Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wtopek
zbanowany
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 05.05.2015 09:10

wtopek napisał(a):
Nicolae napisał(a):Wychodzi na to że wtopek przepłacił? ;)

65 €, 250 m od plaży

takich ofert jest tysiące, a jak zarezerwuję 3 lata wcześniej to miliony :D

ile kosztawałaby ta sama kwatera, ale przy samej plaży? bolduję bo "przy morzu" nie oznacza zawsze "przy plaży"...
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.05.2015 09:32

Za apartament w białym domu płacę 60E w sezonie, 40-50 wczerwcu, wrześniu. Wybetonowane miejsca do opalania ( nie widać dobrze bo między skałkami) i schodki do samej wody w kilku miejscach więc ekwilibrystyka skałkowa nie wchodzi w grę. Plaża z całkiem drobnymi kamyczkami zaczyna się dwa domy obok. Klima to chyba standard nie wymagający dopowiadań. W miarę sensowne miejsce parkingowe pod domem. Miejsce na grila, pełna lodówka wina na przyjazd. Wszystkie mieszkania nad wodą po mniej więcej 50-60E. "Bocianie Gniazdo" za 40E jest jakieś niecałe 1000m w prawo. No ale my to ścisłe centrum, a on już na przedmieściach mieszka :)
Załączniki:
bezimena.JPG
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.05.2015 09:38

Ludzie, po co udowadniacie coś w co i tak ta osoba nigdy nie uwierzy? :D
U mnie to nie kwestia ilości pobytów. Cena jest taka sama dla wszystkich. Było 35 a od dwóch czy trzech lat jest 40 euro w związku z podniesieniem standardu. Ilość pobytów u mnie skutkuje tym, że dostaję jakieś gifty na wyjazd i czasem nie płacę za kolację.
sieka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sieka » 05.05.2015 10:01

AdamBeata napisał(a):Osobom konkretnie zainteresowanym jadącym pierwszy raz do Cro bez zbędnego bicia piany ile to ja wydaję i czy to dużo czy mało, bo dla każdego pieniądz będzie miał inną wartość mogę powiedzieć tak:

W ścisłym sezonie czyli lipiec-sierpień:

Za nocleg trzeba liczyć średnio 40-60E za apartament za dobę dla przeciętnej rodziny 2+2.
W Chorwacji o tyle sensownie to wygląda, że właściciele biorą jedną cenę za mieszkanie bez względu czy jestem sam, z kobietą czy z dwójką dzieci dodatkowo.

Bez różnego rodzaju wstępów, biletów, obiadów w restauracjach i innych ekstra bajerów trzeba liczyć tak ze 100zł dziennie na wydanie "na mieście" (jeśli się na nie chodzi) dla takiejże (2+2) rodziny na drobnostki typu piwko, lody, słodycze etc.

Jadąc na samo południe Chorwacji z Wrocławia (1400km w jedną mańkę) wydaję średnio 1500zł na paliwo i autostrady.

Jedzenie w knajpach to wydatek zaczynający się od 100zł od pary za średni obiad. Ja sam osobiście uważam, że usługi restauracyjne w Cro są dość drogie (jak na moją kieszeń) i staramy się pichcić sami, kupując świeże ryby i inne fajne morskie specjały w marketach lub na bazarkach (średnio ceny do 20% wyższe niż w PL).

Po przeliczeniu zawartości portfela po wyjeździe prawdopodobnie okaże się, że wydatki na alkohol zakleiły dość sporą niewiadomą dziurę finansową.
Jak tu jednak nie raczyć sie dobrym lokalnym piwem i winem w takie upały?

Wszystkie cenniki atrakcji najlepiej wcześniej sprawdzić i oszacować - będzie bezpieczniej dla portfela.

Pozdumowując mój pewnie nudny wywód - wydałem w zeszłym roku na dwa tygodnie z razem z dziewczyną około 6tys zł.
Z czego jakieś 4 tyś na podróż i noclegi i uważam, że ani nie dusiliśmy grosza ani nie szastaliśmy kasą.

Czytam i jakbym to ja sama napisała :) szczególnie jeżeli chodzi o tą dziurę budżetową wywołaną zakupem alkoholu :)
Dodam, że my zamykamy się w 5 000 za dwie osoby ( + pies :) ) 14 dniowy pobyt w apartamecie 4 osobowym, z zakupami w PL.
Apartament i dojazd dzielimy między siebie i współtowarzyszy podróży.
Zaznaczam, że nie wozimy z sobą i nie żywimy się zupkami chińskimi czy konserwami! Z Pl zabieramy półprodukty, które mieszamy z lokalnymi specjałami (owocami morza, rybami). 3/4 posiłków przyrządzamy sami. W knajpach jest dużo drożej no i smak niestety nie ten sam :) nie żałujemy na piwko czy winko w restauracjach czy u gazdy, który sam pędzi :) Ale oczywiście wiadomo - jak kto lubi. Tak u nas to wygląda i dlatego też taka suma.
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 05.05.2015 10:06

AdamBeata napisał(a):Za apartament w białym domu płacę 60E w sezonie, 40-50 wczerwcu, wrześniu. Wybetonowane miejsca do opalania ( nie widać dobrze bo między skałkami) i schodki do samej wody w kilku miejscach więc ekwilibrystyka skałkowa nie wchodzi w grę. Plaża z całkiem drobnymi kamyczkami zaczyna się dwa domy obok. Klima to chyba standard nie wymagający dopowiadań. W miarę sensowne miejsce parkingowe pod domem. Miejsce na grila, pełna lodówka wina na przyjazd. Wszystkie mieszkania nad wodą po mniej więcej 50-60E. "Bocianie Gniazdo" za 40E jest jakieś niecałe 1000m w prawo. No ale my to ścisłe centrum, a on już na przedmieściach mieszka :)

To w moim za 80€, oprócz piwniczki wina była pełna lodówka chorwackich wiktuałów, już wiem skąd ta różnica w cenie :D

kochani ci Chorwaci, za parę lat będą dopłacać, aby tylko się u nich zatrzymać :D

ale plaża zayebista, można pobiegać, pospacerowac i pograć w siatkówkę :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.05.2015 10:10

wtopek napisał(a):
To w moim za 80€, oprócz piwniczki wina była pełna lodówka chorwackich wiktuałów, już wiem skąd ta różnica w cenie :D

kochani ci Chorwaci, za parę lat będą dopłacać, aby tylko się u nich zatrzymać :D

I za te 80 euro dziennie mogłeś do woli pić wino i jeść chorwackie wiktuały? Jakoś nie chce mi się wierzyć :) A co to były za wiktuały i jakie to było wino?
sieka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sieka » 05.05.2015 10:16

wtopek napisał(a):

Dla jednych taka jest zayebista a dla innych taka gdzie palca nie wciśniesz, wokół zatłoczone knajpy i dzieciaki grające Ci nad głową w piłkę... co kto lubi :)
Nicolae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nicolae » 05.05.2015 10:26

wtopek napisał(a):
AdamBeata napisał(a):We wrześniu to 40E.

Gdzie, jaki standard, jak daleko do morza, jakiś link do miejsca albo okolicy....

To "ciepnij" swoje miejsce... to się wszyscy dowiemy skąd to 80E
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 05.05.2015 10:28

wtopek napisał(a):
AdamBeata napisał(a):Za apartament w białym domu płacę 60E w sezonie, 40-50 wczerwcu, wrześniu. Wybetonowane miejsca do opalania ( nie widać dobrze bo między skałkami) i schodki do samej wody w kilku miejscach więc ekwilibrystyka skałkowa nie wchodzi w grę. Plaża z całkiem drobnymi kamyczkami zaczyna się dwa domy obok. Klima to chyba standard nie wymagający dopowiadań. W miarę sensowne miejsce parkingowe pod domem. Miejsce na grila, pełna lodówka wina na przyjazd. Wszystkie mieszkania nad wodą po mniej więcej 50-60E. "Bocianie Gniazdo" za 40E jest jakieś niecałe 1000m w prawo. No ale my to ścisłe centrum, a on już na przedmieściach mieszka :)

...ale ceny z 2006 ? jak na foto :oczko_usmiech: ten dom to w BV?
Nicolae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nicolae » 05.05.2015 10:34

kobrat napisał(a):...ale ceny z 2006 ? jak na foto :oczko_usmiech: ten dom to w BV?

Przecież pisali że w Boraku :mrgreen:
Ostatnio edytowano 05.05.2015 10:52 przez Nicolae, łącznie edytowano 1 raz
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.05.2015 10:46

Foto z 2006 ale ceny od 3 lat takie same jak pisałem w poście ze zdjęciem. Dom w Boraku na płw. Peljesac - dla niewtajemniczonych.

Każdy lubi to co lubi. Dla jednych wyznacznikiem fajnej miejscówki jest znany kurort, deptak pełen turystów i plaża pełna ludzi, że przejść nie można. Nawet na ładne dziewczyny sie nie napatrzysz bo dzieciaki piachem do oczu zaraz nasypią :)

Dla innych (ja zaliczam sie do tej grupy) spokojna miejscówka w ślicznym miejscu, gdzie zawsze można pojechać do kurortu, jak się ma wielką ochotę, a wypoczywa się w spokoju.

Jedni wolą imprezowanie w Mielnie, a drudzy wczasy rodzinne w Grzybowie. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.05.2015 11:47

AdamBeata napisał(a): Nawet na ładne dziewczyny sie nie napatrzysz bo dzieciaki piachem do oczu zaraz nasypią :)

Piachem w oczy w Chorwacji :wink: :roll: a gdzie to :?:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.05.2015 11:52

Janusz Bajcer napisał(a):
AdamBeata napisał(a): Nawet na ładne dziewczyny sie nie napatrzysz bo dzieciaki piachem do oczu zaraz nasypią :)

W Żuljanie jest piasek ale w zeszłym roku nie było na kogo popatrzeć :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.05.2015 11:52

W wielu miejscach. Było o tym dziesiątki razy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.05.2015 12:05

AdamBeata napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):

W Żuljanie jest piasek ale w zeszłym roku nie było na kogo popatrzeć :lol:

Piach czy raczej drobny żwirek :idea: czy w Žuljanie są wydmy :?: pytam bo nie byłem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 385
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone