Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.06.2014 15:53

Jak czytam opinie, że Słoweńcy dobrze robią i jacy to oni nie sa zaradni, to mnie pusty śmiech ogarnia.

Gdyby naprawdę chcieli zarabiać na winietach i mieli łeb na karku, to już dawno wprowadziliby tanie winiety dla osobówek na krótki okres czasu (np. 4-dniowe za jakieś 4-5 euro). Wtedy nikt nie kombinowałby objazdem, tylko kupił tanią winietkę i jechał autostradą.

Rezygnując z winiet krótkoterminowych, sami strzelili sobie samobója - bo efektem są tabuny samochonów z różnych krajów (nie tylko Polski) grzejące objazdem i rozjeżdżające im Ptuj. I nawet centa państwo słoweńskie z tego nie ma.

I nie mówcie, że wynagradza im to ta garstka jadąca na Istrię!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.06.2014 16:03

Słoweńcy maja wyjeb.... na tych co jadą objazdem bo wystarczająco zarabiają na tych co jadą autostradą. Nawet jak pojedzie połowa turystów za 15 czy 30 euro to i tak są do przodu. Przyjmując, że przejedzie milion turystów i kupi 5 dniową winietę za 5 euro to mają 10 milionów euro. Jak połowa z tego miliona pojedzie objazdem to za winiety po 15 euro mają 7 i pół miliona euro. A ta za 15 euro nie styka najczęściej na cały wyjazd. Więc już jest prawie drugie tyle. A nie sądzę aby 50% turystów jechało objazdem. Do tego dochodzą jeszcze ci co jadą na Istrię i nie tylko z Polski.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.06.2014 16:37

Problem w tym, że liczby są błędne. Bo objazdem na Ptuj jeździ na pewno o wiele więcej niż połowa.

Najlepszy przykład to uczestnicy naszego forum, z których winietę na przejazd odcinkiem Maribor - Macelj kupuje może z 10%.

Poza tym te 5 euro to tak strzelilem dla przykładu - równie dobrze może być 6 czy cuś takiego :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2014 17:10

Forum to nie jest dobry przykład :!: :roll:

Forumowicze kombinują, jak się da, :wink:
są zaradni i rozważają różne warianty.

Przypuszczam, że zdecydowana większość jedzie autostradą i nie wybiera objazdu :!:

Dlaczego tak uważam :?:

Bo jak jechałem Słowenii ich autostradami w obu kierunkach, to spotkanie polskiego auta poza tirem było bardzo rzadkie. :!:
Tylko na odcinku od granicy słoweńsko-austriackiej do skrętu autostradowego na Ptuj
lub odwrotnie, samochodów z polską rejestracją było sporo. :!:
Do tego jak raz stałem w Sentilj na granicy na stacji benzynowej, to połowa tankujących aut była z Polski :!:
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 05.06.2014 17:23

Raul73 napisał(a):Problem w tym, że liczby są błędne. Bo objazdem na Ptuj jeździ na pewno o wiele więcej niż połowa.

Najlepszy przykład to uczestnicy naszego forum, z których winietę na przejazd odcinkiem Maribor - Macelj kupuje może z 10%.

Poza tym te 5 euro to tak strzelilem dla przykładu - równie dobrze może być 6 czy cuś takiego :D

Lub 8,50 Euro jak w AUSTRII :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.06.2014 17:24

Raul73 napisał(a):Problem w tym, że liczby są błędne. Bo objazdem na Ptuj jeździ na pewno o wiele więcej niż połowa.

Nie mam pojęcia ilu jedzie objazdem, ale nie wydaje mi się, żeby to było więcej niż połowa. Sam jestem ciekaw, jak to w praktyce wygląda?

Z mojego doświadczenia wynika, że wielu o tym forum nie słyszało. (Co wydaje mi się dziwne :wink: )
Nawet jak usłyszeli, to odpowiadają: "a gdzie tam będę krążył". Bo ludzie po prostu obawiają się takich "kombinacji".
Wjeżdżają na autostradę i śmigają, bo tak jest łatwiej i mają gdzieś te 15/30 Euro.

Do DARS'u trzeba by napisać, może mają takie dane? :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.06.2014 17:30

Polska wschodnia z objazdu w Słowenii nie korzysta, nowosądecka też :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2014 17:36

Myślę, że większość podróżujących autostradą, nie objazdem, ma obawy, że jak pojedzie objazdem, to zabłądzi albo straci mnóstwo czasu. :roll:
Albo ma 15 euro gdzieś.

Raczej to drugie 8)
Bo jak kupowałem w zeszłym roku winietkę słoweńską w zajeździe autostradowym w Austrii, koło Leibnitz,
to chyba 2/3 tankujących aut była na polskich numerach, choć kawałek dalej w Sentilj, benzyna była tańsza.
Do tego tłumy Polaków kupowały w Austrii jedzenie w zajeździe i to spore porcje. :wink:
Choć kawałek dalej w Słowenii zapłaciliby tak średnio 1/3 mniej :roll:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.06.2014 18:28

walp napisał(a): ... Nie mam pojęcia ilu jedzie objazdem, ale nie wydaje mi się, żeby to było więcej niż połowa. Sam jestem ciekaw, jak to w praktyce wygląda? ...

Nie mam pojęcia ale jak koło 2 w nocy zjeżdżałem sam na 226 to za Ptujem jechaliśmy już w kolumnie 7 aut i wszystkie PL

... (poprawiono cytowanie)...
Ostatnio edytowano 06.06.2014 08:26 przez piotrulex, łącznie edytowano 2 razy
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 05.06.2014 18:34

Ankietę trzeba rozpisać. Ciekawie może być.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.06.2014 18:43

jara napisał(a):Ankietę trzeba rozpisać. Ciekawie może być.

I to jest dobry pomysł, bo dokładnych danych statystycznych nikt z nas nie ma i strzelamy w ciemno.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.06.2014 18:45

piotrulex napisał(a):
walp napisał(a):

Nie mam pojęcia ilu jedzie objazdem, ale nie wydaje mi się, żeby to było więcej niż połowa. Sam jestem ciekaw, jak to w praktyce wygląda?

:D

Chyba coś quotation koledze nie wyszło, bo to powinno być tak:
walp napisał(a):

Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.06.2014 18:48

walp napisał(a):

Z mojego doświadczenia wynika, że wielu o tym forum nie słyszało. (Co wydaje mi się dziwne :wink: )
Nawet jak usłyszeli, to odpowiadają: "a gdzie tam będę krążył". Bo ludzie po prostu obawiają się takich "kombinacji".
Wjeżdżają na autostradę i śmigają, bo tak jest łatwiej i mają gdzieś te 15/30 Euro.

Do DARS'u trzeba by napisać, może mają takie dane? :D

Forum i jego uczestnicy to wycinek polskich turystów jadących do Cro. To tak jakby twierdzić, że polskich turystów jest w Cro tyle co samochodów z naklejkami. Przejście którym jeżdżą polscy turyści jest tylko także wycinkiem. Autostradami jeżdżą także sami Słoweńcy. Jadą całe rzesze Austriaków z kierunku Villach. Ci raczej nie korzystają z objazdu. Objazd i starta na niewykupionych winietach dla Słoweńców to pryszcz przy całej masie innych korzystających z autostrad.
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 05.06.2014 19:32

ja mysle , ze moze skorzystalbym z objazdu, jakbym jechal 2-3 godziny do celu , a nie 16 godzin , to za te 15 Euro jedzie sie srednio godzine dluzej? a przy tylu godzinach za kolkiem to duzo :(
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.06.2014 19:36

Czy objazdem czy autostradą i tak stoi sie często na granicy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 300
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone