Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 21.10.2014 23:56

darek1 napisał(a):gospodarz (...) ma w dupie turystę.

Czyżbyś płacił gospodarzom za coś innego niż nocleg? :wink:
darek1
zbanowany
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 26.10.2014 11:33

Hm .................. 8O 8O 8O
jakubeq
Autostopowicz
Chorwacja o ile droższa od Polskego morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubeq » 03.12.2014 16:13

Witam, jako, że jestem tutaj nowy chicałbym się was spytać o ile droższy byłby wyjazd do Chorwacji, własnym samochodem od wakacji nad naszym Bałtykiem. W Cro ostatni raz byłem w 2010, roku niestety później moja Firma splajtowała i nie było mnie stać na zagraniczne wyjazdy, dlatego jeździłem nad Polskie morze. Jednak ostatnio ciągnie mnie w tamtym kierunku (można powiedzieć wyszedłem na prostą) do pięknego Adriatyku. I chciałbym się was tak wstępnie spytać, ile na taki wyjazd musiałbym przeznaczyć pieniędzy. 1,5 tyś złotych więcej na paliwo da radę? Jechałbym 2 samochodami w 7 osób, widzaiłem, ze zna się znaleść apartamenty ok 35zł za noc od osoby. Czyli wychodzi nawet o te 20zł za noc taniej od 4 osób niż w PL. Nie zależy mi na luksusach, z Żoną jestesmy przeknonani, że 2-3 razy można się wybrać do restauracji, jednak tak planujemy żywić się na właśne ręke. Tak wiem jedzie na wakacje i jeszcze gotuje, zawsze jakiś tam + na inne atrakcje. A i jak sprawa wygląda w przypadku mam autokasko wykupione w PZU, jednak jakbym chiał się zabezpieczyć na wypadek jakiejść(przepraszam, że ć mi czasami nie doskakuje) awarii to ile by kosztowało przykładowe ubezpeiczenie? Nie jestem pewien czy moje ubezpieczenie obejmuje wakacje za granicą.
No więc czy te 1-1,5 złotych wiecej niż nad poslkim morzem starczy? W PL wydaję ok 2 tyś za 4 osoby tydzień.
Sylwetka...
Koneser
Re: Chorwacja o ile droższa od Polskego morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 03.12.2014 16:28

Przejrzyj ten temat:

Ile kosztuje urlop w Chorwacji

mniej więcej od tej strony będziesz miał rozeznanie ile kosztowały wakacje w Cro forumowiczów w 2014 :
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 03.12.2014 18:04

jakubeq napisał(a):No więc czy te 1-1,5 złotych wiecej niż nad poslkim morzem starczy? W PL wydaję ok 2 tyś za 4 osoby tydzień.

Wliczając koszty przejazdu? Z noclegami? Skąd i dokąd zamierzasz pojechać? Ile pali Twoje auto? To dość istotne...

No dobra, spróbuję. Zakładam, że jedziesz na tydzień. Główne składowe wydatków (prościej się nie da ;)):

1. Paliwo: (liczba kilometrów x średnie spalanie w litrach x cena za litr) : 100
np. (2500km x 7 litrów x 5zł) : 100 = 875zł (plus ewentualne winiety!)

2. Noclegi dla 4 osób: (liczba nocy x cena za noc w euro) x 4,2
np. 6 x 50 x 4,2 = 1260

SUMA: ~ 2100zł (czyli mniej więcej tyle, ile wydajesz nad Bałtykiem)

Zostaje Ci więc 1400zł (zakładając, że chcesz się zmieścić w 3500zł). Dolicz średnie dzienne wydatki. Minimum i maksimum chyba nie istnieje ;). Ty masz 200zł/4os. dziennie. Posiłek w knajpie to minimum 80zł za 4 osoby (2 pizze, 2 piwa, 2 soki). Ewentualna wizyta w parku narodowym to 200-300zł za 4 osoby.

I zadzwoń do PZU albo przeczytaj OWU, nie powiemy Ci, czy masz ubezpieczenie obowiązujące za granicą.

Pozdrawiam
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 03.12.2014 18:42

Ta stronka też może się przydać choć wg. mnie nie jest tak strasznie.
http://www.cenynaswiecie.pl/
Pozdrawiam
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.12.2014 18:42

W jakim terminie się wybierasz? I dokąd w Chorwacji?
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 03.12.2014 19:09

Proponowałbym zabrać do Cro browar, wędliny do samochodowej lodówki, może parę konserw ale bez przesady. Będzie trochę taniej. Te rzeczy są tam drogie.
jakubeq
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubeq » 03.12.2014 19:12

Ok dziekuje za porady. Nom wiadomo, coś tam z polskich mięs zabiore. Jeśli chodzi o region prawdopodobnie środkowa Dalmacja, Makarska-Omis ew Split. Znaczy się miejscowości w pobliżu również wchodzą w gre.
Tylko nadal martwi mnie ten samochód, że gdzieś w drodzę się rozkraczy i będzie po wakacjach. Jechał ktoś z was Passatem 2007 1.9 TDI?
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 03.12.2014 19:25

jakubeq napisał(a):Tylko nadal martwi mnie ten samochód, że gdzieś w drodzę się rozkraczy i będzie po wakacjach. Jechał ktoś z was Passatem 2007 1.9 TDI?

Model, rocznik, typ silnika moim zdaniem nie ma najmniejszego znaczenia. Liczy się stan techniczny :!: Jeśli użytkujesz samochód regularnie, obsługi przeprowadzasz w terminie a ewentualnych awarii nie "drutujesz" lecz uczciwie naprawiasz to możesz być raczej spokojny. Masz jeszcze dużo czasu aby przygotować samochód do wakacji. Do tego dobre ubezpieczenie i w drogę. Passacisko (Paździoszek czy Pasek) jest tak popularnym modelem, że jak już coś (odpukać) się stanie to wszędzie go naprawisz.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.12.2014 19:25

jakubeq napisał(a):Tylko nadal martwi mnie ten samochód, że gdzieś w drodzę się rozkraczy i będzie po wakacjach.

Sam znasz swój samochód. Wypytaj w PZU o opcję holowania do 1000km - my to zawsze wykupujemy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.12.2014 19:26

jakubeq napisał(a):Witam, jako, że jestem tutaj nowy chicałbym się was spytać o ile droższy byłby wyjazd do Chorwacji, własnym samochodem od wakacji nad naszym Bałtykiem. W Cro ostatni raz byłem w 2010, roku niestety później moja Firma splajtowała i nie było mnie stać na zagraniczne wyjazdy, dlatego jeździłem nad Polskie morze. Jednak ostatnio ciągnie mnie w tamtym kierunku (można powiedzieć wyszedłem na prostą) do pięknego Adriatyku. I chciałbym się was tak wstępnie spytać, ile na taki wyjazd musiałbym przeznaczyć pieniędzy. 1,5 tyś złotych więcej na paliwo da radę? Jechałbym 2 samochodami w 7 osób, widzaiłem, ze zna się znaleść apartamenty ok 35zł za noc od osoby. Czyli wychodzi nawet o te 20zł za noc taniej od 4 osób niż w PL. Nie zależy mi na luksusach, z Żoną jestesmy przeknonani, że 2-3 razy można się wybrać do restauracji, jednak tak planujemy żywić się na właśne ręke. Tak wiem jedzie na wakacje i jeszcze gotuje, zawsze jakiś tam + na inne atrakcje. A i jak sprawa wygląda w przypadku mam autokasko wykupione w PZU, jednak jakbym chiał się zabezpieczyć na wypadek jakiejść(przepraszam, że ć mi czasami nie doskakuje) awarii to ile by kosztowało przykładowe ubezpeiczenie? Nie jestem pewien czy moje ubezpieczenie obejmuje wakacje za granicą.
No więc czy te 1-1,5 złotych wiecej niż nad poslkim morzem starczy? W PL wydaję ok 2 tyś za 4 osoby tydzień.

Poczytaj :idea: temat >>> koszt-urlopu-w-chorwacji-t42005.html
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.12.2014 19:28

jakubeq napisał(a): Jeśli chodzi o region prawdopodobnie środkowa Dalmacja, Makarska-Omis ew Split. Znaczy się miejscowości w pobliżu również wchodzą w gre.

Coś Ci podesłałam na maila.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.12.2014 19:30

jakubeq napisał(a):Tylko nadal martwi mnie ten samochód, że gdzieś w drodzę się rozkraczy i będzie po wakacjach. Jechał ktoś z was Passatem 2007 1.9 TDI?

To jeszcze poczytaj tutaj:
jakim-autkiem-do-cro-t2341.html
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.12.2014 19:42

jakubeq napisał(a):Witam, jako, że jestem tutaj nowy chicałbym się was spytać

Witam.

krotki-przewodnik-po-forum-i-spis-tresci-faq-t18622.html

jakubeq napisał(a):A i jak sprawa wygląda w przypadku mam autokasko wykupione w PZU, jednak jakbym chiał się zabezpieczyć na wypadek jakiejść(przepraszam, że ć mi czasami nie doskakuje) awarii to ile by kosztowało przykładowe ubezpeiczenie? Nie jestem pewien czy moje ubezpieczenie obejmuje wakacje za granicą.

polisa-ubezpieczeniowa-2014-t44715.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 358
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone