Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kobrat
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 05.07.2014 22:34

a dla mie , to obojetnie ile by nie kosztowalo , to zawsze do Cro wracal bede - bo nigdzie na swiecie nie ma takich widokow jak na Makarskiej Riwierze :)
a-s2
Autostopowicz
Re: Pytania o apartament na wakacje 2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) a-s2 » 09.07.2014 10:05

Witam,
Proszę o informację jak klarują się ceny apartamentów, produktów, etc... w porównaniu do 2013r.

Pozdr
coobah
Croentuzjasta
Re: Pytania o apartament na wakacje 2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 09.07.2014 19:19

a-s2 napisał(a):Witam,
Proszę o informację jak klarują się ceny apartamentów, produktów, etc... w porównaniu do 2013r.

Pozdr

klarują się bardzo dobrze...

Ale zależy od której strony spojrzeć: czy dla właściciela apartamentu, czy dla turystów :)
tomasz1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1 » 09.07.2014 22:25

Ile kosztuje urlop w Chorwacji to napisze jak wrócę..Ponieważ żona straciła pracę będzie zero szaleństwa totalne minimum.
primo1974
Turysta
Pomoc

Nieprzeczytany postnapisał(a) primo1974 » 11.07.2014 06:36

Witam wszystkich
Mam takie pytanie jadąc w okresie 29.07 do 09.08 w okolice breli lub promisten 2 osoby dorosłe i 2 dzieci już prawie dorosłe :D ile muszę mieć kuch chorwackich nie licząc kosztów apartamentu żeby było na różne wydatki imprezowe ;). Pozdrawiam wszystkich
endriu
Odkrywca
Re: Pomoc

Nieprzeczytany postnapisał(a) endriu » 11.07.2014 06:41

primo1974 napisał(a):Witam wszystkich
Mam takie pytanie jadąc w okresie 29.07 do 09.08 w okolice breli lub promisten 2 osoby dorosłe i 2 dzieci już prawie dorosłe :D ile muszę mieć kuch chorwackich nie licząc kosztów apartamentu żeby było na różne wydatki imprezowe ;). Pozdrawiam wszystkich

a co to jest "kucha" chorwacka ;) ??
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 11.07.2014 06:41

primo1974 napisał(a):ile muszę mieć kuch chorwackich

..ja bym wziął kuny :mrgreen: ..... ile-kosztuje-urlop-w-chorwacji-t22917.html?hilit=ile%20kosztuje%20urlop poczytaj :oczko_usmiech:
primo1974
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) primo1974 » 11.07.2014 06:53

Sorki pomyłka miało być kun ;)
Nnoowwaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nnoowwaa » 11.07.2014 07:50

dziwne pytanie - jednemu 10 000 będzie mało drugi się zamknie w 1 000 - my spędziliśmy 10 cudownych dni w Polijcy, zjeździliśmy wybrzeże od Makarskiej do Zadaru i nam 4 - osobowej rodzinie starczyło 4 000 na wszystko - Wszystko!!!!- paliwo, apartmani, winiety, KRKa, fishpicnic lody - da się urlop w cro spędzić za niewiele więcej niż nad Bałtykiem - a teraz po powrocie z Cro już wiem, że jak ktoś podejmuje się porównywania urlopu nad bałtykiem a w Cro to ma nierówno pod sufitem :):):)
p.s. już myślimy o następnym Crowypadzie
endriu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) endriu » 11.07.2014 08:21

Nnoowwaa napisał(a):nam 4 - osobowej rodzinie starczyło 4 000 na wszystko - Wszystko

4 000 złotych czy 4 000 kun ??
Nnoowwaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nnoowwaa » 11.07.2014 09:17

w przeliczeniu na polskie pieniądze 4 000 zł za wszystko - kwatera po 37 euro za dobę
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2014 19:44

Nnoowwaa napisał(a):w przeliczeniu na polskie pieniądze 4 000 zł za wszystko - kwatera po 37 euro za dobę

A możesz napisać ile zrobiliście kilometrów i jaką kwotę wydaliście na paliwo, jeżeli to nie tajemnica :P
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 11.07.2014 20:07

To i ja dołączę do dyskusji , mimo że nie czytałem całej końcówki wątku.

Jestem świeżo po ponad 3 tygodniach w Chorwacji, tym razem 8 campingów od Trogiru do Umagu, czyli całkiem niezły kawałek wybrzeża. Wzrost cen jest zauważalny, ale nie jest dramatyczny. Ja najbardziej zauważyłem go, na moim ulubionym napoju - piwie.

w 2012 r - w konobach cena nigdy nie przekroczyła 15 kun a w sklepach w promocji 3x1L + 1L gratis wychodziło piwo za 5 kun.
w 2013 r - w konobach ciężko było trafić piwko za 15 kun, ale standardem było 17, w sklepach bez zmian.
w 2014 r- raz udało mi się kupić piwo do obiadu za 15 kun - w knajpce na campingu, ceny poszybowały do 20 kun, a i 25 też zdarzyło się zapłacić. W marketach trzeba by kupować piwo w 2l plastiku żeby wyszło 5 kun za 0,5l.

Po za tym ceny paliwa i autostrad oraz promów - bez większych zmian a czasem może i taniej. Kuna przy płatności kartą dalej u mnie 0,565 - 0,575. Moim zdaniem potaniały warzywa w marketach oraz owoce oraz mięso - głównie drób.

Nie wiem czy obniżyli podatki na jedzenie, ale udało się zjeść pyszne spagetti po 35-40 kun, tak samo cevapcici po 40-45 co moim zdaniem jest ceną ok. Pizza dalej 35-70 kun w zależności jaka i gdzie.

Nie ma więc dramatu, w dupach się nie poprzewracało i można spokojnie jechać. Trzeba też mieć głowę na miejscu i normalnie się targować.

Przykładowo
- taksówka w Trogirze na odcinek ok 2,5 km - cena wyjściowa 200kun, zapłaciliśmy 120 za 6 osób.. (van)
- czosnek na stoisku obok Zadaru - wyjściowo a duży warkocz 150, zapłaciłem 100 i Pani itak się cieszyła i pozdrawiała Polaków (mogła od razu patrzeć na rejestracje i ceny dla Niemców zachować na później)
- oliwa z oliwek - bardzo dobra w szkle po 50kun za 0,5l - wyjściowo 80kun (zakup 3 sztuk)

wiadomo, że w restauracji z kelnerem się nie negocjuje, no i w sandałach chodzi się bez skarpet... (Jezu, ile jeszcze tego widać....)

Pozdrawiam, już tylko ok 330 dni i znów jedziemy !! :) tym razem powtórka z południa Dalmacji
Nnoowwaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nnoowwaa » 11.07.2014 20:13

Paliwo 4 pełne baki po 300 zł - diesel=1200 (p.s. w zaokrągleniu) - od miejsca zamieszkania do Poljicy mieliśmy 1260 km

P.S. Właściwie całe jedzenie braliśmy ze sobą - jak dla mnie warto - nie biegałam po marketach, a konobowych dań moje dzieci by nie zjadły, a przez 10 dni jeść pizze też nie wchodziło w grę- mamy dużą lodówkę turystyczną( 37 litrów), wszystko dojechało bez problemu, dania gotowe miałam w słoiczkach (:)mieszkamy koło pamapolu Rusiec - w sklepie firmowym przyzakładowym wszystko 40 - 50% taniej jak w markecie, a robią nawet dania dla Łowicza. Wiadomo - kto co lubi, my przeżyliśmy, a jadłospis urozmaicony bardziej jak w domu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2014 20:43

Nnoowwaa napisał(a):Paliwo 4 pełne baki po 300 zł - diesel=1200 (p.s. w zaokrągleniu) - od miejsca zamieszkania do Poljicy mieliśmy 1260 km

P.S. Właściwie całe jedzenie braliśmy ze sobą - jak dla mnie warto - nie biegałam po marketach, a konobowych dań moje dzieci by nie zjadły, a przez 10 dni jeść pizze też nie wchodziło w grę- mamy dużą lodówkę turystyczną( 37 litrów), wszystko dojechało bez problemu, dania gotowe miałam w słoiczkach (:)mieszkamy koło pamapolu Rusiec - w sklepie firmowym przyzakładowym wszystko 40 - 50% taniej jak w markecie, a robią nawet dania dla Łowicza. Wiadomo - kto co lubi, my przeżyliśmy, a jadłospis urozmaicony bardziej jak w domu :)

Z ciekawości pytam: co jest takiego w konobowym jedzeniu, że dzieci by nie zjadły? Dlaczego 10 dni nie można jeść pizzy? I to w związku z tym, że przez 10 dni jedliście Pamapol. Aż strach zapytać dlaczego ten Pamapol jest bardziej urozmaiconym jedzeniem niż codzienne w domu/stołówce .?
Wiem do garnka nie wypada innym zaglądać, ale to nie ja zacząłem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 316
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone