Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.09.2014 22:58

Ja bym bardzo prosił niczego tu nie konfabulować :D :D :D

Poza tym wątek jest o cenach w Chorwacji, tylko o tym :wink:

Poza tym takie porównywanie cen, żeby tylko było jak najtaniej,
może doprowadzić do tego, że najtaniej jest siedzieć na d... w Polsce, w domu i nigdzie nie wyjeżdżać,
nigdy nie odwiedzać nawet McDonalda 30 kilometrów od domu, bo to wszystko kosztuje, itp.

Nie dajmy się zwariować :mrgreen:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 30.09.2014 05:47

Lednice napisał(a):
Z napisał(a):Daj już spokój Lednice z tym zachwalaniem(o kant tyłka potłuc) kto był kilka lat z rzędu to wie czym to pachnie a nowy poczyta Twoich wypocin a później będzie na Tobie psy wieszał(potrzeba Ci tego?) no chyba że procent masz płacony.Ja osobiście zachęcam wszystkich do odwiedzenia Kuby w zimie aby kości wygrzać bo ceny są zachęcające(i spadają a procentu nie pobieram) a jak to Kuba to wyspa gorąąąąca.

i

Ludzie mają swój rozum i dobrze wiedzą, ile kosztuje Kuba all inclusive,
a ile Chorwacja all zrób wszystko sam :D

Z tego co napisałeś wnioskuję że próbujesz mi wcisnąć że ściemniam? lecz ja w przeciwieństwie do Ciebie byłem tam i nie wypowiadam się o czymś o czym nie mam zielonego pojęcia.Teraz wersja dla tych z rozumem http://www.thomascook.com/srv-search/se ... 6,20150122
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 30.09.2014 05:56

Z napisał(a):
Lednice napisał(a):
Z napisał(a):Daj już spokój Lednice z tym zachwalaniem(o kant tyłka potłuc) kto był kilka lat z rzędu to wie czym to pachnie a nowy poczyta Twoich wypocin a później będzie na Tobie psy wieszał(potrzeba Ci tego?) no chyba że procent masz płacony.Ja osobiście zachęcam wszystkich do odwiedzenia Kuby w zimie aby kości wygrzać bo ceny są zachęcające(i spadają a procentu nie pobieram) a jak to Kuba to wyspa gorąąąąca.

i

Ludzie mają swój rozum i dobrze wiedzą, ile kosztuje Kuba all inclusive,
a ile Chorwacja all zrób wszystko sam :D

Z tego co napisałeś wnioskuję że próbujesz mi wcisnąć że ściemniam? lecz ja w przeciwieństwie do Ciebie byłem tam i nie wypowiadam się o czymś o czym nie mam zielonego pojęcia.Teraz wersja dla tych z rozumem http://www.thomascook.com/srv-search/se ... 6,20150122
i nie wykręcaj kota ogonem bo najpierw miałeś ogromny wkład w zmianę tematu a później prosisz żeby ktoś po Tobie posprzątał tak więc nie pisz bzdur to nie trzeba będzie sprzątać.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 30.09.2014 06:55

Michalm2012 napisał(a):Lednice jest po prostu Omnibusem.
Jak napisałem moją opinię po przejechaniu "trasy 86" to mi zarzucił, że kłamię choć nigdy tą trasą nie jechał.
I jeszcze jak napisałem o bramkach na słoweńskiej autostradzie z kamerami rejestrującymi winiety naklejone na szybie - to Lednice napisał, że nie ma takich bramek bo widział ludzi z DARS z lornetkami.
Więc to mi się wydawało chociaż widziałem.
Odnośnie cen to w 2013 było w Makarskiej drożej niż w 2012 o około 5%.

Były kamery na bramkach :!: :!: :!:

Na własne oczy 8O 8O 8O 8O widziałam :!: Bo jechałam w tym roku i nawet widziałam 1 (słownie: jeden) samochód na polskich blachach.

Ale jak ktoś objeżdża autostradę to nie może widzieć bramek.

Chyba przesadziłam co do porównywalności cen w Chorwacji ,Włoszech i Francji, bo
za autostradę w Chorwacji z południa na północ ok. 540 km zapłaciłam ok, 80zł mniej niż za porównywalny odcinek autostrady we Włoszech.
Jeszcze paliwo : we Włoszech ok. 7.50zł a w Chorwacji coś ok.5,70zł :mrgreen:
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 30.09.2014 09:59

Oczywiscie , ze sa kamery , dlatego trzeba zwolnic na bramkach - kolega , raz polozyl za szyba winiete , zamiast przykleic - o po paru kilometrach juz go zatrzymali

... a w Niemczech autostrady sa za darmo:):):):):):):)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 30.09.2014 11:03

travel napisał(a):za autostradę w Chorwacji z południa na północ ok. 540 km zapłaciłam ok, 80zł

..coś nie za mało ci wyszło :roll:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 30.09.2014 11:07

mervik napisał(a):
travel napisał(a):Włoszechtradę w Chorwacji z południa na północ ok. 540 km zapłaciłam ok, 80zł

Nie 80 zł ale 80 zł mniej niż we Włoszech
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 30.09.2014 11:12

karin74 napisał(a):
mervik napisał(a):
travel napisał(a):Włoszechtradę w Chorwacji z południa na północ ok. 540 km zapłaciłam ok, 80zł

Nie 80 zł ale 80 zł mniej niż we Włoszech

...coś za szybko przeczytałem [ nie doczytałem ] :lol:
..a to by się zgadzało...drogo jest za autostrady w Włoszech
...sam się przekonałem w tym roku :evil:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.09.2014 13:42

rafalisko30 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
para-35-38 napisał(a): ... Chorwacja stała się w tym roku DROGA a BARDZO DROGA ...
... jazdę w ciemno w sezonie do Chorwacji można traktować albo jako żart ....

No widzisz, czyli wszystko pasuje

Droga, droga, bardzo droga a miejsc i tak brakuje

Czyli zgodnie z prawem popytu, podaży itd mogą jeszcze podnieść ceny :)

Na pewno podniosą, możesz być pewny, ale klapki na oczy i za rok znowu do Chorwacji :)

Nie jestem aż tak pewny jak Ty, że podniosą, jeśli tak to pewnie nieznacznie

Oczy mam zawsze szeroko otwarte, rozważamy zawsze rózne opcje ale zwykle wybieramy cro ze wzgledu na łatwość dojazdu i brak koniecznosci planowania czegokolwiek :)
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 30.09.2014 16:20

Z południowego końca autostrady (gdzieś za Ploce, automapa z czerwca. 2014 jeszcze tego odcinka nie widziała) do granicy ze Słowenią - dokładnie 248 kun x0,60zł. = 148,80zł. :papa:
para-35-38
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) para-35-38 » 30.09.2014 16:35

travel napisał(a):Jak komuś Chorwacja wydaje się droga to proponuję w przyszłym roku wybrać się do Skandynawii :D

Do dziś pamiętam ile zapłaciłam za chleb, 4 bułki i kostkę masła na Bornholmie 5 lat temu w przeliczeniu na złotówki - uwaga ....... 36zł

W tym roku robiłam zakupy w sklepiku niedaleko wynajętego apartamentu w Breli i za chleb 2 razy większy od naszego batonu płaciłam 9 kun. Za to owoce kupowane wprost z łódki lub samochodu były 2 razy droższe niż u nas - ale i 2 razy słodsze.

Jedno co mi nie pasuje w Chorwacji to maksymalne rzeźbienie na wszelkich wstępach :
-całodzienny leśny parking w Breli 80kun - dla porównania 12 godzin na podziemnym strzeżonym parkingu w Monako- 15euro, Saint Tropez -12 euro

-wjazd na górę Sv.Jure - 50 kun ( czytałam że w 2013 było 40kun)
-wstęp na mury w Dubrowniku-100kun

Krótkie podsumowanie mojego wywodu - poziom cenowy w Chorwacji jest podobny jak we Francji czy Włoszech.

Chorwaci tak "rzeźbią" ceny w górę jak kiedyś Słowacy. Ceny na maksa, wszędzie łaska, parkingi płatne po 30 zł za wjazd pod obiekt, dodatkowy "poplatek" za robienie zdjęć ze 25 zł i inne numery...
Tak rzeźbili , tak rzeźbili , że sobie wyrzeźbili w pewnym momencie o połowę mniej klientów. Narciarze za te same pieniądze wybrali Austrię, w Polsce pojawiły się termy i sauny i skończył się monopol Słowaków . W ciągu sezonu ceny spadły i w zeszłym roku w Słowackim Raju pokój "dwójka" w bardzo ładnym obiekcie kosztował nas 7,50 euro/ osobę :lol: Nie , nie w listopadzie - w długi weekend sierpniowy :papa:
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 30.09.2014 17:14

@ para-35-38

Chorwaci nadal będą "rzeźbić" bo większośc klienteli to Włosi/Niemcy, a Słowacy mieli tylko nas (Wegrzy już od dawna masowo okupują austriackie stoki).

Jedynie co, to pewny odsetek klienteli (mniej zamożnej lub chcącej poznać nowe okolice) rezygnuje z Chorwacji na rzecz np. Czarnogóry/Albanii co widać też na forum.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.09.2014 20:15

Hmm, porównanie cen dla 2+1:

2 tyg:

Kuba 15 tys. /nie byliśmy, ale zacząłem śledzić ceny/- cena minimalna bez napiwków, pamiątek, wycieczek, itp.
Chorwacja 10 tys. /ups, łamana na pół z Czarnogórą/
Egipt 8 tys.
Bałtyk 6 tys.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 01.10.2014 06:34

ołowiany napisał(a):Hmm, porównanie cen dla 2+1:

2 tyg:

Kuba 15 tys. /nie byliśmy, ale zacząłem śledzić ceny/- cena minimalna bez napiwków, pamiątek, wycieczek, itp.
Chorwacja 10 tys. /ups, łamana na pół z Czarnogórą/.
Egipt 8 tys.
Bałtyk 6 tys.
. trochę dużo Ci wyszło a co do napiwków to na szybko ludzie zarabiają tam 25peso na miesiąc czyli 75zł więc można się domyślić jakie napiwki się daje góra 1peso
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 01.10.2014 06:35

W Chorwacji też dajesz napiwki?,nigdy mi to nawet przez myśl nie przeszło
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 354
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone