Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wtopek
zbanowany
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 14.04.2015 18:13

nowy100 napisał(a):@wtopek, to co ty tu robisz na "takim" forum biedaków. Toż to dla ciebie "olinkluzivy" , a nie gadki z plebsem. Nie ma się co chwalić pieniędzmi, bo Ci co je maja siedzą cicho. A obrażanie tych co zarabiają 1400 zł. m-c to buractwo. Krzywdy finansowej nie mam i mój plan na ten rok w Cro to 5 - 5,5tyś za tydzień pobytu 2+2 (tylko lenistwo) :papa:

nie obrażam, też kiedyś tyle zarabiałem i szarpałem się co najwyżej na Słowację, bez dzieci, bo ich jeszcze nie było, a wydatków od groma, nie stać mnie było na HR

5 tysięcy za tydzień? możliwe, za dwa raczej nie....

all inclusive? dobre rozwiązanie w Egipcie, Turcji, z małymi dziećmi, więcej niż za AI płaciłem na Sardynii za wyjazd organizowany na wlasną rękę...
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 14.04.2015 18:14

Bocian napisał(a):
wtopek napisał(a):
piszesz jakimś kodem?

Czego nie pojąłeś, to ci wytłumaczę :lol:

śmigło, crnog, piec, bura...to jakiś greps?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.04.2015 18:19

wtopek napisał(a):
Bocian napisał(a):
wtopek napisał(a):
piszesz jakimś kodem?

A co ty we więźniu siedzisz? :lol:
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 14.04.2015 18:23

Bocian napisał(a):
wtopek napisał(a):
Bocian napisał(a):
wtopek napisał(a):
piszesz jakimś kodem?

A co ty we więźniu siedzisz? :lol:

+10 do forumowej zayebistości za klanowy język :D

oklaski :O
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.04.2015 18:41

wtopek napisał(a):
+10 do fo :twisted: ebistości za klanowy język :D

oklaski :O

Za ten post otrzymujesz ostrzeżenie. Kolejnego nie będzie.
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 14.04.2015 22:03

dids76 napisał(a):
wtopek napisał(a):
7 tysi na rodzinne wakacje w HR to dość skromna kwota, nie mam na myśli oczywiście wyjazdu tygodniowego na począku maja dwójki z niemowlęciem do chatki na kurzej nóżce 5 km od morza...

oprócz wakacji po jednej stronie i fajek po drugiej, jest całkiem pokaźny wachlarz innych wydatków...

Byłem w Cro 6 razy i zawsze "zamykałem się" w 5 tysiącach, nigdy nie miałem noclegu dalej niż 400m od morza. Fakt że jeździłem zawsze na początku lub końcu sezonu :oczko_usmiech:

Ale spałeś w chatce na kurzej nóżce :lol: :lol: :lol:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 04.05.2015 18:33

Osobom konkretnie zainteresowanym jadącym pierwszy raz do Cro bez zbędnego bicia piany ile to ja wydaję i czy to dużo czy mało, bo dla każdego pieniądz będzie miał inną wartość mogę powiedzieć tak:

W ścisłym sezonie czyli lipiec-sierpień:

Za nocleg trzeba liczyć średnio 40-60E za apartament za dobę dla przeciętnej rodziny 2+2.
W Chorwacji o tyle sensownie to wygląda, że właściciele biorą jedną cenę za mieszkanie bez względu czy jestem sam, z kobietą czy z dwójką dzieci dodatkowo.

Bez różnego rodzaju wstępów, biletów, obiadów w restauracjach i innych ekstra bajerów trzeba liczyć tak ze 100zł dziennie na wydanie "na mieście" (jeśli się na nie chodzi) dla takiejże (2+2) rodziny na drobnostki typu piwko, lody, słodycze etc.

Jadąc na samo południe Chorwacji z Wrocławia (1400km w jedną mańkę) wydaję średnio 1500zł na paliwo i autostrady.

Jedzenie w knajpach to wydatek zaczynający się od 100zł od pary za średni obiad. Ja sam osobiście uważam, że usługi restauracyjne w Cro są dość drogie (jak na moją kieszeń) i staramy się pichcić sami, kupując świeże ryby i inne fajne morskie specjały w marketach lub na bazarkach (średnio ceny do 20% wyższe niż w PL).

Po przeliczeniu zawartości portfela po wyjeździe prawdopodobnie okaże się, że wydatki na alkohol zakleiły dość sporą niewiadomą dziurę finansową.
Jak tu jednak nie raczyć sie dobrym lokalnym piwem i winem w takie upały?

Wszystkie cenniki atrakcji najlepiej wcześniej sprawdzić i oszacować - będzie bezpieczniej dla portfela.

Pozdumowując mój pewnie nudny wywód - wydałem w zeszłym roku na dwa tygodnie z razem z dziewczyną około 6tys zł.
Z czego jakieś 4 tyś na podróż i noclegi i uważam, że ani nie dusiliśmy grosza ani nie szastaliśmy kasą.
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 04.05.2015 19:39

"Za nocleg trzeba liczyć średnio 40-60E za apartament za dobę dla przeciętnej rodziny 2+2"

Znacznie drożej. 40-60 € to raczej dolna półka, albo dość daleko od plaży, albo zadooopie. Wszystkie kwatery które sprawdzałem w tym roku zaczynały się od 70 euro wzwyż. Za lokalizację przy plaży (tzn. takie gdzie nie trzeba uprawiać ekwilibrystyki skałkowej przy wejściu do wody), z parkingiem, ogrodem i przyzwoitym standardem wołają od 80 euro, w popularniejszych miejscowościach od 100 euro.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.05.2015 19:43

wtopek napisał(a):"Za nocleg trzeba liczyć średnio 40-60E za apartament za dobę dla przeciętnej rodziny 2+2"

Znacznie drożej. 40-60 € to raczej dolna półka, albo dość daleko od plaży, albo zadooopie. Wszystkie kwatery które sprawdzałem w tym roku zaczynały się od 70 euro wzwyż. Za lokalizację przy plaży (tzn. takie gdzie nie trzeba uprawiać ekwilibrystyki skałkowej przy wejściu do wody), z parkingiem, ogrodem i przyzwoitym standardem wołają od 80 euro, w popularniejszych miejscowościach od 100 euro.

Uważam, że nie jest to prawda.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 04.05.2015 19:51

Nie wiem gdzie są kwatery w takich cenach. Wydaje mi się, że Borek (płw. Peljesac) to naprawdę rewelacyjne miejsce w Cro i ja płacę za apartament dwupokojowy nad samą wodą u super właściciela 50-60E za lipiec czy sierpień i podobno jest to jedna z droższych cen, bo inni sąsiedzi w mieszkaniach po drugiej stronie ulicy płacą po 50E za apartament.
Bocian też potwierdzi :)

Znajomi w zeszłym roku nad sama wodą płacili średnio maks 50E za mieszkania w Orebicu czy w Baskiej Vodzie.

Więc cenę 70-80E uważam za dobrze wygórowaną.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 04.05.2015 19:53

wtopek napisał(a):"Za nocleg trzeba liczyć średnio 40-60E za apartament za dobę dla przeciętnej rodziny 2+2"

...ceny zależą też od miejscowości ...a nie tylko od odległości od wody i standardzie :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.05.2015 19:54

Tylko ta ekwilibrystyka skałkowa...
:lol:
A mój kumpel o kulach to fikołkami na dół schodzi :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.05.2015 19:55

Ceny zależą generalnie od popytu i podaży :wink:

Przy samej plaży w Makarskiej sprzedają się drogo słabe kwatery,
na które w tej cenie nie ma chętnych na zad.piu :wink:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 04.05.2015 19:55

AdamBeata napisał(a):Znajomi w zeszłym roku nad sama wodą płacili średnio maks 50E za mieszkania w Baskiej Vodzie..

...chyba w czerwcu ..albo w wrześniu :wink:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 04.05.2015 20:00

We wrześniu to 40E.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 383
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone