Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.01.2015 20:22

Lechoo napisał(a):
te kiero napisał(a):Ilość km (tam, powrót, na miejscu ~2000km)
Paliwo (spal.6,5l / cena ~5) 650 zł

Chciałbym tak :lol: :lol:

te kiero napisał(a):Suma 2 070 zł

U mnie to nawet kosztu paliwa nie pokrywa :mrgreen:

Zawsze można zmienić auto :wink: .
Lechoo
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 28.01.2015 20:30

Nie ma takiej potrzeby ;) Zmiana auta to też koszty więc nie opłaca się dla jednego większego wyjazdu w roku :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.01.2015 20:57

te kiero napisał(a):W tym roku będzie ciasno, więc poszukiwałem najmniejszych wydatków, by jednak zaliczyć Cro...:
Trasa (Katowice - Senj - Katowice)
Termin (26.08.-03.09.2015)
Ilość osób (2)
Ilość noclegów (7)
Apartman ('7*30E=210E) 880 zł
Winiety (10dniowe, CZ=50zł , A=40zł, Hr=lokalnymi) 90 zł
Ubezp. 2os+auto 150 zł
Drobne wydatki (70E) 300 zł
Wyżywienie (własne, z 3 dni fastfood :? )
Ilość km (tam, powrót, na miejscu ~2000km)
Paliwo (spal.6,5l / cena ~5) 650 zł
Suma 2 070 zł

koszty zaokrąglone
na pewno można taniej, ale nie jestem sęp :wink:
jak cena paliwa się utrzyma...
może się komuś przyda

Też w tym roku muszę baaardzo oszczędnie jechać ( tak jak Ty wolę oszczędnie niż wcale ;) ). Ale tak nisko z kosztami nie zejdę :oczko_usmiech:
Też sobie policzyłem i będę miał szczęście jak się w 4tys wyrobię. Według Twojego wzoru:
Trasa: (Racibórz - Selca (Brač) - Racibórz)
Termin: (27.06 do 11.07.2015)
Ilość osób (2+1) tylko że ten jeden już taki wielki, że praktycznie trzeba 3 liczyć :wink:
Ilość noclegów (14)
Apartman (14x24E = 336E) 1410zł
Winiety (Cz miesięczna -(440Kč - 70zł, A 2x10dni 2x8,7E - 73zł, Hr - tu nie pojadę tak hardkorowo jak Ty, więc A2 27Kn -16zł + A1 19Kn - 11zł) razem 170zł
Ubezpieczenie - 100zł (asistance mam :wink: )
Do przejechania ok 2400km (w 2013 zrobiłem 2449km więc teraz też musi starczyć)
Paliwo (spalanie 7,5l ~ 5zł) 900zł
Prom - 280zł
To mi już daje: ok 2760zł
Reszta pozostaję na "pierdoły" :oczko_usmiech: :mrgreen:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.01.2015 21:02

marko350 napisał(a):
te kiero napisał(a):W tym roku będzie ciasno, więc poszukiwałem najmniejszych wydatków, by jednak zaliczyć Cro...:

Suma 2 070 zł

koszty zaokrąglone
na pewno można taniej, ale nie jestem sęp :wink:
jak cena paliwa się utrzyma...
może się komuś przyda

Chciałbym tyle wydać :papa:
Mnie to kosztuje niestety trochę więcej 8O

wiesz, ja też mogę 2, 3x tyle wydać, jednak jak napisałem na początku...

arkona napisał(a):
te kiero napisał(a):Suma 2 070 zł

U mnie to akurat dojazd na Hvar przespać i do domu :D .

to w końcu ~2000km więcej na porównywanych tasach, trudno żeby było mniej
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.01.2015 21:07

dids76 napisał(a):
Suma 2 070 zł

Też w tym roku muszę baaardzo oszczędnie jechać ( tak jak Ty wolę oszczędnie niż wcale ;) ). Ale tak nisko z kosztami nie zejdę :oczko_usmiech:
Też sobie policzyłem i będę miał szczęście jak się w 4tys wyrobię. Według Twojego wzoru:
Trasa: (Racibórz - Selca (Brač) - Racibórz)
Termin: (27.06 do 11.07.2015)
Ilość osób (2+1) tylko że ten jeden już taki wielki, że praktycznie trzeba 3 liczyć :wink:
Ilość noclegów (14)
Apartman (14x24E = 336E) 1410zł
Winiety (Cz miesięczna -(440Kč - 70zł, A 2x10dni 2x8,7E - 73zł, Hr - tu nie pojadę tak hardkorowo jak Ty, więc A2 27Kn -16zł + A1 19Kn - 11zł) razem 170zł
Ubezpieczenie - 100zł (asistance mam :wink: )
Do przejechania ok 2400km (w 2013 zrobiłem 2449km więc teraz też musi starczyć)
Paliwo (spalanie 7,5l ~ 5zł) 900zł
Prom - 280zł
To mi już daje: ok 2760zł
Reszta pozostaję na "pierdoły" :oczko_usmiech: :mrgreen:

właściwie na wszystkim masz zwyżkę... więc taniej nie będzie;
czekam jak Ktoś wyjedzie z hasłem 2070zeta to drogo...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.01.2015 21:13

te kiero napisał(a):
czekam jak Ktoś wyjedzie z hasłem 2070zeta to drogo...

Pewnie że się da się zaoszczędzić. Niedawno sprzedałem żony Lupo 3l (na szczęście sprzedałem), byś takim cudem jechał to na paliwie dobrą połowę zaoszczędzisz Czyli znowu 3stówki w kapsie :oczko_usmiech: :mrgreen:
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 28.01.2015 22:29

te kiero napisał(a):...Suma 2 070 zł...

Wow! Piękna kwota, zazdraszczam :mrgreen:
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 28.01.2015 22:40

te kiero napisał(a):W tym roku będzie ciasno, więc poszukiwałem najmniejszych wydatków, by jednak zaliczyć
Suma 2 070 zł
może się komuś przyda

Jak widzę taka kwotę to budzą się u mnie nadzieje na urlop , z drugiej strony wiele osób neguje takie koszty. Zauważyłem też ,że brakuje tutaj wyżywienia czy licząc sporo z Polski + naprawdę niewiele po restauracjach , oszczędnie z lodami można dorzucić tylko 430zł do równych 2500zł? Pytam bo u mnie też będzie bardzo cienko z kasa jednak taką kwotę bym jeszcze wysumptał...
V-i-v-a-l-d-i
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) V-i-v-a-l-d-i » 28.01.2015 23:05

Obawiam się, że takie kalkulacje zawsze biorą w łeb, chyba że zabiera się określoną liczbę w portfel i ... jak wystarczy, to wystarczy. Jednak nie oszukujmy się - mało kto płaci papierkami, a przy operacjach kartą i czasem jeszcze kredytową, można się pogubić w ilości wydanych.
Bez podawania kwot, po sobie wiem, że wydajemy ok 50% więcej, niż zakładamy w budżecie i jest to ok. 2x tyle, ile wynoszą koszty przejazdu i zakwaterowania.
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 28.01.2015 23:07

A ja ponownie nastawiam się na 8000 pln za dwa tygodnie dla rodziny 2+2 (4 i 6 lat).
Czy przesadzam?
Raczej nie, bo moje zeszłoroczne przewidywania takiej kwoty spełniły się w 100%...
V-i-v-a-l-d-i
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) V-i-v-a-l-d-i » 28.01.2015 23:17

Ci z nad morza, jak ja, mają o deko dalej do Cro :), to nie robi aż takiej różnicy.
Natomiast skład ekipy już tak - 2+3 (16,15 i 8 lat)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.01.2015 23:38

V-i-v-a-l-d-i napisał(a):Obawiam się, że takie kalkulacje zawsze biorą w łeb, chyba że zabiera się określoną liczbę w portfel i ... jak wystarczy, to wystarczy. Jednak nie oszukujmy się - mało kto płaci papierkami, a przy operacjach kartą i czasem jeszcze kredytową, można się pogubić w ilości wydanych.
Bez podawania kwot, po sobie wiem, że wydajemy ok 50% więcej, niż zakładamy w budżecie i jest to ok. 2x tyle, ile wynoszą koszty przejazdu i zakwaterowania.

Z mojego doświadczenia powiem, że kalkulacje się sprawdzają. Nie przekraczam założonego budżetu o więcej niż 10%. Oczywiście, że zabieram portfel i min. 2 karty, a na koncie zawsze jest rezerwa na nieprzewidziane okoliczności.
Kartą płacę wszędzie, gdzie jest to możliwe. Ale ja na co dzień zajmuję się zarządzaniem budżetem, może dlatego mi to wychodzi. :lol:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.01.2015 09:25

Roland90 napisał(a):
te kiero napisał(a):W tym roku będzie ciasno, więc poszukiwałem najmniejszych wydatków, by jednak zaliczyć
Suma 2 070 zł
może się komuś przyda

Zauważyłem też ,że brakuje tutaj wyżywienia czy licząc sporo z Polski + naprawdę niewiele po restauracjach

nie brakuje info o wyżywieniu:
te kiero napisał(a):Wyżywienie (własne, z 3 dni fastfood :? )

własne czyli zabrane z PL (więc kosztów tu nie wliczam, bo zjadłbym to w domu) + jakiś kebab, pizza w kawałku na miejscu, to mieści się w "Drobne wydatki"
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.01.2015 09:28

walp napisał(a):
V-i-v-a-l-d-i napisał(a):Obawiam się, że takie kalkulacje zawsze biorą w łeb, chyba że zabiera się określoną liczbę w portfel i ... jak wystarczy, to wystarczy. Jednak nie oszukujmy się - mało kto płaci papierkami, a przy operacjach kartą i czasem jeszcze kredytową, można się pogubić w ilości wydanych.

Z mojego doświadczenia powiem, że kalkulacje się sprawdzają. Nie przekraczam założonego budżetu o więcej niż 10%. Oczywiście, że zabieram portfel i min. 2 karty, a na koncie zawsze jest rezerwa na nieprzewidziane okoliczności.
Kartą płacę wszędzie, gdzie jest to możliwe. Ale ja na co dzień zajmuję się zarządzaniem budżetem, może dlatego mi to wychodzi. :lol:

mogę tylko potwierdzić, a za ten rok jedynym większym wydatkiem, był rachunek od operatora komórki;
przy rozleglejszym wyjeździe, może zdarzyć się obsuwa, ale nie przy takim drobnym tygodniowym typowym plażingu (no i bez rezerwy nigdy się nie ruszam, ale staram się jej nie wydawać; również na co dzień zarządzam budżetem... działu)
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 29.01.2015 10:55

Roland90 napisał(a):
Suma 2 070 zł
może się komuś przyda

Jak widzę taka kwotę to budzą się u mnie nadzieje na urlop , z drugiej strony wiele osób neguje takie koszty. Zauważyłem też ,że brakuje tutaj wyżywienia czy licząc sporo z Polski + naprawdę niewiele po restauracjach , oszczędnie z lodami można dorzucić tylko 430zł do równych 2500zł? Pytam bo u mnie też będzie bardzo cienko z kasa jednak taką kwotę bym jeszcze wysumptał...

Kwota rzeczywiście niewielka, ale wyżywienie z Polski. W sumie jak nie pojedziesz to też musisz coś jeść :wink: Gdzieś na forum podawałem już moje wyliczenia kosztów i było to trochę poniżej 3000 zł na dwie osoby (odliczając pamiątki za prawie 1000 kun). Jest jednak kilka warunków: 1) tania kwatera - często oznacza to pewne oddalenie od morza i plaży oraz apartament wieloosobowy (np. ze znajomymi), w którym można uzyskać koszt na osobę w granicach 10€, 2) zabranie z Polski jedzenia, ale bez przesady, bo ceny np. w Lidlu są porównywalne oprócz serów i wędlin, 3) odległość do celu - a tu rozrzut może być duży do można jechać do Opatiji (dla mnie to 840 km) albo w rejon Dubrownika (1400 km) 4) uniknięcie korzystania z promu lokalizacja na lądzie albo wybór wyspy dostępnej mostem (np. Pag, Murter, Krk - tu most jednak płatny), 5) oszczędne auto, 6) unikanie płatnych autostrad (może niektórych :wink: )
W 100% zgadzam się z tym co wcześniej napisał walp:
"Z mojego doświadczenia powiem, że kalkulacje się sprawdzają. Nie przekraczam założonego budżetu o więcej niż 10%. Oczywiście, że zabieram portfel i min. 2 karty, a na koncie zawsze jest rezerwa na nieprzewidziane okoliczności.
Kartą płacę wszędzie, gdzie jest to możliwe. Ale ja na co dzień zajmuję się zarządzaniem budżetem, może dlatego mi to wychodzi. :lol:"
A sam dodam jeszcze, że warto trochę pokalkulować i jednak pojechać. Dla mnie wypoczynek nad Jadranem jest sposobem na całkowite oderwanie się od szarej, nudnej codzienności i pozwala naładować "akumulator" na cały rok. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 363
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone