Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tayla
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tayla » 25.02.2018 07:51

Czy koszt pobytu w TYM samym apartamencie, obiadu w tej samej konobie ect. rok temu, dwa lata temu zwiększył sie drastycznie?
Nie jest dla mnie argumentemn,, dwa lata temu płacilem 50 e a rok temu 80e'' jeżeli były to inne miejscowości, inna lokalizacja dla stwierdzenia że podrożało.
Jestem ciekawy jak zwiekszyły się koszty pobytu w tych samych warunkach, miejscu - moze ma ktoś takie doswiadczenie?
Ciekawe również czy ktoś ma podobne wyliczenia sprzed np.6-8 lat :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.02.2018 08:00

anakin napisał(a):(...) Ty twierdzisz, że takie podwyżki są rzeczą normalną.
Ja wręcz przeciwnie (...)
To tak nie do końca z tą normalnością.
Napisałem:
podwyżka jest jak najbardziej uzasadniona
Ja to taki dziwny człowiek jestem. Wielu mi mówi, że naiwny.
Wyznaję zasadę "domniemania niewinności". I to dość poważnie.
Przy przykładowej podwyżce parkowej (jeśli temat mnie w ogóle zainteresuje) zanim wsiądę (jeśli w ogóle) do wspólnego pociągu "kasa, kasa", staram się szukać innych ewentualnych powodów podwyżki. Jeśli takowe się znajdą, nie rzucam się na nie jak szczerbaty na suchary, tylko szukam dalej. Może znajdą się jeszcze inne, albo tamte zostaną powtórzone w dobrych źródłach.
Mając taki materiał kątęplóję sobie nad prawdopodobieństwiem i wiarygodnością tych i tamtych...

Kilka postów wyżej piekara114 pochwalił/a się kąpielą pod Velkim Slapem.
Nie twierdzę, że napisał pod tym z żalem "Cóż....historia....",
lecz odniosłem takie wrażenie, że to było z żalem.
W podlinkowanym przeze mnie artykule (2 strony wcześniej) jest dokładnie wyjaśnione, dlaczego zakazano kąpieli w Jeziorach Plitvickich. Obiema ręcyma i nogoma się pod tym zakazem podpisuję.

Podobnie jestem zdania, że w wielu miejscach na Ziemi należy ograniczyć ilość turystów.
Czasami (a nawet często) cena jest najlepszym regulatorem frekwencji.

Dlatego w swojej naiwności jestem zdania, że rzeczona podwyżka miała na celu zasadnicze ograniczenie przepływu czynnika ludzkiego przez Park.

Wielu twierdzi: kasa, kasa
I spora część z nich (przyjmijmy, że 40%) nie odwiedzi Parku.
Bo za drogo, bo zdziercom nie dam...

Zamiast 1000 ludzi po 150 kun (= 150.000 kun), Park odwiedzi 600 ludzi po 250 kun (= 150.000 kun)
I w tym momencie (jeśli moje założenie o 40% jest względnie poprawne*) argumentacja "kasa, kasa" ma tę samą wartość, co płaska ziemia, chemtrails'y i szczepionki.
(choć akurat do szczepionek wymyśliłem sobie własną teorię :mrgreen: )

Ale jak najbardziej jest możliwe, że całkowitą rację ma frakcja "kasa,kasa".
Cóż, zadumam się nad tym przez chwilę i dalej będę wierzyć w ludzi :oczko_usmiech:

*mam nadzieję, że zobaczymy za jakiś rok w raporcie z 2018
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 25.02.2018 11:13

krutom napisał(a):
czesiu1976 napisał(a):...
a kozy przychodzą mi na myśl jak myślę o ciapatych :mrgreen:
...

I tak się zastanawiam, co to ma wspólnego z szacunkiem do ludzi, może nawet nieco innych, ale ludzi. :!:
I gdzie jest moderacja :?: i zasady forum :?: :!: :!: :!:

Dla przypomnienia:
Ciapaty. Pogardliwe określenie Pakistańczyka, Hindusa lub innego ciemnoskórego człowieka (choć nie Murzyna!) przywleczone przez przebywających czasowo w UK. Określenie jest typowe dla emigrantów polskich i pochodzi prawdopodobnie od nazwy hinduskiego pieczywa.

Widać są poważniejsze problemy niż zawracanie sobie d..y takimi błahostkami.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 26.02.2018 09:29

Fragment ciekawego wywiadu z grudnia 2017 r. z Agnieszką Puszczewicz, nową dyrektor Narodowego Ośrodka Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji w Warszawie:

"Prawie milion Polaków odwiedziło Chorwację w tym roku. To stawia Chorwację na pierwszym miejscu wśród krajów odwiedzanych przez turystów z Polski – indywidualnie i z biurami podróży.

To był rzeczywiście rekordowy rok. Do Chorwacji przyjechało odpoczywać prawie milion gości z Polski. Byli więc czwartą narodowością odwiedzającą Chorwację, po Niemcach, Słoweńcach i Austriakach. W dodatku w tym roku liczba gości z Polski wzrosła o 23 procent. To dużo więcej niż średnia, bo według systemu eVisitor od stycznia do końca listopada 2017 roku Chorwację odwiedziło ponad 18 milionów gości, co dało wzrost o 13,1 procent w stosunku do roku poprzedniego. W sumie skorzystali ze 100 milionów noclegów. Mamy się więc czym chwalić!

Redaktor:
Skoro gości coraz więcej, w dodatku są coraz zasobniejsi, a ich wymagania rosną, to i ceny idą w górę. Dawniej Chorwacja miała tę zaletę, że była stosunkowo tania na tle innych krajów europejskich z ciepłym morzem.

To się bardzo mocno zmieniło w ostatnich latach. CHORWACJA nie jest już i NIE CHCE BYĆ TANIM KRAJEM. Jest dzisiaj światowej klasy destynacją premium. Wpłynęły na to przede wszystkim bezpieczeństwo, ogromna liczba inwestycji i podniesienie jakości usług, a także popyt, o którym pan wspomniał.

Kiedy spotkamy się za rok, żeby zrobić podsumowanie,to jestem pewna, że będziemy mogli powiedzieć, że mocno przekroczyliśmy liczbę miliona turystów z Polski, którzy odwiedzili Chorwację w 2018 roku. To jest realne, jeśli weźmiemy pod uwagę potencjał Chorwacji, sympatię Polaków i nasze plany marketingowe.
"
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.02.2018 10:21

Na majówkę zrobiłem rezerwację nad Gardą i nocleg kosztuje 95E. W sierpniu odpowiednio kosztuje ten apartament 140E. w Cro płacę w sierpniu 60E. Chorwacja jest tania :mrgreen: :D
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.02.2018 10:50

@ Rysio,
czysta ciekawość: czy przez cały ten czas jak tam jeździsz do Ivana i masz niezmienne ceny (?) polepszył on "jakość usług"?
Czyli jakiś remoncik, wymiana mebelków, jakieś dodatki, których nie było parę lat temu a teraz są, itp., itd.
babiszado
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) babiszado » 26.02.2018 11:08

Rysio napisał(a):Na majówkę zrobiłem rezerwację nad Gardą i nocleg kosztuje 95E. W sierpniu odpowiednio kosztuje ten apartament 140E. w Cro płacę w sierpniu 60E. Chorwacja jest tania :mrgreen: :D

Te porównania państw i regionów nigdy nie będą miarodajne. Byłem nad Gardą na majówce dwa lata temu i cena podana przez Ciebie trochę mnie zdziwiła. Na szybko wrzuciłem booking i bez większego problemu można znaleźć noclegi za 55-60 euro (4 os.,majówka). Natomiast łatwo sobie wyliczyć, za pomocą takiego portalu jak wspomniany wyżej, że Włochy od wschodniej strony są droższe o 15-20% (apartamenty), 100% (plaże), kolejne 15-20% (wyżywienie), nie mówiąc już, że patrząc na mapę na wysokość Split-Ankona Chorwacja może nie jest o tyle ładniejsza (rzecz gustu) co na pewno ciekawsza i bardziej urozmaicona.
W każdym razie według mojej subiektywnej opinii, Chorwacja cenowo nadal jest bardzo atrakcyjnym i konkurencyjnym miejscem a dla osób niekoniecznie uskuteczniającym 2 tygodniowy plażing oferuje mnóstwo dodatkowych atrakcji, łatwo dostępnych z dobrze wybranej bazy wypadowej.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 26.02.2018 11:22

Ja jeżdżąc na kempingi mogę stwierdzić, że ceny w sezonie czy to w Chorwacji, Włoszech, Hiszpanii czy we Francji są porównywalne, ale poza sezonem w dwóch ostatnich państwach dużo niższe niż w Chorwacji.

Idąc dalej, to właśnie w Chorwacji nadziałem się na najdroższy kempingowy sklep i najdroższy namiot do wynajęcie - ponad 17 tys. zł za dwa tygodnie. To oczywiście przypadki skrajne, bo ogólnie wydawałem podobne pieniądze, jednak Chorwacja skutecznie goni europejską czołówkę.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 26.02.2018 11:30

babiszado napisał(a):
Rysio napisał(a):Na majówkę zrobiłem rezerwację nad Gardą i nocleg kosztuje 95E. W sierpniu odpowiednio kosztuje ten apartament 140E. w Cro płacę w sierpniu 60E. Chorwacja jest tania :mrgreen: :D

W każdym razie według mojej subiektywnej opinii, Chorwacja cenowo nadal jest bardzo atrakcyjnym i konkurencyjnym miejscem a dla osób niekoniecznie uskuteczniającym 2 tygodniowy plażing oferuje mnóstwo dodatkowych atrakcji, łatwo dostępnych z dobrze wybranej bazy wypadowej.

Racja. Chorwacja może być tania, wystarczy poświęcić trochę czasu na szukanie odpowiednich ( czyli tańszych) miejsc. Wiadomo - nie każdy może sobie pozwolić na wyjazd przed sezonem, kiedy jest jeszcze taniej, ale nawet jeżdżąc w sezonie nigdy nie zapłaciłam więcej niż 60 EUR za 4 osobowy apartament. Ale ja poświęcam mnóstwo czasu na szukanie, po latach spędzonych na wakacjach w Chorwacji wiem też, gdzie jeść, gdzie robić zakupy i planuję wydatki z wyprzedzeniem. Może nie każdy miałby na to ochotę, dla mnie jest to swego rodzaju hobby :wink: i dzięki temu nigdy nie przekraczam ustalonego budżetu.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 26.02.2018 12:05

Magda O. napisał(a):
babiszado napisał(a):

Racja. Chorwacja może być tania, wystarczy poświęcić trochę czasu na szukanie odpowiednich ( czyli tańszych) miejsc. Wiadomo - nie każdy może sobie pozwolić na wyjazd przed sezonem, kiedy jest jeszcze taniej, ale nawet jeżdżąc w sezonie nigdy nie zapłaciłam więcej niż 60 EUR za 4 osobowy apartament. Ale ja poświęcam mnóstwo czasu na szukanie, po latach spędzonych na wakacjach w Chorwacji wiem też, gdzie jeść, gdzie robić zakupy i planuję wydatki z wyprzedzeniem. Może nie każdy miałby na to ochotę, dla mnie jest to swego rodzaju hobby :wink: i dzięki temu nigdy nie przekraczam ustalonego budżetu.

Diabeł tkwi w szczegółach. 60 euro, ale za jaki metraż, położenie, wyposażenie itd.

No i czym innym jest jazda n-ty raz w to samo miejsce do stałych gospodarzy, gdzie wiadomo gdzie się stołować i kupować.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 26.02.2018 12:11

Po 4 latach w Chorwacji w tym roku wybieram się również na 10 dni do Toskanii. Będę miał porównanie z cenami chodź kwaterę mam w dobrej cenie..:), zobaczymy jak reszta...:)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.02.2018 15:57

Oglądałem ostatnio Santorini.
I tak, masz rację- Chorwacja jest tania. :lol:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 26.02.2018 20:05

W Grecji też są ładne/ciekawe/nieuzinkowe miejsca w dobrej cenie ale są często oddalone lub w rejonie w którym mało turystów nie-Greckich

Na Peloponezie dla 2+2 znajdziesz spoojnie za 55-60 EUR (Tolo/Drepano/Wioski ponizej Plitra), nie wiem ile na wyspie Elafonisos

A tu moje ulubione apartamenty w Paleochorze (południe Krety), krystaliczna woda:
http://www.paleochora-finikas.com/en/prices.html

Jak widać 60 EUR w wysokim sezonie to normalka tam.
Dobre jedzenie (lepsze tansze jak napółnocy Krety ktora jest zawalona hotelami i droższa)

A Santorini to malutka wysepka z ograniczoną liczbą kwater.
Zresztą można z Krety popłynąć na jedno lub dwudniową wycieczkę na Santorini
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 26.02.2018 20:38

Rozpiętość cenowa w Chorwacji i Grecji może jest podobna, w Grecji bywają też ap. bardzo drogie, ale wydaje mi się, że nieco częściej trafiają się apartamenty 2+2 w przedziale 50-60 euro w sezonie. Mam wrażenie, że w Chorwacji trudniej je wyłuskać z gąszczu droższych mieszkań, bo choć zawsze udawało mi się tam znaleźć tego typu ap. w granicach 55E, to z roku na rok było to coraz trudniejsze. W tym roku ma być Grecja właściwie w szczycie sezonu, apartamenty 2+2 na Peloponezie za 55E (Drepano, ok. 120m od plaży) i 45E (Xifias, ok. 100m od plaży) - ta ostatnia cena chyba już w Cro nieosiągalna w 1 tygodniu sierpnia...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2018 20:52

Danka, Peloponez jest tańszą destynacją w Grecji. Niższą cenę wyrównuje droższa i dłuższa jazda lub samolot i konieczność wypożyczenia samochodu....
Nad Jońskim w większej miejscowości nie było opcji znaleźć nocleg poniżej 50 eur dla 2+1 w lipcu,więc nawet wolę nie myśleć jakie ceny są w sierpniu...

Jak w większości krajów czy to GR, czy Cro, czy IT ceny kwater zależą od regionów...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 491
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone