Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji
napisał(a) SingSing74 » 18.07.2016 10:42
amatus1 napisał(a):Jak dla nas to cro jest sporo tańsza od Europy zachodniej czy to Francji czy Włoch.
Z tym się nie zgodzę. Jest co najwyżej podobna cenowo i nie mówię tu o Dubrowniku, ale o mniejszych miejscowościach. Byłem w tym roku na Lanternacamp i ceny w trzech samoobsługowych sklepach na tym kempingu w
niektórych przypadkach były kilkukrotnie wyższe niż na jego włoskich czy francuskich odpowiednikach. Płatne atrakcje również dużo droższe. Dodam tylko, że nie rzuciło mi się w oczy cokolwiek tańszego. Podam kilka przykładów, które pamiętam. Cola 2l - 21kuna, woda mineralna smakowa 1,5l- 16 kuna, Kefir 1l - 20 kuna, Karlovacko w puszce - 12 kuna, jajko niespodzianka - 12 kuna, kawałek arbuza tak na oko 2kg - 30 kuna, mała kajzerka na polepszaczach 3 kuna, bagietka 10 kuna, rogalik nadziewany 10 kuna, średnia pizza 45-60kuna, liche piwo w barze 24-27 kuna, skakanie na dmuchanym zamku - 20 kuna za 10 min., kurs kempingowym pociągiem 30 kuna dorosły, 20 za dziecko pow. 2 roku życia, wypożyczenie roweru na 7 dni 400 kuna (na oko to koszt zakupu tego roweru).
Dopiero ceny w marketach na mieście zbliżają się do podobnego poziomu co we Włoszech i Austrii (byłem 2 lata temu) czy w Niemczech i Francji (byłem w zeszłym roku). Na dużych kempingach na zachodzie europy ceny są wyższe o około 20-30% od tych w mieście, w przypadku kempingu Lanterna były wyższe od 50 do 100%, a w przypadku wspomnianego arbuza to nawet 500%.
Chorwaci widzą, że coraz więcej turystów wybiera ich kraj i z tego korzystają. Taniej już nie będzie.