Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.09.2014 19:51

Cóż, jest jedna zasada : nie ma przymusu jeżdżenia gdziekolwiek :wink:

Mnie narzekania na drożyznę kogoś, kto pisze, że wydał przeszło 3000 euro na wczasy
średnio wzruszają 8)
Narzekający na drożyznę gość przy kasie, w sumie to dość mało przekonywujące :roll:

Da się wypocząć za połowę tej kwoty i też może być fajnie :wink:

A już tworzenie mitów, że Chorwacja jest droga, a Niemcy tanie, itp. głupoty to już żenada. :?
Chorwacja jest droższa od Polski i ZAWSZE była, za PRL była o wiele droższa, wtedy polski turysta czuł się jak biedak przy miejscowych Chorwatach, a co dopiero przy turytach z Niemiec. 8)
Taki był kurs złotówki do niemieckiej marki i dolara 8)
A teraz Polacy realnie zarabiają tyle co Chorwaci i wbrew całemu jęczeniu z roku na rok nasza "siła nabywcza" nad Jadranem jest coraz większa.
Gdyby było inaczej, to nie byłoby z roku na rok więcej Polaków nad Jadranem :!:

Polacy są bardzo przedsiębiorczy i potrafią za połowę ceny pobytu w Egiptowie czy Tunezji zorganizować wczasy w Chorwacji :D

Wakacje mają być okazją do tego, żeby wypocząć i potem je miło wspominać,
a nie do tego, żeby jęczeć i beczeć, jakie to nieszczęścia cenowe nas spotkały :wink:
Karas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karas » 29.09.2014 20:25

No to daję podsumowanie, bo w końcu musieliśmy się rozliczyć :)
czwórka dorosłych + dziecko 2,5 roku.
Transport Fiat Ducato 3.0 2009 rok przerobiony własnymi siłami na "kampera"

Koszt dojazdu: Paliwo, winiety, bramki w Chorwacji tylko częściowo: 2230zł
11 noclegów na 6 różnych kampach: 720zł
reszta, czyli bilety, jedzenie (dużo z PL), rejestracje (tylko 3 razy): 1850zł

Suma ok 4800zł

cześć zaraz to skomentuje, ale naprawdę się nie ograniczaliśmy, jeszcze ok 1500zł wróciło do domu :) Czas nie zapomniany, wspomnienia sá :)

aha, co wazne, pobyt od 5 wrzesnia
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 29.09.2014 20:52

... o Boze i Przewodniczacy PZPR zlituj sie nad tym biednym Tadzikiem, co nie radzi sobie ze soba i z tymi wiadomosciami na internecie. Watek jest o cenach w CRO - napisalem , ze jest drozyzna w porownaniem z innymi latami!!!! i nie narzekam , ze wydalem 3000 Euro!!!!! Piszesz TAdeo "Da się wypocząć za połowę tej kwoty i też może być fajnie :wink: " - nie zaprzeczam , i mozna nawet prawie za darmo wyzyc w CRO - stosujac diete 7-dniowa oczyszczajaca dla calej rodziny. Dlatego stwierdzam, iz w roku nastepnym zastosuje diete dla calej rodziny , a potem bede opowiadal tu na forum , jaka ta Chorwacja tania . MOZNA? MOZNA. KROPKA
PS. "turyty" z Niemiec , rzadko ostatnio spedzaja urlop w CRO , bo jest za drogo :) Jak juz pisalem wczesniej , znajomi byli raz i nigdy wiecej - pobyt dla 3 osob 2+1 z dojazdem wlasnym w hotelu 4 gwiazdkowym 12 dni ALL IN 3600 Euro + dojazd i prom . Wczasy ALL In w CRO z przelotem 15 dniowe sa duzo drozsze niz wczasy na KUBIE . Tadeo , teraz masz zadanie wyszukaj tanie wczasy w CRO w Hotelu 4 gwiazdkowym.

"A już tworzenie mitów, że Chorwacja jest droga, a Niemcy tanie, itp. głupoty to już żenada. :?"
Odpowiadam - "POZNASZ GLUPIEGO PO CZYNACH JEGO" Jak dlugo zyje nie spotkalem sie z tak prymitywna odmiana czlowieczenstwa , ---to jest zenada dla calego forum - - Jak czlowiek ktory w d... byl i g... widzial , moze zabierac glos w sprawach o ktorych nie ma zielonego pojecia. Chlopie nie ma PRL - i nie ma Marki niemieckiej. Mur zburzony , i nie ma DDR !!!!!!

JESZCZE RAZ PROSZE CIE TADEUSZU, POBIERZ GAZETKI Z LIDLA POLSKIEGO, NIEMIECKIEGO I CHORWACKIEGO I POROWNAJ CENY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie zapomnij tylko , o ile potrafisz , poprzeliczac z kun ,na zlote i euro
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 29.09.2014 21:02

Jak komuś Chorwacja wydaje się droga to proponuję w przyszłym roku wybrać się do Skandynawii :D

Do dziś pamiętam ile zapłaciłam za chleb, 4 bułki i kostkę masła na Bornholmie 5 lat temu w przeliczeniu na złotówki - uwaga ....... 36zł

W tym roku robiłam zakupy w sklepiku niedaleko wynajętego apartamentu w Breli i za chleb 2 razy większy od naszego batonu płaciłam 9 kun. Za to owoce kupowane wprost z łódki lub samochodu były 2 razy droższe niż u nas - ale i 2 razy słodsze.

Jedno co mi nie pasuje w Chorwacji to maksymalne rzeźbienie na wszelkich wstępach :
-całodzienny leśny parking w Breli 80kun - dla porównania 12 godzin na podziemnym strzeżonym parkingu w Monako- 15euro, Saint Tropez -12 euro

-wjazd na górę Sv.Jure - 50 kun ( czytałam że w 2013 było 40kun)
-wstęp na mury w Dubrowniku-100kun

Krótkie podsumowanie mojego wywodu - poziom cenowy w Chorwacji jest podobny jak we Francji czy Włoszech.
Ostatnio edytowano 29.09.2014 21:07 przez travel, łącznie edytowano 1 raz
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 29.09.2014 21:06

Daj już spokój Lednice z tym zachwalaniem(o kant tyłka potłuc) kto był kilka lat z rzędu to wie czym to pachnie a nowy poczyta Twoich wypocin a później będzie na Tobie psy wieszał(potrzeba Ci tego?) no chyba że procent masz płacony.Ja osobiście zachęcam wszystkich do odwiedzenia Kuby w zimie aby kości wygrzać bo ceny są zachęcające(i spadają a procentu nie pobieram) a jak to Kuba to wyspa gorąąąąca.
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 29.09.2014 21:09

travel napisał(a):Jak komuś Chorwacja wydaje się droga to proponuję w przyszłym roku wybrać się do Skandynawii :D

Do dziś pamiętam ile zapłaciłam za chleb, 4 bułki i kostkę masła na Bornholmie 5 lat temu w przeliczeniu na złotówki - uwaga ....... 36zł

W tym roku robiłam zakupy w sklepiku niedaleko wynajętego apartamentu w Breli i za chleb 2 razy większy od naszego batonu płaciłam 9 kun. Za to owoce kupowane wprost z łódki lub samochodu były 2 razy droższe niż u nas - ale i 2 razy słodsze.

Jedno co mi nie pasuje w Chorwacji to maksymalne rzeźbienie na wszelkich wstępach :
-całodzienny leśny parking w Breli 80kun - dla porównania 12 godzin na podziemnym strzeżonym parkingu w Monako- 15euro, Saint Tropez -12 euro

-wstęp na mury w Dubrowniku-100kun - 2013 to 90 kun

No sorry , nie lubię narzekać i jestem optymistką, ale mi w tym roku po prostu zabrakło kasy :roll: - dobrze że są bankomaty i karty kredytowe, bo bym do domu nie wróciła.

Jedyne co

he he nie zaczynaj prosze o Skandynawii , bo zaraz TADEO zacznie nowa dyskusje , i bedzie Ci udowadnial , ze tak nie kosztowalo :roll: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :boss:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.09.2014 21:16

travel napisał(a):Jedno co mi nie pasuje w Chorwacji to maksymalne rzeźbienie na wszelkich wstępach :

-wstęp na mury w Dubrowniku-100kun

Ceny parkingów we Włoszech też potrafią dać w d... :roll:
No, to jest niestety prawda, zdzierają :?

Poza tym w Chorwacji nad morzem brakuje kart rabatowych dla turystów, tak popularnych w Austrii.
We Włoszech nad morzem w miejscowościach wypoczynkowych też ich raczej nie ma.

Nigdzie nie jest idealnie, ale taki już urok życia :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.09.2014 21:19

Z napisał(a):Daj już spokój Lednice z tym zachwalaniem(o kant tyłka potłuc) kto był kilka lat z rzędu to wie czym to pachnie a nowy poczyta Twoich wypocin a później będzie na Tobie psy wieszał(potrzeba Ci tego?) no chyba że procent masz płacony.Ja osobiście zachęcam wszystkich do odwiedzenia Kuby w zimie aby kości wygrzać bo ceny są zachęcające(i spadają a procentu nie pobieram) a jak to Kuba to wyspa gorąąąąca.

i

Ludzie mają swój rozum i dobrze wiedzą, ile kosztuje Kuba all inclusive,
a ile Chorwacja all zrób wszystko sam :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 29.09.2014 21:22

Wydaje mi się że ta wasza "wymiana uprzejmości" pt. Chorwacja droga a Niemcy tanie jest z założenia trochę bez sensu bo porównujecie koszty w miejscowościach turystycznych w Chorwacji z normalnymi (w sensie nie kurortami) miastami w Niemczech. Kurorty zawsze i wszędzie i stolice prawie zawsze wychodzą drożej niż reszta kraju. U nas przecież jest tak samo. Od biedy można by porównać ceny w marketach w DE i CRO bo one powinny mieć taką samą cenę niezależnie od lokalizacji, ale już knajpy czy lokalne targowiska będą się różnić.

Jedyne wysokie ceny w CRO jakie mi się podobają to ceny wstępów do Parków Narodowych. Uważam że PL powinna pójść tą drogą oczywiście przy założeniu że większość tej kwoty by szła na ochronę przyrody parku i infrastrukturę turystyczną na jego terenie.
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 29.09.2014 21:27

Mosqito napisał(a):Jedyne wysokie ceny w CRO jakie mi się podobają to ceny wstępów do Parków Narodowych.

30 zł za wejście do Parku Paklenica to moim zdaniem przesada / do tego dochodzi 12 zł za wejście do jaskini.
Przesada !! Tak ja uważam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.09.2014 21:33

Mosqito napisał(a): Kurorty zawsze i wszędzie i stolice prawie zawsze wychodzą drożej niż reszta kraju. U nas przecież jest tak samo.

Zgadzam się :D

Poza tym trudno porównywać pobyt w hotelu w kraju egzotycznym, gdzie turysta siedzi "zamknięty"
z pobytem w Chorwacji czy we Włoszech, gdzie spędza aktywnie czas :D
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 29.09.2014 21:47

w kurortach niemieckich jest drogo , i drozej niz w polskich kurortach (Noclegi, hotele, knajpy itd) - a mnie chodzi wylacznie o ceny ze sklepow ( i taki byl spor) np. LIDL , czy innych sieciowek Aldi, Netto,Deichmann ,Media Markt, Saturn, itp itd, a w tych sklepach nie ma roznicy czy drogi kurort, czy niekurort ,ceny takie same , co do centa , w roznych miastach. Czy w Konzumach chorwackich sa rozne ceny? inne promocje? zawsze sa te same .
Pod Katedra w KOLONI parking podziemny kosztuje 2,1 EURO na godz. , a w Krakowie za podziemny placilem 8.50 Zl na godz. , i gdzie jest taniej :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 29.09.2014 21:59

James Bond napisał(a):
Mosqito napisał(a):Jedyne wysokie ceny w CRO jakie mi się podobają to ceny wstępów do Parków Narodowych.

30 zł za wejście do Parku Paklenica to moim zdaniem przesada / do tego dochodzi 12 zł za wejście do jaskini.
Przesada !! Tak ja uważam.

W Plitvicach z tegoroczną podwyżką ze 110 do 180 kun też moim zdaniem przesadzili.

Za 4-osobową rodzinę w sumie z parkingiem wybuliłem 600 kun!!! Mało to nie jest.

Fakt, że miejsce unikalne, ale raczej prędko tam za takie kwoty nie wrócimy.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 29.09.2014 22:12

kobrat napisał(a):Pod Katedra w KOLONI parking podziemny kosztuje 2,1 EURO na godz. , a w Krakowie za podziemny placilem 8.50 Zl na godz. , i gdzie jest taniej :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Köln 2,1 * 4,1988 = 8,81zł/1h
Kraków = 8,50zł/1h

Dzisiaj taniej w Małopolsce
:oczko_usmiech:
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 29.09.2014 22:30

Lednice jest po prostu Omnibusem.
Jak napisałem moją opinię po przejechaniu "trasy 86" to mi zarzucił, że kłamię choć nigdy tą trasą nie jechał.
I jeszcze jak napisałem o bramkach na słoweńskiej autostradzie z kamerami rejestrującymi winiety naklejone na szybie - to Lednice napisał, że nie ma takich bramek bo widział ludzi z DARS z lornetkami.
Więc to mi się wydawało chociaż widziałem.
Odnośnie cen to w 2013 było w Makarskiej drożej niż w 2012 o około 5%.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 353
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone