Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jakubah
Odkrywca
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubah » 18.07.2016 21:28

Taniej i chyba lepiej nie będzie,przegięli z cenami,biletami wstępu,potrafią zrobić rybacki wieczór bez ryb i to na Hvarze,ginie tradycja jest standard,dosyć narzekania jestem ciut zdołowany tym rokiem następny będzie lepszy oczywiście .....a po smakołyki można do Czarnogóry skoczyć
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 20.07.2016 13:23

ceny idą w górę, waluta idzie w górę i wczasy muszą być droższe.

Nie ma jakiejś tragedii, mnie w tym roku wczasy wyniosły 7000zł za 19 dni w podróży. Duży wydatek to 4 promy za łącznie 1000zł. Można było tego uniknąć.

Drożej niż w Cro było na Węgrzech - i na stacji paliw i na campingu (doba ponad 200zł w czerwcu).

Chorwaci doskonale wiedzą, że itak turysta nie ma wyboru i musi zapłacić.

Nie ma co panikować. W końcu to są wczasy i tanio nie będzie.

P.S. Na w sklepach na campingach potrafi być i 3 razy drożej i 10 razy. Zdarzyło mi się kiedyś kupić bo dziecko się uparło i przeliczyłem - dwie brzoskwinie po 18zł za sztukę... a co... da się ?
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 20.07.2016 13:54

Nie wszystkie ceny idą w górę :D Paliwo na przykład bywało sporo droższe. Pieczywo w podobnej cenie, wino, piwo też, nalewki na bazie grappy tak samo. Jedyne co zauważyłem to droższy przejazd przez tunel Učka - 2 lata temu było 29 kun a teraz 33 (albo 32). W marketach też jest cenowo podobnie. Takie moje obserwacje 8O sprzed kilku dni z Istrii.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 20.07.2016 18:47

A jak to jest że karlovacko jest prawie dwukrotnie tańsze w Bośni niż w Chorwacji?
IMG_20160625_161248.jpg
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.07.2016 00:01

Z napisał(a):A jak to jest że karlovacko jest prawie dwukrotnie tańsze w Bośni niż w Chorwacji?
IMG_20160625_161248.jpg

...bo kraj biedniejszy od CRO
http://pl.coinmill.com/BAM_calculator.html#BAM=1
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 22.07.2016 11:21

Krótkie podsumowanie kosztów wakacji CRO 2016 - 2 tygodnie w Drenje koło Labina na Istrii:
- apartament = 2500 zł (wszystko w cenie tj. klima, opłaty miejscowe, sprzątanie końcowe i 2 psy, które jechały z nami)
- zakupy przed wyjazdem = 250 zł (coś na początek)
- paliwo+winiety (CZ, A, SLO) + płatne odcinki w CRO = 600+280+50=930 zł (spalanie 4,6 tam, 5,0 powrót - Octavia 1.9 TDI)
- ubezpieczenie zdrowotne dodatkowe =140 zł
- zakupy Jedinstvo, Lidl itp. = 850 zł
- jedzenie (konoby) = 700 zł (poza tym gotowanie we własnym zakresie z miejscowych produktów)
- pamiątki i napoje na przetrwanie do następnych wakacji (czyt. wino, nalewki na bazie grappy itp.) = 600 zł
Razem = 5970 tj. ok. 3 tys./osobę
Wyszło więcej niż w latach poprzednich, ale zakupiliśmy sporo "pamiątek" i apartman wyszedł drożej na osobę, bo poprzednio mieliśmy ze sobą znajomych i koszty mieszkania (3 pokoje) chociaż wyższe to jednak były dzielone na 6 osób.
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 22.07.2016 16:23

Wyjazd w szczycie sezonu 2+1
Apartament w Rogoznicy z widokiem na morze 45 EUR/doba (klima , 2 pokoje + kuchnia z jadalnią)
Standard mebli lata 90te , lepiej niz późny Gierek ;)

Restauracje z roku na rok drozsze. W duzych osrodkach pizza od 45 kun. Dania miesne od 55 do 120 kun.
Orada w sklepie/targu rybnym od 65 do 140 kun/kg
Piwo w sklepie od 7 do 12 kun. Choc zdarzaja sie promocje w Konzumie np. za 5 Kun/0,5l

Parki narodowe zaczynaja byc ekstremalnie drogie.
KRKA w tym roku to 150 kun wejscie dorosly i 90 kun za dziecko. Dodatkowo stateczek w parku (ze Skradinski buk) to kolejne 100 kun dorosly i 70 dziecko.
Rodzina 2+2 daje nam 820 kun czyli 480 PLN !
Brutaka
Croentuzjasta
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 22.07.2016 17:30

siwa78 napisał(a):Wydaje mi się że nie potrzebnie tam pojechaliśmy tym bardziej że z mężem byliśmy na murach 11 lat temu. A dzieci ... no cóż one mają inne priorytety.

Dubrovnik żyje z turystów i relacja cen jest taka sama jak w znanych Polskich, turystycznych perełkach - czyli piekielnie drogo. Po prostu trzeba wiedzieć gdzie iść, a co omijać i pilnować się w tych knajpach, które są rozlane po małych uliczkach! Jeśli menu nie ma ceny (spotkałem takie) .. natychmiastowa ewakuacja .. no chyba, że jest jakimś bogatym filantropem :hut:

Na starym mieście we wnętrzu murów knajpy na najniższym poziomie masakrują swoimi cenami czego i ja doświadczyłem bez weryfikacji cen w karcie dań na sam koniec kolejnego pobytu w tym cudownym mieście. Jeden z lokali przy głównej bramie wejściowej: 2 Karlovaćko i 2 kawy (biała i czarna) .. 146 KN (1 piwo 47 KUN, kawa 26 KUN) - jak to się wesoło mawia? "raz się żyje, a potem się straszy" :mrgreen:

Przechodząc pomiędzy uliczkami na wyjściu ze starego miasta byłem świadkiem awantury jaką zrobiła nasz rodaczka kelnerowi, który podał im rachunek na równowartość 52 EUR. Mimochodem usłyszałem, że dotyczyło to dań dla 2 osób, którymi się nawet "nie najedli" (restauracja w ścisłym centrum w bocznej uliczce przy fontannie).

W wyższych partiach starego miasta są knajpy o bardzo przystępnych cenach (takich jak w większości w CRO - Karlovaćko 15-18KN, pizza 50-55KN, Raźnijci z frytami 65-75KN, tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać i nie iść do pierwszej lepszej restauracji i zauważyłem, że turyści dają się nabierać na te niższe (w tych na wyższym poziomie zawsze są wolne miejsca i ceny jakby normalniejsze).

Ponadto zauważyłem dziwną zależność, że w tym roku jest lekka zwyżka cen (ale nie wszystkich). W tych samych knajpach jeszcze 2 lata temu potrawy były tańsze średnio o 10-15KN. Niby nic, wiadomo .. inflacja, koszty .. ale jest to dostrzegalne. Zastanawia nas wysoka cena za świeże ryby ... w Gradacu codziennie rano o 7.00 były świeże rybki i ceny dochodziły nawet do 160KN za kg. Zdecydowanie w większości ciut wzrost cen.

W Bośni i Hercegowinie natomiast na wodospadach Kravica w tym roku o wiele czyściej niż poprzednio, ale i drożej .. 10 EUR wejście za 4 osoby. Miłym akcentem jest stoisko z wyrobami (przetwory, alkohol) z polską flagą, gdzie można płacić w PLN :)
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 22.07.2016 18:01

valdemar napisał(a):Butelka coli 0,2 litra na Akropolu 4 euro.

3 gałki lodów we Florencji w zabytkowej lodziarni ... 26 EUR-o, nie narzekajcie :papa:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 22.07.2016 18:36

Pobyt w Lokvie 2+1 (9 lat) wyniósł nas 5900zł 14 dni, apartament z klimą,co drugi dzień jedzenie w knobie, lacznie przebyte 4500km, wstępy, pamiątki, parking, drobne zakupy głownie Konzum i Studenac, codziennie lody i piwko):
- apartament 1900 zł,
- jedzenie- 900 zł,
- paliwo- 1000 zł -
- winiety-450 zł
- spożywka w Polsce- 200zł
- spożywka w cro- 800 zł
-upominki, wstepy, parking, lody- 650 zł
Mam wrażenie, że w tym roku nie oszczędzaliśmy tak jak w poprzednim.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 23.07.2016 08:36

Brutaka napisał(a):3 gałki lodów we Florencji w zabytkowej lodziarni ... 26 EUR-o ....

26 euro!? Czy na pewno chodzi o lody do jedzenia? :devil:
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 23.07.2016 11:16

SingSing74 napisał(a):26 euro!? Czy na pewno chodzi o lody do jedzenia? :devil:

Jak najbardziej :oczko_usmiech:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.07.2016 17:08

Grzechugno napisał(a):Butelka wody na wodospadach Krka 25 zł na nasze.

Mój rekord to 15 dolarów za napój Mirinda 250ml pod piramidami w Gizie....
Jedziemy na wielbłądzie i nagle jak fatamorgana wyskakuje jakis tubylec na osiołku i podaje mi otwarty napój, myslałem ze to w cenie przejażdżki na wielbłądzie.... O dziwo mimo 50 stopniowego upału napój był lodowaty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ja tam na ceny w Cro nie narzekam :P
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 25.07.2016 17:37

8000 zł za 13 dni 2+2, Orebic, Krka, Brela
piotrulex
Koneser
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.08.2016 10:34

piotrulex napisał(a):
matufa napisał(a):
piotrulex napisał(a):
kobrat napisał(a):
Z napisał(a):...
ja wydaje okolo 6 k na miejscu w 2 tygodnie , i to bez szalenstw :papa:

Ja wydaje w 2 tygodnie na wszystko z 4,5 tysia pln, też bez szaleństw :)

W tym roku jedziemy w 2+2 zamiast 2+1 i obawiam się, że 5 koła może być mało ...

Napiszę za 2 miesiące :)

a ja myślałem że 3k pln wystarczy mi na 12 dni 2+nastolatka(oczywiście te 3 koła na przyjemności) dodatkowo 3 k wyniesie mnie kwatera winiety 200 pln + 200 autostrady w Chorwacji no i paliwko dobrze że moje autko na trasie pali mniej jak 5 ropy heheh ale to i tak 6 stówek no i mamy 7k
do tego już kupiłem ...

ja pisałem o 5 kołach na wszytko czyli dojazd, nietani camping, jedzenie, delikatne przyjemności itd - all

Obawiałem się, że w tym roku 5 koła może byc mało no i stało się :)

Pobyt na drogim campie Bunculuka k/Baski na Krk 12 nocek

Wyjazd z domu 15.07. po robocie, powrót z 29 na 30.07. w nocy

2 dorosłych, dziecko 10 i nastolatka nieca 16 liczona na campie jeszcze jako dziecko ale wcinająca za dwóch ;)

Część jedzenia z PL, jakieś dania gotowe, makarony, sosy, przekąski, trochę nietopiących się słodyczy itd

Tam codzienne śniadaniowe zakupy, knajpy 3 razy, zwykle pizza, cevapcici. Do tego wieczorem Konzum, jakieś owoce, arbuz 2kn gdzie jego 7kg tsza było targać 2km na camping :). Codziennie lody, jakieś zimne napoje w Konzum np niebieska Fanta itd

Przejechane diabelskie 2666km dość ekonomicznym TDI ze średnim spalaniem 5,2l, wszędzie autostrady poza SLO

Do domu przywieziono zakupy HR na kwotę ponad 2 stówek z czego zawsze można zrezygnować

Na urlopie nie głodujemy ale i nie szalejemy, praktycznie non stop plaża, lenistwo, nurkowanie, opalanie, książka i miłe rozmowy

Wszędzie jak zwykle płaciłem kartą a w tym roku przeliczono po masakrycznym kursie 0,63 gdzie we wcześniejszych latach raczej byłem pozytywnie zaskoczony - karta BOŚ z akceptacją MasterCard

Nie chce mi się tu wklejać płatności ale może kogoś interesuje:
Paliwo - 670zł
Opłaty drogowe - 310zł
Camping 12 dni - 3180zł

Całość ze wszystkim to 5530zł
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 417
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone