Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 09.08.2016 11:16

piotrulex napisał(a):Wszędzie jak zwykle płaciłem kartą a w tym roku przeliczono po masakrycznym kursie 0,63 gdzie we wcześniejszych latach raczej byłem pozytywnie zaskoczony - karta BOŚ z akceptacją MasterCard

Dużo kufa........ 8O

W zeszłym roku w Millenium 0,59 gr.
Niby różnica niewielka , ale mam zamiar w tym roku również targać kuny ze ściany , więc przy moim obliczeniu jak wyszarpię 6000 Hrk ze ściany na cały pobyt (wydatki na miejscu) to 240 zł różnica.

Ma ktoś konto w Millenium i po ile mu policzyli Hrk w tym roku???
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 09.08.2016 12:03

maniust napisał(a):
piotrulex napisał(a):Wszędzie jak zwykle płaciłem kartą a w tym roku przeliczono po masakrycznym kursie 0,63 gdzie we wcześniejszych latach raczej byłem pozytywnie zaskoczony - karta BOŚ z akceptacją MasterCard

Dużo kufa........ 8O

W zeszłym roku w Millenium 0,59 gr.
Niby różnica niewielka , ale mam zamiar w tym roku również targać kuny ze ściany , więc przy moim obliczeniu jak wyszarpię 6000 Hrk ze ściany na cały pobyt (wydatki na miejscu) to 240 zł różnica.

0,62 ok.9.07
Koenig
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 09.08.2016 12:25

Mnie BPH w tym roku przy płatności kartą skasowało na okrągło 0,61 zł za kunę. W kantorze w Polsce płaciłem 0,65.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 09.08.2016 13:28

maniust napisał(a):

Kursy w bankach podobnie jak w kantorach zmieniają się codziennie, więc najlepiej przed samym wyjazdem zapytaj o kurs w swoim banku, bo kurs zależy także od rodzaju konta jakie posiadasz, a i tak podczas pobytu będzie się nieco zmieniał. Wypłata z bankomatu obcej waluty to zawsze najdroższa opcja o czym przekonałem się ostatnio w Czechach. Już lepiej kartą płacić - jest wtedy nieco taniej.

W Katowicach dziś kuna jest po 0,5988, a euro po 4,30. Wymieniając euro np. tu http://www.mjenjacnica-bozo.com.hr/ kuna wyjdzie po 0,5779.

@piotrulex - będzie gdzieś jakiś chociaż krótki opis kempingu ? ;)
Ostatnio edytowano 09.08.2016 13:36 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 09.08.2016 13:36

ja w tym roku praktycznie tylko Visa , przelicznik lepszy o okolo 3% ,niz sprzedawanie euro w banku , calosc 2 tygodnie wyniosla okolo 9 tys na 4 osoby
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 09.08.2016 13:46

SingSing74 napisał(a):
maniust napisał(a):

Kursy w bankach podobnie jak w kantorach zmieniają się codziennie, więc najlepiej przed samym wyjazdem zapytaj o kurs w swoim banku, bo kurs zależy także od rodzaju konta jakie posiadasz, a i tak podczas pobytu będzie się nieco zmieniał. Wypłata z bankomatu obcej waluty to zawsze [b]najdroższa opcja o czym przekonałem się ostatnio w Czechach[/b]. Już lepiej kartą płacić - jest wtedy nieco taniej.

W Katowicach dziś kuna jest po 0,5988, a euro po 4,30. Wymieniając euro np. tu http://www.mjenjacnica-bozo.com.hr/ kuna wyjdzie po 0,5779.

nie tylko w Czechach . W Polsce placac niemiecka Visa , bankomat czy sklep pytaja sie "czy z przeliczeniem" czy "bez przeliczenia" i to jest jawne legalne oszustwo!!! kto zle kliknie ( opcja "z" lub "bez") zostaje walniety przy 1000 zl na okolo 40 zl. Chodzi o to, ze w opcji "z przeliczeniem " kazdy bank, czy sklep narzuca swoje zanizone kursy Euro - i to roznie, nawet 1 Euro po 4.05 . W przypadku opcji "bez przeliczenia" musza rozliczyc sie po kursie srednim z NBP czyli nawet wyzszym niz oferuja kantory.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.08.2016 14:50

SingSing74 napisał(a):
maniust napisał(a):

Kursy w bankach podobnie jak w kantorach zmieniają się codziennie ...

Tematów o płatnościach kartą, kursach itd jest kilka i proponuje dalej tam dyskusje ciągnąć

Kursy zależą od operatora karty np MasterCard czy VISA i to na ich stronach należy ich szukać

W swoim banku możemy sie jedynie dowiedzieć czy mamy jakąś prowizję itd

Opis campu jest w odpowiednim temacie na tym forum - jak masz pytania dodatkowe to tam śmiało pytaj

bunculuka-fkk-zbior-wszystkich-informacji-t21940-225.html#p1762414
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 09.08.2016 16:01

piotrulex napisał(a):Kursy zależą od operatora karty np MasterCard czy VISA i to na ich stronach należy ich szukać

W swoim banku możemy sie jedynie dowiedzieć czy mamy jakąś prowizję itd

Tak. Zgadza się. Jednak i te kursy zmieniają się praktycznie cały czas. Poradziłem pytać w banku, bo to on ostatecznie ściągnie złotówki z twojego konta. Ja zawsze pytam ile ściągną mi z konta w danym dniu jeśli wypłacę lub zapłacę w sklepie moją kartą np. 100 kuna, euro itd. Wtedy podają mi kurs oraz prowizję banku i tyle. Wiem dokładnie co i jak.

Co kempingu to znalazłem wątek. Dzięki ;)
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 09.08.2016 17:08

Raiffeisen Polbank - transakcje pomiędzy 7.07 a 18.07

1) Karta do obsługi konta - kurs 0,5923
2) Karta VISA - kurs 0,6235

Co do kosztów to pomimo, że 2 lata temu pisaliśmy, iż koszty zależą od tego ile kto ma w danej chwili do wydania to osobiście w tym roku był max. Jako, że definitywnie na parę lat (plany do dalszych krajów) odpuszczamy Chorwację to tegoroczny urlop uważam za jeden z najlepszych i najprzyjemniejszych!

Bilans kosztów zamknął się w kwocie 10.000 zł +/- 800 zł. Osobiście nie żałuję, było cudownie. Na ich wysokość wpłynęła głównie konsumpcja (obiady i kolacje na "mieście", śniadania własne z zakupów w Konzumie i straganach spożywane w blasku cudownie wschodzącego słoneczka), dowolność podejmowania decyzji: jednego dnia rzucony pomysł rejsu Fiszpiknikiem na Korćulę, innego dnia ponowna eksploracja znanego już Dubrovnika i wodospadów Kravica. 2 dorosłych i 2 małolatów w wieku 17-lat z wyznaczonym limitem dziennego kieszonkowego na własne nocne wypady :mrgreen: Oczywiście nie mogło zabraknąć zakupów potężnej ilości lokalnych dóbr jak oliwa, wina, miody, suszone owoce, których w Polsce na próżno szukać. Ponadto noclegi między tranzytowe (dojazd/powrót), paliwo (dojazd/powrót), konsumpcja na trasie, winiety, bramki .. wszystko dosłownie wszystko, wypisywać nie ma sensu.

Podróż nie odbywała się, aby jechać jak najdalej tylko, aby się dobrze bawić. Z uwagi na nocleg tranzytowy nic nas nie goniło. Zdarzały się przypadki, że stawaliśmy na kolejnej stacji bo akurat nam się kawa skończyła. Pełen relaks w podróży, bez ciśnień i nerwów (pomimo drobnej niespodzianki jakie zrobiło nam autko już w CRO - opisane w dziale polecającym mechaników) 3-wyjazd do CRO uważam za najbardziej udany!

Ktoś napisze, że jak na Chorwację to drogo, może i tak ... jest drożej niż w latach 2012, 2014, ale ... To jest wymarzony urlop ... biorąc pod uwagę ceny nad polskim Bałtykiem (np. 3 x Halibut w śmierdzącym oleju, z frytkami i surówką z wiaderka 150,00 zł - Mielno), kapryśność pogody i powszechnie panujące buractwo nad Bałtykiem zwane "parawaningiem", kiepowaniem petów w piasek i zakopywaniem puszek po piwsku - to bezwzględnie Chorwacja wygrywa!
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 09.08.2016 18:01

Hmm...miodów i suszonych owoców w Polsce do wyboru i koloru....
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 09.08.2016 18:11

Z napisał(a):0,62 ok.9.07

Hvala.....

Takiej odpowiedzi oczekiwałem , wnioski wyciągnę sam , a to że się rozwodzicie , że jest inny temat z walutami , co , po co , gdzie , na co i jak ....... to już nie moja wina.

Kontynuujmy .......... to jak z ziemniakami taniej........... :mrgreen:

Pozdrav :D
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 09.08.2016 19:57

valdemar napisał(a):Hmm...miodów i suszonych owoców w Polsce do wyboru i koloru....

Tak, a mandarynki, granaty i figi rosną w każdym polskim ogródku :mrgreen:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 09.08.2016 19:58

@maniust Kurs sprzed miesiąca może mieć niewiele wspólnego z tym co zobaczysz na swoim wyciągu jeśli wyjeżdzasz w sierpniu, dlatego jak napisałem przed samym wyjazdem najlepiej zadzwoń do swojego banku i spytaj o kurs i opłaty. Wzdrygnąłeś się również na cenę 0,63 to napisałem gdzie możesz kupić taniej. Nie wiem które wątki czytałeś, więc nie obruszaj się jeśli ktoś chce pomóc.
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 09.08.2016 20:02

Brutaka napisał(a):
valdemar napisał(a):Hmm...miodów i suszonych owoców w Polsce do wyboru i koloru....

Tak, a mandarynki, granaty i figi rosną w każdym polskim ogródku :mrgreen:

Suszone mandarynki? Nie słyszałem, za to miodów mam litrami od rodziny z domowej pasieki :)
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 09.08.2016 20:04

Sing Sing - Maniuś nigdy się nie obraża tylko wszystkim pomaga. Co najwyżej dwa razy powtarza mniej ogarniętym. Swój chłop z Gdańska. Na styropianie nie raz spał w trudnych okresach kształtowania się naszej demokracji. :D :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 418
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone