Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
karmelm
Globtroter
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) karmelm » 12.06.2014 13:47

Za 10 tys to na zorganizowane wczasy pojedziesz i jeszcze ci duzo zostanie na wydatki a tak jak napisalem dzwonilem na kampy nie na kwatery
voite
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) voite » 12.06.2014 13:57

Wg mnie sporo zależy od tego ile się płaci za kwaterę i czy bierze się jedzenie z Polski.

Gdybym w zeszłym roku miał kwaterę za powiedzmy 30E (2+1) i dodatkowo nie kupował ubezpieczenia podróżnego i assistance, siedząc na miejscu i tylko wypoczywając to w tych 3500 spokojnie bym się zmieścił.
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 12.06.2014 14:16

Wszystko zależy od tego jakim budżetem ktoś dysponuje, bo jeśli może wydać 10 000,00 to spokojnie je wyda, a jeśli środki finansowe są ograniczone, to można spędzić super urlop w Cro za 3000,00 zł - to kwestia dobrej organizacji, przemyślenia pewnych spraw i może trochę więcej wkładu własnego - czyli swojej pracy np. w przygotowanie posiłków
Rafal_X
Croentuzjasta
Re: prawda czy mit

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 12.06.2014 15:03

karmelm napisał(a):To jak to tak naprawde jest i skad sie biora takie roznice cenowe???

To może teraz ja. Cypr na 8 dni (niestety lot powrotny został zmieniony z godzin nocnych na wieczorne i pobyt skrócił się do 7 i 1/2 dnia, jednak ma to znaczenie) - koszt dla dwóch osób dorosłych, dziecka i dziecka do lat dwóch: ~5800. All, bo biuro podróży tylko taką opcję miało, w tym all wstęp do super fajnego, niedużego aquaparku. Wydatki na miejscu prawie żadne.
Domek na kempingu, półwysep Istria z firmy Arenaturist, jak sprawdzałem na ichniejszej stronie www wiosną z terminem na koniec czerwca, to 60 euro za noc (dwa pokoje po dwie osoby). Jeśli wyjazd w sobotę z PL, a z HR w sobotę, aby w niedzielę dotrzeć do PL, to liczę 13 nocy x4,2 (obecny kurs to 4,11zł za 1euro) =~3200zł. Paliwo, autostrady i noclegi: 170 (z dużym zapasem, bo na miejscu będę jeździł) litrów paliwa, 100 euro noclegi po drodze, jeszcze autostrady. To licząc bardzo pobieżnie 1500zł. Razem już mamy 4700zł. A wyżywienie i inne miejscowe wydatki lub pierdy, których nie dodałem?
Tak więc za tydzień samolotem mam dwa tygodnie samochodem nad Adriatykiem przy założeniu dwie osoby dorosłe i dziecko, oraz dziecko do dwóch lat.

Czy da się oszczędzić? Lecieć samolotem do hotelu z dala od wybrzeża i być codziennie dowożonym na plażę? Czy siedzieć tylko przy basenie? Takie hotele są znacznie tańsze. Nie dla mnie, bo lubię pływać w morzu i już. Reszta rodziny też by chciała blisko plaży. Poza tym, tam jest gorąco i ciężko wytrzymać cały dzień poza wodą, obojętne, czy basen, czy morze.
Namiot albo przyczepa kempingowa w HR, tu napotykam na opór mojej żony i na razie nie widzę sensu walczyć. Tańszy apartament? Tak, można znaleźć. Ale dla czteroosobowej rodziny już nie jest to takie łatwe. Wydaje mi się, że 50euro to minimum. Auto mi spala 6.5l ON z boxem na dachu po autostradzie. Jechać na 9 dni? Niedosyt pozostanie 8)

Niedługo młodsze dziecko skończy 2 lata, nie będzie latać za koszt ubezpieczenia. Z opisanej wyżej kwoty 5800 zrobi się ~7000zł. Wtedy dylematów nie będzie :-( O przepraszam, już się poprawiam :-) Dylemat będzie, czy jechać do Dalmacji lub Istrii, czy np. do Toskanii.
Ostatnio edytowano 12.06.2014 15:42 przez Rafal_X, łącznie edytowano 2 razy
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 12.06.2014 15:05

nie bardzo wierzę w to że można się zmieścić w 3000, mnie same apartamenty na 15 dni kosztują więcej a gdzie dojazd, promy, autostrady, drobne wydatki itp...
chyba że ktoś jedzie na 5 dni :D :D :papa:
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 12.06.2014 15:33

mariusz_77 napisał(a):nie bardzo wierzę w to że można się zmieścić w 3000, mnie same apartamenty na 15 dni kosztują więcej a gdzie dojazd, promy, autostrady, drobne wydatki itp...

Po pierwsze, 15 nocy spędzisz pod warunkiem, że wyjeżdżasz w piątek po pracy z południowej PL. Jeśli znajdziesz kemping za 20-25euro za dzień, a może mniej, żywność zabierasz ze sobą, to może się uda.
Nie do przezwyciężenia są koszty podróży i imho koszty autostrad w niektórych krajach. Nie chcę powiedzieć, że nie da się ich ominąć, ale często nie ma to sensu. Dla mnie to jest 165 litrów ON z mojego miasta do Puli. To jest już ~900 złotych za paliwo po cenie z PL. Najtańszy apartament znalazłem w '11 - 312euro za 13 nocy (teraz mam jedno dziecko więcej, drugie urosło i nawet opłaca mi się u tego właściciela wynająć dwa!). To jest razem 2200. Noclegi po drodze 100euro. To mamy 2650 zł. Do 3k brakuje 350zł :D

Wariant dziewięciodniowy też przerabiałem, bez noclegów po drodze, wyjazd w piatek o 15.oo z domu, to byłty apartamenty w domkach w Puli.
Ale nie wyobrażam sobie jechać tyle km z namiotem na kilka dni na kemping z dziećmi.
z_byszek
Cromaniak
Re: prawda czy mit

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 12.06.2014 17:22

karmelm napisał(a):wczasy w cro tanie czy drogie duzo wpisow w roznych postach....ale czy sa one wiarygodne

Ilez mozna przejesc porownujac zycie w polsce to raczej malo kto przejada wiecej niz 1000PLN za 10 dni
Razem daje mi to ok
Cena całkowita okolo 3000PLN +-500PLN

Ja też nie wierzę, aby można było za 10 dni dla 4 osób zapłacić 3000 PLN. Oczywiście Twoje wyliczenia są właściwe co do kosztów podróży i noclegów na małych kempingach. Natomiast moim zdaniem nie doszacowałeś
kosztów na miejscu w Cro. Uważam, iż 1000 zł dla 4 osób/piszesz 2+2/ na 10 dni to jest nierealne. To wychodzi po 25 zł dziennie na osobę. Lody, piwo, mineralna - a gdzie jedzenie. Jak się jedzie raz w roku taki szmat drogi to trzeba skorzystać z rejsu statkiem, pojeździć po okolicy i coś zobaczyć, spróbować mniejscowych potraw itd. Ja przynajmniej tak pojmuję wyjazd wakacyjny. I wtedy cena wyjazdu gwałtownie rośnie. Mnie nigdy nie udało się zejść za 14 dniowy pobyt poniżej 9 tyś zł /pobyt w apartamencie, w sezonie/.
Myślę,że jak do swoich wyliczeń dorzucisz 1000 - 1500 zł to będzie to realne do osiągnięcia przy założeniu pewnych oszczędności.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 12.06.2014 17:38

Rafal ja od siebie przez Niemcy na Hvar bo tam jeżdżę mam około 1800km w jedną stronę, wyjeżdżam w środku tygodnia aby uniknąć korków i na miejscu jestem 15 nocy, moja lepsza połowa nigdy nie zgodzi się na Camp więc same apartamenty wychodzą mi prawie 4k wiem że można taniej ale ja w 3000 nie mam szans się zmieścić :x :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2014 17:39

Pytanie jest dosyć ogólne, ale to zależy w jakiej miejscowości, na ile. Myślę, że tak pięć, sześć tysięcy.. Tak przewiduję, ale jak naprawdę jest. Mówię, zależy od miejscowości, bo niekiedy może być sześć tysięcy a innym razem, dziesięć.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 12.06.2014 18:20

mariusz_77 napisał(a):Rafal ja od siebie przez Niemcy na Hvar bo tam jeżdżę mam około 1800km w jedną stronę, wyjeżdżam w środku tygodnia aby uniknąć korków i na miejscu jestem 15 nocy, moja lepsza połowa nigdy nie zgodzi się na Camp więc same apartamenty wychodzą mi prawie 4k wiem że można taniej ale ja w 3000 nie mam szans się zmieścić :x :papa:

Nie chciałem udowadniać, że się da. Tylko, że trzeba się mocno postarać. A to z czteroosobową rodziną jest prawie niemożliwe, biorąc pod uwagę apartamenty.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 12.06.2014 18:22

mariusz_77 napisał(a):chyba że ktoś jedzie na 5 dni :D :D :papa:

Na pięć dni można:
- we dwoje
- do Czech, Słowacji, Węgier itp
- w Polskę, czasami nawet 4 wystarczą :mrgreen:
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 12.06.2014 21:08

No właśnie, bo dojechać na miejsce i tam koczować w namiocie 10 dni?
Do Chorwacji jeździ się po to samochodem - żeby pozwiedzać.
W takie liczby wierzą tylko Ci co nie byli nigdy na wczasach.
Ciekawi mnie jakim slalomem będziecie poruszać się po okolicy żeby omijać wszystkie knajpy, sklepy i stragany z lodami?
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 12.06.2014 21:48

Michalm2012 napisał(a):No właśnie, bo dojechać na miejsce i tam koczować w namiocie 10 dni?

Można, ale przede wszystkim, jak ma się mniej lat :cry:
Jak patrzę na ceny kempingów, to wcale tak ciekawie też nie jest, to znaczy chciałem napisać, że różnica w kosztach dodając podróż i wyżywienie nie jest powalająca. Ktoś ma ceny z kempingu?
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 12.06.2014 22:04

sluchajcie, spiac w samochodzie i jedzac rozgrzane na sloncu sloiki z klopsami , to da sie pewnie i za 2000 zl 2 tygodnie na 4 osoby , ale lodow juz sie nie da zrobic :) ------ IRONIA ---- sorry , ale jak sie jedzie taki kawal drogi , i raz w roku to chyba warto pozwolic sobie na odrobine luksusu. Wczasy to czas odpoczynku , a nie spedzanie czasu na gotowaniu w piekielnie goracej kuchni . Wlasnie wczoraj wrocilismy ze Swinouscia, i musze powiedziec, ze ceny sa duzo wyzsze niz w CRO!!! apartament 4 osobowy , przed sezonem to cena 250 zl na dzien + 15zl parking + 4 zl klimatyczne za osobe!!! bylismy 5 dni - koszt calkowity 3000 zl , fajnie, ale woda syf , nie wiem jakis zakwit czy cus ---- w Breli placilismy przed sezonem 50 euro. No i ostatnia sprawa jaka kolega wyzej opisal , ze za 10tys to mozna super wczasy samolotem wybrac ----- odpowiadam , ze nie MOZNA , dla 4 osob fajne wczasy samolotem w sezonie wakacyjnym ALL IN to okolo 25000 zl - chodzi o hotele przy plazy, a nie 2 km od plazy ( gdzie goscie siedza tylko na basenie hotelowym z monotonnym jedzeniem, i lokalnymi alkoholami :) ) a W CRO robie co chce , jem co chce i kiedy chce , mam samochod pod reka ( na wczasach z samolotem trzeba wynajmowac za okolo 75 euro na dzien) i najwazniejsze, ze takich widokow jak na Makarskiej Riwierze to nie ma nigdzie!!!! Bylismy pare raze samolotem , to jedyna wygoda , ze podroz jest krotsza - nic poza tym , hotel nierowny hotelowi , trzeba conajmniej 4,5* bo w 3* to syf i karaluchy
Ostatnio edytowano 12.06.2014 22:09 przez kobrat, łącznie edytowano 1 raz
radzik128
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzik128 » 12.06.2014 22:08

tylko po co taki człowiek co go na wwszystko stać zagląda na forum ? 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 303
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone