Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
moniolla
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 31.05.2016 21:41

Pewnych kosztów się nie przeskoczy,na inne mamy wpływ.paliwo,opłaty drogowe,kwatera -to jest koszt stały,to gdzie i jak się stołujemy,z jakich atrakcji korzystamy -to już "inna inkszość".
W zeszłym tygodniu byliśmy z mężem i 3 znajomych na 5-cio dniowej wyprawie motocyklowej na Kvarnerze.w sumie zrobiliśmy 2700 km,mieszkaliśmy na prywatnej kwaterze (piętro domu u gospodyni)rezerwowanej na bookingu (35 zl od osoby za noc),jedzenie robiliśmy sobie sami(zakupy w konzumie )bo priorytetem było objechanie okolicy.najwięcej pochłonęła benzyna do motocykli,potem opłaty drogowe,prom,noclegi i jedzenie,codziennie z 2 velke kugle :-),z 2 razy pizza i piwko.mniej wiecej te kilka dni kosztowało nas niespełna 2 tyś......i to tylko 5 dni pobytu.....
Dla porównania w zeszłe wakacje jechalismy autokarem z biura podróży na 12 dni z jedzeniem(2 wypasione posilki dziennie,taki szwedzki stół jakiego w chorwacji nigdzie nie widzielismy) i koszt to 4200 (3 osoby) plus niecale 1000 zl na wydatki typu wycieczka statkiem,lody,owoce na plaży itp...czyli ok 5 tyś.....
Zorganizowany wyjazd wychodzi taniej i jaka wygoda nie myśleć o zakupach,pichceniu,zmywaniu....
:-)
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 31.05.2016 22:25

moniolla napisał(a):Zorganizowany wyjazd wychodzi taniej i jaka wygoda nie myśleć o zakupach,pichceniu,zmywaniu....
:-)

Myślę, że można przytoczyć odwrotny przykład i zakończyć: prywatny wyjazd wychodzi taniej i jaka wygoda nie myśleć o zakupach, pichceniu zmywaniu :mrgreen:

Wszystko zależy od warunków i oczekiwań i aby wyciągnąć wniosek należy porównywać porównywalne :D
czyli jeśli zorganizowany jest autokarem to prywatny też z takim dojazdem itd itp...

pzdr f
matufa
Croentuzjasta
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 31.05.2016 22:47

piotrulex napisał(a):
kobrat napisał(a):
Z napisał(a):...
ja wydaje okolo 6 k na miejscu w 2 tygodnie , i to bez szalenstw :papa:

Ja wydaje w 2 tygodnie na wszystko z 4,5 tysia pln, też bez szaleństw :)

W tym roku jedziemy w 2+2 zamiast 2+1 i obawiam się, że 5 koła może być mało ...

Napiszę za 2 miesiące :)

a ja myślałem że 3k pln wystarczy mi na 12 dni 2+nastolatka(oczywiście te 3 koła na przyjemności) dodatkowo 3 k wyniesie mnie kwatera winiety 200 pln + 200 autostrady w Chorwacji no i paliwko dobrze że moje autko na trasie pali mniej jak 5 ropy heheh ale to i tak 6 stówek no i mamy 7k
do tego już kupiłem
duża mata koc plażowy 3 0sobowy 100pln
3 pary butów do wody po 50 pnl para
duży namiot plażowy 70pln
parasol 50 pln
2 maski z rurkami do nurkowania po 120 pln każda
do samochodu kamizelki odblaskowe gaśnica apteczka euro7 zapasowe bezpieczniki komplet żarówek linka holowniczaw szystko 200 pln
ja pierdziu a tu jeszcze tyle wydatków rezerwując w lutym kwatere nawet nie spodziewałem się że aż tyle to kosztuje hehe ale w końcu to wakacje w zeszłym roku nad naszym bałtykiem straciłem chyba więcej niż planuje w Chorwacji
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 31.05.2016 23:51

matufa napisał(a):
piotrulex napisał(a):
kobrat napisał(a):
Z napisał(a):...
ja wydaje okolo 6 k na miejscu w 2 tygodnie , i to bez szalenstw :papa:

Ja wydaje w 2 tygodnie na wszystko z 4,5 tysia pln, też bez szaleństw :)

W tym roku jedziemy w 2+2 zamiast 2+1 i obawiam się, że 5 koła może być mało ...

Napiszę za 2 miesiące :)

a ja myślałem że 3k pln wystarczy mi na 12 dni 2+nastolatka(oczywiście te 3 koła na przyjemności) dodatkowo 3 k wyniesie mnie kwatera winiety 200 pln + 200 autostrady w Chorwacji no i paliwko dobrze że moje autko na trasie pali mniej jak 5 ropy heheh ale to i tak 6 stówek no i mamy 7k
do tego już kupiłem
parasol 50 pln
do samochodu kamizelki odblaskowe gaśnica apteczka euro7 zapasowe bezpieczniki komplet żarówek linka holowniczaw szystko 200 pln
ja pierdziu a tu jeszcze tyle wydatków rezerwując w lutym kwatere nawet nie spodziewałem się że aż tyle to kosztuje hehe ale w końcu to wakacje w zeszłym roku nad naszym bałtykiem straciłem chyba więcej niż planuje w Chorwacji

ja pisałem o 5 kołach na wszytko czyli dojazd, nietani camping, jedzenie, delikatne przyjemności itd - all
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.06.2016 09:26

matufa napisał(a):do tego już kupiłem
parasol 50 pln

No ale tego co roku chyba nowego nie kupujesz, więc trochę bez sensu w koszty urlopu wliczać :wink:
matufa napisał(a):do samochodu kamizelki odblaskowe gaśnica apteczka euro7 zapasowe bezpieczniki komplet żarówek linka holowniczaw szystko 200 pln

To też raczej zawsze ze sobą w aucie wożę :oczko_usmiech: :mrgreen:
matufa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 01.06.2016 10:16

jak już wcześniej pisałem na forum jest to mój pierwszy wyjazd do Cro (i pierwszy urlop za granicą od kilkunastu lat spędzałem urlop nad Bałtykiem) więc potrzebowałem tylko zwykły koc ,parawan i ew. parasol w Cro są troche inne plaże i inne wymagania co do auta to zawsze apteczka jest ale zwykła gaśnica też ale minął termin legalizacji linki nigdy ze sobą nie woziłem
fakt zainwestuje w 1 rok i zostanie na kilka lat
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 01.06.2016 11:53

matufa napisał(a):jak już wcześniej pisałem na forum jest to mój pierwszy wyjazd do Cro (i pierwszy urlop za granicą od kilkunastu lat spędzałem urlop nad Bałtykiem) więc potrzebowałem tylko zwykły koc ,parawan i ew. parasol w Cro są troche inne plaże i inne wymagania co do auta to zawsze apteczka jest ale zwykła gaśnica też ale minął termin legalizacji linki nigdy ze sobą nie woziłem
fakt zainwestuje w 1 rok i zostanie na kilka lat

Tomaszu , zalezy gdzie jedziesz, sa rozne ceny w roznych miejscowosciach. W Breli zaplacisz 2x tyle za obiadek w knajpce niz np. w Pakostane. Tak samo odnosnie sklepow, w malych prywatnych sklepikach sa ceny duzo wyzsze niz w np. lidlu. Rowniez sa rozne ceny wycieczek statkami, wypozyczen sprzetu plywajacego itp . To tak jak nad baltykiem wysokie ceny w Swinoujsciu i np. Dziwnowku czy Miedzywodziu , gdzie zjesz obiad za 15 zl z zupa i kompotem :mrgreen:
moniolla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 01.06.2016 19:54

Ważne jest też przygotowanie do wyjazdu......wtedy nie wyskakują nieplanowane wydatki....nasz "plan" wyglądał tak :-)
Załączniki:
received_554070768127992-480x855.jpeg
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 02.06.2016 15:01

Wszystkiego to się raczej zaplanować nie da, np. pogody.

Jak praży, to się człek na plaży smaży,
a jak leje, to się chleje :sm:

Wtedy wydatki mogą nieco się różnić.

A tak spytam, bo widzę mapki, cenniki promów, ale nie wiem na co żeście tych tabelek tyle pokserowali? ;)
moniolla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 02.06.2016 15:27

SingSing74 napisał(a):Wszystkiego to się raczej zaplanować nie da, np. pogody.

Jak praży, to się człek na plaży smaży,
a jak leje, to się chleje :sm:

Wtedy wydatki mogą nieco się różnić.

A tak spytam, bo widzę mapki, cenniki promów, ale nie wiem na co żeście tych tabelek tyle pokserowali? ;)

Bo to różne promy bo bylo kilka opcji,kilka tras w zaleznosci od głosów wiekszosci i .....pogody.....a ze byla plazingowa to wyspe cres odpuscilismy na rzecz moczenia doopt na basce :-)
Akc3nt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akc3nt » 06.06.2016 11:26

matufa napisał(a):
do tego już kupiłem
parasol 50 pln

Ja myślę, że 6k w zupełności wystarczy, w zeszłym roku 9 dni , 4 osoby (2+2) zmieściliśmy się w tej kwocie.

W tym roku podobnie planujemy zabrać na 10dni (nie liczę kosztów ubezpieczenia i zakupów przed wyjazdem, które wymieniłeś :-) )

W każdym razie udanego urlopu
Fi_
Plażowicz
czy zamknięcie się w takich kosztach jest realne?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fi_ » 08.06.2016 10:49

Nie bardzo wiedziałam gdzie umieścić wątek, żaden dział mi nie pasował, chyba ten będzie odpowiedni.

Czy jadąc do Chorwacji:
1.autem (załóżmy że jakimś które mało pali/na gaz) w 4 osoby (podzielenie się kosztami dojazdu)
2.noclegi minimum 7 bo jednak długo się jedzie, marzenie to 9-10 wyszukane na booking (nie szukamy luksusów, nie chcemy siedziec w pokoju, wiec mysle ze da sie tanio cos zabukowac)
3.jedzenie - troche zabrac z Polski co sie da i nie popsuje, na miejscu zaopatrywac sie w marketach, alkohol - z Polski :D i czasami jakies alko z marketu
4.zwiedzanie - najlepiej autem, lub pieszo o ile cos wartego zwiedzania bedzie np 2km dalej - spacerek dla zdrowia w pieknej okolicy zawsze mile widziany

czy przy spełnieniu tych 4 ww warunków jest szansa na zmieszczenie się w kosztach 3000zł za 2 osoby?

jak nie to bardzo bym prosiła o prowadzenie na ziemie, zeby nie było tak ze pojedziemy i zdziwimy sie pozniej bardzo (wiecej niestety nie mam) bo jesli to nierealne to wole wiedziec a nie jechac i miec pozniej problem;)
marecky
Plażowicz
Re: czy zamknięcie się w takich kosztach jest realne?

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky » 08.06.2016 11:15

Dwa lata temu - dwie osoby dorosłe i małe dziecko, tydzień czasu - w sumie chyba nie przekroczyliśmy 3000 zł. Był to przełom sierpnia i września. Gdyby się uprzeć to mogliśmy wybrać tańszy apartament, ale nasz był super;) Pozdrawiam
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 08.06.2016 11:17

policz-zanim-pojedziesz-t36745-1005.html

Warto byłoby napisać kiedy chcecie jechać, skąd i gdzie :-)
North Slav
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) North Slav » 08.06.2016 11:18

Fi_ napisał(a):Nie bardzo wiedziałam gdzie umieścić wątek, żaden dział mi nie pasował, chyba ten będzie odpowiedni.

Czy jadąc do Chorwacji:
1.autem (załóżmy że jakimś które mało pali/na gaz) w 4 osoby (podzielenie się kosztami dojazdu)
2.noclegi minimum 7 bo jednak długo się jedzie, marzenie to 9-10 wyszukane na booking (nie szukamy luksusów, nie chcemy siedziec w pokoju, wiec mysle ze da sie tanio cos zabukowac)
3.jedzenie - troche zabrac z Polski co sie da i nie popsuje, na miejscu zaopatrywac sie w marketach, alkohol - z Polski :D i czasami jakies alko z marketu
4.zwiedzanie - najlepiej autem, lub pieszo o ile cos wartego zwiedzania bedzie np 2km dalej - spacerek dla zdrowia w pieknej okolicy zawsze mile widziany

czy przy spełnieniu tych 4 ww warunków jest szansa na zmieszczenie się w kosztach 3000zł za 2 osoby?

jak nie to bardzo bym prosiła o prowadzenie na ziemie, zeby nie było tak ze pojedziemy i zdziwimy sie pozniej bardzo (wiecej niestety nie mam) bo jesli to nierealne to wole wiedziec a nie jechac i miec pozniej problem;)

Witaj!
Polecam Ci wątek, do którego właśnie admin/mod przeniósł Twój temat :D
Bardzo konkretne wyliczenia na żywych przykładach ;)

Co do odpowiedzi na Twoje pytanie... cóż, zależy, kiedy chcesz jechać - jeśli chcesz myśleć o takiej kwocie to moim zdaniem (!) tylko poza sezonem. Nie odpowiem Ci, że to wystarczy, albo że nie wystarczy, bo to zależy od zbyt wielu zmiennych. Pewnie jest to do zrobienia, ale raczej będzie "ciasno". No i tutaj znów moja osobista opinia - jechać nad Adriatyk, w klimat podzwrotnikowy i popijać polską wódę/piwo, nie spróbować lokalnej kuchni... trochę szkoda. Nawet bardzo szkoda. Ale jeszcze większa szkoda nie pojechać. :wink:

Pozdro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 411
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone