Anai napisał(a):carla2451 napisał(a):... marzy nam się wyjazd do Chorwacji na wakacje.
...Wyszło mi 6650zł.
Za taką sumie nie jesteśmy w stanie wyjechać...
1. Skróć wyjazd o jeden dzień
- jeśli pojedziesz na 9 a nie 10 dni zmieścisz się spokojnie w 10-dniowych winietach czeskiej i austriackiej - zawsze jakaś oszczędność. Na czeską autostradę wjeżdżasz tuż po północy...
Czechy + Austria = winieta 100 zł.
Słowenia oczywiście objazdem (opis znajdziesz w czeluściach forum), a Chorwacja, to zależy od tego gdzie chcecie pojechać - można i bez autostrady, ale załóżmy, że to kolejne 100 zł
2. Ubezpieczenie - jeśli poszperasz w sieci myślę, że spokojnie znajdziesz dla 2 osób w okolicy 100 zł.
3. Paliwo - 2500 km x 7,5 (na trasie) x 5,4 (a może mniej, bo tankujesz w Polsce, w Słowenii i oczywiście w Cro) = ok. 1000 zł
4. Auto pożycz od ojca/teścia/szwagra etc za flaszkę - to znacznie obniży koszt wyjazdu
5. Nocleg - nie napisałaś kiedy chcesz jechać a to wbrew temu, co mogłoby się wydawać ma znaczący wpływ na cenę noclegu.
Jeszcze niedawno standardem było 10 euro/za głowę/za dobę teraz może być nieco drogiej, ale jeśli wykażesz się odrobiną inwencji, myślę że znajdziesz nocleg w cenie nieprzekraczającej 30e/doba czyli ok 1150 zł,. bo jedna doba Ci wypada (jedziesz na 9 dni )
6. Żarcie - w Polsce kupujesz tylko gulasz angielski po 6,5/szt. i robisz kanapki na drogę, żeby po drodze nie zdechnąć z głodu i nie być zmuszonym do jadania w wykwintnych lokalach jak np. stacja Shell w Austrii za Grazem gdzie za drożdżówkę płacisz prawie 2 euro. Poza gulaszem koniecznie kup w Polsce olejki do opalania - równowartość ok 75 zł za tubkę balsamu do opalania Nivea jednak trochę boli. No i może jeszcze parę butelek mineralnej - to się nie psuje, może leżeć w aucie, nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać. Razem 50 zł.
7. Żarcie na miejscu - ponieważ w Cro żyje się w trybie: śniadanie ->obiadokolacja (ew. jakieś piwo czy lody pomiędzy) to 200 kun dziennie spokojnie wystarczy a to x 9 dni daje 1050 zł
500 zł = 1000 kun na piwo i lody - to jest całkiem O.K. założenie
8. W Chorwacji latem jest taki upał, że nie masz siły zwiedzać - chcesz pozwiedzać, to jedź w maju albo październiku, dodatkowo taniej będzie, bo poza sezonem :p
Krótkie wyjazdy do sąsiednich miejscowości uwzględnione zostały w ogólnym kosztorysie piwa i paliwa.
To wszystko + flaszka dla ojca/teścia/szwagra za samochód ni cholery nie chce dać więcej niż ok. 3600
2 lata temu, w szczycie sezonu zaliczyliśmy podobny wypad, na zasadach jak powyżej do Baški na Krku - koszty również były podobne .
Jur (z konta Anai)
carla2451 napisał(a):Mam do was pytanie. Otóż marzy nam się wyjazd do Chorwacji na wakacje.To byłby nasz pierwszy wyjazd za granice.Plany są takie,że mamy zamiar jechać we 4 czyli dwie pary i koszty się podzielą.Jednak może być tak,że się nie uda (już są spóry czy będzie urlop czy dziewczyna drugiego chłopaka pojedzie;./) i zastanawiam się a gdybyśmy tak jechali sami czyli ja i mój chłopak.
Jednak jak zaczęłam to liczyć tzn koszta to już wiem,że nie ma szans....Wyszło mi ponad 5tysięcy za dwóch.
Zamierzamy jechać na 10dni
Zacznijmy od winet-Tu akurat nie wiem jaki koszt ale obstawiam ok 400zł
Ubezpieczenie?- Ok 250zł?
Mamy od nas do Cro -1000km dajmy,że paliwo będzie stało na przełomie 5.70zł a auto będzie palić te 8/100l wyliczyło mi w necie - 500zł w jedną stronę czyli 1000zł tam i do polski ale trzeba będzie jeszcze coś po mieście liczyć czyli ok 1500zł za paliwo
Musimy wziąć auto z wypożyczalni i obliczyłam,że będzie to 1000zł
Teraz nocleg.Szukałam po necie i ceny przerażają albo standardy do kitu. Min 40euro za dobe x 10 =1700zł
Postanowiliśmy,że będziemy szukać noclegu z aneksem żeby kupić produkty w PL i gotować sobie większośc potraw samemu np makarony z sosem itd my takie coś lubimy nie mamy zamiar jeść wykwitnych dań za kupe kasy,bo nas nie stać , także na zakupy trzeba byłoby przeznaczyć ok 600zł.
Teraz trzeba wziąć coś na drogę w sensie drinki ,lody,pizza i inne przysmaki przy spacerach po mieście i wycieczkach - ok 500zł
Teraz coś na atrakcje zamierzamy też pozwiedzać wodospad,czy rejs statkiem i takie tam więc ok . 700zł musimy mieć
Wyszło mi 6650zł.
Za taką sumie nie jesteśmy w stanie wyjechać gdybyśmy jechali we 4 koszty pięknie się zmiejszają. Jednak stoi to pod znakiem zapytania.
Mój post ma na celu zapytanie was ile was kosztowały wakacje.Jaka to była miejscowość ,ile osób, jak wyglądały wakacje? tzn wycieczki,dyskoteki,jedzenie na mieście,drinki miały miejsce?
Jeśli chodzi o nasz max to 4500zł jestesmy w stanie dać za 2 osoby więcej nie da rady
kobrat napisał(a):17 dni , w tym 3 dni w Razanj , i 14 dni w Baska Voda, koszt calego wyjazdu dla 4 osob, 2+2 dzieci +,- 10000 zl , ze tak powiem ALL INCLUSIVE pobyt od 31.07 - 17.08
Justysia napisał(a):rectum digito discedam
Justysia napisał(a):Jak nie da się za darmo? Polak potrafi optymalizować koszty Podczas pierwszego pobytu w CRO dane nam było poznać takich "nisko budżetowców" Chwalili się jak to ich wyjazd zawsze jest "po taniości" Wszystko przywieźli z Polski, nie kupowali na miejscu niczego, żadnego wina, lodów, owoców absolutnie nic. Nie jestem pewna czy widzieli kuny na oczy Tylko plaża i tylko na piechotę i to nie za daleko. Samochodu nie dotykali. Oczywiście tylko swojego. Chętnie wkręcali się do nas na kolację i pakowali do naszego samochodu gdy jechaliśmy zwiedzać okolicę. Dźwięk otwieranej flaszki wina czy krojonego arbuza wyciągał ich z pod ziemi. Po tygodniu to my żeśmy zwiali w inne miejsce a oni pewnie szukali następnych żywicieli Takie pasożytnictwo turystyczne
Można? A można....
Lednice napisał(a):Najmniejszego sensu nie ma nie napisać, ile osób jedzie za te 5 koła,
w jakim wieku są te osoby.
Skąd jadą już wiemy.
Dokąd pojechaliście, nie wiemy,
Takie informacje są bez podania szczegółów są tylko dezinformacją
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko