Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rufus295
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 08.07.2017 09:18

Niech próbują, w końcu może wnioski wyciągną, z pożytkiem dla ich aut i kieszeni.
ps. Ciekawy jestem , kto gasi auto jak wie że będzie stał na światłach powyżej 30 sekund, kto hamuje biegami, itp, itd...
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.07.2017 16:54

SingSing74 napisał(a):Czyli jeśli będziesz zmuszony jechać pod wiatr, to rezygnujesz z jedzenia? Serio?

Kanapek co prawda nie wożę, ale posiłków po drodze sobie nie odmawiam.
Zarówno podczas flauty jak i silnego wiatru (kierunek obojętny).

A co do wyboru pogody na jazdę, to co miesiąc jadę 1000 km na wschód i z powrotem.
Mam ten komfort wyboru terminu +- 2-3 dni.
Patrzę na prognozę i wybieram najlepszy dzień. Tak po prostu.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 08.07.2017 22:31

Oczywiście sprawę jedzenia w zamian za oszczędność na paliwie wyolbrzymiłem, jednak uważam że w kwestii oszczędzania paliwa idziesz w niezdrowy ekstremizm. Świadczy o tym tabelka którą podrzuciłeś, oraz wspomniane łapanie wiatru. Jazda po drogach to nie żegluga śródziemnomorska.

Wydaje mi się, że należysz do jakiejś grupy/forum związanego ze wspomnianym eco driving`iem, gdzie prześcigacie się we wskazaniach z komputerka pokładowego, a każda zwyżka rani twoje serce ;) . Podobnie jak z alkoholem - wszystko dla ludzi, ale bez przesady.

Sam jeżdżę zgodnie z przepisami, a spod skrzyżowania ruszam tak, żeby jak najwięcej samochodów za mną mogło je przejechać (tego samego oczekuję od innych kierowców) i uważam, że to najbardziej odpowiedni eco driving na jaki można sobie pozwolić na zakorkowanych drogach. Nikomu nie zawadzam, a zużycie jest akceptowalne (1.6 benzyna - trasa wakacyjna nieco ponad 8/100).

Nie podoba mi się, że kpisz z ludzi przygotowujących sobie we własnym zakresie gołąbki czy schabowego, czyli dania z którymi kuchnia chorwacka nie ma porównania, a sam dziadujesz na paliwie licząc na siłę Coriolisa. (TAK - nawet śląski, domowy karminadel bije na głowę każde cevapcici podawane w tamtejszym szynku ;) )

Żeby pozostać w temacie kosztów urlopu, zamiast łapać wiatr w żagle jadąc w trasę lepiej np. tankować poza autostradą. Oszczędności mogą sięgnąć nawet 50 zł na jednym tankowaniu (Austria - 50 litrów), a przy racjonalnym planowaniu trasy nadwyżka kilometrów jest na prawdę znikoma.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.07.2017 06:19

SingSing74 napisał(a):(...) idziesz w niezdrowy ekstremizm. Świadczy o tym tabelka którą podrzuciłeś, oraz wspomniane łapanie wiatru (...)
Jeśli w lodówce masz żarcia już tylko na 3 dni i wiesz z prognozy, że następne 2 dni będą deszczowe i 1 słoneczny, to kiedy pójdziesz na zakupy? Tylko uważaj, bo zostaniesz ekstremistą.
SingSing74 napisał(a):Wydaje mi się, że należysz do jakiejś grupy/forum związanego ze wspomnianym eco driving`iem (...)
Jak słusznie zauważyłeś: wydaje Ci się.
SingSing74 napisał(a):(...) ruszam tak, żeby jak najwięcej samochodów za mną mogło je przejechać (tego samego oczekuję od innych kierowców) (...)
No to należymy do tej samej grupy.
SingSing74 napisał(a):(...) Nikomu nie zawadzam (...)
Ja też nie. Chyba, że jazdę w mieście z 50 kmh (wg GPS! a nie licznika, który wtedy pokazuje prawie 60)a poza miastem (nie dwupasmówka i nie autostrada) 90 kmh (też GPS) uważasz za zawadzanie.
SingSing74 napisał(a):(...) kpisz z ludzi (...) a sam dziadujesz (...)
Nie kpię, nie dziaduję. Wkoorwia mnie topnienie lodowców oraz zanik Rafy Koralowej. Nie zatrzymam tego, ale jakąś tam "nano-femto" częścią staram się jak najmniej do tego przykładać.
To nie hipokryzja, z auta nie zrezygnuję, z pontonu z silnikiem też, ale jeśli już smrodzę, to staram się to robić jak tylko mogę najdelikatniej. Oszczędność, którą nazywasz dziadowaniem, jest tylko efektem ubocznym. I tylko dałem przykład, na co ten efekt uboczny można zamienić.
SingSing74 napisał(a):(TAK - nawet śląski, domowy karminadel bije na głowę każde cevapcici podawane w tamtejszym szynku ;) )
Widocznie byłeś nie w tym szynku ;)
Na urlop jadę do Chorwacji w pełnym tego słowa (Chorwacja) znaczeniu.
Karminadle i rolady mam co miesiąc u Mamy. Kotlety & Co. mam na codzień w domu.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 09.07.2017 07:31

Witam

Troche odbiegne od tematu, bo w tym roku wypad do sasiednich Wloch (okolice Bibione, wiec vis-a-vis Istrii).
Plus to czyste, szerokie i piaszczyste plaze, koszta wyjazdu i odleglosc podobne do Chorwacji (ok. 1300 km z centrum Polski).
Co do kosztow:
- apartamen 4-osobowy 40m2 w pelni wyposazony za 1 tydzien - 2 tys. zl. (cena czerwcowa, w cenie: klima i duzy basen na terenie, duzy taras, salon z aneksem kuchennym + sypialnia + miejsce parkingowe/garazowe + w cenie sprzatanie koncowe)
- przejazd w obie strony (ok. 2600 km): 800 zl. (paliwo diesel 600 zl. + 200 zl. winiety i autostrada we Wloszech)
- tyle ile wydasz na miejscu (ceny w marketach troche wyzsze, niz u nas), obiad w knajpie dla 4 osob ok. 150-200 pln., wiec oplaca sie gotowac we wlasnym zakresie, jesli ma sie czas... ;)

Reasumujac - 4 osoby na 1 tydzien = max. 5 tys. zl. na spokojnie (bez szalenstw na miejscu).
Dla pozostalych - sky is the limit...

Radze NIE tankowac przy autostradach!!! Cena ok. 1,4-1,5 Euro/l.
Zjezdzajac np. do centrum Villach w Austrii tuz przed granica z Wlochami (3-4 km. od autostrady) cena diesel - 0,99-1,02 Euro/l.
Rowniez we Wloszech paliwo drogie, ale pelen bak wystarczyl, zeby wrocic do Villach, a pozniej, zeby dojechac do Polski. Roznica zostaje na lody... ;)

pozdrawiam
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 09.07.2017 10:52

boboo napisał(a):
SingSing74 napisał(a):(...) idziesz w niezdrowy ekstremizm. Świadczy o tym tabelka którą podrzuciłeś, oraz wspomniane łapanie wiatru (...)
Jeśli w lodówce masz żarcia już tylko na 3 dni i wiesz z prognozy, że następne 2 dni będą deszczowe i 1 słoneczny, to kiedy pójdziesz na zakupy? Tylko uważaj, bo zostaniesz ekstremistą.
SingSing74 napisał(a):Wydaje mi się, że należysz do jakiejś grupy/forum związanego ze wspomnianym eco driving`iem (...)
Jak słusznie zauważyłeś: wydaje Ci się.
SingSing74 napisał(a):(...) ruszam tak, żeby jak najwięcej samochodów za mną mogło je przejechać (tego samego oczekuję od innych kierowców) (...)
No to należymy do tej samej grupy.
SingSing74 napisał(a):(...) Nikomu nie zawadzam (...)
Ja też nie. Chyba, że jazdę w mieście z 50 kmh (wg GPS! a nie licznika, który wtedy pokazuje prawie 60)a poza miastem (nie dwupasmówka i nie autostrada) 90 kmh (też GPS) uważasz za zawadzanie.
SingSing74 napisał(a):(...) kpisz z ludzi (...) a sam dziadujesz (...)
Nie kpię, nie dziaduję. Wkoorwia mnie topnienie lodowców oraz zanik Rafy Koralowej. Nie zatrzymam tego, ale jakąś tam "nano-femto" częścią staram się jak najmniej do tego przykładać.
To nie hipokryzja, z auta nie zrezygnuję, z pontonu z silnikiem też, ale jeśli już smrodzę, to staram się to robić jak tylko mogę najdelikatniej. Oszczędność, którą nazywasz dziadowaniem, jest tylko efektem ubocznym. I tylko dałem przykład, na co ten efekt uboczny można zamienić.
SingSing74 napisał(a):(TAK - nawet śląski, domowy karminadel bije na głowę każde cevapcici podawane w tamtejszym szynku ;) )
Widocznie byłeś nie w tym szynku ;)
Na urlop jadę do Chorwacji w pełnym tego słowa (Chorwacja) znaczeniu.
Karminadle i rolady mam co miesiąc u Mamy. Kotlety & Co. mam na codzień w domu.

..to ja sie pytam po jaka cholere Ci diesel ? ktory jak wiadomo zanieczyszcza najbardziej ??? :!: :!: :!: :!:
Arkmyl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkmyl » 09.07.2017 13:03

Mam pytanko odnośnie kosztów. W Cro byłem już kilka razy, niestety nigdy nie dojechałem do Dubrownika. W tym roku już mam to zaplanowane. Wczoraj znajomo zasypali mnie opowieściami na temat różnic cen między Dubrownikiem i okolicami a pozostałą częścią kraju. Owszem obiło mi się o uszy że jest trochę drożej. Czy różnice w cenach miedzy okolicami Dubrownika a resztą Cro są naprawdę takie duże czy to po prostu bzdury?
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 09.07.2017 13:23

Są różnice dosyć duże m.in na parkingu, w restauracjach, sklepach w centrum...mi nic poza lodami w tym mieście nie kupujemy chodź też są droższe... A stołujemy się po drodze wracając z Dubrownika
Arkmyl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkmyl » 09.07.2017 13:56

A ceny noclegów? Zawsze jechałem w ciemno. Teraz też tak planuję
zawikatie
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawikatie » 09.07.2017 20:17

kiedys mialem szajbe na te eco drivingi. potem zalozylem gaz . od tej pory mam w dupce te pol czy litr mniej ;D polecam styknie na jeszcze więcej chorwackich przysmaków..;D
stavros2002
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) stavros2002 » 09.07.2017 20:25

amatus1 napisał(a):Są różnice dosyć duże m.in na parkingu, w restauracjach, sklepach w centrum...mi nic poza lodami w tym mieście nie kupujemy chodź też są droższe... A stołujemy się po drodze wracając z Dubrownika

A wracając z Dubrownika najlepiej zatrzymać się na obiad i zakupy spożywki w Naum. Ceny bardzo przyjazne :)
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 10.07.2017 09:02

boboo napisał(a):Na temat eco-jazdy napisano już wiele. Wystarczy stosować choćby parę wskazówek aby rezultaty stały się widoczne.
Może to, co napiszę będzie zakrawać na perwersję, ale jeśli mam taką możliwość, to wybieram taką porę jazdy aby mieć maksymalną ilość wiatru w plecy.
Oprócz tego fizyka i grawitacja to moi przyjaciele na drodze :wink:
I mam głęboko gdzieś, co myślą o mnie inni.

Gdybym miał średnią 5l/100 (też podobno niezły wynik) a nie 4,15, to po 250.000 (na pięć lat) wydałbym 2.500 € więcej.
Stać mnie na to, ale nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto, czyli napychać kieszeni politykom.
Te 500 € rocznie wolę wydać (i wydaję) na konoby w Chorwacji zamiast raczyć urlopowych sąsiadów zapachem gołąbków czy smażonych schabowych.

Te kilka minut dziennie, które zyskasz (jeśli zyskasz), stracisz podczas najcenniejszego czasu w roku, jakim jest urlop, stojąc przy garach.

Tu się z kolegą zgadzam. Chyba nikt nie zbankrutuje jak kupi paliwo 8 groszy droższe niż gdzie indziej albo jak spali litr więcej niż mniej. Jednak ja jestem nauczony szanowania ciężko zarobionych pieniędzy, i jak tylko się da to staram się przyoszczędzić gdzie tylko się da. A potem wydać to właśnie na realne przyjemności. Dlatego ja zwracam uwagę ile moje auto pali, staram się jeździć ekonomicznie, (w granicach rozsądku - jak trzeba depnąć to to robię) i kontroluję ceny na pobliskich stacjach paliw.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 10.07.2017 09:14

stavros2002 napisał(a):A wracając z Dubrownika najlepiej zatrzymać się na obiad i zakupy spożywki w Naum. Ceny bardzo przyjazne :)

Masz na myśli Neum w Bośni?
Tyle razy tam przejeżdżałem i nigdy zakupów nie zrobiłem, ale paliwo zawsze tankowałem :)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 10.07.2017 14:57

rocker napisał(a):
stavros2002 napisał(a):A wracając z Dubrownika najlepiej zatrzymać się na obiad i zakupy spożywki w Naum. Ceny bardzo przyjazne :)

Masz na myśli Neum w Bośni?
Tyle razy tam przejeżdżałem i nigdy zakupów nie zrobiłem, ale paliwo zawsze tankowałem :)

Jest sporo taniej,np. produkty niezbędne :D : karlovacko PET 1,854ltr 2,90 marki,karlovacko blacha 1,30.To co kupowałem zawsze było tańsze niż w Konzumie w Chorwacji.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 10.07.2017 16:54

Lecz jeśli chcesz jeść to polecam knajpkę praktycznie pierwszą od Peljesaca po prawej stronie(jeszcze przed stacją).Na pewno nie jedz w pizzerii zaraz za Konzumem,spalona pizza i cevapi a to tego cena 100marek na 2+2
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 442
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone