Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 24.02.2018 10:41

Ale nie jest to kwestia samych 100 kun w kwestii parku od głowy ( dla rodziny 2+2 jest to już pokazna suma), widać to coraz bardziej na każdym kroku o czym wspomniał Anakin m.in w kwestii apartamentów czy murów... jak podliczysz wszystko to wyjdzie spora różnica w stosunku do lat ubieglych..sing dobrze to ujął że każdy planuje swoje wydatki, ma określony budżet a powyższy wątek jest chyba idealnym miejscem. Nie widzę tu ,,narzekaczy,, a ludzi planujących swoje wydatki w kwestii wakacji. Jeśli dla kogoś jest obojętne ile kasują za dane atrakcję to po jakiego tu zagląda:)?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 24.02.2018 10:52

czesiu1976 napisał(a):Można i tak to chcesz powiedzieć że atrakcja która kosztowała 100kun a w tym roku 200kun zmieni kierunek wypoczynku całej rodziny z polski myślę że nie poprostu tak jak napisał kolega Boboo - To taka specjalna rasa narzekaczy niezależna od pochodzenia :lol:
Każdy ma jakieś inne powody dla których wybiera ten kierunek :wink:

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Pewnie zauważyłeś, że cena biletu do Jezior Plitwickich, to jedynie symbol, bo drożeje prawie wszystko, a najbardziej to, co interesuje przeciętnego turystę, czyli noclegi, atrakcje turystyczne, parkingi, posiłki, a na dodatek robi się coraz ciaśniej, a co za tym idzie mniej przyjemnie.

Ja nie narzekam, bo zmam przyczynę tych podwyżek i je rozumiem. Dopóki będzie mnie stać to będę jeździł, choć coraz bardziej zwracam się na powrót w kierunku Włoch. Zobaczę jak będzie w tym roku, na "dalekim południu" :) Mam nadzieję, że trochę luźniej.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.02.2018 11:05

SingSing74 napisał(a):Każdy ma swój budżet graniczny (nie wiem czy to dobre słowo). Jeden 5, drugi 10, a trzeci 15 tysięcy i jeśli wraz ze wzrostem wszystkich kosztów zostanie przekroczony, będzie zmuszony zmienić swój wakacyjny cel na tańszy choćby nie wiem jak był zakochany w danym miejscu.
Zgadzam się w pełni.
Ja też mam mój budżet graniczny na samochód (ogólnie). A zakochany jestem w takim jednym (samochodzie).
Niestety co roku z uśmiechem stwierdzam, że budżet mój jest dość daleko od celu. I tak już ponad 30 lat.
Ale w mordę jeża - nie jest to dla mnie powodem do narzekania czy twierdzenia, że tym z Lamborghini się w dupach poprzewracało.
Po prostu na razie kupuję inne samochody. Takie w ramach budżetu.

Odnoszę wrażenie, że wielu tutejszych userów jest przekonana, iż tania Chorwacja należy się im jak psu buda.

SingSing74 napisał(a):(...) a na dodatek robi się coraz ciaśniej, a co za tym idzie mniej przyjemnie. (...)
Jednym ze skuteczniejszych sposobów na ciasnotę jest podwyżka cen.
Czyli wszystko idzie w dobrym kierunku... jeszcze trochę i będzie luz, a co za tym idzie bardziej przyjemnie.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 24.02.2018 11:07

A bierzecie pod uwagę to, że wzrost cen ma służyć temu by ograniczyć ilość turystów odwiedzających Plitvice w sezonie. Przyjedzie mniej w sezonie, a ci których nie będzie stać przyjadą w innym terminie. Chorwaci mają też przemyślaną strategię marketingową i chcieliby bardziej równomiernie rozłożyć ilość zwiedzających. Co z tego, że jest tam pięknie jeżeli tłumy ludzi skutecznie zniechęcają mnie do pojechania tam w sezonie. Myślę, że jest dużo takich, którzy zapłaciliby więcej, żeby nie musieć się przeciskać wśród tłumów zwiedzających. Ja w sezonie tam nie pojadę, właśnie z tego powodu. Chorwaci słyszą takie opinie o Plitvicach i biorą to pod uwagę bardziej niż to żeby się nachapać. Dla wielu ludzi cena będzie zaporowa i przyjadą po sezonie. Mniejsza ilość ludzi w sezonie, lepsze opinie, większy komfort, cena wyższa. Tu jest właśnie różnica za którą się płaci.
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 24.02.2018 11:10

Ale doskonale cię rozumiem wiem że to tylko symbol ale napisz mi gdzie ?? ceny poszły w dół bo chyba wszędzie wszystko idzie w górę
Ja Chorwacją zainteresowałem się przez to że z biurem podróży zawsze wakacje kończyły się kwotami od 7 do 14 i to nawet za 7 dni
teraz jestem na wakacjach dwa tygodnie i naprawdę muszę się starać żeby stracić 10 może to nie All Inclusiv ale taka forma mi lepiej odpowiada
A pisanie drogo drogo chyba jest bez sensu bo po co ma być taniej tak jak pisał Anakin :
Temat właściwie można zamknąć stwierdzeniem "podaż-popyt" właśnie i to zamyka wszelaką dyskusję.
Po prostu kasa, misiu, kasa... jak mawiał ś.p. Janusz Wójcik.
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 24.02.2018 11:18

boboo napisał(a):
SingSing74 napisał(a):Każdy ma swój budżet graniczny (nie wiem czy to dobre słowo). Jeden 5, drugi 10, a trzeci 15 tysięcy i jeśli wraz ze wzrostem wszystkich kosztów zostanie przekroczony, będzie zmuszony zmienić swój wakacyjny cel na tańszy choćby nie wiem jak był zakochany w danym miejscu.
Zgadzam się w pełni.
Ja też mam mój budżet graniczny na samochód (ogólnie). A zakochany jestem w takim jednym (samochodzie).
Niestety co roku z uśmiechem stwierdzam, że budżet mój jest dość daleko od celu. I tak już ponad 30 lat.
Ale w mordę jeża - nie jest to dla mnie powodem do narzekania czy twierdzenia, że tym z Lamborghini się w dupach poprzewracało.
Po prostu na razie kupuję inne samochody. Takie w ramach budżetu.

Odnoszę wrażenie, że wielu tutejszych userów jest przekonana, iż tania Chorwacja należy się im jak psu buda.

SingSing74 napisał(a):(...) a na dodatek robi się coraz ciaśniej, a co za tym idzie mniej przyjemnie. (...)
Jednym ze skuteczniejszych sposobów na ciasnotę jest podwyżka cen.
Czyli wszystko idzie w dobrym kierunku... jeszcze trochę i będzie luz, a co za tym idzie bardziej przyjemnie.

Zgadzam się w 100% :oczko_usmiech:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 24.02.2018 11:21

czesiu1976 napisał(a):Ale doskonale cię rozumiem wiem że to tylko symbol ale napisz mi gdzie ?? ceny poszły w dół ....

A pisanie drogo drogo chyba jest bez sensu bo po co ma być taniej

Jeśli idzie o wakacje, to potaniało w Turcji, Egipcie i Tunezji, i dokładnie z tego powodu z którego tam potaniało, w Chorwacji podrożało.

To jest temat o kosztach urlopu w Chorwacji, więc dlatego toczy się ta dyskusja. Piszemy, że jest coraz drożej, bo jest i już. Kto jeszcze nie był, tutaj jest w stanie się dowiedzieć ile wyda na wymarzone wakacje i czy go w ogóle będzie na nie stać.

Jeżeli chodzi zaś o wpływ cen na redukcję tłumów, to nie byłbym aż takim optymistą, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę wysoki sezon. Raczej zmieni się ich narodowość, a po ilości budowanych nowych domów pod wynajem należy przypuszczać, że ilość turystów raczej będzie wzrastać.
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 24.02.2018 11:40

SingSing74 napisał(a):
czesiu1976 napisał(a):Ale doskonale cię rozumiem wiem że to tylko symbol ale napisz mi gdzie ?? ceny poszły w dół ....

A pisanie drogo drogo chyba jest bez sensu bo po co ma być taniej

Jeśli idzie o wakacje, to potaniało w Turcji, Egipcie i Tunezji, i dokładnie z tego powodu z którego tam potaniało, w Chorwacji podrożało.

To jest temat o kosztach urlopu w Chorwacji, więc dlatego toczy się ta dyskusja. Piszemy, że jest coraz drożej, bo jest i już. Kto jeszcze nie był, tutaj jest w stanie się dowiedzieć ile wyda na wymarzone wakacje i czy go w ogóle będzie na nie stać.

Tylko tam na plażach można spotkać Kozy :oczko_usmiech: zgadzam się co do tematu
informacyjny koszt a nie DROGO DROGO może dla jednych drogo a dla innych tanio niech sami zdecydują :lol:
Załączniki:
FB_IMG_1519468571298.jpg
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 24.02.2018 11:55

Żeby doprecyzować, to akurat ja napisałem, że coraz drożej, a nie "drogo, drogo", choć przyznaję, że z niektórych uciech ze względu na cenę jestem w stanie zrezygnować.
Jak już gdzieś pisałem, dla mnie prócz niezaprzeczalnych zalet jakimi kusi Chorwacja, czyli pogoda i morze, ważne jest bezpieczeństwo i tam je znajduję za pieniądze, które jeszcze jestem w stanie zapłacić. Jak będzie w przyszłości, to się okaże.

Ten obrazek, który zapodałeś kojarzy mi się bardziej z Korsyką niż z Turcją czy Afryką. Widok kóz na plaży byłbym w stanie jakoś rozchodzić ;) , ale nie o kozy przecież chodzi.
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 24.02.2018 12:21

Ani to ani to półwysep Keri - Grecja 8) one tak przychodzą na każdy zachód słońca :lol:
a kozy przychodzą mi na myśl jak myślę o ciapatych :mrgreen:
To się akurat zgadza bezpieczeństwo i o to właśnie chodzi na wakacjach no i o widoki :hut:
Załączniki:
FB_IMG_1519471698101.jpg
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 24.02.2018 19:37

SingSing74 napisał(a):

Nie staniało, tylko podrożało.

2-3 lata temu tydzień w Marsa Alam na wiosnę można było kupić za 1500-1700 zł/osoba, teraz te same hotele 2200-2500 zł.

Podobnie Turcja, 2 tygodnie na przełomie sierpnia/września w Marmaris/Oludeniz/Kusadasi co najmniej 20% drożej na tych samych hotelach.

Może staniała turecka riwiera, ale tam byłem tylko raz dawno temu, brzydko, tłoczno, kiepski klimat i za duże hotele ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.02.2018 20:33

Te kozy to mi się z Kretą skojarzyły :D

Nie chcę dyskutować tu ponownie o kosztach, bo już robiłam, ale a propos Plitvic, cen i
SingSing74 napisał(a):Oczywiście sięganie dekadę wstecz ma raczej charakter ciekawostki (...)

SingSing74 napisał(a):Pewnie zauważyłeś, że cena biletu do Jezior Plitwickich, to jedynie symbol,

pozwalam sobie na wrzucenie zdjęcia mojego biletu do parku z 2000 r.
Obrazek

Kąpaliśmy się wtedy całą grupą pod Velkim Slapem i to pod opieką tamtejszej przewodniczki (byliśmy grupą zorganizowana i poruszaliśmy się z przewodnikiem)....

Cóż....historia....
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.02.2018 21:12

boboo napisał(a):Ja też mam mój budżet graniczny na samochód (ogólnie). A zakochany jestem w takim jednym (samochodzie).

Widzisz bobo.
Jeszcze raz powtarzam- nie chodzi o to, że mnie nie stać na taki wydatek (mówimy ciągle na przykładzie JP), bo mnie stać.
Nie widzę tutaj ani jednego , który narzeka.
Czytam ludzi, którzy nie widzą logicznego uzasadnienia takich podwyżek.
Wyjmując z tematu oczywiscie takie słowa jak "biznes", "zysk" itp.
Bo jeżeli założymy tezę, że podnoszą ceny, bo mogą i celem tego jest tylko i wyłącznie trzepanie kasy, bez dawania czegokolwiek z zamian, to wszelaka dyskusja jest zbyteczna.

Ja pojadę, Pan pojedzie i Pani też pojedzie.
Bo chcemy.
Ty twierdzisz, że takie podwyżki są rzeczą normalną.
Ja wręcz przeciwnie.
I patrz.......jak pięknie się różnimy. :mrgreen:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.02.2018 21:27

I na tym to polega :mrgreen:
Bo gdyby wszyscy byli jednego zdania, to byłoby bardzo nudno :D
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 24.02.2018 23:59

czesiu1976 napisał(a):...
a kozy przychodzą mi na myśl jak myślę o ciapatych :mrgreen:
...

I tak się zastanawiam, co to ma wspólnego z szacunkiem do ludzi, może nawet nieco innych, ale ludzi. :!:
I gdzie jest moderacja :?: i zasady forum :?: :!: :!: :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 490
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone