Wszystkie tematy gdzie dyskutuje się o tych setnych po przecinku mogą lekko irytować.
Poza tym było już na cropli chyba z ...naście takich tematów.
Że przytoczę kilka znalezionych na szybko....
placenie-karta-platnicza-w-chorwacji-watpliwosci-t33127-750.htmlw-polsce-kuna-prawie-65-gr-kurs-euro-kuna-w-chorwacji-t18830-1215.htmlplatnosc-karta-kredytowa-jaki-przelicznik-kuna-zloty-t22226-225.htmlgdzie-najlepiej-wymienic-walute-i-na-jaka-t20680-285.htmlitd...itd....itp....
Myślę, że to są właściwe miejsca do podobnych rozważań (nie do końca sensownych, moim zdaniem, ale jednak ich nie unikniemy
)
Pomimo tego, że w tytule mamy
Ile kosztuje urlop w Chorwacji, myślę, że ten akurat czynnik i te groszowe różnice na przeliczaniu mają na ogólne koszty wpływ minimalny.
Nie obrażając nikogo- (niech se każdy robi co chce) - wiele osób, które zabierają głos na ten temat biadolą jak to ich banki ładują w konia lub/i jak to te dwa miejsca po przecinku są istotne.
W rzeczywistości najczęściej Ci sami kwaterę płacą w Euro, żarcie z Polski, winiety kupują (logicznie) w Polsce - oczywiście Słowenia be
- bez komentarza, połowa paliwa w baku z Polski... raptem może z 4-5 tys Kun z założenia wydadzą w Chorwacji za pośrednictwem karty i... dramat... bo przelicznik 0,615678...
Jak jest 0,5898765...... to rozumiem, ale 0,615...... rozbój.
Jakie to są różnice łatwo można policzyć...
Generalnie sam tytuł tematu jest przewrotny i poniekąd bez sensu, bo koszty z natury rzeczy są pojęciem względnym i subiektywnym.
Ja ze swojej strony podziwiam tych, którzy są w stanie spędzić w Chorwacji 2 tygodnie, czteroosobową rodziną za 5000 zł...
Podziwiam tych, którzy mogą sobie pozwolić na wydatek 20000 zł...
Podziwiam, ale nie zazdroszczę ani jednym, ani drugim
.