Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arcymagus
Odkrywca
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) arcymagus » 17.08.2014 17:15

trajano napisał(a):Za taką odległość jak 50 czy 100 m. to i za 40 EUR są, tylko na co nam takie coś, na to rzucają się tylko desperaci którzy już stracili nadzieję że znajdą coś lepszego ;-). Na szczęście jak się przyjedzie wcześnie rano to jest w czym wybierać :-) Najtańszy był za 30 EUR ale bez klimy i netu.
Ps.: Poprawka do poprzedniego postu, mamy domek nie apartament :-) to może stanowić różnicę.

Nie przesadzaj z tą odległością, że 50 czy 100m do morza to daleko. Zaoszczędziłeś 35m a straciłeś 20eur :wink: i jeszcze domek :) Nic tylko pozazdrościć. :smo: Udanego wypoczynku. Pozdrawiam z Chorwacji :hut: :papa:
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 17.08.2014 20:14

Może i warto "zainwestować" w domek, gusta są różne. Moje doświadczenie mówi mi, że w apartamencie się tylko praktycznie śpi (no, może coś jeszcze :D ), czasem na szybko coś upichci. Wystarczy by było czysto, schludnie, był widok na morze i by było gdzie wieczorkiem posiedzieć podziwiając widoki i rozkoszując się lokalnymi specjałami.
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 20.08.2014 08:24

Ale dla kilku euro oszczędności nie warto spędzać urlopu na bieganiu i szukaniu jak najtańszej oferty. Wyznaczyłem sobie pułap, nie przekroczyłem go, więc nie widzę problemu, w końcu jestem na wakacjach.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.08.2014 15:46

Mielismy niemila niespodzianke zwiazana z kosztami, w czerwcu podana cena za app 15e/osoba u gospodarzy u ktorych juz bawilismy; jadac na kwatere zadzwonilem powiadomic ze bedziemy za kilka godzin, gospodin powiadomil mnie ze jednak cena za os to 20e, nie chcial wytlumaczyc dlaczego ani sie targowac, przejezdzajac przez BV znalezlismy app w nizszej linii brzeg za 15e i mu podziekowalismy, on nam juz niestety nie;
tak wiec roznie to z kosztami i ustaleniami moze byc ale nie ma co lapac pierwszego lepszego
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.08.2014 15:48

Dziad kolorowy.
jacaj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacaj » 29.08.2014 17:19

kobrat napisał(a):wrocilismy z CRO , i niestety musze przyznac , ze drogo jak na majorce !!! 13 dni 4 osoby 2+2 wydalismy prawie 3000 euro , i niechodzilismy codziennie na obiady do restauracji , sniadania tylko w apartamencie , to juz nie ta CRo co pare lat temu

E tam, to nie wiem na co wydawaliście??
My właśnie wróciliśmy, 3 noce niedaleko Rogożnicy, 12 nocy w Orebic, nocleg tranzytowy w drodze powrotnej nad Balatonem.
Auto Scenic 1,5 Diesel spalił średnio 6,2 ON/100km, zrobiliśmy 4505km, 280 l paliwa.
Nie będę ukrywał, że na te 3 pierwsze dni mieliśmy wałówkę obiadową ze sobą.
Codziennie w restauracjach też nie jadaliśmy, ale była i pizza na Korculi, i ze 3 razy knajpka przy plaży z owocami morza, raz obiad W Trpanj za 250 Kun w tym półmisek mięs dla 2 osób za 100 kun.
Codziennie lody.
Wycieczka do Mostaru, wodospadów Cravice i Medjugorie.
Wycieczka do Dubrovnika I Aroboteum Trsteno (100 kun). W Dubrovniku wjazd kolejka na SRD 260 Kun, bilety na mury 230 Kun.
240 Kun wyrzucone w błoto na łódź podwodną na Korculi.
Zakupione 6 winek w winiarni, limoncello, miodki i drzemiki.
Rodzina również 2+2.
Wszystko razem wyszło mi jak podliczyłem ok. 8,5 tys zł rzaem z ZK która musiałem dokupić przed wyjazdem.
Kosztów auta trudno ograniczyć, spali tyle ile spali, chociaż wykorzystywałem okazję żeby np. dotankować bośniackie paliwo po 5 zł.
Podstawa to koszt apartamentu, bo to najbardziej podbija koszty.
Nam się udało w obu miejscach znaleśc apartamenty po 45 Euro/noc. Dodam, że nie w pierwszej ani nawet trzeciej linii brzegowej, ale my takich nawet nie szukamy. Jak chcemy trochę halasu i tłumu to do niego jedziemy wtedy kiedy chcemy ;) A na plażowanie czy inne atrakcje praktycznie codziennie jeździliśmy w inne miejsce.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 29.08.2014 17:50

W tym roku 10 noclegów ....2 osoby do plaży 150m, miejscowość PODACA -30 km na południe od Makarskiej
1. Apartament -pokój z pełni wyposażoną kuchnią, łazienka, balkon z widokiem na morze (bez tv; wi-fi; klimy) -250 euro (1045 PLN)
2. Autko -Opel Astra III kombi - 2894 km - paliwo 808 PLN
3. Opłaty za autostrady Węgry+Chorwacja - 340 PLN
4. Inne wydatki - 700 PLN (wycieczki+wyżywienie+piwo)
5. Trochę prowiantu zabrane ze sobą 200 PLN
....RAZEM 3093 PLN....740 EURO
szfystack
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szfystack » 30.08.2014 01:27

u nas 8 nocy, 4 osoby- <10 m do morza, ( namiot praktycznie na plaży, w pierwszej linii, pod oliwkami. Sv Petar na moru, kamp PUNTA 15 km od Zadaru
1. Namiot 23Eur*8 (780PLN)
2 Pojazd Mitsubishi Space Wagon 1100PLN
3 Autostrady CZ, A, HR 250 PLN
4 Inne 1350PLN ( Wycieczki, wyżywienie, piwo )
5 prowiant z PL ~300-400 PLN

Razem ~3800 PLN
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2014 08:43

"Ile kosztuje urlop w Chorwacji" :?: Miał kosztować mniej jak w zeszłym roku, a wyszło jak zawsze... :wink:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 30.08.2014 08:54

JackDaniels;) napisał(a): Miał kosztować mniej jak w zeszłym roku, a wyszło jak zawsze... :wink: [/color]

..skąd ja to znam :roll: ....no tak ...na same lody wydałem około 100 eurasów :wink:
...wyszły mi te wakacje drożej jak kalkulator wskazywał :evil:
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 30.08.2014 10:04

14 dni w Breli:

Apartament 2+2 1000 euro
Dojazd(paliwo i autostrady) 1400 zł
Na miejscu 400 euro na przyjemności

Razem 1400 euro po 4,15 = 5800+1400= 7200 zł
wieza
Globtroter
2 tyg i pare uwag, kosztów..

Nieprzeczytany postnapisał(a) wieza » 30.08.2014 15:51

Witam
Włąsnie wróciłem z CRO  nie pisałem nic w trakcie bo chciałem to zrobić w 1 podsumowaniu.
Zaczne od startu Łódź Trogir-Ogrug Gorny 1350km
Łaczny przejechany kilometraż 3233km srednie spalanie 5,85 litra, srednia predkosc 85km/h koszt paliwa 1044zł koszt winiet 2x8,5 euro Austria, Czechy 440 koron.
W Chorwacji za autostrady zapłaciłem jakies 340 kun w sumie.
Auto Reanault Laguna 2litry – 4 os. + bagaż
Cena kwatery 80 euro za dobe dla 6 os. 3 sypialnie łazienka i duży pokój z aneksem kuchennym, sporo miejsca na zaparkowanie aut. Do plaży przysłowiowe 50m z dużej górki ;)
Ceny przykładowe z kilku sklepów lub knajpek restauracji od minimalnej
lody 1 kulka 8 kun, ale warto lody przepyszne, no i wielkość to 3 kulki nasze a ich 1 ;)
Piwo 2l karlowackie -21kun
Coca-cola 1l -10 kun
Pizza capriciosa średnio 50 kun
Ryby od 90 kun
Krewetki od 120 kun
Makaron pasta 70kun
Alkohol mocniejszy wódka whyski płaci się za 0,03 czyli jeszcze mniej niż w Polsce pojemnościowo.
Piwo w knajpie od 15-20 kun za 0,5L
Kawa 6-8 kun
Mleko od 5 kun
Paliwo ON 10,20-10,30 kuny
Parkingi od 5 kun za 1h.
W Dubrowniku 20kun za 1h
Wejście na zwiedzanie murów w Dubrowniku 100kun
Wejscie i zwiedzanie muzeum w Dubrowniku 100kun
Internet 50 kuna 3gb całkiem niezle chodzi  włozyc karte i wysłać smsa do operatora i po sprawie
W restauracji w Dubrowniku zamówiłem 1 radler0,33 2 kawy, 2neste i zapłaciłem 150 kun ( i to normalna żadna ekskluzynwa knajpka) jakas masakra cenowa TO w centrum Londynu jest Taniej.
W normalnych sklepach srednie ceny sa o 1,5 raza większe niż u nas.
W Splicie parkometry bezpłatne parkowanie na innych płatne nie wiem jak jest w innych miastach.
Warto jest ominąć Słowenie przez Murock i na Ptuj i można dojechać omijając główna droge na 2 km przed granicą i się w korku nie stoi ;)
Paliwo w Austrii opłaca się tankowac poza autostradą praktycznie przy każdym zjeździe jest jakas stacjacena na nich 1,298 a róznica w cenie jest 25 centów czyli ponad 1zł na litrze !! ze stacjami na autostradach.
Uważajcie na straganech z warzywami bo oszukują na wadze i zawyżają ceny np. kupujesz 700gr pomidorów to zaokrąglają do 1kg !!
Chorwaci nie chcą się targować i opuszczać cen, nie jednokrotnie to zauważyłem, oraz to ze mają ujednolicone ceny- narzucone.
Uważajcie na skutery,motocykle wszędzie się pchają, wymuszają i w nosie mają jakiekolwiek przepisy RD

Jak cos mi się przypomni będę dopisywał , a teraz relaks bo właśnie wróciłem ;)
Ps dzięki za dużo cennych uwag przydały się, oraz hmm na parkingu stacji paliw jakies może 50km przed Grazem widziałem jak kimał jakiś nasz Cro -maniak;) z 15-16 sierpnia chyba w Audi srebrnym ale nie pamiętam dokładnie w godzinach od północy do 3,30 ;) spał wiec go nie budziłem ;)
Ostatnio edytowano 30.08.2014 20:46 przez wieza, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.08.2014 18:28

mervik napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a): Miał kosztować mniej jak w zeszłym roku, a wyszło jak zawsze... :wink: [/color]

..skąd ja to znam :roll: ....no tak ...na same lody wydałem około 100 eurasów :wink:
...wyszły mi te wakacje drożej jak kalkulator wskazywał :evil:

Sie ciesz ze poszlo na przyjemnosci, ja z 15e stracilem na toalety i prysznice (w BV na plazy platne) :evil:
Użytkownik usunięty
Re: 2 tyg i pare uwag, kosztów..

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2014 19:21

wieza napisał(a):Chorwaci .... mają ujednolicone ceny- narzucone.

Przestań wypisywać takie idiotyzmy :!: :?

Poza tym dane przez ciebie ceny są tymi wyższymi, np. spokojnie da się znaleźć lody za 6 kun 8)
wieza
Globtroter
Re: 2 tyg i pare uwag, kosztów..

Nieprzeczytany postnapisał(a) wieza » 30.08.2014 20:41

Lednice napisał(a):
wieza napisał(a):Chorwaci .... mają ujednolicone ceny- narzucone.

Przestań wypisywać takie idiotyzmy :!: :?

Poza tym dane przez ciebie ceny są tymi wyższymi, np. spokojnie da się znaleźć lody za 6 kun 8)

ps to sa dane z różnych miejsc możesz szukac taniej i na pewno znajdziesz gdzies tam, ale była nas 6 os. i wszyscy widzieli to samo i i tak samo płacili wiec ceny normalne są nie zawyżone.
ps to jest moja obserwacja.. i zakupy itp. przez 2 tyg.
ps jak chcesz cały dzień latac i szukac tańszych lodów to super mnie by ochota już na nie przeszła :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 331
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone