Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji
napisał(a) Marko66 » 04.08.2014 13:16
filip122 vel Darek napisał(a):Marko66 napisał(a):Marko66 napisał(a):Wróciliśmy 19.07 z Mali Golji (k. Labina) pobyt 14 dniowy. Apartament 6 osobowy 90m2 + taras 36m2. 3 pokoje, kuchnia, łazienka i wc. Pełne wyposażenie. Wyżywienie własne, część jedzenia z Polski. Trasa 900km+powrót 900+600km na miejscu. Ogólny koszt na 2 osoby wyniósł ok. 3600 zł. Wkrótce wrzucę na forum szczegółowe rozliczenie.
To może jeszcze napisz ze od morza mieliście kilkanaście km i codzienni jeździliście nad wodę, po za tym ceny apartamentów w takiej odległości od lądu to norma. I na Istre to faktycznie dużo bliżej niż na Dalmacje. Pisze to dlatego bo niektórzy się licytują ze ich urlop w Chorwacji wyszedł tani, ale pytanie dlaczego tani i tutaj jest odpowiedz.
Musze jeszcze porównać koszt opłat autostradowych i ich różnice, powiedzmy trasa przez Czechy Austrię Słowenię , a trasa przez Słowację Węgry, Trzeba jeszcze uwzględnić uciążliwość jazdy przez te kraje ,a komfort jazdy autostradami.
To napiszę Do morza: Rabac 11 km, Duga Luka 12 km, Sveta Marina 15 km. Czas dojazdu ok. 15-20 min, więc pikuś. Można też Plomin Luka 16 km, plaże w rejonie Duga Uvala czy piękna plaża Brseć ale to już 27 km. Na plażę jeździliśmy codziennie i prawie zawsze 2 razy (rano i po południu) stąd też na miejscu zrobiliśmy 700 km.
Zdecydowaliśmy się na wyjazd dość późno, budżet ograniczony - stąd lokalizacja "bazy". Jechaliśmy autostradami PL-CZ-A-SLO-CRO przez Rupę, a w okolicach Rijeki skierowaliśmy się do Labina wzdłuż brzegu morza (widoki
) więc autostrady w CRO kosztowały tyle co nic. W zeszłym roku byliśmy na wyspie Murter i koszt autostrady w CRO był duuużo większy, ale nie płaciliśmy 30€ za kawałek autostrady SLO - korzystając ze znanego objazdu M-L-P.
Więcej szczegółów dotyczących naszego pobytu wkrótce w mojej relacji, bo dopiero co skończyłem bardzo spóźnioną
relację z Jezery 2013.
P.S. Muszę jeszcze coś dopisać -
nie było moim zamiarem się licytować, że tanio chciałem tylko przekazać informację, że można zobaczyć przepiękną Chorwację i cudowny Jadran mieszcząc się w kosztach porównywalnych z wczasami nad Bałtykiem (nie licząc winiet), jeśli się ma do naszego morza 600 km (tak mam ja) a do Kvarneru 800 km. A każdy kto choć raz łyknie "crowirusa" już chyba do końca życia będzie chciał tam wracać.