spędzić cudne wakacje o czym sama się przekonałam :wink:
Ostatnio edytowano 02.05.2018 14:08 przez wiolek_lp, łącznie edytowano 2 razy
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 02.05.2018 13:53

Tak naprawdę dojazd to Istrii czy dalej na południe, to w przypadku jazdy autostradą niewielka różnica czasowa i kosztowa. Może gdzieś za Zadarem albo Pag?

Bardziej bym się martwił tym czy coś się znajdzie w rozsądnej cenie, bo to wciaż wysoki sezon, a ty zabierasz się do szukania bardzo późno.
Ostatnio edytowano 02.05.2018 13:55 przez malinero, łącznie edytowano 1 raz
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.05.2018 13:53

corrina napisał(a):Pamiętam, poprzednio tez niestety byliśmy w sierpniu. Czyli w tym czasie lepiej jednak sobie Istrię odpuścić? Ale wtedy co w zamian, jeśli nie Dalmacja ?

Kvarner.

Co do Istrii, byłem tam w drugiej połowie sierpnia, po trzech pobytach w Dalmacji. Nie odczułem, że jest drożej, ani, że jest ciaśniej. :wink:

Budżet, którym dysponujecie wystarczy. Oczywiście bez szaleństw. :lol:
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 02.05.2018 13:57

wiolek_lp napisał(a):Moim zdaniem 6 tys na tydzień wystarczy spokojnie, oczywiście bez szaleństw. My 2 lata temu na Hvarze byliśmy za 5,5 tyś. 10 nocy. Co prawda w robinsodnadzie (ale celowo) płaciliśmy 50 e za nocke. W tym roku w Jelsie na Hvarze płacimy 55 e za noc za 2+2 ,więc moim zdaniem końcem sierpnia do 60 e znaleźlibyście nocleg. Co do Istri, nie byłam, ale wiele osób pisze, że drożej niż w Dalmacji. Może lepiej dołożyć to 200- 300 km i mieć piękne widoki i może lepsze ceny :?:
W każdym razie nie zniechęcajcie się, planujcie i szukajcie w miare dobrego noclegu a na pewno się uda. Oczywiście, że zawsze fajnie mieć więcej kasy, ale nawet z takim budżetem można spędzić cudne wakacje o czym sama się przekonałam :wink:

Dzięki, to brzmi optymistycznie :) Hvar też zawsze był na liście marzeń chorwackich.
Wiadomo, że zawsze lepiej mieć więcej kasy i szaleć, ale ja po prostu tęsknię za tymi widokami. Na szczęście nie jestem już na etapie, że muszę z wszystkiego na miejscu korzystać na full, jadać w knajpach co wieczór itp. Dzieciom też z pewnością widoki i ciepła woda wynagrodzą plastikowe badziewia z Władysławowa :lol:
Nie chciałabyś podesłać namiarów na ten nocleg tegoroczny (na prv) ? ;)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 02.05.2018 13:58

corrina napisał(a):natomiast bez przesady, sprzęt plażowy itp nie spowoduje, że wyjazd nagle tak drastycznie podrożeje. Koła, rękawki itp mamy w dużej ilości, parasole też nie kosztują milionów, głowy nie dam czy nie mamy jeszcze gdzieś tego sprzed lat ;)

Moja żona jak idzie do sklepu przez wyjazdem to 300-400zł nie ma (pełna apteczka, kremy, maści, żele do opalania). Ja idę po sprzęt pływacki to 300-400zł nie ma (ostatnio w Decathlonie).
Więc to nie jest taki grosz.
Chyba, że na bieżąco macie takie rzeczy w domu.

PS. najtańsza jest Dalmacja w okolicach Makarskiej.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.05.2018 13:59

Na tygodniowy urlop taki budżet powinien wystarczyć. Czy uda się na dłużej, to możesz tylko gdybać, dopóki nie znajdziesz apartamentu.
Rozejrzyj po Istrii, Krku, okolicach Zadaru. Rozpiętość w cenach w zależności od lokalizacji i standardu jest ogromna. Jak wyślesz parę zapytań i poznasz orientacyjny koszt noclegu sama stwierdzisz czy możesz sobie pozwolić na 7, 8 czy 10 dni.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 02.05.2018 14:00

malinero napisał(a):Tak naprawdę dojazd to Istrii czy dalej na południe, to w przypadku jazdy autostradą niewielka różnica czasowa i kosztowa. Może gdzieś za Zadarem albo Pag?

Bardziej bym się martwił tym czy coś się znajdzie w rozsądnej cenie, bo to wciaż wysoki sezon, a ty zabierasz się do szukania bardzo późno.

No tak, zdaję sobie sprawę.. Wprawdzie poprzednio dość szybko znaleźliśmy i w Baskiej Vodzie i w Cavtat coś na miejscu od ręki, ale tak jak pisałam, z dziećmi nie pozwolę sobie już na taką swobodę. Nie planowałam w ogóle tej Chorwacji na ten rok, ale jak zaczęłam dodawać wszystkie krótkie wyjazdy weekendowe plus ewentualnie tydzień gdzieś na mazurach (na Bałtyk nie było nas stać) to wyszło, że jakby to wszystko pokasować (a mogę jeszcze), to by się uzbierało na wyjazd do Chorwacji :)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 02.05.2018 14:07

corrina napisał(a):Dzięki, to brzmi optymistycznie :) Hvar też zawsze był na liście marzeń chorwackich.
Wiadomo, że zawsze lepiej mieć więcej kasy i szaleć, ale ja po prostu tęsknię za tymi widokami. Na szczęście nie jestem już na etapie, że muszę z wszystkiego na miejscu korzystać na full, jadać w knajpach co wieczór itp. Dzieciom też z pewnością widoki i ciepła woda wynagrodzą plastikowe badziewia z Władysławowa :lol:
Nie chciałabyś podesłać namiarów na ten nocleg tegoroczny (na prv) ? ;)

Jasne zaraz wyślę namiar :)

Ps. edutuję wcześniejszy post, pomyliło mi się na Hvarze w 1 tyg lipca płacimy 50 a nie 55 e :wink: Tydzień wcześniej na Korculi 55 e :smo:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.05.2018 14:17

kaeres napisał(a):PS. najtańsza jest Dalmacja w okolicach Makarskiej.

IMO najtaniej w Dalmacji lokum można znaleźć na Riwierze Zadarskiej, ale myślę, że nie warto.

corrina, czy interesują Cię apartamenty wyłącznie z osobną sypialnią, czy ekonomiczne studia w ostateczności też?

Wiola, jako specjalistka od fajnych i tanich apartamentów pewnie coś podrzuci, i to w niejednym miejscu. :wink:

Z zasady mieszczę się w 7 tyś. PLN za dwutygodniowy pobyt - oczywiście bez zbytnich szaleństw w konobach i przy ap. w cenie do 50-55E rezerwowanych dużo wcześniej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 504
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone