Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji
napisał(a) Volroch » 21.08.2017 12:32
Witajcie
Jak obiecałem tak piszę. Wróciłem więc wrażenia na gorąco.
Na początek chcę napisać że nie był to wyjazd survivalowy tylko normalny gdzie nikt niczego sobie nie odmawiał. Ale żeby niecierpliwi nie musieli przewijać to na początek koszty i dane. Rodzina 2+4 środek transportu Opel Vivaro, Ilość km około 3700.
Nocleg 14 dni na miejscu + 2 dni podróży w każdą ze stron
Alkohol przed wyjazdem - 80 Piw, 6l wódki, 12 prosecco - 1100 zl (tu mała korekta bo pisałem wcześniej inna kwotę ale to dlatego ze kupowałem więcej ale na wyjazd zabrałem tylko to) - gdybym tego nie wziął z Polski wyjazd byłby dużo droższy
Paliwo - 1700 zł - oczywiście mógłbym spalić mniej gdyż ja umiem z niego wyciągnąć jakieś 8l/100 km ale palił mi 11l/100 km bo nienawidzę zamulać na autostradach i tracić czasu na jazdę
Winiety/austostrady - 720 zł
Noclegi po drodze - 600 zł
Nocleg - 5750 zł - apartament 2 pokojowy na kempingu. Może drogo, ale jak ktoś ma propozycję tańszą tak żeby było do 100 m do morza, basen i co najmniej 35m2 i klimatyzacja oraz tak żeby znajomi mogli spać w podobnym apartamencie to bardzo chętnie przyjmę poradę
Wydatki na miejscu plus w podróży - 8000 zł
suma - 17870 zł
To kwota którą wydałem - nadmienię że zabrałem ze sobą jeszcze 2 zgrzewki wody, zgrzewkę coli, kilka kartonów soków i 1,5 kg szynki ale tego nie ma w tych kosztach.
Co do wydatków na miejscu. Byliśmy na kempingu Belveder w Seged Vrjanica. Kupowałem w kempingowym sklepie wszystko co było potrzebne + 2 wizyty w Kauflandzie. Codziennie 2x lody, jakieś napoje itd. Co do jedzenia to 3 zjedliśmy u siebie dania obiado-kolacyjne (przez te upały nie chciało mi się jeść), dzieciaki zaś jadły w dzień tosty, spagetti, kanapki itd. Śniadania u nas. W pozostałe dni restauracje - i tutaj ceny od 500 do 1000 kun w zależności od restauracji za: 1x mięsna plata, 1 xrybna plata 2 x wino, 3 x napoje 2x dnia dla dzieci.
Jeśli chodzi o atrakcje to byliśmy:
- aquapark w Szybeniku
- wodospady KRKa
- wycieczka do Splitu - płyneliśmy statkami
- wycieczka statkiem po 3 wysepkach
- kilka wizyt w Trogirze również statkiem
Generalnie Chorwacja jest droższa niż Polska, ale nie odmawialiśmy sobie niczego, nie należę również do osób które będą chodzić po 100 restauracjach żeby znaleźć obiad o 30 kun tańszy. W sklepie też nie patrzę na ceny.
Co do piw bo tutaj odkryłem kilka super piwek zamiast słonej wody w butelce zwanej Karlovacko:
- Baltazar - świetnie piwko z Pivovara Medvedgrad - dostepne w kauflandzie za jakieś 15 kun za 0,3l
- Fakin Ipa - nieco gorsze z powyższego browaru- reszta jak wyzej
- Mihovil - pyszne blode ale z Sibenska pivorar - 30 kun w restauracji
- Barba Pale ale - aromatyczne piwo z lab split - 35 kun w restauracji
Generalnie pogoda rewelacyjna, morze ładne, dużo Polaków przez co sympatycznie.