Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
papse
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 09.09.2015 20:45

Po co dublujesz pytanie w różnych wątkach?
msfotoo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) msfotoo » 10.09.2015 07:19

A czy ja zadałam jakieś nie miłe pytanie, ludzie nie róbcie z tego takiej afery, po to chyba jest to forum żeby tutaj spytać ..
mam szukać po całym forum czy już był taki wątek ? i w każdym podobnym temacie pisać to samo pytanie? bez sensu chyba wiec stwierdziłam że napisze w jednym miejscu i ktoś miły mi po prostu normalne odpowie ale widzę że jednak jest to za trudne
mac30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac30 » 10.09.2015 11:17

msfotoo napisał(a):Mam pytanko, z racji tego że jedziemy pierwszy raz na Chorwacja na tydzień , to ile gdzieś trzeba mieś ze sobą kun i euro ? I czy wogole brać euro ( na zakupy, jedzenie, pamiątki itp )
pozdrawiam:)

Ja w euro płaciłem tylko za noclegi. Wszystkie zakupy, bilety, wejściówki itp kartą. A jak potrzebne były kuny na drobne wydatki to wybierałem z bankomatu :lol:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2015 08:18

msfotoo napisał(a):Mam pytanko, z racji tego że jedziemy pierwszy raz na Chorwacja na tydzień , to ile gdzieś trzeba mieś ze sobą kun i euro ? I czy wogole brać euro ( na zakupy, jedzenie, pamiątki itp )

Nie wnikajac w szczególy odpowiadam na pytanie

kuny - mielismy moze z 200 z poprzedniego wyjazdu
euro - moze z 40 z poprzedniego wyjazdu

Tak, brać euro choc z 20 bo na przejsciu za płatrność kartą za winietę doliczaja 1E

Zakupy, jedzenie, pamiatki - wszedzie karta a jak nie to zwykle niedaleko jest bankomat - w zwykle w Chorwacji płacimy kunami bo taka tam waluta obowiazujaca
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.09.2015 09:11

msfotoo napisał(a):mam szukać po całym forum czy już był taki wątek ?

Tak, masz szukać ! Po to jest wyszukiwarka. Wygodnickim i leniem dziękujemy :mrgreen:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 13.09.2015 07:31

Po przeczytaniu wielu postów nasuwa mi się pytanie?

Ile kosztuje urlop 12 - 13 dni w Polsce.

Koszty za pobyt w Czarnogórze przedstawiały się następująco.
12 dni na miejscu w Petrovac w Czarnogórze, 4 osoby na przełomie czerwca i lipca (płaciłem za noclegi po 10 euro od osoby) + 2 noclegi tranzytowe też średnio po 11 euro od osoby na terenie Chorwacji i Węgrzech + część wyżywienia z Polski to znaczy wędliny, sery, parę słoików swoich i kupnych przetworów warzywno-mięsnych, słodycze dla młodzieży (na miejscu 4 obiadokolacje w Konobie, część zakupów na śniadania i kolacje w miejscowym supermarkecie + lody itp.).
Podróż po trasie Łódż-Brno-Wiedeń-Karlovac (nocleg) - Dubrownik - Petrovac-Podgorica-Sarajevo- nocleg w wiosce węgierskiej pod m. Mohacz -Budapeszt-Bratysława-Brno-Gliwice-Łódż.

Ogółem koszty zamknęły się w kwocie - 6 tysięcy złotych.

Gdybym urlop spędzał w Chorwacji koszty byłyby większe. Na pewno nie płaciłbym 10 euro od osoby za nocleg tylko od 15 do 20 euro. Obiadokolacje byłyby droższe. Obiad w Czarnogórze od 5 euro do 10 euro od osoby średnio (mięso, pizza, frytki piwo).
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 13.09.2015 08:18

Witaj. Jeśli mogę coś podpowiedzieć to my mieliśmy sporo eurasków jak co rok na mieszkanie bo tam tak chcą żeby płacić. Resztę wymieniamy w kantorze w tym roku jak i w ubiegłych latach wychodziło bardzo blisko tego co bym płacił kartą. Oczywiście też wiele płatności robiłem kartą. Euro kupowałem po 4.14 zł czyli za 100 euro wychodzi 414 zł podzielone przez 740 kun które dostałem w kantorze daje około 0,56 złotego za kunę i tyle też bank mi podliczył płatność kartą. Ale w tej chwili euro jest droższe i nie wiem po ile możesz kupić i tam sprzedać i ile teraz bank przeliczy. Na bramkach lepiej mieć jakieś kuny lub euro gdyby coś było nie w porządku z czytnikiem lub kartą. W euro zaokrąglają za przejazd (piszę to bo tak mi zrobili) tak że lepiej mieć drobne lub kuny. Ile trzeba liczyć za pobyt to zależy za ile będzie nocleg przykładowo po sezonie apartament cztero osobowy będzie kosztował 30 euro x 4,2 = 126 zł. paliwo na Chorwacji ropa płaciłem po 4,8 a benzyna 5,3 i tu ile auto spala i czego. w knajpie przykładowo pizza kosztowała od 30-55 kun piwo 16 kun jakiś obiadek od 55-100 zależy co się wybiera można nawet 300. Puszczam zdjęcia z przykładowym paragonem z konzum i z kantoru po wymianie euro. Jeśli masz jeszcze jakieś pytanko pisz. Mam nadzieję że coś z tego bełkotu zrozumiesz.
Pozdrawiam Marek
Załączniki:
P1080247.JPG
P1080246.JPG
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 14.09.2015 01:58

Wrzucę coś od siebie.
Menu w języku polskim z knajpki w Poljicy k. Mariny.
Ceny w kunach..

Obrazek

Obrazek

Obrazek
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.09.2015 08:07

Ural napisał(a):... Na pewno nie płaciłbym 10 euro od osoby za nocleg tylko od 15 do 20 euro ...

To podana kwota za przełom czerwiec lipiec czyli jeszcze przed sezonem
Ostatnio edytowano 14.09.2015 08:09 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.09.2015 08:08

marosmaro napisał(a): ... po sezonie apartament cztero osobowy będzie kosztował 30 euro ...

Jak widać jeden znajdzie za 60-80 a drugi za 30 euro apartament dla 4 osób :)
msfotoo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) msfotoo » 14.09.2015 17:49

Nas facet liczy 18 euro za dwie osoby ale to dlatego że jedziemy po sezonie :)
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 14.09.2015 20:54

msfotoo napisał(a):Nas facet liczy 18 euro za dwie osoby ale to dlatego że jedziemy po sezonie :)

Dawniej jeździliśmy tylko przed albo po sezonie to były fajne czasy. Nie martwiliśmy się że nie będzie miejsca i nie trzeba było rezerwować. Jechało się do miasteczka x nie podobało się to dalej ale zazwyczaj pierwsze i zaraz była rezerwacja.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 22.09.2015 04:17

Piękne to były czasy ale już nie powrócą tak jak i niższe odpowiadające polskim, a nie niemieckim zarobkom ceny. :(
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 22.09.2015 19:41

Ural napisał(a):Piękne to były czasy ale już nie powrócą tak jak i niższe odpowiadające polskim, a nie niemieckim zarobkom ceny. :(

Tak tak piękne. Pamiętam pierwszy wyjazd w 1999 roku jak płaciliśmy 21zł od osoby a rok wcześniej nad Bałtykiem 25 do tego metraż i standart w Chorwacji był w tym czasie nie do porównania.
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 29.09.2015 07:34

No to ja mam inne wspomnienia. 1996 Losinj, zaraz po wojnie, a ceny 20-30 wyższe od bałtyckich. Mnóstwo towarów importowanych z Włoch.

Dwa lata poźniej Rab, ceny podobne.

Kolejne dwa lata poźniej pojechalismy do Bułgarii i poczuliśmy się jak biały bwana w złotej epoce kolonializmu ;). Full obiad na 3 osoby za 20 zł. Tuborg/Beck na plaży za 1,5 zł. Taksówka z kierowcą-przewodnikiem do dyspozycji 100 zł za cały dzień.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 406
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone