Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 12.08.2011 17:25

kulka53 napisał(a):Kolega z pracy właśnie wrócił z Chorwacji, był równiutkie 2 tygodnie w szczycie sezonu czyli przełom lipca i sierpnia. Miejsce pobytu - Hvar, miasto Stari Grad.

Za apartament w dzielnicy willowej nieopodal hotelu Arkada płacili 42 euro za 3 osoby. Płynął na wyspę ze Splitu, wracał przez Sucuraj-Drvenik.

W tamtą stronę podróż bez opłat bocznymi drogami, w tym węgierską 86, z powrotem kupił winiety na Słowenię i Austrię.

Praktycznie całe wyżywienie kupowali na miejscu i sami gotowali.

Wyliczony całkowity koszt pobytu to równe 4000 zł

Kulka, coś kolega musiał przeoczyć :wink:
tak dla ciekawości:
Wrocław-Split 1100 km
Stari Grad-Sucuraj 61 km
Drvenik-Wrocław 1248 km
suma 2409 km(minimum) przyjęto 5l/100 km
120 litrów x 5,20 = 624 zł
nocleg 42Ex14 588E x 4zł=2352 zł
prom Split- Stari Grad 435,5 kun x0.57= 248 zł
prom Sucuraj-Drvenik 148 Kun x0,57= 84 zł
winieta Słowenia 15 E x 4 zł = 60 zł
winieta Austria 7,9 E x 4 zł = 32 zł
suma wydatków które musieli ponieść to 3400 zł
pozostało 600 zł na wyżywienie dla 3 osób.
Przyjęto za wyliczenia 2 dorosłych i dziecko przy opłatach promowych.
http://www.jadrolinija.hr/pdfs/splljeto11.pdf
Nie policzono autostrady w Chorwacji 121 zł.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 12.08.2011 17:52

Jacek 206 napisał(a):coś kolega musiał przeoczyć :wink:

Hmmm....
Wiesz, chyba masz rację, nie liczyłem tego, podałem to, co mi powiedział....

Kilometry się zgadzają, przejechał 2700 bo pojeździł trochę po Hvarze, spalanie średnie wyszło mu 5,5l, ma ekonomiczne auto... No ale też benzyna w Cro trochę więcej kosztuje niż 5.20 a tam tankować musiał :roll:
Autostradą chorwacką jechali od Varażdinu do Jastrebarska gdzie zjechali ponoć ze względu na masakrycznie duży ruch 8O , koszt pomijalny jak sądzę...
Z tego co mówił nic nie zwiedzali, nie kupowali pamiątek.

Tak czy inaczej, kilkaset zł na wyżywienie to faktycznie trochę mało :roll:

Przycisnę go, żeby podał szczegóły :wink:
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 12.08.2011 18:00

wszyscy pierdziela co im na jezyk przyjdzie i zadko kto powie prawde :evil:

chca zyc zludzeniem ze jest tanio albo taniej niz w polsce i miec pretekt zeby jechac do cro, inaczej nie moge takich zeczy jak wyzej wytlumaczyc :x

tak jak ja pisalem bylem i stracilem okolo 3000 euro :lol:
rok temu tez poszlo cos kolo tego :lol:

to ile kto wydaje to zalezy jak sie zyje na urlopie i jak glebokom ma sie kieszen
amen
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.08.2011 18:11

Ale przecież wszyscy wiedzą że Niemców kasują drożej :wink:
lillylive
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lillylive » 12.08.2011 19:06

600zł na wyżywienie na 14dni?czyli 40zł na dzień?to niemożliwe.Nawet przy założeniu ze gotowali w apartamencie...
lillylive
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lillylive » 12.08.2011 19:11

No chyba że nawet ziemniaki z PL wzieli a w CRO tylko mineralną kupowali...
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 12.08.2011 22:11

My płaciliśmy po 11 E ,polacy nad nami po 15 E.przyjechali 2 dni po nas.Takie same warunki .Nasz całkowity koszt wyjazdu to 2500 zł na 2+ 1(3 l).Knajp nie było,troche piwa,dużo lodów,jakaś pizza,obiadki raczej w domu ,polskie bo dobre :D .
sloninka2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sloninka2 » 13.08.2011 00:03

My byliśmy 2+2 i po podliczeniu wyszło jakieś 6200 zł.
(autostrady,paliwo,mieszkanie i jedzenie)

Trochę jedzonka było z domu ,trochę po knajpkach ,ale i tak jestem miło zaskoczona tą kwotą.Bałam się że wyniesie nas więcej ale zmieściliśmy się spokojnie w budżecie.
Major
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Major » 13.08.2011 09:03

tommyl napisał(a):Rozumiem Major twoje argumenty.

Ale żeby w podróż poślubną ze znajomymi... Widzisz - dzielicie koszt app - jak jak pojedziesz z zona sam to już masz 20 euro os.
jak dojdzie dziecko to jeszcze więcej.

spokojne na desce

pozdro

No coz nie kazdy jest tak stereotypowy :P ktos inny moze powiedziec jak to w podroz poslubna z deska windsurfingowa :P ja wyznaje zasade "w kupie razniej" :) wiec mam i znajomych i deskę.

I tutaj masz rację dzieląc koszty wychodzi taniej, ale znajomi byli w czerwcu i za 2 os apartament płacili 12,5eur/os (25eur tylko ze powiedzmy znali wlascicieli normalnie wolali 30eur) wiec moze czasami to tez kwestia miejsca oraz terminu? do tego dziecko do 5 roku zycia prawie wszedzie jest gratis.

Moja subiektywna opinia jest taka jak ktos chce tanio jechac na CRO to pojedzie i spedzi super urlop! wyda gora 1500zł/os za 14noclegow ale bedzie musial byc troche wytrwaly i cierpliwy bo: po pierwsze wybierzesz sie ze znajomymi aby obciac koszty wiec musicie sie jakos dogadywac, wybierzesz termin czerwiec albo przelom sierpnia i wrzesnia, poszukaj odpowiedniej trasy, jedz nie autostradami, szukaj kwater na internecie duzo tanszych lub jedz w ciemno i spedz 5-6h na szukaniu kwater w odpowiedniej cenie, a wczesniej załaduj towar w Polsce cały bagażnik wiec trac czas na szukaniu i kupowaniu, na miejscu w CRO gotuj, czyli tracisz znowu czas ktory moglbys poswiecic na inne atrakcje a jest to ok 1,5h dziennie no i na pewno trzeba sie ograniczac oraz myslec co sie kupuje albo raczej przeliczac ile jeszcze zostało :P.

A teraz druga strona mozesz jechac do CRO drogo i tez spedzisz super urlop wydasz ok 3500zł/os za 14 noclegow ale za to jedziesz sam bez znajomych, mozesz jechac w szczycie sezonu, nie szukasz kwater tylko rezerwujesz, jedziesz autostradami i jestes szybko na miejscu, odrazu sie meldujesz poniewaz kwatery miales juz zarezerwowane, masz pusty bagaznik :P na miejscu nie gotujesz bo jadasz na miescie no i dzieki temu masz czas na inne atrakcje. Jest to pewna forma wygody i komfortu ktorego duza czasc osob poszukuje harując w pracy 230 dni w roku (albo i wiecej) .

Wiec moze uszanujmy rozne potrzeby ludzi i nie wpierajmy komus ze sie nie da, i nie gardzmy takimi ludzmi. Ale i w druga strone nie gadajmy na co mozna wydac 4000zł/os na CRO bo jasne ze mozn nawet i z 6000zł mozna wydac :). Ja wychodze z założenia ze wakacje we dwoje nie mogą przekroczyć 5% mojego budżetu rocznego (ponieważ są jeszcze inne wyjazdy na Hel na deske, zwiedzanie, wypady w góry, czy w zimie narty a to łącznie wyjdzie już wtedy 10% budżetu). A ponieważ w tym roku ślub i remont generalny mieszkania to z wakacyjnego budżetu obciąłem 2000zł i wyszło mi ze w 1500zł/os musimy sie zmiescic a zaoszczedzone pieniadze przeznacze albo na jeszcze jakies wykonczenia w domu albo na inwestycje.

Pozdrawiam ;)

P.S. a jak koncowka roku sie uda finansowo to podroz poslubna nr 2 bedzie w zimie do ciepłych krajów :P albo dominikana albo fuerteventure :)
Major
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Major » 13.08.2011 09:16

Jacek 206 napisał(a):
Kulka, coś kolega musiał przeoczyć :wink:
tak dla ciekawości:
Wrocław-Split 1100 km
Stari Grad-Sucuraj 61 km
Drvenik-Wrocław 1248 km
suma 2409 km(minimum) przyjęto 5l/100 km
120 litrów x 5,20 = 624 zł
nocleg 42Ex14 588E x 4zł=2352 zł
prom Split- Stari Grad 435,5 kun x0.57= 248 zł
prom Sucuraj-Drvenik 148 Kun x0,57= 84 zł
winieta Słowenia 15 E x 4 zł = 60 zł
winieta Austria 7,9 E x 4 zł = 32 zł
suma wydatków które musieli ponieść to 3400 zł
pozostało 600 zł na wyżywienie dla 3 osób.
Przyjęto za wyliczenia 2 dorosłych i dziecko przy opłatach promowych.
http://www.jadrolinija.hr/pdfs/splljeto11.pdf
Nie policzono autostrady w Chorwacji 121 zł.

Ładnie to wyliczyleś :) i rzeczywiście nawet dla mnie osoby ktora jest raczej oszczędna na wakacjach i gotując samemu na apartamencie produkty przywiezione z Polski (tz. nie wszystkie ale ok 70% a reszta kupowana w sklepach CRO) to na wyżywienie trzeba wydać ok 12-15zł/os na dzien (w tym jest sniadanie, obiad, kolacja) wiec tak szybko licząc to spokojnie 650zł wydali do tego autostrady 121 tak jak wyliczyles + zakupy i drobne atrakcje na miejscu (owoce, lody, zjesc cos na miescie itp) ja zawsze licze ok 30kun/os to daje 230zł/os wiec całość mi wychodzi 4860zł
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 13.08.2011 11:55

andrzej.k napisał(a):wszyscy pierdziela co im na jezyk przyjdzie i zadko kto powie prawde :evil:

chca zyc zludzeniem ze jest tanio albo taniej niz w polsce i miec pretekt zeby jechac do cro, inaczej nie moge takich zeczy jak wyzej wytlumaczyc :x

to ile kto wydaje to zalezy jak sie zyje na urlopie i jak glebokom ma sie kieszen
amen

Niektórym trudno uwierzyć, że zwiedzając i jedząc w konobach, można wydać mniej niż nad Bałtykiem- można- w 2007 niecałe 4000 PLN Chorwacja, 2008 ponad 5000 PLN Polska- zapewne również dlatego, że pogoda w Polsce nie dopisała w ogóle i trzeba było zapełnić czas.
bananboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bananboy » 13.08.2011 16:59

andrzej.k napisał(a):wszyscy pierdziela co im na jezyk przyjdzie i zadko kto powie prawde :evil:

amen

Andrzej z tym Twoim postem sie zgodze.Ja w tamtym roku razem z żona przechulałem 3500E.Z tym że jadłem piłem tylko w restauracjach.Na nic sobie nie żałowałem.Chciałem to było to,zona chciała tamto było tamto.W tym roku troche przystopowałem ale i tak nie wiem czy zmieszcze sie w kwocie 2400E. :wink:
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 14.08.2011 06:45

Major, zgadzam sie z Toba. Na cene ma wplyw duzo czynnikow.

Co do dzieci to tu jednak zaskocze. Szukalem kwater przez miejscowe agencje, i bez wzgledu na miejsce az w 90% chcielu by doplacic za 1,5 dziecko mimo swojego lozeczka. Mam nadzieje ze zle szukalem...
Musze autostradami bo z maluchem trzeba w nocy i w miare szybo.
Termin sierpien bo zlobek zamkniety.

itd itd
wavejka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wavejka » 15.08.2011 18:52

a ja wiem ze jak sie chce to można ! Jechalismy do CRO 23 lipca, wracaliśmy 31 lipca. Koszt noclegów to 40 euro za dzien ( za 4 osoby) miejscowosc Starigrad Paklenica. Piękny apartament przy plaży z klimatyzacją. Paliwo : jechalismy od Dąbrowy Górniczej do Wiednia na Benzynie - samochód Opel Zefira 1.6 CNG , we wiedniu do pełna gaz ziemny, dalej przez Słowenie, ominelismy płatną autostradę wpisując w nawigacji ze ma kierowac nas na Mureck, wiec oplaty za winiety w Austri i Czechach ok 100 zł. W chorwacji w zagrzebiu zatankowalismy znow gaz ziemny, takze paliwo w dwie strony + jazda na miejscu (Pag,Vir,Zadar) plus winiety koszt łącznie 1200 zł. Jedzenie: z polski wzielismy napoje,makarony i płatki dla dzieci na śniadanie . resztę kupowalismy na miejscu. Ceny droższe napewno niż w Polsce, ale bez tragedii. Za pizze średnia z tunczykiem, plus pizza mala dla dzieci z nutella, za 2 piwa i soczek, zaplacilismy 113 kun . Piwo w barze 12 kun , gałka lodów 6 kun ale 2 razy wieksza niz w Polsce. Kg arbuza - 3 kuny, kg fig -20 kun itp
Na miejscu zapłacilismy jeszcze 2x35 euro za wycieczke na Kornati, dzieci były za free. Łącznie wydalismy 4000 zł za 4 osoby a i zdązylismy nawet kupic pamiątki dla rodziny które moim zdaniem duzo tansze niz nad polskim morzem.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 15.08.2011 19:38

Dziś wróciłem z Rucianego,koszt sześciu kawałków kalmara w panierce to 23zł :D ,dodam że jak się zębami wysupłalo ten kawałek mięsa to okazało się że panierka jest dużoooo... cięższa od zawartości :x .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone