2 tyg i pare uwag, kosztów..
Witam
Włąsnie wróciłem z CRO nie pisałem nic w trakcie bo chciałem to zrobić w 1 podsumowaniu.
Zaczne od startu Łódź Trogir-Ogrug Gorny 1350km
Łaczny przejechany kilometraż 3233km srednie spalanie 5,85 litra, srednia predkosc 85km/h koszt paliwa 1044zł koszt winiet 2x8,5 euro Austria, Czechy 440 koron.
W Chorwacji za autostrady zapłaciłem jakies 340 kun w sumie.
Auto Reanault Laguna 2litry – 4 os. + bagaż
Cena kwatery 80 euro za dobe dla 6 os. 3 sypialnie łazienka i duży pokój z aneksem kuchennym, sporo miejsca na zaparkowanie aut. Do plaży przysłowiowe 50m z dużej górki
Ceny przykładowe z kilku sklepów lub knajpek restauracji od minimalnej
lody 1 kulka 8 kun, ale warto lody przepyszne, no i wielkość to 3 kulki nasze a ich 1
Piwo 2l karlowackie -21kun
Coca-cola 1l -10 kun
Pizza capriciosa średnio 50 kun
Ryby od 90 kun
Krewetki od 120 kun
Makaron pasta 70kun
Alkohol mocniejszy wódka whyski płaci się za 0,03 czyli jeszcze mniej niż w Polsce pojemnościowo.
Piwo w knajpie od 15-20 kun za 0,5L
Kawa 6-8 kun
Mleko od 5 kun
Paliwo ON 10,20-10,30 kuny
Parkingi od 5 kun za 1h.
W Dubrowniku 20kun za 1h
Wejście na zwiedzanie murów w Dubrowniku 100kun
Wejscie i zwiedzanie muzeum w Dubrowniku 100kun
Internet 50 kuna 3gb całkiem niezle chodzi włozyc karte i wysłać smsa do operatora i po sprawie
W restauracji w Dubrowniku zamówiłem 1 radler0,33 2 kawy, 2neste i zapłaciłem 150 kun ( i to normalna żadna ekskluzynwa knajpka) jakas masakra cenowa TO w centrum Londynu jest Taniej.
W normalnych sklepach srednie ceny sa o 1,5 raza większe niż u nas.
W Splicie parkometry bezpłatne parkowanie na innych płatne nie wiem jak jest w innych miastach.
Warto jest ominąć Słowenie przez Murock i na Ptuj i można dojechać omijając główna droge na 2 km przed granicą i się w korku nie stoi
Paliwo w Austrii opłaca się tankowac poza autostradą praktycznie przy każdym zjeździe jest jakas stacjacena na nich 1,298 a róznica w cenie jest 25 centów czyli ponad 1zł na litrze !! ze stacjami na autostradach.
Uważajcie na straganech z warzywami bo oszukują na wadze i zawyżają ceny np. kupujesz 700gr pomidorów to zaokrąglają do 1kg !!
Chorwaci nie chcą się targować i opuszczać cen, nie jednokrotnie to zauważyłem, oraz to ze mają ujednolicone ceny- narzucone.
Uważajcie na skutery,motocykle wszędzie się pchają, wymuszają i w nosie mają jakiekolwiek przepisy RD
Jak cos mi się przypomni będę dopisywał , a teraz relaks bo właśnie wróciłem
Ps dzięki za dużo cennych uwag przydały się, oraz hmm na parkingu stacji paliw jakies może 50km przed Grazem widziałem jak kimał jakiś nasz Cro -maniak;) z 15-16 sierpnia chyba w Audi srebrnym ale nie pamiętam dokładnie w godzinach od północy do 3,30
spał wiec go nie budziłem