Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 27.07.2014 21:07

dids76 napisał(a):
jara napisał(a):
VONPLES napisał(a):Według moich doświadczeń z dojazdem skromnym wyżywieniem na miejscu....delikatnymi atrakcjami ...160 PLN/dziennie na osobę ( wliczony przejazd to jest: paliwo opłaty za autostrady, itp) .,,wyliczenia nie dla tak zwanych kurortów i hotelowych noclegów!

160 x 4 = 640
640 x 11 = 7040

U mnie się zgadza. Niestety :smo:

Przejazd i apartman na 11 dni kosztują mnie cirka 125 pln na osobę. Pozostaje 35 pln czyli ok. 60 kun na osobę dziennie. Nie da rady, drożej będzie.

Kup se normalne auto, to Ci koszty dojazdu spadną o połowę :oczko_usmiech: :mrgreen:

Nie stać mnie :mrgreen: :smo:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 27.07.2014 23:32

jara napisał(a):
VONPLES napisał(a):Według moich doświadczeń z dojazdem skromnym wyżywieniem na miejscu....delikatnymi atrakcjami ...160 PLN/dziennie na osobę ( wliczony przejazd to jest: paliwo opłaty za autostrady, itp) .,,wyliczenia nie dla tak zwanych kurortów i hotelowych noclegów!

160 x 4 = 640
640 x 11 = 7040

Przejazd i apartman na 11 dni kosztują mnie cirka 125 pln na osobę. Pozostaje 35 pln czyli ok. 60 kun na osobę dziennie. Nie da rady, drożej będzie.

Może przy czterech osobach można tak kalkulować... W zeszłym roku, przy dwóch osobach, wyszło mi 240zł :lol: . Rozpusta :mrgreen: .
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 28.07.2014 06:31

przejazd ze śląska do Plitvic, dwa noclegi, zwiedzanie jezior, następnie 10dni nad morzem (Promajna).
W między czasie wycieczki Split, Dubrovnik, Mostar + parasailing i wycieczką po wyspach fishpicnik - niecałe 5000zł/2os.
Nie oszczędzając na lodach, owocach, rakiji i winie :)

208zł/dzień/osobę
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 28.07.2014 17:10

MRK napisał(a):
jara napisał(a):

160 x 4 = 640
640 x 11 = 7040

Może przy czterech osobach można tak kalkulować... W zeszłym roku, przy dwóch osobach, wyszło mi 240zł :lol: . Rozpusta :mrgreen: .

W naszym przypadku również wyszło coś około 160 zł /osoba ale my byliśmy 6 nocek. I jeśli śledzisz post to według wyliczeń (bardzo skrupulatnych) za pobyt w Chorwacji zapłaciłam (z podrożą) 3600 zł a według wyliczeń przedmówców wychodzi 3840zł. A więc tylko pobyt jest krótszy ale droga ta sama i im jest się dłużej wychodzi taniej w przeliczeniu na doba/osoba. :papa:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 28.07.2014 19:14

21monika napisał(a):
MRK napisał(a):

W naszym przypadku również wyszło coś około 160 zł /osoba ale my byliśmy 6 nocek. I jeśli śledzisz post to według wyliczeń (bardzo skrupulatnych) za pobyt w Chorwacji zapłaciłam (z podrożą) 3600 zł a według wyliczeń przedmówców wychodzi 3840zł. A więc tylko pobyt jest krótszy ale droga ta sama i im jest się dłużej wychodzi taniej w przeliczeniu na doba/osoba. :papa:

No to cholera, jakbym nie liczył... Zgodnie z tą logiką, koszty mojego wyjazdu powinny wyjść 4160zł, a moje rzeczywiste koszty samego dojazdu i zakwaterowanie w zeszłym roku to niecałe 3500zł. Zostaje niecałe 700zł, 330zł na osobę... dziennie 25zł hehehehe.... Dobre... Lignije w Bistro Porat w Mandre 60 kun... No spoko... Do ogarnięcia :mrgreen: .
Dla dwóch osób zawsze wyjdzie więcej i liczenie 160zł na osobę, przy "dwójkowym" wyjeździe, jest o kant d. potłuc.

edit: się błąd logiczny wkradł:)
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 31.07.2014 14:20

Szukam tematu i wybrałem ten, aby zostawić dla siebie i dla innych informacje o rzeczywistym koszcie dojazdu do Gradac miejscowość na Makarskiej Riwierze w okolicach Ploce okolu 100km przed Dubrownikiem. Samochód VW 1.9 TDI 130KM. 5 osób w aucie, box dachowy na dachu. Trasa południowa wielkopolska - Strzelce Opolskie - Chałupki - Ostrawa - Wiedeń - Gratz - Słowenia - Chorwacja - Gradac. Na miejscu zrobiliśmy około 370km Dubrownik i Mimice

paliwo Tankowanie w Polsce ( Verwa naprawie na trasie więcej się przejedzie) , Chorwacji
razem 1230zł

Winiety Czeska 70zł
Austriacka 2x10 dniowa i Słoweńska 30 dniowa razem 200zł

Bramki w Chorwacji: dojazd do Ploce 127zł
powrót z Makarskiej do Zagrzebia 108zł
2x odcinek od granicy do Zagrzebia 28zł razem w Chorwacji bramki i winiety 561zł

Całkowity koszt podroży około 1800zł przejechane około 3100 km.

Tak to wygląda dla potomności i dla siebie ;-)
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 04.08.2014 10:59

Marko66 napisał(a):Wróciliśmy 19.07 z Mali Golji (k. Labina) pobyt 14 dniowy. Apartament 6 osobowy 90m2 + taras 36m2. 3 pokoje, kuchnia, łazienka i wc. Pełne wyposażenie. Wyżywienie własne, część jedzenia z Polski. Trasa 900km+powrót 900+600km na miejscu. Ogólny koszt na 2 osoby wyniósł ok. 3600 zł. Wkrótce wrzucę na forum szczegółowe rozliczenie.

Zgodnie z obietnicą podaję szczegółowe rozliczenie
Koszt pobytu na 2 os. w apartamencie 6 os. za 3300 PLN = 1 100 zł
Zakupy przed wyjazdem (jedzenie, apteka, kremy itp.) = 300 zł
Paliwa na 2600 km (tankowanie PL - SLO - CRO - A) = 650 zł (spalanie 4,5/100 km :) SDI
Winiety + autostrady CRO + tunel Ućka (powrót) = 285 zł
Pamiątki - oliwa, rakija, crne wino, travarica itp. = 550 zł
Zakupy CRO (Lidl, Plodine, Jedinstwo itp. lody :P ) = 750 zł
SUMA = 3 635 zł
Wyżywienie we własnym zakresie - ze względu na obecność 2 maluchów, a poza tym w ekipie nie brakowało chętnych do przyrządzenia czegoś znanego i czegoś nowego z miejscowych produktów (np. kalmary, sardynki).
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 04.08.2014 11:41

Marko66 napisał(a):
Marko66 napisał(a):Wróciliśmy 19.07 z Mali Golji (k. Labina) pobyt 14 dniowy. Apartament 6 osobowy 90m2 + taras 36m2. 3 pokoje, kuchnia, łazienka i wc. Pełne wyposażenie. Wyżywienie własne, część jedzenia z Polski. Trasa 900km+powrót 900+600km na miejscu. Ogólny koszt na 2 osoby wyniósł ok. 3600 zł. Wkrótce wrzucę na forum szczegółowe rozliczenie.

Zgodnie z obietnicą podaję szczegółowe rozliczenie
Koszt pobytu na 2 os. w apartamencie 6 os. za 3300 PLN = 1 100 zł
Zakupy przed wyjazdem (jedzenie, apteka, kremy itp.) = 300 zł
Paliwa na 2600 km (tankowanie PL - SLO - CRO - A) = 650 zł (spalanie 4,5/100 km :) SDI
Winiety + autostrady CRO + tunel Ućka (powrót) = 285 zł
Pamiątki - oliwa, rakija, crne wino, travarica itp. = 550 zł
Zakupy CRO (Lidl, Plodine, Jedinstwo itp. lody :P ) = 750 zł
SUMA = 3 635 zł
Wyżywienie we własnym zakresie - ze względu na obecność 2 maluchów, a poza tym w ekipie nie brakowało chętnych do przyrządzenia czegoś znanego i czegoś nowego z miejscowych produktów (np. kalmary, sardynki).

To może jeszcze napisz ze od morza mieliście kilkanaście km i codzienni jeździliście nad wodę, po za tym ceny apartamentów w takiej odległości od lądu to norma. I na Istre to faktycznie dużo bliżej niż na Dalmacje. Pisze to dlatego bo niektórzy się licytują ze ich urlop w Chorwacji wyszedł tani, ale pytanie dlaczego tani i tutaj jest odpowiedz.

Musze jeszcze porównać koszt opłat autostradowych i ich różnice, powiedzmy trasa przez Czechy Austrię Słowenię , a trasa przez Słowację Węgry, Trzeba jeszcze uwzględnić uciążliwość jazdy przez te kraje ,a komfort jazdy autostradami.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.08.2014 12:52

filip122 vel Darek napisał(a):
Marko66 napisał(a):
Marko66 napisał(a):Wróciliśmy 19.07 z Mali Golji (k. Labina ...

To może jeszcze napisz ze od morza mieliście kilkanaście km i codzienni jeździliście nad wodę ...

Przeciez napisał gdzie był to każdy zainteresowany moze zerknąć ile do morza - nie ukrywa tego i jasno pisze gdzie kwaterka

Dlaczego ma pisać że codziennie jeździli nad wodę? Może nie codziennie. Mi będąc w cro juz chyba 6-krotnie przytrafiało się nie być jakiegoś dnia na plaży pomimo, ze namiot rozstatawiony maks 100m od morza
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 04.08.2014 13:16

filip122 vel Darek napisał(a):
Marko66 napisał(a):

To może jeszcze napisz ze od morza mieliście kilkanaście km i codzienni jeździliście nad wodę, po za tym ceny apartamentów w takiej odległości od lądu to norma. I na Istre to faktycznie dużo bliżej niż na Dalmacje. Pisze to dlatego bo niektórzy się licytują ze ich urlop w Chorwacji wyszedł tani, ale pytanie dlaczego tani i tutaj jest odpowiedz.

Musze jeszcze porównać koszt opłat autostradowych i ich różnice, powiedzmy trasa przez Czechy Austrię Słowenię , a trasa przez Słowację Węgry, Trzeba jeszcze uwzględnić uciążliwość jazdy przez te kraje ,a komfort jazdy autostradami.

To napiszę :wink:
Do morza: Rabac 11 km, Duga Luka 12 km, Sveta Marina 15 km. Czas dojazdu ok. 15-20 min, więc pikuś. Można też Plomin Luka 16 km, plaże w rejonie Duga Uvala czy piękna plaża Brseć ale to już 27 km. Na plażę jeździliśmy codziennie i prawie zawsze 2 razy (rano i po południu) stąd też na miejscu zrobiliśmy 700 km.
Zdecydowaliśmy się na wyjazd dość późno, budżet ograniczony - stąd lokalizacja "bazy". Jechaliśmy autostradami PL-CZ-A-SLO-CRO przez Rupę, a w okolicach Rijeki skierowaliśmy się do Labina wzdłuż brzegu morza (widoki 8O ) więc autostrady w CRO kosztowały tyle co nic. W zeszłym roku byliśmy na wyspie Murter i koszt autostrady w CRO był duuużo większy, ale nie płaciliśmy 30€ za kawałek autostrady SLO - korzystając ze znanego objazdu M-L-P.
Więcej szczegółów dotyczących naszego pobytu wkrótce w mojej relacji, bo dopiero co skończyłem bardzo spóźnioną :oops: relację z Jezery 2013. :papa:
P.S. Muszę jeszcze coś dopisać - nie było moim zamiarem się licytować, że tanio chciałem tylko przekazać informację, że można zobaczyć przepiękną Chorwację i cudowny Jadran mieszcząc się w kosztach porównywalnych z wczasami nad Bałtykiem (nie licząc winiet), jeśli się ma do naszego morza 600 km (tak mam ja) a do Kvarneru 800 km. A każdy kto choć raz łyknie "crowirusa" już chyba do końca życia będzie chciał tam wracać. 8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.08.2014 16:45

Marko66 napisał(a):............. że można zobaczyć przepiękną Chorwację i cudowny Jadran mieszcząc się w kosztach porównywalnych z wczasami nad Bałtykiem (nie licząc winiet), jeśli się ma do naszego morza 600 km (tak mam ja) a do Kvarneru 800 km. A każdy kto choć raz łyknie "crowirusa" już chyba do końca życia będzie chciał tam wracać. 8)

Tyle, że nie każdy chce mieć kilkanaście kilometrów na plażę i nie każdy chce mieszkać w 6cio osobowym apartmanie.
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 04.08.2014 17:33

Bocian napisał(a):Tyle, że nie każdy chce mieć kilkanaście kilometrów na plażę i nie każdy chce mieszkać w 6-cio osobowym apartmanie.

Jasne każdy ma wybór, oczywiście wiele zależy od tego z kim się jedzie, jak duży jest apartament (90m2, 3 pokoje), a co do plaży to w zeszłym roku mieliśmy do plaży ok. 500 m, ale ta plaża nam się nie podobała (beton :? ) więc chodziliśmy na plażę oddaloną o 2 km bo była najładniejsza w okolicy i nie była zatłoczona. :oczko_usmiech:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.08.2014 06:53

Bocian napisał(a):
Marko66 napisał(a):............. że można zobaczyć przepiękną Chorwację i cudowny Jadran mieszcząc się w kosztach porównywalnych z wczasami nad Bałtykiem (nie licząc winiet), jeśli się ma do naszego morza 600 km (tak mam ja) a do Kvarneru 800 km. A każdy kto choć raz łyknie "crowirusa" już chyba do końca życia będzie chciał tam wracać. 8)

Tyle, że nie każdy chce mieć kilkanaście kilometrów na plażę i nie każdy chce mieszkać w 6cio osobowym apartmanie.

Jednak nie każdemu to przeszkadza a zawsze ciszej, spokojniej, bezpieczniej. No i znam takich co jadąc na urlop w kilka aut szukają właśnie takich apartamentów.

Więc daleki bym był od krytykowania i dodam po raz kolejny, ze koleżka jasno napisał co miał w tej cenie
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.08.2014 07:35

Bezpieczniej w jakim kontekście? I gdzie ta krytyka?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.08.2014 11:02

Bocian napisał(a):Bezpieczniej w jakim kontekście? I gdzie ta krytyka?

Znajomi mieszkaja kilka km w głąb lądu a na plaże przyjeżdzają koło Poreć na camp na którym się poznaliśmy. Mając 3-ke dzieci twierdzą, ze jest tam mały ruch, cisza, spokój, dzieciaki same chodzą do sklepu we wsi. Czuja się tam bezpieczniej a w nocy jest jak makiem zasiał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 325
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone