Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2015 13:15

walp napisał(a):
Lednice napisał(a):Nie znam sie na kempingach, ale w apartmamie czy hotelu jak ktos zejdzie ponizej 2000,
to jest miszcz albo bajkopisarz :D :wink:

Apartman a hotel to zasadnicza różnica, ale trzymajmy się apartamentów, bo większość wybiera tę formę zakwaterowania.

Trzeba być mistrzem albo bajkopisarzem, aby zejść z kosztami poniżej 2000 PLN od osoby, za tydzień pobytu?

Nie trzeba być ani jednym, ani drugim.

EDIT:
Na 2 osoby, to zmienia postać rzeczy.

Myslalem o 2 osobach, napialem o 1 8)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.01.2015 14:10

Lednice napisał(a):
walp napisał(a):
Lednice napisał(a):Nie znam sie na kempingach, ale w apartmamie czy hotelu jak ktos zejdzie ponizej 2000,

Apartman a hotel to zasadnicza różnica, ale trzymajmy się apartamentów, bo większość wybiera tę formę zakwaterowania.

Trzeba być mistrzem albo bajkopisarzem, aby zejść z kosztami poniżej 2000 PLN od osoby, za tydzień pobytu?

Nie trzeba być ani jednym, ani drugim.

EDIT:
Na 2 osoby, to zmienia postać rzeczy.

Myslalem o 2 osobach, napialem o 1 8)

czyli 2 koła na 2 osoby na tydzień - z dojazdem to faktycznie niewiele bo nam sam przejazd tysiaka zjada

Jadąc na 10 dni czy t2 tygodnie i np w 3 osoby czy nawet więcej koszt przejazdu cały czas jest taki sam :) więc i całkowity koszt na osobe maleje dość konkretnie ...

Nam apartament wychodziłby taniej niż spanie na campie ale i tak wolimy to drugie :)
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 30.01.2015 22:40

Lednice napisał(a):Nie znam sie na kempingach, ale w apartmamie czy hotelu jak ktos zejdzie ponizej 2000 na 2 osoby na 1 tydzien,,

Chociaz w tym jednym temacie zgadzam sie w 1000% z toba przyjacielu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2015 23:30

piotrulex napisał(a):
Lednice napisał(a):Nie znam sie na kempingach, ale w apartmamie czy hotelu jak ktos zejdzie ponizej 2000 na 2 osoby na 1 tydzien,,

2 koła na osobę przy 2 osobach
czy
2 koła na 2 osoby
za jeden tydzień wraz ze wszelkimi kosztami w tym dojazdu itd oczywiscie

???

Już to wyjaśniłem, po prostu się przejęzyczyłem :wink:
Myślałem o tym, co napisał te kiero o kosztach na 1 tydzień i się z nim zgodziłem, a jednocześnie signore Vivaldi
napisał o 2 kawałkach na osobę i wyszło, jak wyszło 8)

Moim zdaniem 2000 na 2 osoby na 1 tydzień jest to i tak zdecydowanie mniej na osobę niż przy wczasach nad morzem w Grecji, Turcji, Hiszpanii, Włoszech 8)
V-i-v-a-l-d-i
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) V-i-v-a-l-d-i » 01.02.2015 08:23

Jestem pelen podziwu dla wszystkich umiejacych tak precyzyjnie określić swój budżet. ;)
Swoje wakacje planujemy zwykle w październiku lub listopadzie. Wybor miejsca, rezerwacja itd., więc część kosztów znamy. Przejazd ... tez znamy. W tym roku na to pojdzie okolo 5500-6000 (zalezy ile pojeździmy na miejscu). Przez 2 tygodnie 5 osob coś musi jeść, a nie zabieramy ze sobą jedzenia, więc licząc po 40 pln na osobe na dzien , mamy 2800. Jest już ok 9000. Przyjemnosci i zwiedzanie. Mamy po 2000 na osobę.
Czy ja tu gdzies robię błąd. Przez ostatnie lata doświadczeń wiem, ze 40 zl (10 €) to czesto jest malo.
Jak u Was?
O jedno prosze, nie piszcie, że znalazłem drogi apartament, bo to jest celowe. Mamy bardzo dobrą lokalizację, wysoki standard i wiem za co płace ;)
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 01.02.2015 08:53

Dla mnie to są normalne koszty. Dla porównania mój ubiegłoroczny wyjazd 2 osoby trasa Szczecin-Plitwickie Jeziora(jeden nocleg)-Vrboska(9 noclegów)-Belgrad(cały weekend)-Szczecin wydałem ok 6,5 tys. Dystans 4400 km, bez jedzenia z Polski.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.02.2015 09:16

V-i-v-a-l-d-i napisał(a):Czy ja tu gdzieś robię błąd. Przez ostatnie lata doświadczeń wiem, ze 40 zl (10 €) to czesto jest malo.
Jak u Was?

40 zeta to często obiad kosztuje więcej w konobie, a gdzie śniadanie, kolacja, przekąski, lody itp w ciągu dnia,
więc w błędzie nie jesteś, jeśli już to wskazałeś min
V-i-v-a-l-d-i napisał(a):O jedno prosze, nie piszcie, że znalazłem drogi apartament, bo to jest celowe. Mamy bardzo dobrą lokalizację, wysoki standard i wiem za co płace ;)

Twój wybór...
mój namierzony za 30E (2os) ma pokój, kuchnię, łazienkę, taras, klimę, parking... warunki jak w domu, więc mi wystarcza, fakt że to przełom sierpnia/września

mz wykazywane tu koszty przez każdego mają mieć charakter orientacyjny, trudno by każdy wydał tak samo lub nawet podobnie...
V-i-v-a-l-d-i
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) V-i-v-a-l-d-i » 01.02.2015 10:52

W sumie macie rację. Chyba lepiej jak każdy wyda ile chce lub ile może, co nie. Byle mu dobrze było ;)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 01.02.2015 11:01

te kiero napisał(a):mój namierzony za 30E (2os) ma pokój, kuchnię, łazienkę, taras, klimę, parking... warunki jak w domu, więc mi wystarcza, fakt że to przełom sierpnia/września

mz wykazywane tu koszty przez każdego mają mieć charakter orientacyjny, trudno by każdy wydał tak samo lub nawet podobnie...

Termin wyjazdu ma bardzo duże znaczenie w kosztach , bo ceny po 10 lipca skaczą strasznie do góry :wink:
..raz jak byłem w czerwcu to na 10 dni pobytu na dwie osoby to wydałem jakieś 7k ,a tak w lipcu i sierpniu poniżej 8k nie udało mi się i nie stołowałem się w konobach :wink:
Sam dojazd z opłatami wynosi mnie 2500 złociszy :(
..ci z południa maja lepiej... mniej km .. no i oczywiście mniejsze koszty :roll:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 01.02.2015 11:08

Lednice napisał(a):
Moim zdaniem 2000 na 2 osoby na 1 tydzień jest to i tak zdecydowanie mniej na osobę niż przy wczasach nad morzem w Grecji, Turcji, ......... 8)

Z Grecją to jesteś w dużym błędzie, i to już od kilku lat - bo coś już o tym pisałeś.
V-i-v-a-l-d-i
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) V-i-v-a-l-d-i » 01.02.2015 11:15

Mervik, masz rację. Nie nalezy porównywać dojazdu i lokum. Kazdy jedzie inną drogą - ja z Gdańska mam dodatkowe 500-600 km w porównaniu z "poludniowcami". Też lokum dla dwójki, to nie lokum dla piątki.
Resztą można się zająć, o tak. Tu warto podpowiadac, co i gdzie zrobic taniej. Chyba kazdy lubi oszczędzić, nie?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.02.2015 11:54

mervik napisał(a):
te kiero napisał(a):mój namierzony za 30E (2os) ma pokój, kuchnię, łazienkę, taras, klimę, parking... warunki jak w domu, więc mi wystarcza, fakt że to przełom sierpnia/września

Termin wyjazdu ma bardzo duże znaczenie w kosztach , bo ceny po 10 lipca skaczą strasznie do góry :wink:

więc powinno się na początku ściśle określać w jakim terminie byłem/będę na urlopie i jakie koszty poniosłem/poniosę, tak jak to zrobiłem w swoim (szczegółowym) opisie, a potem reszta wywodów...
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 01.02.2015 11:57

nikt nigdy nie obliczy ile wyda!!! bo moga sie przytrafic rozne rzeczy, np . podczas drogi , w razie choroby itp. Jak sie placi karta za wszystko to juz wogole wolna amerykanka. My jedziemy w tym roku do Pakostane, mamy klepniety apartament , duzy i nowy , na 4 osoby za jedyne 50 Euro ( 28.06 - 13.07) i to strasznie obniza koszty 15x 50 = 750 euro ( tak tanio to jeszcze nigdy nie mielismy) Dowiedzialem sie , ze jest w Pakostane konoba Galijia , gdzie od 12.00-16.00 jest Happy Hours, i wszystko za polowe ceny, takze mozna zjesc obiad za okolo 5-6 Euro/osobe. Patrzac na ceny paliwa, to przynajmniej w moim przypadku oszczedzam okolo 100 Euro.
1)Paliwo i winiety , okolo 400 euro
2)noclegi 750 euro
3) obiady licze z napojami 30 euro x 14 dni = 420 euro
4) Wycieczka statkiem na Kornati okolo 150 Euro
5) Napoje , lody , slodycze itp okolo 150 Euro
6) zakupy na sniadanie czy cus okolo 100 Euro
Mysle , ze w 2000 Euro max sie zamknie , ze wszystkim ( gdy nie bedzie jakis nieprzewidzianych niespodzianek)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.02.2015 10:01

mervik napisał(a):..ci z południa maja lepiej... mniej km .. no i oczywiście mniejsze koszty :roll:

Ale może mniej zarabiają :)

Mnie dziwi u sceptyków kosztowych, że zawsze dodają u każdego lody, konoby, zwiedzanie i takie tam. Trudno im zrozumieć,że ktoś z tego nie korzysta i wcale nie jest uboższy o doznania.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 02.02.2015 10:58

tylko ktoś z południa może palić 10 litrów na setkę a ten z gdańska 5l ropy i już go podróż wyjdzie taniej:) niemniej uważam że za 2k nie da się dojechać, mieć noclegi normalnie jeść i wrócić za 2000zł. przecież z tego wyliczenia wynika że 1800 zł to koszty apartamentów i dojazdu. chciałbym widzieć kogoś co za 300 zł przeżyje tydzień na wakacjach we 2 osoby.. daje to o koło 21 zł za dzień na osobę, a z tego co pamiętam to chleb kosztował około 6 zł, woda nie widziałem tańszej jak ponad 2zł, gałka loda z 4zł. Chyba że nie było w tym liczone jedzenie, które było wzięte z Polski, ale ono przecież nie było za darmo, to również można nie liczyć benzyny tankowanej w pl itp i wtedy znajdą się osoby co za 2500 pojadą z 4 osobową rodziną na 2 tygodnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 365
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone