Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kobrat
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 01.10.2014 09:01

Z napisał(a):W Chorwacji też dajesz napiwki?,nigdy mi to nawet przez myśl nie przeszło

na wczasach ALL IN , nie daje sie napiwkow , bo po co nosic kase ze soba np. na basen hotelowy ? w pokoju to owszem , mozna zostawic na lozku 1$ :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2014 11:39

Z napisał(a):W Chorwacji też dajesz napiwki?,nigdy mi to nawet przez myśl nie przeszło

Jeśli to do mnie pytanie, to oczywiście, że daję.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2014 11:47

kobrat napisał(a):

na wczasach ALL IN , nie daje sie napiwkow , bo po co nosic kase ze soba np. na basen hotelowy ? w pokoju to owszem , mozna zostawic na lozku 1$ :P

A ja w barach daję napiwki również. Nie zawsze, ale się zdarza. A korzyść z tego taka, że inni stoją w kolejce, a ja mam na mrugniecie okiem kolejkę na stoliku. Korzysta na tym również obsługa.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 01.10.2014 15:09

Kuba to nie Egipt zawalony Polakami i tam w kolejkach się nie stoi a jako napiwki to daje się żele bądż jakiekolwiek kosmetyki(choć nie ma przymusu)lecz po jaką cholerę to dźwigać ze sobą skoro u nich tego nie ma a walizki lepiej napełnić rumem Havana Club po 5 peso za 0,7 lub cygarami.Ja wyjeżdżając na Kubę dla dzieciaków zakupiłem małych marsów i snickersów oraz długopisy jednorazowe bądź gumy mamby ponieważ nikt tego tam nie widział i bąble są z tego mega zadowolone, pojedź na Kubę to zobaczysz co obsrany komunizm potrafi z ludźmi zrobić i jaka bieda tam panuje a ludzie są niesamowicie życzliwi i podzielą się wszystkim choć sami niewiele mają.Co do napiwków to pewnie że je daję lecz nie muszę a w Chorwacji to normalnie musiałbym się lewą nogą przeżegnać żeby przy takich cenach jeszcze napiwki dawać(jeżdżę tam od kilku lat i widzę jak się tam zmieniło).
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 01.10.2014 18:19

ołowiany napisał(a):
kobrat napisał(a):

A ja w barach daję napiwki również. Nie zawsze, ale się zdarza. A korzyść z tego taka, że inni stoją w kolejce, a ja mam na mrugniecie okiem kolejkę na stoliku. Korzysta na tym również obsługa.

na wczasach ALL IN ? to chodzisz z portfelem na obiad? jeszcze nie widzialem nikogo kto by dawal napiwki. Co innego w restauracjach, w ktorych trzeba placic - to bez napiwku sie nie obejdzie :lol:
Karas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karas » 01.10.2014 20:19

w restauracji masz raczej stół szwedzki, więc komu napiwki? Ale w barach itp zawsze zostawiałem napiwki, zacznij dawać to zobaczysz jak wielka różnica jest w obsłudze/jakości drinków które otrzymujesz. Obecnie jak wracaliśmy z Chorwacji, pojechaliśmy objazdem autostrady w Słoweni i zajechaliśmy do jakiejś pizzeri. Rachunek był 20E, zostawiliśmy 25E, kelnerka wybiegła za nami, że się pomyliliśmy i za dużo zostawiliśmy :d (nie wiem jakie tam są zwyczaje)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.10.2014 20:40

Ja nie daję napiwków. Raczej oczekuję, ze oni mi dadzą. Co mam zjeść to zjem, co wypić to wypiję - tyle.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2014 21:34

Ostatnio było trochę o napiwkach. Myślałem, że to sprawa ogólnie znana, ale jednak..... :?
System napiwków, jak wiadomo od dziesięcioleci, polega na takim ustawieniu wynagrodzenia kelnera, by w podstawie zarobił BARDZO mało, a poprzez uprzejmą obsługę dorobił sobie NALEŻNE mu wynagrodzenie. To jednak taki system lekkiej "niesprawiedliwości", ale też i wymóg uprzejmości kelnera w robocie ( w rozumieniu właściciela lokalu, który poprzez rzeczoną uprzejmość pracowników zapewnia sobie ew. ponowne odwiedziny klientów w lokalu).
Napisałem wyżej "niesprawiedliwości", ponieważ np. kasjer w markecie wprost nie ma wynagrodzenia zależnego od "uśmiechniętej gęby".
Jeśli w karcie nie ma informacji o obsłudze wliczonej w cenę posiłku, to przy poprawnej i miłej obsłudze kelnerowi "należy się" w danym kraju zwyczajowy napiwek :!:
Idąc do knajpy dodawajmy do ceny zwyczajowe 10 % i jest OK. Jeśli tak nie rozumujemy, to lepiej wpieprzać zawartość przywiezionych słoików i nie robić obciachu w konobie, bo argumenty o rosnących cenach w CRO, Szwecji...lub Galaktyce w odniesieniu do nie dawania napiwków są argumentem żenującym.

Oczywiście sprawa nie dawania napiwku jest jak najbardziej zasadna w przypadku złej, opryskliwej obsługi, rażąco słabej jakości potrawy itp. ....ocena jak wiadomo należy do klienta...

P.S.
Jako ciekawostkę podam sytuacje, że w niektórych stanach USA (wg wieści od mojego, często bywającego tam kolegi) ichniejszy urząd skarbowy do dochodu kelnera dolicza z definicji 10 % i od tak podwyższonej kwoty żąda podatku. W związku z powyższym, kelner po prawidłowej obsłudze w restauracji, czasami potrafi się upomnieć o należny mu napiwek (od którego urząd i tak naliczy mu "z definicji" podatek :!: ).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2014 21:44

kobrat napisał(a):
ołowiany napisał(a):
kobrat napisał(a):

na wczasach ALL IN ? to chodzisz z portfelem na obiad? jeszcze nie widzialem nikogo kto by dawal napiwki. Co innego w restauracjach, w ktorych trzeba placic - to bez napiwku sie nie obejdzie :lol:

Ja nie wiem czy ty żartujesz, czy naprawdę nie kumasz normalnego zwyczaju dawania napiwków niektórym usługodawcom?
slapol wyjaśnił to dobrze wyżej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2014 21:48

Z napisał(a):Kuba to nie Egipt zawalony Polakami i tam w kolejkach się nie stoi a jako napiwki to daje się żele bądż jakiekolwiek kosmetyki(choć nie ma przymusu)lecz po jaką cholerę to dźwigać ze sobą skoro u nich tego nie ma a walizki lepiej napełnić rumem Havana Club po 5 peso za 0,7 lub cygarami.Ja wyjeżdżając na Kubę dla dzieciaków zakupiłem małych marsów i snickersów oraz długopisy jednorazowe bądź gumy mamby ponieważ nikt tego tam nie widział i bąble są z tego mega zadowolone, pojedź na Kubę to zobaczysz co obsrany komunizm potrafi z ludźmi zrobić i jaka bieda tam panuje a ludzie są niesamowicie życzliwi i podzielą się wszystkim choć sami niewiele mają.Co do napiwków to pewnie że je daję lecz nie muszę a w Chorwacji to normalnie musiałbym się lewą nogą przeżegnać żeby przy takich cenach jeszcze napiwki dawać(jeżdżę tam od kilku lat i widzę jak się tam zmieniło).

A nie pomyślałeś żeby im koraliki zawieść ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2014 22:04

Widziałem jak w Rumunii w 1988 roku NIEKTÓRZY Polacy rzucali biednym, brudnym, romskim dzieciom gumy do żucia i cukierki
z okien pociągu i mieli przy tym niezły ubaw.
Dzieci latały jak szalone i to zbierały, a rzucający się śmiali :? :? :?

Mi zrobiło się niedobrze na sam widok :? :? :?

Obrzydliwe :? :?

To ja już wolę drożyznę w Chorwacji 8)
I ceny w Chorwacji od takich wrażeń estetycznych :wink:
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 01.10.2014 22:13

Lednice napisał(a):Widziałem jak w Rumunii w 1988 roku NIEKTÓRZY Polacy rzucali biednym, brudnym, romskim dzieciom gumy do żucia i cukierki

Do czego się teraz odniosłeś? Do rzucających Polaków-NIEKTÓRYCH czy do samego rzucania?
A może do tych koralików? Żeli czy innych kosmetyków..?
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 01.10.2014 22:21

Karas napisał(a): (...) pojechaliśmy objazdem autostrady w Słoweni i zajechaliśmy do jakiejś pizzeri. Rachunek był 20E, zostawiliśmy 25E, kelnerka wybiegła za nami, że się pomyliliśmy i za dużo zostawiliśmy :d (nie wiem jakie tam są zwyczaje)

Coś jest na rzeczy z napiwkami w Słowenii. Jedliśmy tam parę razy, zawsze dając napiwek i zawsze obsługa była tym wyraźnie zaskoczona. Ale czy zaskoczona napiwkiem, czy może tym, że dają Polacy :wink: tego nie wiem. Raz właściciel restauracji odłożył napiwek i powiedział "Nie trzeba, ale przyjedźcie tu następnym razem".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2014 22:22

alias21 napisał(a):
Lednice napisał(a):Widziałem jak w Rumunii w 1988 roku NIEKTÓRZY Polacy rzucali biednym, brudnym, romskim dzieciom gumy do żucia i cukierki

Do czego się teraz odniosłeś? Do rzucających Polaków-NIEKTÓRYCH czy do samego rzucania?
A może do tych koralików? Żeli czy innych kosmetyków..?

Do jeżdżenia do bardzo biednych krajów przez ludzi z bogatszych krajów
i traktowania tam tubylców jak dokarmianych małp w ZOO :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2014 22:26

PabloX napisał(a):
Karas napisał(a): (...) pojechaliśmy objazdem autostrady w Słoweni i zajechaliśmy do jakiejś pizzeri. Rachunek był 20E, zostawiliśmy 25E, kelnerka wybiegła za nami, że się pomyliliśmy i za dużo zostawiliśmy :d (nie wiem jakie tam są zwyczaje)

Coś jest na rzeczy z napiwkami w Słowenii. Jedliśmy tam parę razy, zawsze dając napiwek i zawsze obsługa była tym wyraźnie zaskoczona. Ale czy zaskoczona napiwkiem, czy może tym, że dają Polacy :wink: tego nie wiem. Raz właściciel restauracji odłożył napiwek i powiedział "Nie trzeba, ale przyjedźcie tu następnym razem".

W Słowenii jak w Austrii, raczej nikt nie dodaje do rachunku kilku euro tylko się zaokrągla, np. zamiast 19,50 to wręcza się 20 :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 355
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone