Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
OKid2
Globtroter
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 13.07.2016 19:32

250 Kn w jedną stronę od Gorican 42 + 195.. Samochód na gaz. 450 zł w jedną stronę. Za obiady na dwie osoby średnio 120 Kn. Co do wody... 5 L butlę można kupić i jak sobie przeliczysz to nie wyjdzie ci drożej, a jeśli nie to pamiętam, że jakaś woda była za 3,99. Chyba, że każdą butelkę wody porównujesz do ceny Oazy z Biedronki... Jasne, za autostrady jeszcze winiety na Węgry i Słowację. Doprecyzuję: plecak w Intersport 60 Kn, okulary przeciwsłoneczne 70 kn przy plaży i buty 50 kn za parę... Nie wiem co więcej dodać.

kolego VONPLES, gdzie tu widzisz sensację?

Dodam jeszcze wizytę w Dubrovniku. Tankowanie za 190 Kn i 2 bilety na mury 120 x 2. Tu zrobiliśmy sobie kanapki :)
Ostatnio edytowano 13.07.2016 19:41 przez OKid2, łącznie edytowano 1 raz
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 13.07.2016 19:39

Ural napisał(a):
OKid2 napisał(a):Tyle co wróciliśmy, więc napiszę, mniej więcej, nasze koszty :)

- 7 nocy, 490 Euro, w komfortowym i nowym apartamencie w Makarskiej.
- Paliwo ok. 900 zł w obie strony + 250 Kn. za autostradę w Chorwacji.
- Na miejscu wydaliśmy 3 tys (w tym 250 Kn. za autostrade na powrót). Kn. Nie gotowaliśmy, nie robiliśmy zakupów, oprócz jakiegoś winka i piwka (plus plecak, okulary i buty do sportów wodnych :) ) Stołowaliśmy się w knajpach w Makarskiej, śniadania też kupowaliśmy co rano. moglibyśmy wydać mniej, ale na powrót kupiliśmy jakieś prezenty, Paski Sir, itp. itd.

Spodziewałem się, że wydamy więcej, ale nie było tak źle. Oczywiście w Chorwacji jest drożej niż w PL, ale nie tak bardzo jak wynika z opowieści ludzi :) A tyle się nasłuchałem, że wiozłem ze sobą wodę, po czym okazało się, że w Konzumie można kupić za cenę podobną jak u nas :P

Pozdrawiam.

Wszystko OK tylko ile was było osób ????????

Jaki to samochód, że spalił paliwa tylko za 900 zł. Opłaty za autostradę to podałes chyba tylko za Chorwację ????

Myślę ze nie ma się co dziwić ;) ja w zeszłym roku na przejazd - paliwo + winiety + bramki w Hr - wydałem 1016 zł ;) Renault Megane I 1,4 LPG, prędkość do 130 km/h w porywach 140 km/h, zrobione delikatnie ponad 3 tys km
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 13.07.2016 19:41

VONPLES napisał(a):
OKid2 napisał(a):Tyle co wróciliśmy, więc napiszę, mniej więcej, nasze koszty :)

- Na miejscu wydaliśmy 3 tys (w tym 250 Kn. za autostrade na powrót). Kn. Nie gotowaliśmy, nie robiliśmy zakupów, oprócz jakiegoś winka i piwka (plus plecak, okulary i buty do sportów wodnych :) ) Stołowaliśmy się w knajpach w Makarskiej, śniadania też kupowaliśmy co rano. moglibyśmy wydać mniej, ale na powrót kupiliśmy jakieś prezenty, Paski Sir, itp. itd.

Spodziewałem się, że wydamy więcej, ale nie było tak źle. Oczywiście w Chorwacji jest drożej niż w PL, ale nie tak bardzo jak wynika z opowieści ludzi :) A tyle się nasłuchałem, że wiozłem ze sobą wodę, po czym okazało się, że w Konzumie można kupić za cenę podobną jak u nas :P

Pozdrawiam.

...no rewelacja....szczególnie ta woda w Konzumie...w tym przy wyjeździe z Makarskiej na południe...w końcu 30% droższa woda to "podobna cena"...o innych cenowych "sukcesach" nie wspomnę...250 kn...za autoceste...to chyba rowerem w obie strony!!

Nie krytykowalbym tak kolegi bo moim zdaniem jest to możliwe. Moje auto spaliło mi na trasie z Słupska średni 5,1 litra diesla przy średniej prędkości 109. Czyli z północy Polski hi mam chyba najdalej na paliwo wydam ok 950 zł. Okid napisał że autostrada w cro 2 x 250 kun.Kupiwalem duża wodę 5 litrów w lidlu w Makarskiej i Wielkiej przebitki nie było. Za apartament 2+1 z klima salon z aneksem + sypialnia dla dziecka płace 30 euro za dobe.Do tematu trzeba spokojnie podejść....to że Ty płacisz dużo więcej nie znaczy że każdy z nas.. :).
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 13.07.2016 19:45

VONPLES napisał(a):

Pozdrawiam.

...no rewelacja....szczególnie ta woda w Konzumie...w tym przy wyjeździe z Makarskiej na południe...w końcu 30% droższa woda to "podobna cena"...o innych cenowych "sukcesach" nie wspomnę...250 kn...za autoceste...to chyba rowerem w obie strony!!

Kupowaliśmy wodę w Tommy w Starigradzie, zgrzewka w przeliczeniu ok. 11 zł czyli ceny polskie, w Lidlu w Trogirze niecałe 10 zł zgrzewka.

250 kun za autostradę to realna cena.
OKid2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 13.07.2016 19:50

valdemar napisał(a):
VONPLES napisał(a):

Pozdrawiam.

Kupowaliśmy wodę w Tommy w Starigradzie, zgrzewka w przeliczeniu ok. 11 zł czyli ceny polskie, w Lidlu w Trogirze niecałe 10 zł zgrzewka.

250 kun za autostradę to realna cena.

I tak zaokrągliłem :) Chociaż zapomniałem wspomnieć o jednym, czyli tunel za 20 Kn. Czyli: 42 z Gorican do Zagrzebia, 195 do Zagvozd + 20 za tunel, łącznie 257.

Kolega z forum tak na mnie naskoczył, jakbym miał celowo wprowadzać kogoś w błąd... Nie mam w tym żadnego interesu, piszę jak to u mnie wyglądało i tyle. może się komuś przyda, może nie. Zaznaczyłem, że owszem, jest drożej niż u nas, ale nie ma co demonizować. Piwo puszkowe na plaży 15 kun - to też nie jest kosmos w porównaniu z Bałtykiem, czy taką SOLINĄ.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 13.07.2016 20:12

...nie naskoczyłem...tylko "zweryfikowałem"....łącznie 257 kun....ale powrót to x 2...514 kun x 0.64 = 329 złotych + matrica Węgięrska 60 złotych...pozdrav
http://hac.hr/hr/cestarina/cjenik/zagre ... -dubrovnik
OKid2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 13.07.2016 20:16

Dobrze, ok.

Z tym, że w moim pierwszym wpisie w tym wątku napisałem:

- Na miejscu wydaliśmy 3 tys (w tym 250 Kn. za autostrade na powrót)

Pisałeś o cenowych "sukcesach", itp. Ciężko w tekście pisanym wyrażać emocje, ale pewne rzeczy da się odczytać pomiędzy wierszami :)

Tak jak mówiłem, napisałem jak było, a sprawa jest świeża bo wróciłem wczoraj.

Pozdrawiam :)
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 13.07.2016 20:20

Może mój wpis nie będzie dotyczył bezpośrednio Chorwacji, jednak może komuś się przyda. Ponieważ byliśmy w w Chorwacji już kilkanaście razy, postanowiliśmy zmienić kierunek i skorzystaliśmy z oferty Eurocampu na adriatyckim wybrzeżu Włoch, a ściślej mówiąc na czterogwiazdkowym kampingu Pra Delle Torri: https://eurocamp.pl/campingi/wlochy/wlo ... elle-torri. Kamping znajduje się przy piaszczystej plaży, na terenie znajdują się 3 baseny (niestety jeden, największy o tej porze roku był już zamknięty) + super basen dla dzieci. Byliśmy składem 4+2 i zostaliśmy zakwaterowani w trzy sypialnianym domku Esprit, wyposażonym w klimę, taras, grill i wszystko co jest potrzebne do miłego urlopowania. Ponieważ mamy dzieci w wieku przedszkolnym skorzystaliśmy z wrześniowej oferty, tak więc koszty kształtowały się następująco:
- 10 noclegów - 1260 zł / 2 rodziny = 630 zł. na rodzinę;
- zakupy w Polsce - ok. 500 zł. (makarony, wędliny i sery pakowane próżniowo, jakieś mięsko w słoikach) / 2 = 250 zł.;
- podróż 6 osobowym Fiatem Ulysse (naturalnie z naklejką Cro.pl :-) )z 600 litrowym boxem na dachu:
* 2200 kilometrów x 10 litrów Pb95 średnio 1,1E/l = 242E x 4,3 zł. = 1040 zł . / 2 = 520 zł.;
* opłaty autostradowe - Czechy ok. 75 zł., Austria ok. 75 zł, Włochy ok. 120 zł. = 270 zł. / 2 = 135 zł.;
- kieszonkowe ok. 400E = 1720 zł. w tym wycieczka do Wenecji, wizyta w tamtejszej lodziarni, kawiarni i restauracji, 2 obiady w knajpie, codzienne zakupy artykułów pierwszej potrzeby (winko i piwko) + spożywka i owoce, jakieś rybki na grilla, niemal każdego dnia lody oraz multum dodatkowych atrakcji dla dzieciaków czyli codzienne wizyty w parku z dmuchańcami, wesołym miasteczku, przejażdżki gokartami itp.

Nie wykupowałem dodatkowego ubezpieczenia podróżnego dla rodzinki, gdyż takowe zapewnia Eurocamp, jedynie Auto Pomoc w PZU, ale to i tak zawsze kupuję przy każdym, corocznym wznowieniu polisy, więc tego nie liczę.

Z powyższych obliczeń wyszło mi 3255 zł., czyli w przybliżeniu mogę zaokrąglić kwotę do 3500 zł., gdybym zapomniał o jakiś wydatkach.

Za dotychczasowe chorwackie wakacje w najwyższym sezonie (przełom lipca i sierpnia), od dwóch lat korzystamy z faktu, iż dzieciaki nie chodzą do szkoły i jeździmy na tydzień nad Bałtyk w maju, gdzie pogoda nie stanowi przeszkody, gdyż zawsze wybieramy hotel z basenem i bawialnią, więc dzieci mają sporo rozrywek + 10 dni we Włoszech na bardzo fajnym kampingu. Jednym słowem dwa w cenie jednego, ale mimo to na pewno wrócimy do Chorwacji :-).
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 14.07.2016 00:37

OKid2 napisał(a):Dobrze, ok.

Z tym, że w moim pierwszym wpisie w tym wątku napisałem:

- Na miejscu wydaliśmy 3 tys (w tym 250 Kn. za autostrade na powrót)

Pisałeś o cenowych "sukcesach", itp. Ciężko w tekście pisanym wyrażać emocje, ale pewne rzeczy da się odczytać pomiędzy wierszami :)

Tak jak mówiłem, napisałem jak było, a sprawa jest świeża bo wróciłem wczoraj.

Pozdrawiam :)

Okid2 wyluzuj, niestety nerwusow tu pełno , sam tego doświadczyłem kiedy jakiś sie upiera się z najlepiej płacić gotówką i koniec. Nie dochodzi do niego że jak płace karta to ściąga mi 0.59 zł za kune to co on ma jest naj. ... Tak samo jest w Twoim przypadku w kwestii kosztów. Ciężko z niektórymi bywa:(
OKid2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 14.07.2016 08:02

Ja się nie denerwuję :) Jestem człowiekiem spokojnym, nie lubię się spierać :)

Co do płacenia. Miałem trochę Euro, którymi zapłaciłem za spanie i wymieniłem na Kn., złotówek może z 200... Resztę wybierałem z bankomatu i płaciłem kartą. Dwie ostatnie opcje najbardziej opłacalne ;)
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 14.07.2016 08:46

OKid2 napisał(a):Ja się nie denerwuję :) Jestem człowiekiem spokojnym, nie lubię się spierać :)

Co do płacenia. Miałem trochę Euro, którymi zapłaciłem za spanie i wymieniłem na Kn., złotówek może z 200... Resztę wybierałem z bankomatu i płaciłem kartą. Dwie ostatnie opcje najbardziej opłacalne ;)

Opłacalne dla ciebie. Są różne banki, różne konta, różne karty.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 14.07.2016 09:44

amatus1 napisał(a): kiedy jakiś sie upiera się z najlepiej płacić gotówką i koniec. Nie dochodzi do niego że jak płace karta to ściąga mi 0.59 zł za kune to co on ma jest naj. ... (

Kilka razy zdarzyło mi się płacić kartą (Mastercard z Aliora) drobne sumy i jak przeliczyłem, że cały urlop miałbym płacić kartą to byłbym w plecy jakieś 500zł albo i lepiej, biorąc pod uwagę ile płacę za walutę kupując w kantorze w PL i sprzedając na poczcie w Cro. W moim przypadku jadę zawsze z gotówką i kartę mam po prostu na wszelki wypadek.

Ile banków i kont tyle stawek. Jeśli komuś płatność kartą na samym końcu wyjdzie 0.59gr/kuna to moim zdaniem jest to dobry przelicznik i w tym wypadku płacenie kartą jest opłacalne.
Jednak coroczne przedwakacyjne szukanie banku z lepszą ofertą, która jest mi potrzebna powiedzmy na maksymalnie 3 wyjazdy zagraniczne w roku chyba by mnie do szału doprowadziło.

Temat rzeka z cyklu: upieranie się nad wyższością diesla nad lpg czy na odwrót...

Co do cen w Cro to płacąc w kurorcie nad Bałtykiem za piwo, gofry czy pizzę Chorwacja wychodzi bardzo podobnie, a ceny produktów żywnościowych w sklepach według mnie minimalnie wyższe niż w PL.
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 14.07.2016 10:41

N, jednak piwo w marketach jest wyraźnie droższe. 8-10 kun za puszkę /butelkę 0,5.
I to za koncernowe sikacze jak Karlovacko czy Stella.

Pozytywnie za to zaskoczył mnie ciemny Tomislav.
OKid2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 14.07.2016 12:44

valdemar napisał(a):N, jednak piwo w marketach jest wyraźnie droższe. 8-10 kun za puszkę /butelkę 0,5.
I to za koncernowe sikacze jak Karlovacko czy Stella.

Pozytywnie za to zaskoczył mnie ciemny Tomislav.

Tomislava miałem okazję pić w knajpie, na próbę - faktycznie dobre!

Jeśli chodzi o piwo w sklepach, to chyba najbardziej opłaca się brac plastik 2L... Ozujsko w Konzumie było teraz za 16.99. Tylko tu dochodzi element, tego, czego kto oczekuje :)

A co do płatności, gotówki, itp. Jasne, jest to kwestia indywidualna. Wiele zależy od rodzaju konta, ja mam w Alior Banku i szczerze mówiąc,u mnie najlepiej wychodzi pobieranie z bankomatu, minimalnie gorzej płatność kartą, a na końcu wymiana w kantorze w PL/CRO :)
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 14.07.2016 12:55

AdamBeata napisał(a):
amatus1 napisał(a): kiedy jakiś sie upiera się z najlepiej płacić gotówką i koniec. Nie dochodzi do niego że jak płace karta to ściąga mi 0.59 zł za kune to co on ma jest naj. ... (

Kilka razy zdarzyło mi się płacić kartą (Mastercard z Aliora) drobne sumy i jak przeliczyłem, że cały urlop miałbym płacić kartą to byłbym w plecy jakieś 500zł albo i lepiej, biorąc pod uwagę ile płacę za walutę kupując w kantorze w PL i sprzedając na poczcie w Cro. W moim przypadku jadę zawsze z gotówką i kartę mam po prostu na wszelki wypadek.

Ile banków i kont tyle stawek. Jeśli komuś płatność kartą na samym końcu wyjdzie 0.59gr/kuna to moim zdaniem jest to dobry przelicznik i w tym wypadku płacenie kartą jest opłacalne.
Jednak coroczne przedwakacyjne szukanie banku z lepszą ofertą, która jest mi potrzebna powiedzmy na maksymalnie 3 wyjazdy zagraniczne w roku chyba by mnie do szału doprowadziło.

Temat rzeka z cyklu: upieranie się nad wyższością diesla nad lpg czy na odwrót...

Co do cen w Cro to płacąc w kurorcie nad Bałtykiem za piwo, gofry czy pizzę Chorwacja wychodzi bardzo podobnie, a ceny produktów żywnościowych w sklepach według mnie minimalnie wyższe niż w PL.

A to w tym roku płaciłeś kartą z aliora że mówisz o tych stratach? Pytam bo w zeszłym roku tez płaciłem aliorem i wypłacałem z bankomatu i raczej nie straciłem, dlatego zastanawia mnie czy coś się zmieniło w tym roku i mnie ominęło ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 414
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone