Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 22.02.2018 22:04

Rysio napisał(a):Poniwiec narty. 4h = 60 zł. od osoby. Stok i warunki bardzo takiesobie. Jedyny plus że za 50 min. jestem na miejscu. :D

U nas na kaszubkach pseudo stok 2 godz 50 zł:( ale tak jak mówisz 40 minut i jestem na miejscu.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.02.2018 22:13

Czyli potwierdza się reguła popyt - podaż :wink:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.02.2018 06:47

amatus1 napisał(a):Ja troszkę uważam inaczej, park krajobrazowy, morze, jeziora to są dobra wspólne i zdzieranie z ludzi czy robienie z tego maszynki do robienia kasy to nie wypada...

Pamiętam, że kiedyś w Polsce parki i lasy to też były z definicji dobra wspólne.
Czyli wszystkich. A jak wszystkich to niczyje.
Żeby jako tako to wyglądało, trzeba było często-gęsto organizować "niedziele czynu społecznego".
Czyn społeczny, czyli darmowy.
Bo współwłaściciele jakoś nie za bardzo dbali o to ich dobro w dni powszednie.

Byłbyś gotów poświęcić jedną niedzielę z urlopu na darmowe sprzątanie parku?

Poza tym taka podwyżka ma 2 pozytywne punkty:
1. Kasa. Po prostu pełniejsza kasa - można nająć więcej ludzi aby zapewnić lepszą jakość;
2. Mniej turystów. Każdy ekosystem ma swoją pojemność. Nawet jeśli tłuszcza maszeruje tylko kładkami i ścieżkami, to jest to obciążenie dla owego ekosystemu. Mniejsze obciążenie = lepsze warunki rozwoju dla natury.

No i jak już pisali przedmówcy: popyt - podaż - cena
Taki to urok gospodarki wolnorynkowej.
Wolno Ci wybrać: kupujesz albo nie. :lol:

A o zdzieraniu nie może być w ogóle mowy.
Rozumiem użycie słowa "zdzierstwo/zdzieranie", gdy mamy do czynienia z jedynym właścicielem ujęcia wody w jakimś tam promieniu czy też z jedynym producentem podstawowych środków spożywczychi i dyktują oni kosmiczne ceny.
Pić trzeba, jeść trzeba.
A prawie cała reszta to są zachcianki.
Zachcianki, które dają możliwość dochodzenia do mistrzostwa w narzekaniu.

Jest wiele rzeczy, na które mnie stać ale ich sobie nie sprawię, bo w mojej ocenie są za drogie.
Lecz nie narzekam na ceny - po prostu nie kupuję.
Jest wiele rzeczy, na które mnie nie stać. I też nie narzekam na ceny.
Mogę mieć jedynie do siebie pretensje, że zbyt mało zarabiam.
Ale i tych pretensji nie mam :lol:
Nadmiar kortyzolu jest mi niepotrzebny.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 23.02.2018 07:23

boboo napisał(a):
amatus1 napisał(a):Ja troszkę uważam inaczej, park krajobrazowy, morze, jeziora to są dobra wspólne i zdzieranie z ludzi czy robienie z tego maszynki do robienia kasy to nie wypada...

Pamiętam, że kiedyś w Polsce parki i lasy to też były z definicji dobra wspólne.
Czyli wszystkich. A jak wszystkich to niczyje.
Żeby jako tako to wyglądało, trzeba było często-gęsto organizować "niedziele czynu społecznego".
Czyn społeczny, czyli darmowy.
Bo współwłaściciele jakoś nie za bardzo dbali o to ich dobro w dni powszednie.

Byłbyś gotów poświęcić jedną niedzielę z urlopu na darmowe sprzątanie parku?

Poza tym taka podwyżka ma 2 pozytywne punkty:
1. Kasa. Po prostu pełniejsza kasa - można nająć więcej ludzi aby zapewnić lepszą jakość;
2. Mniej turystów. Każdy ekosystem ma swoją pojemność. Nawet jeśli tłuszcza maszeruje tylko kładkami i ścieżkami, to jest to obciążenie dla owego ekosystemu. Mniejsze obciążenie = lepsze warunki rozwoju dla natury.

No i jak już pisali przedmówcy: popyt - podaż - cena
Taki to urok gospodarki wolnorynkowej.
Wolno Ci wybrać: kupujesz albo nie. :lol:

A o zdzieraniu nie może być w ogóle mowy.
Rozumiem użycie słowa "zdzierstwo/zdzieranie", gdy mamy do czynienia z jedynym właścicielem ujęcia wody w jakimś tam promieniu czy też z jedynym producentem podstawowych środków spożywczychi i dyktują oni kosmiczne ceny.
Pić trzeba, jeść trzeba.
A prawie cała reszta to są zachcianki.
Zachcianki, które dają możliwość dochodzenia do mistrzostwa w narzekaniu.

Jest wiele rzeczy, na które mnie stać ale ich sobie nie sprawię, bo w mojej ocenie są za drogie.
Lecz nie narzekam na ceny - po prostu nie kupuję.
Jest wiele rzeczy, na które mnie nie stać. I też nie narzekam na ceny.
Mogę mieć jedynie do siebie pretensje, że zbyt mało zarabiam.
Ale i tych pretensji nie mam :lol:
Nadmiar kortyzolu jest mi niepotrzebny.

Nikt nie mówi za darmo...napisałem że zatrważającą jest różnica z roku na rok 150-250 czy z sezonów: 50-250. Jest to typowe zagranie pod turystów. Nie mów że nagle koszty wzrosły blisko 5 krotnie w tym dobru wspólnym...oczywiście chce to idę nie chcę nie idę. Jednak śmiem twierdzić, że dobra natury nie powinny być udostępniane tylko dla robienia kasy. Mówisz, że chcą ograniczyć ilość turystów w co nie do końca wierzę...w naszym kraju są miejsca gdzie są ograniczone ilość wejść że względów na możliwości obiektu : jaskini niedźwiedzia, Auschwitz...by wejść rezerwujesz wcześniej i po sprawie...jak dla mnie jest to tylko maszynka do robienia kasy w sezonie. Niemcy próbowali wprowadzić opłaty za autostrady dla obcokrajowców i się im nie udało...Chorwaci są ,,bardziej operatywni,,:).Nie uważam że zwiedzanie parku narodowego, obcowanie z pięknem natury jest zachcianką...ale wiadomo co głowa to inne spojrzenie:).
Ostatnio edytowano 23.02.2018 08:03 przez amatus1, łącznie edytowano 2 razy
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 23.02.2018 07:25

I może właśnie o to chodzi jest drogo ludzi mniej a kasa ta sama
mniej ludzi mniej zniszczeń - kosztów
To jest właśnie polskie podejście źle i drogo zawsze wychodzi wszędzie fajnie gdzie nas nie ma :D
bo jak już jesteśmy okazuje się że znowu jest źle i drogo :oczko_usmiech:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.02.2018 09:12

Rysio napisał(a):Utrzymanie, remonty, konserwacja tych wszystkich pomostów i kładek też pewnie trochę kosztuje. :)

Ani, zmieniły się relacje popyt -podaż i koszty obsługi. Ludzie którzy to obsługują też chcą zarabiać. Może więcej niż my i w tym problem, ale w tym temacie to do przełożonych musimy wnioskować :lol:

Nie wydaje mi się żeby koszty obsługi wzrosły aż tak drastycznie.
I nie sądzę, żeby podwyżka cen skutkowała wzrostem uposażeń ludzi pracujących w Parku.
U nas to w ten sposób nie działa, więc dlaczego tam ma być inaczej?

Temat właściwie można zamknąć stwierdzeniem "podaż-popyt" właśnie i to zamyka wszelaką dyskusję.
Po prostu kasa, misiu, kasa... jak mawiał ś.p. Janusz Wójcik.

Doją i będą doić.
Tak jak my doimy we wspomnianym już Zakopanem czy nad Kałtykiem.
I w zasadzie ciężko mieć o to pretensje.
Zawsze się znajdzie ktoś kto zechce za to zapłacić.
A czy ich (tych chętnych) będzie mniej czy więcej to już czas pokaże.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.02.2018 09:18

czesiu1976 napisał(a):To jest właśnie polskie podejście źle i drogo zawsze wychodzi wszędzie fajnie gdzie nas nie ma :D
bo jak już jesteśmy okazuje się że znowu jest źle i drogo :oczko_usmiech:

W jakiejś książce (nie pamiętam: albo "Szwejk", albo "Trzech panów w łódce") jest ślicznie opisane, jak jakiś jegomość podczas górskiej wycieczki sapiąc obiecywał królestwo za szklankę wody.
Gdy dowlókł się do schroniska, zaczęło się narzekanie na zbyt duże ceny napojów.

Czyli to nie jest polskie podejście. To taka specjalna rasa narzekaczy niezależna od pochodzenia :lol:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 23.02.2018 21:51

No cóż tak czytam Wasze żale, wyliczenia itp. i w sumie się cieszę, że w zeszłym roku olałem podliczanie wydatków... wzrokowo mniej więcej tylko szacowałem ile to było. Ważne aby urlop był udany i tyle... jakoś nie jara mnie tak jak dużej większości naszych rodaków zbieractwo czyli gromadzenie grosza do grosza na koncie na lepsze czasy lub ostatnią godzinę, wszak co widziałem zobaczyłem będzie dla mnie, a w trumnie banknoty i inne bogactwa średnio się przydają :).
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 23.02.2018 22:34

Yzedef dobra mysl. Ja mam takie pytanie pokazcie mi jakakolwiek atrakcje gdzie masz na 5 godzin zwiedzania i to w biegu do tego płyniesz 20 minut statkiem wracasz kolejka z 15 minut juz nawet nie pamietam ile ale mniejsza o to w sezonie rodzina 2+2 wyda 300 zł.To nie jest zlosliwosc tylko ciekawosc.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.02.2018 22:42

nenek napisał(a):Yzedef dobra mysl. Ja mam takie pytanie pokazcie mi jakakolwiek atrakcje gdzie masz na 5 godzin zwiedzania i to w biegu do tego płyniesz 20 minut statkiem wracasz kolejka z 15 minut juz nawet nie pamietam ile ale mniejsza o to w sezonie rodzina 2+2 wyda 300 zł.To nie jest zlosliwosc tylko ciekawosc.
A gdzie jest pytanie?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.02.2018 22:47

nenek napisał(a): w sezonie rodzina 2+2 wyda 300 zł.

Każda?
Bo moja wyda 600.

Tak na marginesie to dyskusja nie o tym, że cos jest drogie, tylko dlaczego jest droższe.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 23.02.2018 23:16

boboo napisał(a):
nenek napisał(a):Yzedef dobra mysl. Ja mam takie pytanie pokazcie mi jakakolwiek atrakcje gdzie masz na 5 godzin zwiedzania i to w biegu do tego płyniesz 20 minut statkiem wracasz kolejka z 15 minut juz nawet nie pamietam ile ale mniejsza o to w sezonie rodzina 2+2 wyda 300 zł.To nie jest zlosliwosc tylko ciekawosc.
A gdzie jest pytanie?

Bobo no gdzie jest taka atrakcja ?, rozumiem że przynajmniej ja że w takiej cenie nigdzie indziej tego nie znajdziesz!. Tylko Plitvice to oferują :)
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 23.02.2018 23:54

Ale o co te żale? Niektórzy mylą branżę tyrystyczną z filantropią.. Chorwaci testują threshold cenowy swoich atrakcji i dopóki będą mieli tłumy chętnych, dopóty będą te ceny podnosić.

Ciekawe, kto z naszych Januszy biznesu narzekających na ceny wakacyjne, odpuściłby podwyżki w swoich firmach, gdyby miał cały czas tłum klientów?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.02.2018 06:30

yzedef napisał(a):
nenek napisał(a):(...) 5 godzin (...) w sezonie rodzina 2+2 wyda 300 zł.

Bobo no gdzie jest taka atrakcja ?

Jest takie miejsce w Polsce, gdzie już po 4 godzinach jesteś na poziomie 300 złotych
cennik_park_wodny_krakow.png
4 osoby na 2 godziny = 105 + 35 = 140
Na 4 godziny = 2 x 140 = 280,- pln
Dobijamy do 5 godzin i dokupujemy bilet 1-godzinny - 88,- pln
Czyli razem da to 368,- pln.
Taniocha. 5 godzin standardowej (2+2) rodzinki na basenie.
Bez statku, bez podwiezienia kolejką.

Bardzo proszę:
pisząc o wysokich cenach w Chorwacji nie piszcie o "przewracaniu się w doopach Chorwatom".

Wcale nie zamierzam bronić ich postępowania (jest mi ono dość obojętne).
Bardziej chodzi mi o "słomkę i belkę".
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 24.02.2018 06:54

yzedef napisał(a):No cóż tak czytam Wasze żale, wyliczenia itp. i w sumie się cieszę, że w zeszłym roku olałem podliczanie wydatków... wzrokowo mniej więcej tylko szacowałem ile to było. Ważne aby urlop był udany i tyle... jakoś nie jara mnie tak jak dużej większości naszych rodaków zbieractwo czyli gromadzenie grosza do grosza na koncie na lepsze czasy lub ostatnią godzinę, wszak co widziałem zobaczyłem będzie dla mnie, a w trumnie banknoty i inne bogactwa średnio się przydają :).

Już to dawno chciałem napisać jak ktoś nowy wejdzie na forum i nie daj boże tarfi na takie posty to się odechciewa gdzie kolwiek jechać
autostrady drogie ,paliwo drogie ,jedzenie drogie ,kwatery drogie przesz to ręce opadają :roll: a jednocześnie jedzie na kwaterę za 50 do 70euro i koszt całych wakacji zamyka w 7 tysiach
Zamiast cieszyć się z planowania wakacji liczą i liczą nie chcę nikogo obrażać ale jak czytam że ktoś zjeżdża z autostrady i tankuje na stacjach 5km dalej bo jest taniej o 10groszy to śmiać mi się chce :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 488
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone