Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.07.2017 05:02

Na szczęście to forum nie jest zakapslowane w żaden system prawny obligujący do udowadniania swoich tez.
Ma towarzyski regulamin.
Argumenty o ogromnej większości mają dla mnie wartość zerową, czyli "jedzcie goowno, miliony much nie mogą się mylić".
Ogromna większość nie widziała na żywo (w Adriatyku) delfinów.
Jakaś część widziała i pstryknęła fotki. Wiemy, że w Adriatyku są delfiny.
Jakieś inne jednostki widziały, ale aparat/smartfon był głęboko w nieprzemakalnej torbie.
Zanim wydłubali sprzęt z czeluści worka spektakl się skończył.
Wychodzi na to, że lepiej im nie wspominać o obserwacji, bo bez dowodów (zdjęć) zostaną zaszufladkowani jako prowokatorzy, fantaści bądź kłamcy.

Sam jestem w stanie przy dzisiejszych cenach diesla zrobić 2.500 km za 100 € (co regularnie czynię).
Czyli taka średnia odległość do Chorwacji i z powrotem.

Nie wiem czy masz żonę/partnerkę i nie interesuje mnie to.
Ale jeśli masz, to czy domagasz się od niej codziennie dowodów, że była w pracy a nie z kochankiem?
Liczby w statystykach "skoków w bok" mają charakter większości.
:papa:
Conte
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Conte » 07.07.2017 06:47

Dobrze wiesz, że autor "relacji" z 600 złotymi zmyślił ją, ale ty będziesz go "bronił", bo masz uciechę z denerwowania ludzi :evil:
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 07.07.2017 08:10

boboo napisał(a):Na szczęście to forum nie jest zakapslowane w żaden system prawny obligujący do udowadniania swoich tez.
Ma towarzyski regulamin.
Argumenty o ogromnej większości mają dla mnie wartość zerową, czyli "jedzcie goowno, miliony much nie mogą się mylić".
Jakieś inne jednostki widziały, ale aparat/smartfon był głęboko w nieprzemakalnej torbie.
Wychodzi na to, że lepiej im nie wspominać o obserwacji, bo bez dowodów (zdjęć) zostaną zaszufladkowani jako prowokatorzy, fantaści bądź kłamcy.

Sam jestem w stanie przy dzisiejszych cenach diesla zrobić 2.500 km za 100 € (co regularnie czynię).

Ale jeśli masz, to czy domagasz się od niej codziennie dowodów, że była w pracy a nie z kochankiem?
...a cóz to za cudowny pojazd spalajacy 4l diesla ? Rozumiem , ze jedziesz okolo 90km\h
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 07.07.2017 09:40

kobrat napisał(a):
boboo napisał(a):Na szczęście to forum nie jest zakapslowane w żaden system prawny obligujący do udowadniania swoich tez.
Ma towarzyski regulamin.

...a cóz to za cudowny pojazd spalajacy 4l diesla ? Rozumiem , ze jedziesz okolo 90km\h

Kiedyś nasza firma zorganizowała nam szkolenie z bezpiecznej jazdy, które również obejmowało tzw. eco-driving. Z ciekawości chciałem zobaczyć ile mogę wycisnąć z mojego Peugeota 207 1,4hdi. Spalanie na odcinku ponad 300 km. jadąc do Wałbrzycha, czyli ciągle pod górkę w 3 osoby na pokładzie + bagaże wyniosło 4,1. Sporą część pokonaliśmy jadąc A4, tak więc gdyby było po równym i bez autostrad można spokojnie zejść do 3,5 litra. Czyli jest to możliwe. I naturalnie, dla tych co wiedzą lepiej i niedowierzają zdjęcie, bym nie został obrzucony błotem, że zmyślam.
Załączniki:
spalanie.jpg
lkemot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lkemot » 07.07.2017 09:50

No to jeszcze napisz z jaką prędkością jechałeś na autostradzie...

W zeszłym roku na wakacyjnej trasie 5000km (Chorwacja, Grecja) astra III 1,9cdti (2 osoby + bagaż) spaliła 5,4l (średnia na komputerze). Jazda na autostradach z prędkością maksymalną dozwoloną.
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 07.07.2017 09:58

Jest na zdjęciu że jechał 59 km/h średnio czyli nie było szarżowania ale chyba chodziło bardziej żeby mało spalić a nie jechać szybko. Sam wiem że jak nie wcisnę mocno gazu to mniej spalę. I W cztery litry w spalaniu diesla spokojnie mogę uwierzyć. Dawniej jeździliśmy nad nasze morze oczywiście nocą ruch był umiarkowany przeważnie się jechało od 60-100 km/h też mi się udawało dojechać w okolicach czterech litrów.
lkemot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lkemot » 07.07.2017 10:02

Zgadzam się, że można 4l osiągnąć, ale mi chodzi o taką zwykłą jazdę nie nastawioną na super oszczędzanie.

Ze średnią to jest tak: Właściciel z psem mają średnio 3 nogi/łapy...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2017 10:17

Serio jadąc gdziekolwiek myślicie o tym ile auto spala? :o
Ja się skupiam na tym, żeby dojechać. Jeżdżę przepisowo bo szkoda mi pieniędzy na mandaty. A czy spali 4 czy 6l? Niespecjalnie mnie to obchodzi...
lkemot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lkemot » 07.07.2017 10:39

Nie myślimy, chyba, że autko pali 15l. Ale to są realne koszty podróży, które trzeba brać pod uwagę
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 07.07.2017 10:51

__monia napisał(a):Serio jadąc gdziekolwiek myślicie o tym ile auto spala? :o

Oczywiście bo wtedy wiem ile potrzebuje na paliwo :D u mnie srednia z wyjazdu 8.8l/100km wychodzi przeważnie i łącznie wyjazd to 5tyś km więc ile na paliwo idzie widać :D
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 07.07.2017 11:44

Ma towarzyski regulamin.

Ale nie przesadzajmy znowu z tymi dowodami. Co jest bardziej prawdopodobne? Zobaczyć w Chorwacji Delfiny czy pojechać tam na dwa tygodnie za 600 zł z wyżywieniem? Weźmy trochę rozsądku. Jak ktoś mi mówi że widział delfiny w Adriatyku to mu wierze, jak mi powie że je widział w swoim oczku wodnym to mu nie uwierzę. Tak samo jak ktoś mówi że był dwa tygodnie w Chorwacji to ja mu wierzę, ale jak mówi że tam był i jadł za 600zł to mu nie wierzę. Widzicie tą małą ale jednak różnicę?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2017 11:48

Lechoo napisał(a):

Oczywiście bo wtedy wiem ile potrzebuje na paliwo :D u mnie srednia z wyjazdu 8.8l/100km wychodzi przeważnie i łącznie wyjazd to 5tyś km więc ile na paliwo idzie widać :D

Hmmm... My zrobiliśmy ostatnio 4300 km. Tankowaliśmy po prostu jak wskazówka zjeżdżała na dół. Nie mam pojęcia ile wydaliśmy na paliwo ani ile auto spaliło. Moim zdaniem to planowanie i tak mąło daje - kursy walut się wahają, ceny paliw w poszczególnych państwach tym bardziej.
Szczerze? Nawet nie wiem ile kosztował litr paliwa w poszczególnych krajach. Bo nie ważne ile kosztuje - jak robi sie sucho trzeba tankować.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 07.07.2017 11:55

__monia napisał(a):

Hmmm... My zrobiliśmy ostatnio 4300 km. Tankowaliśmy po prostu jak wskazówka zjeżdżała na dół. Nie mam pojęcia ile wydaliśmy na paliwo ani ile auto spaliło. Moim zdaniem to planowanie i tak mąło daje - kursy walut się wahają, ceny paliw w poszczególnych państwach tym bardziej.
Szczerze? Nawet nie wiem ile kosztował litr paliwa w poszczególnych krajach. Bo nie ważne ile kosztuje - jak robi sie sucho trzeba tankować.

Może ty tak masz,, a lubię mieć kontrolę nad wydatkami, również tymi koniecznymi, czyli na paliwo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2017 12:03

__monia napisał(a):
Lechoo napisał(a):

4 miesiące temu nie byłaś tak wyluzowana...Urlop dobrze robi, co ? :)
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 07.07.2017 13:01

My w tym roku wyjazd z biurem podrozy- Komiza , dojazd autokarem, 9 noclegow ze sniadaniami i obiadokolacjami- 3700 za dwie osoby,plus to co tu wydamy- 6 razy samochodem i teraz autokarem...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 440
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone