Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.07.2014 10:42

Też nie uważam że się w dupach poprzewracało, po prostu korzystają z walorów swego kraju - jest popyt to i cena idzie za tym.
Poza tym drogi dobre, pogoda fest, piękne miejsca, ciepłe morze, zabytki, apartmany nie najgorsze, kempingi też.
Nie rozumiem czemu niektórzy porównują do Włoch, Paryża itd ... to jak porównanie sandała do kozaka - oba to buty ale każdy ma inne zastosowanie, lub co gorsza do Turcji czy Egiptu w opcji All
Co daje to all??? przelot samolotem, łóżko w hotelu, żarcie nie do przejedzenia no i basen hotelowy?

Chorwaci nie są upośledzeni i znają wartość swego kraju, wychodzą z zakompleksienia i stania w 5 rzędzie do spijania śmietanki.
Jeśli kogoś na coś nie stać to nie może mieć pretensji do sprzedającego że za drogo.
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 04.07.2014 10:52

piotrulex napisał(a):
emi13214 napisał(a):
karin74 napisał(a):Euro 4,5??? gdzie? 8O 8O 8O

W zeszłym roku.

Kurs średni w lipcu-sierpniu 2013 trzymał się w zakresie 4,18-4,33

Mając na uwadze nieco wyższą sprzedaż, prowizje za przeliczenie z karty itd. to w porywach te 4,50 mogło zostać osiągnięte ...

Ja pod koniec sierpnia w kantorze przed wyjazem płaciłam 4,22.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.07.2014 11:21

kaszubskiexpress napisał(a):
piotrulex napisał(a):Jakoś nie poprawia mi samopoczucia fakt, że inni za kasę biegają dookoła mnie ;)

To następnym razem jak wejdziesz do konoby, zamów żarcie, zapłać z napiwkiem i powiedz, żeby sobie usiadł a Ty sobie sam ugotujesz i podasz na stół.

Odchamianie dla mnie, to nierobienie sobie jedzenia samemu, nie licząc śniadań.
Idąc Twoim tokiem myślenia, należałoby zaapelować do Chorwatów, żeby pozamykali knajpy, bo każde wejście turysty do tych przybytków wiąże się z poniżaniem tych biednych kucharzy i kelnerów 8O ...

Dziwne masz kryteria

Odchamianie to jak ktoś koło Ciebie skacze ale jeśli ktoś nie nazywa tego odchamianiem to bywanie w knajpie jest poniżaniem kelnerów ...

Przepraszam ja Ciebie niezmiernie ale jakoś tego nie pojmuje no ale "każdy inny, wszyscy równi" :)

No i dlaczego nie liczysz śniadań? Tzn. że nie odchamiasz się całkowicie a powiedzmy w 75% czy jak? Nie odpowiadaj, to tylko tak żartobliwie napisane i odpowiedz wcale a wcale mnie nie interesuje, bez obrazy :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.07.2014 13:50

kaszubskiexpress napisał(a):Ceny jedzenia w knajpach, ceny taksówek i ceny na bazarach.

Aaa.... ja to nie jadam w knajpach żeby się nie odchamić, tym bardziej nie jeżdżę taksówkami a na bazary boję sie chodzić :)
kaszubskiexpress napisał(a):10 flaszek Plavac Mali, po prostu mniam, zostały 4 flaszki :?

Z jakiego regionu?
emi13214
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emi13214 » 04.07.2014 14:43

karin74 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
emi13214 napisał(a):
karin74 napisał(a):Euro 4,5??? gdzie? 8O 8O 8O

W zeszłym roku.

Kurs średni w lipcu-sierpniu 2013 trzymał się w zakresie 4,18-4,33

Mając na uwadze nieco wyższą sprzedaż, prowizje za przeliczenie z karty itd. to w porywach te 4,50 mogło zostać osiągnięte ...

Ja pod koniec sierpnia w kantorze przed wyjazem płaciłam 4,22.

Ja nie podałam kursu wymiany po to, żeby teraz się licytować kto kupił taniej, tylko stwierdziłam fakt, ze w tym roku jest tańsze i euro i paliwo.
I koniec, kropka!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.07.2014 14:46

emi13214 napisał(a): w tym roku jest tańsze i euro i paliwo.
I koniec, kropka!

Nie może być tańsze bo to nie po polsku i nikt nam tu nie będzie nic obniżał i zabierał powodu do jęków :lol:
emi13214
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emi13214 » 04.07.2014 15:31

Otóż to!!!!! :oczko_usmiech:
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 04.07.2014 21:56

:hut:
Ostatnio edytowano 05.07.2014 11:15 przez kobrat, łącznie edytowano 1 raz
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.07.2014 09:20

piotrulex napisał(a):Dziwne masz kryteria

Odchamianie to jak ktoś koło Ciebie skacze ale jeśli ktoś nie nazywa tego odchamianiem to bywanie w knajpie jest poniżaniem kelnerów ...

Przepraszam ja Ciebie niezmiernie ale jakoś tego nie pojmuje no ale "każdy inny, wszyscy równi" :)

Nie odpowiadaj, to tylko tak żartobliwie napisane i odpowiedz wcale a wcale mnie nie interesuje, bez obrazy :)

Drogi kolego !
Gdy ktoś do mnie pisze, że nie muszę odpisywać, to odpisuję tym chętniej.

Napisałem, że tym razem postanowiłem się odchamić, co należało odczytać ( czytając niewybiórczo ), że mimo, że w poprzednich latach robiliśmy sobie śniadania, kolacje i część obiadów, to tym razem ograniczyliśmy się tylko do śniadań.
Przeceniasz moje możliwości, nie mam wpływu jak szybko biega koło mnie kelner, pisząc HULAJ DUSZA, KELNER BIEGA popełniłem błąd niewybaczalny na tym forum. Polak oczekuje, żeby chorwacki kelner koło niego biegał.

To skrót myślowy, który powinienem zastąpić słowami w rodzaju:
Zdecydowaliśmy się nie marnować czasu na gotowanie obiadów i zmywanie naczyń, wspomagając tym samym chorwacką gospodarkę dodatkowymi wpływami.

Tak byłoby dobrze ?

Te dodatkowe wydatki dość mocno podniosły koszty całego urlopu, co oczywiście nie miało wpływu na moją opinię o cenach w Cro, bo przypiąłem się tylko do cen drinków, bo nie uważam, ze 60 kun za szklankę wypełnioną w 3/4 lodem, w 1/4 sokami i być może kilkoma kroplami alkoholu, to cena uczciwa.

Nie sądziłem, że aż tak należy uważać na słowa, których się używa.
Poza tym warto zapoznać się ze znaczeniem słów ODCHAMIĆ SIĘ !

Na tym forum te słowa są odebrane jednoznacznie. Przyjechał, leży, puszcza bąki i chce, żeby mu nadskakiwali 8O

Co oczywiście kolejnych kilku forumowiczów nie omieszkało zaznaczyć pisząc, że oni się nie odchamiają. :?

Ten wątek mówi o cenach w Chorwacji. Może autor powinien dopisać, że teksty, że coś zdrożało są niedopuszczalne.

Życzę miłego weekendu :hut:

Bocian napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):10 flaszek Plavac Mali, po prostu mniam, zostały 4 flaszki :?

Z jakiego regionu?

Mam hvarskie i z Twojego półwyspu :wink:
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 05.07.2014 09:54

kaszubskiexpress napisał(a):

To skrót myślowy, który powinienem zastąpić słowami w rodzaju:
Zdecydowaliśmy się nie marnować czasu na gotowanie obiadów i zmywanie naczyń, wspomagając tym samym chorwacką gospodarkę dodatkowymi wpływami.

[/quote]
Podoba mi się ten "skrót myślowy"...
Też wspomagamy gospodarkę chorwacką dodatkowymi wpływami :mrgreen:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 05.07.2014 10:12

kaszubskiexpress napisał(a):Gdy ktoś do mnie pisze, że nie muszę odpisywać, to odpisuję tym chętniej.

Nie sądziłem, że aż tak należy uważać na słowa, których się używa.

kaszubski ...no cóż... niektórzy mają trudności z
....czytaj ze zrozumieniem ..... :oczko_usmiech:

...a 60 kun za niby drinka...no...no...Monte Carlo :lol:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 05.07.2014 10:39

kaszubskiexpress napisał(a):Nie sądziłem, że aż tak należy uważać na słowa, których się używa.

Sąsiad daj spokój , co niektórzy nie potrafią czytać "między wierszami" lub też zbyt dosadnie interpretują znaczenie pewnych słów.
Ja doskonale zrozumiałem co miałeś na myśli mówiąc : - idę się odchamić do Konoby ....

Jakby co to daj znać to się też "odchamim" razem w sierpniu.

........a 60 HRK za szklanę z sokiem i 3/4 lodu + 5 kropel gorzały , to mnie jeszcze bardziej potwierdza w tym co już pisałem , że Chorwatom się w dupach poprzewracało!

Pozrdav
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.07.2014 10:52

kaszubskiexpress napisał(a):Polak oczekuje, żeby chorwacki kelner koło niego biegał.

A co? Ma, jak nasi, tylko słuchać? :roll:

;)

kaszubskiexpress napisał(a):Poza tym warto zapoznać się ze znaczeniem słów ODCHAMIĆ SIĘ !

Nie mylić z odhamianiem, a więc nie jedzeniem szynki przez cały urlop ;)
Skooter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skooter » 05.07.2014 11:16

gusia-s napisał(a):Też nie uważam że się w dupach poprzewracało, po prostu korzystają z walorów swego kraju - jest popyt to i cena idzie za tym.
Poza tym drogi dobre, pogoda fest, piękne miejsca, ciepłe morze, zabytki, apartmany nie najgorsze, kempingi też.
Nie rozumiem czemu niektórzy porównują do Włoch, Paryża itd ... to jak porównanie sandała do kozaka - oba to buty ale każdy ma inne zastosowanie, lub co gorsza do Turcji czy Egiptu w opcji All
Co daje to all??? przelot samolotem, łóżko w hotelu, żarcie nie do przejedzenia no i basen hotelowy?

Chorwaci nie są upośledzeni i znają wartość swego kraju, wychodzą z zakompleksienia i stania w 5 rzędzie do spijania śmietanki.
Jeśli kogoś na coś nie stać to nie może mieć pretensji do sprzedającego że za drogo.

Witam. I ja z powyzszym sie zgadzam . Jezeli kogos nie stac na cos , to niech nie mowi , ze " drogo " . Niech wybierze " opcje " taka na jaka go stac lub na taka za ktora chce tyle a tyle zaplacic . I przestanmy sie obruszac na kogos ze chce duzo , bo to raczej jest wynikiem naszej " zazdrosci " : - ile on na nas zarabia !!! Finito !
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.07.2014 14:17

kaszubskiexpress napisał(a):Mam hvarskie i z Twojego półwyspu :wink:

"Jaśko, bój się Boga, nareszcie jesteś!"
:mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 315
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone