Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 30.06.2011 16:42

Tak naprawdę, to rzecz się skupia na tym, ile wydamy na miejscu, bo budżet na kwatery, dojazd, winiety itp pierdoły jesteśmy w stanie samemu sobie obliczyć.
Damian_G
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Damian_G » 01.07.2011 14:11

Ja mam takie pytanko. Cenę kwatery i dojazdu jestem w stanie policzyć. Nie wiem niestety ile pieniędzy przeznaczyć na "życie". Nie jestem rozrzutny, ale na wakacjach nie przepadam za życiem na zupkach chińskich. Ile zabrać kasy, żeby starczyło na obiad na mieście i jakieś piwo/lody + zakupy w sklepie dla 3os. rodziny. Zastanawiam się czy 40-50 euro na dzień wystarczy.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 01.07.2011 14:33

Damian_G napisał(a):Ile zabrać kasy, żeby starczyło na obiad na mieście i jakieś piwo/lody + zakupy w sklepie dla 3os. rodziny. Zastanawiam się czy 40-50 euro na dzień wystarczy.

Zależy ile zjecie , wypijecie .....
Tak bez przesadnych szaleństw przy zabraniu trochę jedzenia z Polski , 50 Euro na dzień starczy.
Ponadto w jeden dzień wydasz więcej (jakieś rozrywki itp) i inny mniej , ale średnio 50 Euro na dzień , powinno styknąć.
Nam starcza.... :wink:
marytka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 01.07.2011 14:38

ja właśnie wróciłam z Cro i wydawałam średnio 50 euro/dzień 2+1
obiad na mieście albo rybki na targu i porządna kolacja do tego normalne zakupy w sieciówkach.
nie pijemy z mężem piwa,ale zamiast tego kupowaliśmy hektolitry wina
:lol: :lol:
KOALKA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOALKA » 01.07.2011 15:12

CZESC
właśnie dziś wróciliśmy z Makarskiej na 10 dni wydaliśmy na wszystko łącznie z 2 wycieczkami i prezentami 3300zł
KOALKA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOALKA » 01.07.2011 15:13

KOALKA napisał(a):CZESC
właśnie dziś wróciliśmy z Makarskiej na 10 dni wydaliśmy na wszystko łącznie z 2 wycieczkami i prezentami 3300zł

zapomniałam dodac że na 2 osoby
jaro1959
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaro1959 » 01.07.2011 17:39

Dwie rodziny (2+2), 12 noclegów + noclegi w Grazu, całość włącznie z ubezpieczeniem, paliwem , zakupami w kraju i w Grazu prawie idealnie wyszło 8000zł.
kuba74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba74 » 02.07.2011 10:10

Koalka-jak z dostępnością kwater w ciemno w tym roku? Masz jakieś info czy na miejscu nie brakuje ofert, jak to wygląda cenowo,itp.Pzdr.
KOALKA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOALKA » 02.07.2011 10:18

kuba74 napisał(a):

Koalka-jak z dostępnością kwater w ciemno w tym roku? Masz jakieś info czy na miejscu nie brakuje ofert, jak to wygląda cenowo,itp.Pzdr.

witaj
My jechaliśmy z biurem także nie mieliśmy tego problemu...... ale szukaliśmy kwater dla znajomych w późniejszym terminie i nie było problemu tyle tylko że już wyżej czyli i dalej od plaży jest tego sporo. Lecz z tyg na tydzień ludzi przybywa robi się już tłoczno.
DarioG
Croentuzjasta
rodzina 4

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarioG » 02.07.2011 10:56

Witam, w zeszłym roku rodzina 4-osobowa 2 tygodnie w szczycie sezonu, z zakupami z PL, transport w tym prom, etc około 8000 zł. Jechaliśmy w 3 rodziny i mieliśmy podobne budżety, pozdrawim
kuba74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba74 » 02.07.2011 12:19

KOALKA napisał(a):
kuba74 napisał(a):

witaj
My jechaliśmy z biurem także nie mieliśmy tego problemu...... ale szukaliśmy kwater dla znajomych w późniejszym terminie i nie było problemu tyle tylko że już wyżej czyli i dalej od plaży jest tego sporo. Lecz z tyg na tydzień ludzi przybywa robi się już tłoczno.

Dzięki za info. A pamiętasz może jak wygląda cenowo taki apartament na 3 os. (pocz.lipca)?
karola5
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) karola5 » 04.07.2011 07:49

ja nei wiem jak wy to robicie:) Ja z kuzynka wybieramy sie za tydzien do Chorwacji (Trogir) i planowana droga w tamta strone to Gdansk-Cieszyn-Brno-Wieden-Graz-Maribor-Zagrzeb-Trogir spowrtoem przez Wegry (podroz lacznie w ta i spowrotem zajmie nam tydzine bo po drodze zatrzymujemy sie na noclegi w wiekszych miastach zeby cos pozwiedzac, ale za noclegi nie placimy) i tydzien pobytu w Trogirze, zwiedzac chcemy tylko Split i Krka park i nam wyszlo ze kosztowac nas wycieczka bedzie 3000 na osobe! Albo przesadzilysmy albo poprosze o rady jak wy to robicie ze tyle samo wydajecei na 2 osoby?:)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 04.07.2011 13:07

Aktualne moje koszta liczone na osobę z tego roku.
Zaznaczam CZERWIEC - czyli tanie noclegi (9,5-10E/osobę). 3 osoby w aucie (w sumie 6 osób dorosłych, auta ON i gaz).
Generalnie na osobę wyszło między 1500-1700 za 13 dni w Chorwacji. Miejsce z którego wyjeżdżaliśmy woj. śląskie - Bielsko-Biała.

W tym koszta 'stałe' czyli noclegi, paliwo, opłaty drogowe i prom, ubezpieczenia (samochód i zdrowie) na osobę wyniosły ok 1050zł.
Ujęłam również Zakupy poczynione w PL - przede wszystkim znalazły się tu produkty w Chorwacji niedostępne lub nad wyraz drogie czyli: kiełbasy, kabanosy, polska szynka, ser zółty, majonez kielecki w dużych ilościach).

Wyżywienie 70% sporządzane własnoręcznie, 30% na mieście.

Od tamtejszych trunków nie stroniliśmy.
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 07.07.2011 09:20

Jak kocham Chorwację, tamtejszą kulturę, język, mieszkańców, po tegorocznym pobycie w Cro miałam chwilowy kryzys miłości do niej. Chorwaci oszaleli z cenami.Nie mówię tego tylko z pozycji turysty,ale także przedstawiam opinię osób tam mieszkających, zarabiających średnio 3000kn- 6000kn. Jedzenie w Chorwacji jest bardzo drogie. 100 kn nic nie znaczy. Sezon turystyczny jest krótki, więc wykorzystują go maksymalnie windując ceny żywności.
Do tej pory trochę śmieszyło mnie, że turyści zabierają swoją żywność na wakacje do Cro. W tym roku naprawdę ich zrozumiałam. Kupując wszystko na miejscu i żywiąc się w konobach, stwierdzam że jest naprawdę drogo.Litr wina od 50 kn do 180kn, ryba grillowana 60 dkg - 174 kn, lody z gorącymi wiśniami -50 kn ,gorąca kanapka- 50 kn- to tylko niektóre przykłady cen restauracyjnych. Gwoli ścisłosci - nie żałuję wydanych pieniędzy, biesiady w dalmatyńskich konobach to niezapomniane chwile.
Uderzyła mnie jednak jeszcze jedna kwestia - niemiecki turysta w Chorwacji to turysta nr 1- kelnerzy skaczą koło nich, Polak czy Czech może poczekać. Kasa, kasa...Zaczyna się kult Euro w Dalmacji, sentymenty idą na bok.
Jeszcze jedna kwestia, której nie da się nie zauważyc.Chorwat zawsze dostanie lepsze jedzenie w konobie niż turysta, nawet gdy turysta jest Niemcem. Dla turysty domace mętne wino, dla Swojego- Grasevina. Biesiadowaliśmy i żywiliśmy się też z Chorwatami, więc wiem o czym mówię.Dla mnie przedwczorajsza blitva , dla Chorwata 10 minut poźniej świeża i zielona. Przykłady można mnożyć.
Wydanych pieniędzy już się nie pamięta, pozostają w pamięci piękne chwile, niezapomniane widoki, biesiady ze śmiechem do łez, więc...już planuję nastepne wakacje w Cro. Jak to się mówi- miłośc wybacza wiele :D Ale już nie Riwiera Makarska - piękna, majestatyczna, lecz chyba najdroższa w Chorwacji.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 07.07.2011 09:33

Ja jeszcze przed tegorocznym wyjazdem więc co o cen się nie wypowiadam, ale może coś w tym być, że dajmy na to Riviera Makarska będzie najdroższym rejonem, w końcu to tam skupia się w większości życie wakacyjne.
Ale co prawda to prawda - miłość wybacza wiele :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone