Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.02.2015 11:06

paulr napisał(a):tylko ktoś z południa może palić 10 litrów na setkę a ten z gdańska 5l ropy i już go podróż wyjdzie taniej:) niemniej uważam że za 2k nie da się dojechać, mieć noclegi normalnie jeść i wrócić za 2000zł. przecież z tego wyliczenia wynika że 1800 zł to koszty apartamentów i dojazdu. chciałbym widzieć kogoś co za 300 zł przeżyje tydzień na wakacjach we 2 osoby.. daje to o koło 21 zł za dzień na osobę, a z tego co pamiętam to chleb kosztował około 6 zł, woda nie widziałem tańszej jak ponad 2zł, gałka loda z 4zł. Chyba że nie było w tym liczone jedzenie, które było wzięte z Polski, ale ono przecież nie było za darmo, to również można nie liczyć benzyny tankowanej w pl itp i wtedy znajdą się osoby co za 2500 pojadą z 4 osobową rodziną na 2 tygodnie.

Niewierny Tomasz :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.02.2015 11:16

Bo on Paweł :oczko_usmiech:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.02.2015 11:25

aa to sorry Janusz :mrgreen:

no ja bez loda nie przeżyję :mrgreen: toż to podstawowy składnik przeżycia... tylko nie wiem kto i jakiego loda ma na myśli ....
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.02.2015 12:21

paulr napisał(a):chciałbym widzieć kogoś co za 300 zł przeżyje tydzień na wakacjach we 2 osoby.. daje to o koło 21 zł za dzień na osobę, a z tego co pamiętam to chleb kosztował około 6 zł, woda nie widziałem tańszej jak ponad 2zł, gałka loda z 4zł. Chyba że nie było w tym liczone jedzenie, które było wzięte z Polski, ale ono przecież nie było za darmo, to również można nie liczyć benzyny tankowanej w pl itp i wtedy znajdą się osoby co za 2500 pojadą z 4 osobową rodziną na 2 tygodnie.

Na Konoby 300 zł na tydz. to mało ale na jedzenie zabrane z domu wystarczająco.
3 kg mięsa przerobione w słoje na gulasz, bitki, mielone do spaghetti i takie tam to góra 40 zł. Non stop są promocje w marketach na mięcho - łopatka 8,99, szynka - 10.99.
Do tego makaron, ryż, ziemniaki, jakiś pomidor, ogórek i obiady z głowy.
Chleb nawet po 6zł - na dwie osoby to nie wiem na 2 dni? Więc 3 chleby na tydzień. Ja b. mało akurat chlebka jadam. Troszkę wędliny, picie.
Nie wszystkim podchodzi też żarcie w konobach, owoce morza czy pizza i wolą swoje tradycyjne jedzenie.
Część osób jedzie tylko wypoczywać na plaży, szczególnie jak już sporo widzieli w Cro i np. mają krótki urlop to na co będą trwonić?
Zapłacą podróż, kwaterę, jedzenie z domu a słońce i woda za free. :)
Czy przejedzą w domu te 300 czy na wczasach w Pcimiu czy Cro to już bez różnicy.

Tak sobie myślę, że te kilometry co by się pokonało autem nie będąc na urlopie to też z trasy można ująć :oczko_usmiech: u mnie to średnio 10% trasy w jedną stronę :mrgreen: No i nie zużywamy prądu, gazu, wody, nie generujemy ścieków - same plusy :papa:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 02.02.2015 15:22

Czepiacie sie loda a tak mi android zmienil:-) niemniej skoro watek ma pokazac ile placimy to nie mozna pisac jedzenia nie licze bo w domu tez bym zjadl. Jako ze tygodniowo przejade okolo 500km to co mam odjac 1000km i liczyc jak bym tylko 1000 przejechal. Rozumiem ze mozna zapakowac sie po dach i zabrqc jedzenie na caly pobyt z polski i wtedy te 20 zl na osobe starczy na piwo i cos jeszcze. Ale zaraz znajdzie sie ktos co bedzie mial 2000 i pomysli ze tu nakupi za to jedzenia przejedzie i tam wynajmnie apartament. Czyli realnie nie majac do wydania 2500 nie ma nawet co myslec by sie z domu ruszac.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.02.2015 15:25

gusia-s napisał(a):
Tak sobie myślę, że te kilometry co by się pokonało autem nie będąc na urlopie to też z trasy można ująć :oczko_usmiech: u mnie to średnio 10% trasy w jedną stronę :mrgreen: No i nie zużywamy prądu, gazu, wody, nie generujemy ścieków - same plusy :papa:

Był tu taki jeden co twierdził, że jak w domu w tym okresie wydawał na przykład 3000 a w Cro w tym samym okresie wyda 3200 to koszt jego wakacji to 200 zeta :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.02.2015 15:57

Bocian napisał(a):
gusia-s napisał(a):

Był tu taki jeden co twierdził, że jak w domu w tym okresie wydawał na przykład 3000 a w Cro w tym samym okresie wyda 3200 to koszt jego wakacji to 200 zeta :)

Nooo zawsze lżej przełknąć :mrgreen: jeszcze człowiek zadowolony, jaki to sprytny :D
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 02.02.2015 16:00

Bocian napisał(a):
gusia-s napisał(a):

A jak w tym czasie wynajmie komuś swoją hawirę, to jeszcze nawet trochę zarobi na wakacjach :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.02.2015 17:41

PabloX napisał(a):
Bocian napisał(a):
gusia-s napisał(a):

A jak w tym czasie wynajmie komuś swoją hawirę, to jeszcze nawet trochę zarobi na wakacjach :mrgreen:

Dokładnie było takie twierdzenie :) Jak koszt życia w PL był wyższy niż wakacji w Cro to wakacje kosztowały na ten przykład minus tysiąc zeta :)
Roland90
Cromaniak
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 02.02.2015 19:07

Marko66 napisał(a):1) tania kwatera - często oznacza to pewne oddalenie od morza i plaży oraz apartament wieloosobowy (np. ze znajomymi), w którym można uzyskać koszt na osobę w granicach 10€,
2) zabranie z Polski jedzenia, ale bez przesady, bo ceny np. w Lidlu są porównywalne oprócz serów i wędlin, 3) odległość do celu - a tu rozrzut może być duży do można jechać do Opatiji (dla mnie to 840 km) albo w rejon Dubrownika (1400 km)
4) uniknięcie korzystania z promu lokalizacja na lądzie albo wybór wyspy dostępnej mostem (np. Pag, Murter, Krk - tu most jednak płatny),
5) oszczędne auto,
6) unikanie płatnych autostrad (może niektórych :wink: )
W 100% zgadzam się z tym co wcześniej napisał walp:
A sam dodam jeszcze, że warto trochę pokalkulować i jednak pojechać. Dla mnie wypoczynek nad Jadranem jest sposobem na całkowite oderwanie się od szarej, nudnej codzienności i pozwala naładować "akumulator" na cały rok. :D

Za pierwszym razem jak zacząłem czytać koszty podane przez te kiero lekko zdziwiłem sie bo będą trochę na tym forum i czytając sporo .Doszedłem do wniosku ,że bez 4000z na dwie osoby nie ma co się wybierać do Chorwacji .(zatrzymajmy się przy dwóch bo faktycznie im więcej tym kwota maleje) .Dodatkowo po tym jak wiele osób twierdzi ,że poniżej pewnego pułapu wyjazdy na wakacje to nie wakacje tylko obóz przetrwania a osoby wyjeżdżające w ten sposób bardzo niefajnie traktują. Ale do rzeczy miałem faktycznie zrezygnować z wyjazdów do Chorwacji z powodu braku wystarczających funduszy aż do moentu przeczytania tego posta i zacząłem myśleć.

Ad.1
Tutaj napisał ,ze standard fajny ale o odległości nic nie ma. Można określić ,ze wyjazd w sezonie. Niestety powyżej dwóch osób chyba nie uda mnie się przeskoczyć .Więc jak czytałem apartamentów mało takich na 2 osoby jest mało najwięcej 4 i 6-oosbowych. Większe odległości mnie nie przerażają lubię i muszę chodzić ( no może mało to inteligentne w pełnym słońcu) .Moim skromnym zdaniem i tka to nie apartament generuje tutaj ogromne koszty a wzrost liczby osób generuje pełne niedogodności zwłaszcza jeśli jedzie się jednym autem.
Ad.2
Ja więcej pije niż jem (szczególnie latem) więc problemu nie ma. Zapakuje dwie czy trzy zgrzewki wody i będzie dobrze .Zdrowe to nie jest ale ostatecznie można się wyposażyć w trochę produktów gotowych i wytrzyma się ten tydzień. Uwierzcie mnie jako student mogę zaświadczyć ,ze jak się uprę to da się naprawdę w tej kwestii zaoszczędzić.
Ad.3
Według mnie ( jeśli macie inne propozycje bo miałem atakować Pag częściowo na dziko , ale wtedy wchodził w grę plan z funduszami dwa razy większymi i na dwa tygodnie na jesieni teraz na taki budżet szans nie ma ) to jest idealne miejsce na rozpoczęcie przygody z Chorwacją i odkrywanie jej kawałek po kawałku chyba ,ze jeszcze lepszy jest wspomniany w ty temacie Opatiji. Z drugiej strony miejscowości te wyglądają na takie którego mogą zrazić osobę jadąca pierwszy raz do Chorwacji (,że niby nic do roboty). Ale o tym na końcu
Ad.4
Pełna zgoda
Ad.5
I tutaj jest moim zdaniem pies pogrzebany bo Ameryki nie odkryłem ale ten podpunkt generuje największe koszty. I tak prawdę mówiąc wiele więcej nie stracimy jak sobie przedłużymy pobyt o te 3 dni w porównaniu do kosztów samego przejazdu.(pomijam kto w sezonie pozwoli sobie by potem jego apartament przez kilak dni stał pusty) .Także nie trzymałbym się sztywno tych 7 dni no chyba ,że mówimy o 7 dniach na miejscu to spoko.
Odległość podana przez te kiero +/- pokrywa się z moja , spalanie również. I nie uważam ,ze mam oszczędne auto. Bo w poprzednim zszedł bym jeszcze o co najmniej litr na 100km(i na dodatek pomimo zdecydowanie bardziej zaawansowanego wieku byłbym pewniejszy ,że nim dojadę i wrócę a jak coś nawali to mają to an każdym szrocie za grosze ale to taki urok nowszych aut :D ). Im więcej osób w aucie tym koszty maleją, ale tutaj właśnie pojawiają się te wspomniane przez mnie niedogodności chodzi o ilość zbarnego prowiantu ze sobą . Jeśli jedzie rodzina to półbiedy ale jeśli jedzie czterech facetów z czego każdy bierze bo dwie zgrzewki wody+jedzenie na 5dni +to chyba najmniejszy problem to ubrania i kosmetyki bo wiele facetowi nie potrzeba .Może słabo liczyłem ale większych oszczędności nie przynosi również wypożyczenie busa (posiadania może i tak i wspólny wyjazd ). Bo spore koszty generuje wzrost opłat w niektórych krajach +spalanie rośnie czasem dwukrotnie załóżmy tutaj ,że jedzie nie 4 a nie facetów jak ja i każdy waga 100kg +100kg bagażu (wspomniane wody +inne rzeczy) .Ja mogę jeszcze jechać dużo przez Słowację lub Czechy a tam ograniczenie na ograniczeniu i jazda w stylu na kropli gdzie można osiągnąć zawrotne oszczędności tak nie denerwuje. A spieszyć bardzo mnie nie będzie bo akurat chyba urlopu będzie aż za dość. Tutaj podłączył bym inną sprawę ,że nie można sobie pozwolić na coś takiego a bo według mechanika to jeszcze wytrzyma auto musi być sprawne a dla kogoś kto się liczy z każdym grosze może to być problem.
Ad.6
Oczywista oczywistość :D
I powrócę na moment do wyboru miejscowości.
Z drugiej strony pierwszy raz w życiu do Chorwacji i cały tydzień leżeć na plaży .Uwierzcie albo i nie ,że gdybym tylko jechał by się opalać , potaplać się w wodzie itd. to nie jechałbym do Chorwacji bo 40km od domu mam piękny zalew z plażami itp. Poza tym nie lubię leżeć na plaży non stop w dodatku nie lubię plaż kamienistych i na dodatek z jeżowcami .Jak już jadę te prawie 100km to chciałbym chociaż jakieś zabytki zwiedzić itd. znajomy co chce jechać też ostrzega ,że on lubi zwiedzać. Oczywiście bez szaleństwa ale (nie wiem jaki promień odległości podać) są jakieś atrakcje , zabytki ( dobrze by było ,żeby były w przystępnej cenie). To można większy lub mniejszy kawałek Chorwacji uznać , za zwiedzony. (lubię ,,zaliczać" kraje i rzadko kiedy wracam w to samo miejsce ale raczej jeśli już to na krótko są to powroty sentymentalne związane z jakimś wydarzeniem). Dlatego trochę brak mnie zaufania czy zaczynać swoja przygodę od tego miejsca. No chyba ,że przeoczyłem jakieś relacje i informacje.To przepraszam i proszę o krótką informacje ,ze tka nie jest.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.02.2015 21:23

paulr napisał(a):przecież z tego wyliczenia wynika

mógłbyś sprecyzować, do którego wyliczenia się odnosisz, bo pojawiły się ostatnio co najmniej trzy
paulr napisał(a):normalnie jeść

z ciekawości: co rozumiesz pod pojęciem normalnie jeść: a) jedzenie wyłącznie w app. 2) jedzenie wyłącznie poza app. 3) jedzenie częściowo w app., częściowo poza; która z wersji nie jest normalna :roll: :lol:
paulr napisał(a):Chyba że nie było w tym liczone jedzenie, które było wzięte z Polski, ale ono przecież nie było za darmo

ja w zakresie tego zapisałem:
te kiero napisał(a):Wyżywienie (własne, z 3 dni fastfood :? )

doprecyzuję vel. dodam powiedzmy 130zeta na wyżywienie z PL do ogólnych wydatków 2070zł więc koszty ogółem 2300zł; na 1 tydzień to i tak spoooro dodałem, bo:
Roland90 napisał(a):Ja więcej pije niż jem (szczególnie latem) więc problemu nie ma.
lub wystarczy mi na obiad makaron/ryż z darmowymi jagodami/borówkami osobiście zbieranymi w lesie :smo:

Roland90 napisał(a):Za pierwszym razem jak zacząłem czytać koszty podane przez te kiero lekko zdziwiłem się bo będą trochę na tym forum i czytając sporo .Doszedłem do wniosku ,że bez 4000z na dwie osoby nie ma co się wybierać do Chorwacji .

ja jeszcze tam nie pojechałem, na razie jak zapisałem szukam sposobów by urlop był w miarę najtańszy by w ogóle pojechać; dotychczasowe wydatki na 10, 12, 14 dni były zawsze ok. 4tysi lub więcej
Roland90 napisał(a):Tutaj napisał ,ze standard fajny ale o odległości nic nie ma.

odległości do? jeśli do morza to wg google'a 300m
Roland90 napisał(a):Uwierzcie albo i nie ,że gdybym tylko jechał by się opalać , potaplać się w wodzie itd. to nie jechałbym do Chorwacji bo 40km od domu mam piękny zalew z plażami itp.

dawno nie byłem na typowym taplaniu i opalaniu, miejscowy zalew mamy piękny, pobliskie jezioro wspaniałe, Jadran bezcenny... Twój wybór
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.02.2015 21:30

Bocian napisał(a):
PabloX napisał(a):
Bocian napisał(a):
gusia-s napisał(a):

Dokładnie było takie twierdzenie :) Jak koszt życia w PL był wyższy niż wakacji w Cro to wakacje kosztowały na ten przykład minus tysiąc zeta :)

znajomi byli w ten sam sposób za 1200pln w okolicy Neapolu... że też człowiek nie jest taki mundry :mrgreen:

Edit: progres jest taki, że nie znalazł się przez kilka dni nikt kto przy spełnionych podobnych warunkach co przedstawione przeze mnie , powiedziałby i dał dowody że On potrafi taniej :wink:
V-i-v-a-l-d-i
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) V-i-v-a-l-d-i » 02.02.2015 22:36

Ale przecież nie chodzi o to, żeby komuś udowadniać, ze się coś potrafi. To nie test gimnazjalistów, ani dywanik u szefa. Nam wszystkim chodzi o przyzwoitą jakość za rozsądną cenę. No chyba że się mylę, bo wszak po to stworzony jest ten wątek.
To szybkie podsumowanie ostatnich postów.
Większość podaje ok 2000 na osobe na dwa tygodnie. Inne są ceny krotszych pobytów i wiekszej liczby podróżnych.
Mozliwe sa oszczędności w tej kwestii, ale czy wakacje nie są dla nas i czy czasem nie warto trochę poszaleć
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.02.2015 23:09

V-i-v-a-l-d-i napisał(a):Ale przecież nie chodzi o to, żeby komuś udowadniać, ze się coś potrafi. To nie test gimnazjalistów, ani dywanik u szefa. Nam wszystkim chodzi o przyzwoitą jakość za rozsądną cenę. No chyba że się mylę, bo wszak po to stworzony jest ten wątek.
To szybkie podsumowanie ostatnich postów.
Większość podaje ok 2000 na osobe na dwa tygodnie. Inne są ceny krotszych pobytów i wiekszej liczby podróżnych.
Mozliwe sa oszczędności w tej kwestii, ale czy wakacje nie są dla nas i czy czasem nie warto trochę poszaleć

Ja podałem 2000 złotych na osobę na 2 tygodnie,
czy też 2000 złotych na 2 osoby na 1 tydzień jako pewne minimum :roll:
W apartamencie lub hotelu 8) Bo na kempingu może wyjść taniej 8)

Wiadomo, że różnie wyjdą koszty transportu, noclegów, jedzenia, wycieczek, wszystkiego...
Te 2000 to tylko pewien "punkt zaczepienia" :!:

Mocno poniżej 2000 zaczyna się bajkopisarstwo lub takie warunki pobytu, że żona składa po powrocie pozew rozwodowy, a dziewczyna każe się wynosić w cholerę :wink:
U mnie na 2 tygodnie bardziej się sprawdza 2500 na osobę 8) Bez szaleństw, za to dużo zwiedzamy 8)
Oczywiście można wydać o wiele więcej i nie ma w tym nic złego. Byle mieć kasę na wczasy. :wink:
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 03.02.2015 15:06

Większość osób licząc koszty skupia się tylko na cenie noclegu, paliwa... mniej już myśli o o cenie jedzenia a zazwyczaj mało lub wcale nie liczy kosztów dodatkowych wynikających z winiet, promu czy zakupów w czasie podróży czy nawet wydatków podczas wykonywanego w czasie urlopu.
Niejednokrotnie kwota wydana na wakacjach "będąc już tam" jest identyczna jak koszt noclegu z dojazdem.

Suma wartości wszystkich kosztów jest często niemożliwa do policzenia. Nie wiemy na co będziemy mieć ochotę w czasie urlopu w Cro.
Może nasi znajomi będą codziennie coś zwiedzać i jadać w restauracji i tym samym jeśli pojechaliśmy razem chcąc-nie chcąc będziemy musieli razem z nimi tam zjeść.
Inni mogą codziennie kupować pamiątki a może i nam coś kupią lub naszym dzieciom więc na pewno będziemy chcieć się zrewanżować.
Szwagier będzie ci stawiał browary na plaży; będziesz musiał się odwdzięczyć.
Żona upatrzy sobie nową sukienkę za 330 euro i już cały budżet który założyłeś przed wyjazdem strzela w łeb itd. itp.

Zakładając, że będziemy spędzać urlop w jednym miejscu, plażować w pobliżu noclegu, co kilka dni jeść na mieście (lub żywić się tylko tym co przywieziemy ze sobą) , zwiedzając w promieniu do 20km możemy w miarę policzyć wydatki.

Ja staram się 100% płacić kartą i na takiej podstawie liczę koszty wakacji i zakładam budżet na następny rok.
Nie każdego stać na wakacje w Cro i sądzę że sporo osób musi wcześniej policzyć to i owo.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 366
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone