Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 18.07.2017 06:55

W Chorwacji, 2 osoby, 13 pełnych dni:
Całość: 8100 Kun.
(z bankomatu wybrałem 8.200, przywiozłem 100)
Gotowanie w kwaterze: tylko woda na kawę.
Obiady i kolacje: tylko w konobach i restauracjach. Tylko raz pizza (z ciekawości, bo zachwalana). A tak, to tylko kuchnia chorwacka (ryby, mięso).
Śniadania: trochę kanapek z prsutem.
Wszystko kupowane w Chorwacji (chlebek, masło, prsut, napoje).
Prawie wszystko, bo przywieźliśmy ze sobą (bardziej na "po drodze") 4 litry soków.
Paliwo auto + ponton (jakieś 2.000 Kun).
Autostrady (Macelj - Zuta Lokva): nie pamiętam ile, ale tam kartą, z powrotem gotówką.
Parę groszy na jakieś pamiątki, ale to naprawdę grosze, bo nie jesteśmy fanami "oblepiania lodówki",
parę groszy na jakieś bilety wstępu, parkingi.

Kwatera płacona osobno w €,
winieta na ponton "zapłacona" w inny sposób,
karta w użyciu tylko na autostradzie w kierunku "tam".

Kosztów posiłków i tankowania poza Chorwacją nie wliczam w powyższe.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.07.2017 08:03

boboo napisał(a):W Chorwacji, 2 osoby, 13 pełnych dni:
...

To ta całość pogrubioną trzcionką to nie taka cała całość?

Zalecam wyedytować aby nie macic w głowach tym co czasem do końca nie doczytają i będą opowiadać, ze ktoś tam w 2 osoby za mniej niż 5 koła spędził w cro 2 tygodnie na pełnym wypasie :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 18.07.2017 09:15

piotrulex napisał(a):Zalecam wyedytować aby nie macic w głowach tym co czasem do końca nie doczytają (...)

A to, to już nie mój problem.
Jeśli ktoś nie czyta do końca
albo rozumie co chce rozumieć, a nie co napisano...
to... nie jest mi przykro. Już nie.
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 18.07.2017 09:21

Gotowanie w kwaterze: tylko woda na kawę.
Obiady i kolacje: tylko w konobach i restauracjach. Tylko raz pizza (z ciekawości, bo zachwalana). A tak, to tylko kuchnia chorwacka (ryby, mięso).
Śniadania: trochę kanapek z prsutem.
Wszystko kupowane w Chorwacji (chlebek, masło, prsut, napoje).
Prawie wszystko, bo przywieźliśmy ze sobą (bardziej na "po drodze") 4 litry soków.
Paliwo auto + ponton (jakieś 2.000 Kun).
Autostrady (Macelj - Zuta Lokva): nie pamiętam ile, ale tam kartą, z powrotem gotówką.
Parę groszy na jakieś pamiątki, ale to naprawdę grosze, bo nie jesteśmy fanami "oblepiania lodówki",
parę groszy na jakieś bilety wstępu, parkingi.

Szanowny Panie Bogdanie , prosze napisac ile konkretnie Pan wydal , wszystkie koszty , paliwo kwatera , dojazd itp
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 18.07.2017 09:29

to ja moge tez napisac ,
Całość: okolo[b] 500 Kuna[/b] 4 osoby 17 dni
kwatera w euro
paliwo w euro
winiety w euro
restauracje karta kredytowa
wycieczki jakies grosze
pamiatki jakies grosze
katamaran , kajaki i inne w dolarach
kukurydza na plazy 15 kuna
ta calosc to 2x zakupy w sklepie
:papa: :papa: :papa: :papa: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2017 09:36

Oj, napial co chciał napisać.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 18.07.2017 09:41

kobrat napisał(a):

to ja moge tez napisac ,
Całość: okolo[b] 500 Kuna[/b] 4 osoby 17 dni
kwatera w euro
paliwo w euro
winiety w euro
restauracje karta kredytowa
wycieczki jakies grosze
pamiatki jakies grosze
katamaran , kajaki i inne w dolarach
kukurydza na plazy 15 kuna
ta calosc to 2x zakupy w sklepie
:papa: :papa: :papa: :papa: :papa:

droga ta kukrydza.. :P

:papa:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 18.07.2017 09:44

kobrat napisał(a):Szanowny Panie Bogdanie , prosze napisac ile konkretnie Pan wydal , wszystkie koszty , paliwo kwatera , dojazd itp
Nocleg po drodze "tam" w Austrii i 4 noclegi w Marienbergu (koło Chemnitz) w drodze powrotnej też? Z kosztami obiadów i double espresso wieczorem? Raczej nikomu się to nie przyda. Chyba, że planuje odwiedziny w fabryce broni Steyr.
kobrat napisał(a):to ja moge tez napisac ,
Całość: okolo 500 Kuna 4 osoby 17 dni
Możesz.

Ja napisałem ile wydaliśmy Kun w Chorwacji, nie po drodze do niej.
Nie biorąc tam ani kromki chleba, ani pół bagażnika wody, ani gołąbków.
Nawet kwaterę i winietę opłaciłem będąc jeszcze w domu - w Euro.
Przy czym winieta to był w pewnym sensie barter. Przywiozłem gospodyni coś, co tam jest drogie a u nas ma mniej więcej cenę winiety.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 18.07.2017 10:26

moim zdaniem czepiacie się kolegi boboo - pragnę przypomnieć, że temat dotyczy urlopu w Chorwacji a to, że Pan Bogdan zwiedzał coś po drodze ma się nijak do tematu.
6lat temu zjechałem pół europy przez 3tyg, gdzie w samej Chorwacji wydałem połowę całkowitej kwoty, czy kogoś to obchodzi kto jedzie tylko do Chorwacji. Ceny winiet są dla wszystkich takie same, więc dla mnie to zrozumiałe że wydatek 8000 HRK to koszt "samej" Chorwacji.
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 18.07.2017 11:51

boboo napisał(a):
kobrat napisał(a):Szanowny Panie Bogdanie , prosze napisac ile konkretnie Pan wydal , wszystkie koszty , paliwo kwatera , dojazd itp
Nocleg po drodze "tam" w Austrii i 4 noclegi w Marienbergu (koło Chemnitz) w drodze powrotnej też? Z kosztami obiadów i double espresso wieczorem? Raczej nikomu się to nie przyda. Chyba, że planuje odwiedziny w fabryce broni Steyr.
kobrat napisał(a):to ja moge tez napisac ,
Całość: okolo 500 Kuna 4 osoby 17 dni
Możesz.

Ja napisałem ile wydaliśmy Kun w Chorwacji, nie po drodze do niej.
Nie biorąc tam ani kromki chleba, ani pół bagażnika wody, ani gołąbków.
Nawet kwaterę i winietę opłaciłem będąc jeszcze w domu - w Euro.
Przy czym winieta to był w pewnym sensie barter. Przywiozłem gospodyni coś, co tam jest drogie a u nas ma mniej więcej cenę winiety.

To cenę kwatery chorwackiej też trzeba doliczyć do całości. Paliwo kupione na wyjazd też, winiety też. Co z tego , że płacone w domu. To też są koszty urlopu w Chorwacji, a tematem jest koszt urlopu w Chorwacji, a nie :"ile wydałem gotówki w Chorwacji"
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 18.07.2017 12:03

Ogólnie rzecz biorąc podawanie kosztów pobytu "waszych" rodzin w jakiejkolwiek konfiguracji czy to samej Chorwacji, czy też razem z pozostałymi kosztami bez szczegółowej rozpiski jest nieco pozbawione sensu. np. wydatki na paliwo w zależności od auta mogą się różnić o 100% i więcej, więc co mi da, że ktoś wydał 1000 zł skoro nie napisał, jakim samochodem (pojemność, benzyna, ropa czy gaz), czasem nawet nie pisząc jaką odległość pokonał. Co to znaczy wydatki na zachcianki? Na apartamenty poszło mi 3000zł - jaki, gdzie, jak daleko od morza? Inny parametr - wynajęcie jakiegoś sprzętu bez podawania na jaki okres, dla ilu osób itd, itp. Tak uogólnione koszty niewiele wnoszą do tematu.

Bardziej miarodajne było by podawanie konkretnych aktualnych cen za poszczególne produkty czy usługi.

Przykład. Wakacje spędziłem w terminie "od-do" - paliwo kosztowało X za 1 litr, za jagnięcinę w określonej restauracji zapłaciłem Y, a Fishpiknik w danej miejscowości wyceniali na Z. Podobnie z cenami kwater - mieszkałem w takiej miejscowości, w czwartej linii od brzegu, z klimatyzacją, w takim terminie i za 4 osoby zapłaciłem tyle i tyle. Na podstawie takich danych każdy może sobie mniej więcej obliczyć ile wyda.

Bo chyba w tym wątku chodzi o to, żeby w szczególności osoby, które jadą do Chorwacji po raz pierwszy lub po dłuższej przerwie, mogły sobie policzyć ile pieniędzy potrzebują, by przyjemnie spędzić wakacje, a nie o to, żeby poinformować całą resztę ile (bardzo ogólnie) wydałem w tym czy innym sezonie. Czy tak?
Ostatnio edytowano 18.07.2017 12:40 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 18.07.2017 12:21

więc wątek ma 445 stron i po 8latach odkąd zbanowany kolega darek1 założył temat doszliśmy do wniosku, że trzeba stworzyć jakiś schemat, czyli tak naprawdę starać się opisac swoje wydatki tak jak to zrobił darek1 w pierwszym poście :)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 18.07.2017 12:26

Nie musi być aż tak szczegółowo, ale coś w ten deseń ;)

Co mi po tym, że ktoś napisze, że na 4 osoby wydał 10 000? Istotniejsze byłoby, gdybym się dowiedział ile wydał np. za lot paralotnią czy ile kosztuje Karlovacko w restauracji i w sklepie. No nie jest tak?

Ponadto, jeżeli nowe wpisy będą dotyczyć aktualnych pobytów, to wystarczy przeczytać dajmy na to 10-20 ostatnich stron, żeby być na bieżąco z cenami w Chorwacji. Wiedząc ile kosztuje zakwaterowanie w określonym rejonie, ceny w restauracjach, czy sklepach, a do tego ile kosztują atrakcje wodne, wycieczki itp. dużo łatwiej jest na podstawie takich informacji ocenić ile MNIE (a nie kogoś innego) będzie kosztował wakacyjny wyjazd.
farow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farow » 18.07.2017 12:39

Nie, mi się wydaje, że osoby odwiedzające ten wątek chcą wiedzieć mniej więcej ile wychodzi za całość.

Co z tego, że podam wodę mineralną - 2,8 HRK jak osoba jadąca pierwszy raz nie będzie wiedziała, że wypije jej 3 razy więcej niż będąc w domu?! :)
Podobnie co z tego, że podam cenę gałki loda 7 HRK jak taki ktoś nie będzie wiedział, że gałki są pokaźne, ale pochłania się ich dziesiątki bo są przepyszne :)

Dla mnie lepsze jest właśnie określienie - 2 doroslych + dziecko, śniadania w apartamencie, obiady i kolacje po knajpkach, bez szaleństw ale i bez zbytniego oszczędzania. Cena za 12 dni z przejazdem i noclegami - 8 tys zl :)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 18.07.2017 12:50

farow napisał(a):Nie, mi się wydaje, że osoby odwiedzające ten wątek chcą wiedzieć mniej więcej ile wychodzi za całość.

Co z tego, że podam wodę mineralną - 2,8 HRK jak osoba jadąca pierwszy raz nie będzie wiedziała, że wypije jej 3 razy więcej niż będąc w domu?! :)
Podobnie co z tego, że podam cenę gałki loda 7 HRK jak taki ktoś nie będzie wiedział, że gałki są pokaźne, ale pochłania się ich dziesiątki bo są przepyszne :)

Dla mnie lepsze jest właśnie określienie - 2 doroslych + dziecko, śniadania w apartamencie, obiady i kolacje po knajpkach, bez szaleństw ale i bez zbytniego oszczędzania. Cena za 12 dni z przejazdem i noclegami - 8 tys zl :)

Zgodzę się z tobą jeśli wycenisz w kunach posiłek w knajpce "bez szaleństw ale bez oszczędzania", bo nikomu nic to nie mówi.

Jeśli zaś idzie o wspomniane "mniej więcej", to wg tego forum rozrzut jest dość znaczny - od 600 (!) do 5000 zł od osoby, więc co mi po takich danych?
Ostatnio edytowano 18.07.2017 12:52 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 445
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone