Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji
napisał(a) Volroch » 22.08.2017 07:44
@ Yzdef - dziękuję za wprowadzenie rozsądku do dyskusji na temat ILE KOSZTUJE URLOP W CHORWACJI. A lubię żołądkowa gorzką de lux, ostoje i danzką.
@Anakin - myślałem o tym ale niestety paliwo śmierdzi i zaduch byłby nie do zniesienia
@Woka - pewnie że można -o polityce, gospodarce, historii, militariach, filmie, finansach. O alkoholu nie rozmawiam. Rozbiłem specjalnie na części żeby każdy mógł odjąć to co go nie interesuje żeby lepiej poznać koszty. Na tym polega wątek - co do piw miejscowych to gdybyś czytał ze zrozumieniem to byś doczytał że opisałem je tylko dlatego że nie ma o nich nic na forum, a zapewne są piwosze którzy chcieliby poznać nazwy i/lub ceny.
Jak się podzieli moją kwotę na 6 to wyjdzie 2978 zł/osobę. Maddame Buterfly wydała więcej. A jak się odejmie alkohol to wyjdzie 2795 zł/osobę. Powiem szczerze że jak robiłem kalkulacje przed wyjazdem to wyszło mi o 1000 zł mniej. Czyli się nie pomyliłem.
Z ciekawości otworzyłem gazetkę Konzumu i zrobiłem takie "zakupy" - 2 x chleb po 4,99 szt, 13,99 parówki, 24,99 pół kilo mięsa na obiad ,4,99 makaron, 9,99 6 l wody, 6,99 1 kg pomidora, 9,95 1 kg ziemniaków, 100 gram szynki za 5,99, i 10 kun za sos do spagetti (tego akurat nie było w gazetce ale dodałem niską cenę) - wychodzi to 97 kun w zaokrągleniu czyli przy kursie 0,6 czyli jakieś 58 zł za dość skromne posiłki w ciągu dnia. Jeśli dołożymy do tego wycieczkę autem na odległość 50 km w jedna stronę przy spalaniu 5l/100 km i cenie paliwa 4,5 zł/l daje nam to 22,5 zł. jak jeszcze moim pociechom kupiłbym po gałce lodów za 12 kun to kolejne 29 zł. czyli w sumie jest to 58+22,5+29 = niecałe 110 zł. Szaleństw nie zauważyłem ani nawet wejść na atrakcje.
Więc jak dodamy np kurs statkiem po 3 wyspach za 500 kun, do tego lody i kawy na wyprawie to wyjdzie nam jakieś 500 zł dziennie. 500x14 = 7000 zł czy to jakieś olbrzymie szaleństwa opisałem tutaj ? i to są tylko wydatki bez noclegu i dojazdu na miejsce. Ja się dziwię skąd się biorą kwoty po 5000 zł za cały wyjazd bo zakładając nawet 1000 zł na paliwo+autostrady+winiety. 1540 zł na jedzenie i jedną wycieczkę bez wejścia gdziekolwiek, to zostaje 2460 zł na nocleg na 14 dni czyli 175 zł na nocleg. I nie ma tu ani pamiątek ani żadnych atrakcji, ani piwka, ani nawet jedzenia zabranego z domu bo nikt o tych kosztach nie pisze jakby ich nie było.
Nikomu nic nie wytykam, każdy nich robi to co lubi i spędza czas jak lubi.
Wątek jest o KOSZTACH i każdy się nimi dzieli, mam nadzieję że uczciwie