Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji
napisał(a) Marsallah » 27.09.2017 09:49
Trajgul napisał(a):Marsallah napisał(a):Przypomniała mi się rozmowa z pewnym lokalsem (Macedończykiem). Zdziwił się na moje pytanie, czy pije wodę z kranu. "Wszyscy mieszkańcy Bałkanów piją wodę z kranu" - usłyszałem w odpowiedzi. Pytałem, bo był to czas, kiedy w Polsce zaczęliśmy odczuwać pozytywne skutki realizacji programów mających na celu poprawę jakości wody pitnej. Teraz sam piję w swoim mieszkaniu wodę z kranu, ale 10 lat temu w życiu bym tego nie zrobił...
A 20 czy 30 lat temu nie piłeś z kranu? Pytam bez złośliwości
. Ja też od kilkunastu lat raczej kupuję wodę do picia ale całe dzieciństwo czy to w domu czy w szkole po w-f, to się piło kranówę przecież
.
Nigdy w życiu! Za młodu nigdy! Woda z kranu = trucizna
Serio, nie piło się u nas kranówy.
Ale właśnie, to zależy, gdzie się wychowywałeś. Ja głównie w Warszawie, gdzie jakość wody z kranu nie pozwalała na jej picie, zresztą nikt tego nie robił, bo wodę u nas (od kiedy pamiętam) nosiło/woziło się ze studni oligoceńskich - kiedyś każde osiedle taką miało.
A i teraz weź pojedź na Górny Śląsk i spytaj się miejscowych, czy piją kranówę. Oni nawet do czajnika jej nie naleją bez przefiltrowania - wszystko zależy, jaki masz stan wodociągu, no i jaką wodę do niego wlewają.