Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2017 13:23

bigredone napisał(a):
__monia napisał(a):4 miesiące temu nie byłaś tak wyluzowana...Urlop dobrze robi, co ? :)

Owszem, urlop zawsze dobrze robi.
MeggiW
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MeggiW » 07.07.2017 13:42

__monia napisał(a):
Lechoo napisał(a):
__monia napisał(a):Serio jadąc gdziekolwiek myślicie o tym ile auto spala? :o

Oczywiście bo wtedy wiem ile potrzebuje na paliwo :D u mnie srednia z wyjazdu 8.8l/100km wychodzi przeważnie i łącznie wyjazd to 5tyś km więc ile na paliwo idzie widać :D

Hmmm... My zrobiliśmy ostatnio 4300 km. Tankowaliśmy po prostu jak wskazówka zjeżdżała na dół. Nie mam pojęcia ile wydaliśmy na paliwo ani ile auto spaliło. Moim zdaniem to planowanie i tak mąło daje - kursy walut się wahają, ceny paliw w poszczególnych państwach tym bardziej.
Szczerze? Nawet nie wiem ile kosztował litr paliwa w poszczególnych krajach. Bo nie ważne ile kosztuje - jak robi sie sucho trzeba tankować.

Masz rację. Takie dywagacje ile kosztuje paliwo, kiedy się tankować itp. są bezsensowne. Ile kosztuje - tyle trzeba zapłacić, no chyba, że wieziesz ze sobą zapas w kanistrach. Tankuje się wtedy, kiedy wskaźnik opada. I już. Różnica w cenie zazwyczaj jest nieznaczna, dlatego jadąc nie porównuję, bo szkoda na to czasu i energii. Lepiej skupić się na przyjemności oglądania pięknych krajobrazów, zwłaszcza za Velebitem :papa:
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 07.07.2017 13:56

lkemot napisał(a):Zgadzam się, że można 4l osiągnąć, ale mi chodzi o taką zwykłą jazdę nie nastawioną na super oszczędzanie.

Ze średnią to jest tak: Właściciel z psem mają średnio 3 nogi/łapy...

Bo i oto chodzi też tak jadę jak przepisy pozwalają wiadomo że na autostradzie nie mam szans zrobić 4l ale ile spali tyle trzeba dolać. Jak jadę gdzieś blisko to sobie mogę popyrkać ale na długą trasę to raczej wolę poganiać bo czym krócej pojadę tym będę mniej zmęczony.
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 07.07.2017 13:59

__monia napisał(a):Serio jadąc gdziekolwiek myślicie o tym ile auto spala? :o
Ja się skupiam na tym, żeby dojechać. Jeżdżę przepisowo bo szkoda mi pieniędzy na mandaty. A czy spali 4 czy 6l? Niespecjalnie mnie to obchodzi...

Ja sobie lubię nieraz zerknąć na komputer ile tam jeszcze mogę przejechać na tym co zostało w baku przynajmniej wiem jak się zapatrywać na stację benzynową. W sumie w niczym mi to nie przeszkadza a nawet pomaga.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 07.07.2017 16:01

boboo napisał(a):Na szczęście to forum nie jest zakapslowane w żaden system prawny obligujący do udowadniania swoich tez.
Ma towarzyski regulamin.

No cóż, będąc w towarzystwie i stawiając dyskusyjne tezy albo się ich broni i do nich przekonuje, albo „wylatuje” się z towarzystwa. I to w omawianym przypadku nastąpiło przez obrażenie się.

boboo napisał(a):Argumenty o ogromnej większości mają dla mnie wartość zerową, czyli "jedzcie goowno, miliony much nie mogą się mylić".
Ogromna większość nie widziała na żywo (w Adriatyku) delfinów.
Jakaś część widziała i pstryknęła fotki. Wiemy, że w Adriatyku są delfiny.
Jakieś inne jednostki widziały, ale aparat/smartfon był głęboko w nieprzemakalnej torbie.
Zanim wydłubali sprzęt z czeluści worka spektakl się skończył.
Wychodzi na to, że lepiej im nie wspominać o obserwacji, bo bez dowodów (zdjęć) zostaną zaszufladkowani jako prowokatorzy, fantaści bądź kłamcy.

A to już nie są argumenty tylko demagogia. Zapewne słyszałeś o statystyce i przykładach z pączkami. Nie trzeba ich cytować.
Pojęcie większości istnieje. I niezależnie od przykładów z muchami funkcjonuje w praktyce. Na nim także opiera się demokracja. Jeśli mamy dyskutować to pozostawmy demagogię na boku.

boboo napisał(a):Sam jestem w stanie przy dzisiejszych cenach diesla zrobić 2.500 km za 100 € (co regularnie czynię).
Czyli taka średnia odległość do Chorwacji i z powrotem.

Nie przeczę, nie potrzebuję dowodów. Myślę, że większość użytkowników silników diesla średnimi autami przy ekonomicznej jeździe może osiągnąć zbliżony wynik.
Pozostaje jednak dalsza zagadka: 100 Euro to 423 zł po kursie średnim, czyli 177 zł miało wystarczyć na resztę? 8O

Ale wracając do meritum. W tym roku gałka lodów kosztowała 7 kn, ale były też miejsca, ze kosztowała 10 kn. Jeśli bym napisał, że ja lody kupowałem po 6 kn za gałkę to większość natychmiast stwierdziła by, że to niemożliwe. I wtedy powinienem dodać, że tyle kosztują lody w Slawonji czy Baranji czyli części nieturystycznej. I że tam pizza kosztuje 30Kn a nie minimum 45 Kn. Wówczas nikt nie będzie żądał paragonów.

boboo napisał(a):Nie wiem czy masz żonę/partnerkę i nie interesuje mnie to.
Ale jeśli masz, to czy domagasz się od niej codziennie dowodów, że była w pracy a nie z kochankiem?
Liczby w statystykach "skoków w bok" mają charakter większości.
:papa:

A ten fragment to niby co ma udowadniać?
No nie jest najmądrzejszy (forum pozawala wartościować), nie mówiąc o grzeczności.

:papa:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.07.2017 16:55

kobrat napisał(a):...a cóz to za cudowny pojazd spalajacy 4l diesla ? Rozumiem , ze jedziesz okolo 90km\h

Ten: https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 40855.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2017 17:27

boboo napisał(a):
kobrat napisał(a):...a cóz to za cudowny pojazd spalajacy 4l diesla ? Rozumiem , ze jedziesz okolo 90km\h

Ten: https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 40855.html

Serio przebieg - 251.624 km ?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.07.2017 17:42

W tej chwili już 253 tkm. Tankowania z urlopu wpiszę po powrocie.
jaro1959
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaro1959 » 07.07.2017 19:35

Napiszę tak. Miałem do niedawna Lancię diesla. Zrobiłem kiedyś eksperyment, zatankowałem pod korek przy wjeździe na autostradę, przejechałem dokładnie 103 kilometry, tempomat ustawiony na 95km/h, zatankowałem ponownie, weszło 3,6 litra. Rzeczywistość jest jednak taka, że na co dzień, to auto mi spalało w granicach 8 litrów, obojętnie, czy w mieście, czy na trasie.
Wracając do tematu wątku, żona wyliczyła, że całkowity koszt tegorocznego urlopu ( 9 noclegów, dwie osoby) wyniósł nas 5100zł. Bez szaleństw, ale też bez ograniczania się.
lokiec3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lokiec3 » 08.07.2017 06:32

jaro1959 napisał(a):Napiszę tak. Miałem do niedawna Lancię diesla. Zrobiłem kiedyś eksperyment, zatankowałem pod korek przy wjeździe na autostradę, przejechałem dokładnie 103 kilometry, tempomat ustawiony na 95km/h, zatankowałem ponownie, weszło 3,6 litra.

Za krótki odcinek na rzetelny pomiar. Zajmowałem się kiedyś tym w firmie transportowej (wiadomo dla kierowcy norma zawsze za niska jaka by nie była). Obiektywny obraz daje tankowanie od pustego do pełnego. I w samochodach osobowych też bym z rezerwą patrzył na wskazania zużycia paliwa na desce rozdzielczej. W ciężarówkach te wskaźniki są bardziej wiarygodne. Choć mój pojazd na trasie pokazuje zużycie idealnie. W mieście zawyża o 0,5l/100km. To jest 5 % w zasadzie nic. I tak podchodzę do zużycia paliwa jak jadę na urlop. 0,5 czy 1 litr na 100 km daje jakieś 150 zł różnicy na całą trasę to jest w sumie niewiele. Ale w skali np firmy która ma 10-15 tirów takie 5% to są potężne pieniądze przy takich ilościach kilometrów i paliwa.
Pozdrawiam.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.07.2017 07:11

Na temat eco-jazdy napisano już wiele. Wystarczy stosować choćby parę wskazówek aby rezultaty stały się widoczne.
Może to, co napiszę będzie zakrawać na perwersję, ale jeśli mam taką możliwość, to wybieram taką porę jazdy aby mieć maksymalną ilość wiatru w plecy.
Oprócz tego fizyka i grawitacja to moi przyjaciele na drodze :wink:
I mam głęboko gdzieś, co myślą o mnie inni.

Gdybym miał średnią 5l/100 (też podobno niezły wynik) a nie 4,15, to po 250.000 (na pięć lat) wydałbym 2.500 € więcej.
Stać mnie na to, ale nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto, czyli napychać kieszeni politykom.
Te 500 € rocznie wolę wydać (i wydaję) na konoby w Chorwacji zamiast raczyć urlopowych sąsiadów zapachem gołąbków czy smażonych schabowych.

Te kilka minut dziennie, które zyskasz (jeśli zyskasz), stracisz podczas najcenniejszego czasu w roku, jakim jest urlop, stojąc przy garach.
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 08.07.2017 07:48

W 2016 r. po podliczeniu wszystkich kosztów tj. ubezpieczenie, paliwo, noclegi w trasie i na miejscu oraz to co wydaliśmy na miejscu wyszło 9800. To cena za 16 dni wakacji 2 dni trasa i 14 dni w Chorwacji.
Nie jesteśmy rozrzutni ani specjalnie oszczędni. Trochę gotowaliśmy na miejscu, trochę chodziliśmy do knajpek, zwiedzaliśmy i trochę puściliśmy na pierdoły typu kolejka turustyczna po Pakostane.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 08.07.2017 08:45

boboo napisał(a):Na temat eco-jazdy napisano już wiele. Wystarczy stosować choćby parę wskazówek aby rezultaty stały się widoczne.
Może to, co napiszę będzie zakrawać na perwersję, ale jeśli mam taką możliwość, to wybieram taką porę jazdy aby mieć maksymalną ilość wiatru w plecy.
Oprócz tego fizyka i grawitacja to moi przyjaciele na drodze :wink:
I mam głęboko gdzieś, co myślą o mnie inni.

Gdybym miał średnią 5l/100 (też podobno niezły wynik) a nie 4,15, to po 250.000 (na pięć lat) wydałbym 2.500 € więcej.
Stać mnie na to, ale nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto, czyli napychać kieszeni politykom.
Te 500 € rocznie wolę wydać (i wydaję) na konoby w Chorwacji zamiast raczyć urlopowych sąsiadów zapachem gołąbków czy smażonych schabowych.

Te kilka minut dziennie, które zyskasz (jeśli zyskasz), stracisz podczas najcenniejszego czasu w roku, jakim jest urlop, stojąc przy garach.

Czekasz na wiatr w plecy? Czyli jeśli będziesz zmuszony jechać pod wiatr, to rezygnujesz z jedzenia? Serio?

żagiel.jpg

Nie mam nic przeciwko tzw. eko drajwingowi, pod warunkiem, że taki ekolog nie rusza spod świateł w sposób który umożliwia przejazd tylko jemu zamiast 5 innym samochodom, nie jedzie poza miastem 60km/h bo wtedy komputerek pieści jego oko, albo nie podciąga w korku w momencie kiedy przerwa przed nim nie ma min. 100m, bo nie będzie przecież stał w korku z włączonym silnikiem.

Tak na serio, gdybym miał liczyć na wiatr i grawitację, to wybieram gołąbki ;)
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 08.07.2017 08:50

I właśnie taka jest wiedza o eco drivingu. Czyli że osoba która jeździ ekonomicznie, rusza spod świateł jak żółw. Otóż nie, zasada eco drivingu mówi: ruszaj spod świateł jak lampart( niekoniecznie zrywając asfalt :D ), a dojeżdżaj do świateł jak żółw. Paliwo zaoszczędzone, hamulce również.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 08.07.2017 09:06

rufus295 napisał(a):I właśnie taka jest wiedza o eco drivingu. Czyli że osoba która jeździ ekonomicznie, rusza spod świateł jak żółw. Otóż nie, zasada eco drivingu mówi: ruszaj spod świateł jak lampart( niekoniecznie zrywając asfalt :D ), a dojeżdżaj do świateł jak żółw. Paliwo zaoszczędzone, hamulce również.

Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

Napisałem, że nie mam nic przeciwko eko pod określonymi warunkami. Brak wiedzy na temat eco drivingu doskwiera najbardziej tym, którzy próbują go stosować.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 441
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone