Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2015 15:15

Dokładnie, niektórzy z góry zakładają, że jak wezmę jedzenie z Polski, to na miejscu nie będą nic kupować w sklepach poza pieczywem, dzieci nie będą jeść lodów, oni będą zawsze omijać każdą knajpę, zimne piwo w barze będzie zamknięte na kłódkę, nie będzie żadnych wycieczek, itp. :wink:
A tymczasem te koszty dodatkowe, ja się ich wcześnie nie uwzględni w budżecie, mogą rozwalić całą kalkulację :roll:
A nie spotkałem się nigdy poza baaardzo nielicznymi przypadkami, że takich kosztów dodatkowych nie było 8)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.02.2015 18:43

Lednice napisał(a):Dokładnie, niektórzy z góry zakładają, że jak wezmę jedzenie z Polski, to na miejscu nie będą nic kupować w sklepach poza pieczywem, dzieci nie będą jeść lodów, oni będą zawsze omijać każdą knajpę, zimne piwo w barze będzie zamknięte na kłódkę, nie będzie żadnych wycieczek, itp. :wink:
A tymczasem te koszty dodatkowe, ja się ich wcześnie nie uwzględni w budżecie, mogą rozwalić całą kalkulację :roll:
A nie spotkałem się nigdy poza baaardzo nielicznymi przypadkami, że takich kosztów dodatkowych nie było 8)

To albo nigdy albo nieliczne przypadki :mrgreen:

Zarówno ja, a także kilku znajomych podczas pobytu nie stołuje się w knajpach, nie pija piwa wina w tychże jak również nie kupuje lodów i nie chodzi po muzeach. Wycieczki robimy ale nie generują żadnych kosztów.
Jedzenia z polski wystarcza i nie czujemy się przez to ubożsi o kulinarne wrażenia ;)
Uważam, że nie do końca masz rację :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2015 18:53

No to jesteś bardzo nielicznym przypadkiem :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.02.2015 19:00

Lednice napisał(a):No to jesteś bardzo nielicznym przypadkiem :mrgreen:

Kolejny nieliczny przypadek :wink: nigdy nie stołowałem się w chorwackich restauracjach. :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2015 19:04

Ja nie pisałem tylko o stołowaniu się w restauracjach, pisałem o WSZYSTKICH kosztach dodatkowych, które należy doliczyć do kosztów noclegów i transportu :!: :roll:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.02.2015 19:11

Lednice napisał(a):Dokładnie, niektórzy z góry zakładają, że jak wezmę jedzenie z Polski, to na miejscu nie będą nic kupować w sklepach poza pieczywem, dzieci nie będą jeść lodów, oni będą zawsze omijać każdą knajpę, zimne piwo w barze będzie zamknięte na kłódkę, nie będzie żadnych wycieczek, itp. :wink:

To napisałeś :)

ja i nie tylko śmiem twierdzić, że niekoniecznie należy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2015 19:19

Napisałem o wszystkich kosztach dodatkowych :wink:

Nigdy nie kupiłeś jednego małego loda, piwa w sklepie, ani coli w barze :?: 8)

Bądźmy poważni 8)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.02.2015 19:21

Lednice napisał(a):Dokładnie, niektórzy z góry zakładają, (...) dzieci nie będą jeść lodów..

Dlatego uważam, że warunkiem posiadania takowych, winny być konkretne testy psychologiczne..

Generalnie ja to tylko lody i pizza (znaczy się nie sam, dzieciom też wolno :mrgreen: ) , więc nie wiem....stołuję się czy nie stołuję? :? :oczko_usmiech:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 03.02.2015 19:49

anakin napisał(a):
Lednice napisał(a):Dokładnie, niektórzy z góry zakładają, (...) dzieci nie będą jeść lodów..

Dlatego uważam, że warunkiem posiadania takowych, winny być konkretne testy psychologiczne..

Generalnie ja to tylko lody i pizza (znaczy się nie sam, dzieciom też wolno :mrgreen: ) , więc nie wiem....stołuję się czy nie stołuję? :? :oczko_usmiech:

..lody to nie stołowanie ...ale pizza to już pełen stół :oczko_usmiech:
Ja nie jadałem w konobach ...ale na lody wydałem tyle ...jak bym się stołował w konobach i dlatego zawsze jestem żdziwiony dlaczego tyle aż wydałem :mrgreen:
...no cóż ...my ż żoną jesteśmy tacy lodożercy :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2015 19:59

Ja pisałem o piwie w barze, ktoś zaraz uznał to za stołowanie :wink:

Każdy ma taką definicję stołowania, jaką uznaje za stosowne, nie będę się kłócił :D
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 03.02.2015 21:03

bluesman napisał(a):

To albo nigdy albo nieliczne przypadki :mrgreen:

Zarówno ja, a także kilku znajomych podczas pobytu nie stołuje się w knajpach, nie pija piwa wina w tychże jak również nie kupuje lodów i nie chodzi po muzeach. Wycieczki robimy ale nie generują żadnych kosztów.
Jedzenia z polski wystarcza i nie czujemy się przez to ubożsi o kulinarne wrażenia ;)
Uważam, że nie do końca masz rację :papa:

Skromnie wtrącę się, że skoro wycieczki nie generują kosztów to muszą być piesze, bo jak samochodem to już są koszty.
W czasie takich wycieczek pieszych trzeba trochę więcej napojów pić czyli koszty się generują.
Przynajmniej jak ja chodziłem po górach koło Omisia to napojów musiałem trochę ze sobą zabrać. :D
Jednak każdy Swoje pieniądze wydaje po swojemu. :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.02.2015 22:26

marko350 napisał(a):Skromnie wtrącę się, że skoro wycieczki nie generują kosztów to muszą być piesze, bo jak samochodem to już są koszty.

Takie koszty zawsze ujmuję w ogólnych kosztach dojazdu. Jak gdzieś jadę to planuję wycieczki co chce zobaczyć więc wiem ile więcej km zrobię a zazwyczaj robię mniej niż założę bo jeszcze się nie udało wykonać planu w 100%, zawsze braknie czasu :x
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.02.2015 22:34

marko350 napisał(a):Skromnie wtrącę się, że skoro wycieczki nie generują kosztów to muszą być piesze, bo jak samochodem to już są koszty.
W czasie takich wycieczek pieszych trzeba trochę więcej napojów pić czyli koszty się generują.
Przynajmniej jak ja chodziłem po górach koło Omisia to napojów musiałem trochę ze sobą zabrać. :D
Jednak każdy Swoje pieniądze wydaje po swojemu. :D

Znaczy się skromniś :) Są jeszcze wycieczki rowerowe, podczas których trzeba pić i to sporo :) Używam Isostaru w proszku, a zalewam przegotowana wodą. Zabieramy koło 4-5 l na wycieczkę.
By jednak być do końca uczciwym w ciągu 10 dni pobytu ze 2 piwa ca 1 l były zakupione w sklepie :papa:

Cudze też wydaję po Swojemu :hut:
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 04.02.2015 09:15

Nawet ja; choć najczęściej mieszkam w robinsonadzie muszę jeść.
Zdarzyło się kilka wyjazdów (chyba 2), gdzie naprawdę siedziałem 7-10 dni na dupie w jednym miejscu. Nic nie kupowałem na miejscu.
Ma to swoje plusy ale są te minusy.
Lubię leniuchować ale codziennie staram się być w innym miejscu. Dużo pływam, nurkuje (teraz tylko w abc), opalam się.
Najczęściej jesteśmy sami (rodzina), wekendy można spotkać kilka osób co uda się im jakoś dojechać lub przypływają od morza.
Przez pierwsze wyjazdy stroniłem od ludzi ale z biegiem lat zaczęło mi tego brakować.
Leżeć tak samemu codziennie - nie mogąc zawiesić oka tu i tam :mrgreen: :?:
Teraz staram się 2-3 dni na dziko ale następny dzień zwiedzam. Rowerem, pieszo, samochodem itd.
Dodatkowe koszty muszą być i są.
Na początku urlopu liczę, ustalam, przekonuję znajomych rodzinę, że warto jechać bo "taniej niż nad Bałtykiem" (tematu nie poruszam) itd.
Po dniu samotności z żoną :mrgreen: kolacja najlepiej smakuje z przyjaciółmi.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.02.2015 10:45

rapez napisał(a):Dodatkowe koszty muszą być i są.

Owszem ale w różnym zakresie i nie można generalizować skoro ja mam inni też ! Niektórzy to lubią zwłaszcza typy rodzaju "besserwiser"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 367
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone