Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Brutaka
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 09.08.2016 20:17

valdemar napisał(a):Suszone mandarynki? Nie słyszałem, za to miodów mam litrami od rodziny z domowej pasieki :)

Valdemar, teraz na serio: piszę o miodach. W Polsce owszem są wspaniałe miody: lipowe, rzepakowe, spadziowe, z leśnych kwiatów .. mam znajomego z setką uli, od 20 lat mam w w stały corocznym zapasie conajmniej 2 litry miodku! Uwierz mi proszę .. choćby nie wiem jak się starał to jego pszczoły nie wytworzą miodu z mandarynek, granata, cytrusów czy nawet fig, a Chorwaci są w tym mistrzami. Licho wie czy tego nie chrzczą .. za pół roku się okaże jak się zbryli (dużo tego mamy :mrgreen: ). Sprawdzi się też podczas przeziębień ... mam taki, który smakuje jak syrop na kaszel .. słodki, ale nie każdemy smakuje (ponoć ma magiczne właściwości). Kończąc myśl o miodach - może się mylę, może to pic na wodę i jest tam sam cukier + barwnik + aromat, ale one naprawdę mają boski smak!

Co do suszonych owoców .. smak świeżej suszonej figi w Chorwacji względem tego co kupujesz paczkowane w PL jest .. bezbłędny i wyjątkowy. Wg mnie suszone owoce dostępne w Polsce są znacznie g-o-r-s-z-e smakowo niż to co jadłem w CRO.

No, ale kończmy bo się góra zdenerwuje i nas wymoderuje .. wątek nie o tym :)
Ostatnio edytowano 19.08.2016 08:44 przez Brutaka, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2016 20:26

Brutaka napisał(a):No, ale kończmy bo się góra zdenerwuje i nas wymoderuje .. wątek nie o tym :)

Wątek już od dość dawna w Hyde Parku :wink:
W innym wątku pilnuję porządku :idea:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 09.08.2016 20:33

SingSing74 napisał(a):@maniust Kurs sprzed miesiąca może mieć niewiele wspólnego z tym co zobaczysz na swoim wyciągu jeśli wyjeżdzasz w sierpniu, dlatego jak napisałem przed samym wyjazdem najlepiej zadzwoń do swojego banku i spytaj o kurs i opłaty. Wzdrygnąłeś się również na cenę 0,63 to napisałem gdzie możesz kupić taniej. Nie wiem które wątki czytałeś, więc nie obruszaj się jeśli ktoś chce pomóc.

Dla ścisłości jeżdżę zawsze we wrześniu i dla ścisłości daleko mi do obruszania się .

W sumie masz rację , tak zrobię i spytam o kurs hrk. :)

Stefan Ty tu nowej historii o demokracji nie twórz , wystarczy ze jedni ją tworzą na nowo. :roll:

Dobra wracamy , do kartofli......brać czy nie........

Edit : Pisałem w czasie moderowania , proszę nie karać.
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 09.08.2016 21:23

Meter kartofli, duża zgrzewka piwa (koniecznie tyski wyrób piwopodobny) i szorty z dużą ilością kieszonek nakładanych jedne na drugie ;)

Pani domu damski t-shirt z dużym napisem "Queen of the Night"...

Naklejki na autach do uznania...
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 10.08.2016 08:09

Ural napisał(a):Sing Sing - Maniuś nigdy się nie obraża tylko wszystkim pomaga. Co najwyżej dwa razy powtarza mniej ogarniętym. Swój chłop z Gdańska. Na styropianie nie raz spał w trudnych okresach kształtowania się naszej demokracji. :D :wink:

Się kiedyś przespałem na wełnie szklanej,następny dzień pamiętam do dziś :D
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 10.08.2016 08:12

A ja tam kartofle biorę. Nie dużo bo tak 4 do 5 kilo. Z tym, że mamy ulubioną odmianę, której w Chorwacji nie spotkałem - La Bonnotte. Są lekko słonawe, więc można przyoszczędzić na soli ;)
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 10.08.2016 08:24

Nie powiem kartofle w Cro mają smaczne. Czy brać z kraju bez przesady. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.08.2016 08:26

SingSing74 napisał(a):A ja tam kartofle biorę. Nie dużo bo tak 4 do 5 kilo. Z tym, że mamy ulubioną odmianę, której w Chorwacji nie spotkałem - La Bonnotte. Są lekko słonawe, więc można przyoszczędzić na soli ;)

Odmiany ziemniaków bez soli gotujemy w wodzie z Jadranu.
Też oszczędzamy na soli :wink:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 10.08.2016 08:28

Z napisał(a):Się kiedyś przespałem na wełnie szklanej,następny dzień pamiętam do dziś :D

8O Trauma na całe życie.
Kiedyś za komuny układałem wełnę , a idż w ty w czort...... a co dopiero na niej spać. :lool:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 10.08.2016 08:36

maniust napisał(a):
Z napisał(a):Się kiedyś przespałem na wełnie szklanej,następny dzień pamiętam do dziś :D

8O Trauma na całe życie.
Kiedyś za komuny układałem wełnę , a idż w ty w czort...... a co dopiero na niej spać. :lool:

Oj tam Maniuś po jednym głębszym wszystko możliwe :D
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 10.08.2016 08:58

Janusz Bajcer napisał(a):Odmiany ziemniaków bez soli gotujemy w wodzie z Jadranu.
Też oszczędzamy na soli :wink:

Te "moje" są nawożone algami i podlewane wodą morską, stąd ich smak. Są też wyjątkowe z innego powodu, o którym można w necie poczytać :oczko_usmiech:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 10.08.2016 09:03

SingSing74 napisał(a):Te "moje" są nawożone algami i podlewane wodą morską, stąd ich smak. Są też wyjątkowe z innego powodu, o którym można w necie poczytać :oczko_usmiech:

Zaraz padnę......... :lool: :lool:

Uwielbiam to forum. :mrgreen:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 10.08.2016 09:32

Moje dziecko jada tylko bataty, dlatego zawsze pierwsze co to worek 10kg do bagażnika, jak tylko zaczynamy pakowanie. Na dwa tygodnie akurat starcza. ;)
A pierwszego dnia po przyjeździe zawsze idę nabrać trochę wody do Jadrana, potem wlewam ją na tacę i stawiam na słońcu. Po 3 dniach mamy już pierwszą zeskrobaną sól. ;)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 10.08.2016 10:08

:lool: Sory nie mogłem się powstrzymać........
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 10.08.2016 20:32

a kto bierze z Polski bigos i schabowe? :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 419
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone