Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.01.2014 23:38

OlaLA napisał(a):Czesc :)
Prosze napiszcie mi ile mniej więcej zapłacimy za autostrady w chorwacji? jedziemy z Poznania na wyspe PAg

Tutaj są podane aktualne ceny za autostrady chorwackie:

http://www.hac.hr/en/toll-rates/price-list/
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 18.01.2014 02:47

OlaLA napisał(a):Czesc :)
Prosze napiszcie mi ile mniej więcej zapłacimy za autostrady w chorwacji? jedziemy z Poznania na wyspe PAg :)mam nadzieje ze wybór w sedno :) i ssie zastanawiamy czy promem czy mostem ...ech...:)

Jeśli traske robicie na raz, to proponuję najpierw prom, a w drodze powrotnej most... Jeśli z noclegiem na trasie, to jak sobie chcecie:). No ale...nie ten dział.
OlaLA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlaLA » 18.01.2014 08:46

Dziekuje za odpowiedz i link:) Pozdrawiam
OlaLA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlaLA » 18.01.2014 22:05

Mąż kierowca zawodowy,wiec jak za kazdym razem pewnie trase pokona na raz:) nie ukrywam ze promem bym sie mykła chociazby dla podziwiania Adriatyku:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.01.2014 22:34

OlaLA napisał(a):Mąż kierowca zawodowy,wiec jak za kazdym razem pewnie trase pokona na raz:) nie ukrywam ze promem bym sie mykła chociazby dla podziwiania Adriatyku:)

Prom na Pag płynie 15 minut więc będzie krótkie podziwianie :oczko_usmiech:
OlaLA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlaLA » 18.01.2014 22:36

15 min dla podziwiania tak pięknego kraju to juz luksus:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.01.2014 22:43

OlaLA napisał(a):15 min dla podziwiania tak pięknego kraju to juz luksus:)

Mała namiastka >>> :wink:
OlaLA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlaLA » 18.01.2014 22:55

ej no :) to popłynełam :) musze zmolestowac męża aby płynac promem :) !!!
carla2451
Autostopowicz
Koszta wyjazdu ,jak to wyglądało

Nieprzeczytany postnapisał(a) carla2451 » 23.01.2014 18:54

Mam do was pytanie. Otóż marzy nam się wyjazd do Chorwacji na wakacje.To byłby nasz pierwszy wyjazd za granice.Plany są takie,że mamy zamiar jechać we 4 czyli dwie pary i koszty się podzielą.Jednak może być tak,że się nie uda (już są spóry czy będzie urlop czy dziewczyna drugiego chłopaka pojedzie;./) i zastanawiam się a gdybyśmy tak jechali sami czyli ja i mój chłopak.
Jednak jak zaczęłam to liczyć tzn koszta to już wiem,że nie ma szans....Wyszło mi ponad 5tysięcy za dwóch.
Zamierzamy jechać na 10dni
Zacznijmy od winet-Tu akurat nie wiem jaki koszt ale obstawiam ok 400zł
Ubezpieczenie?- Ok 250zł?
Mamy od nas do Cro -1000km dajmy,że paliwo będzie stało na przełomie 5.70zł a auto będzie palić te 8/100l wyliczyło mi w necie - 500zł w jedną stronę czyli 1000zł tam i do polski ale trzeba będzie jeszcze coś po mieście liczyć czyli ok 1500zł za paliwo
Musimy wziąć auto z wypożyczalni i obliczyłam,że będzie to 1000zł
Teraz nocleg.Szukałam po necie i ceny przerażają albo standardy do kitu. Min 30euro za dobe x 10 =1500zł
Postanowiliśmy,że będziemy szukać noclegu z aneksem żeby kupić produkty w PL i gotować sobie większośc potraw samemu np makarony z sosem itd my takie coś lubimy nie mamy zamiar jeść wykwitnych dań za kupe kasy,bo nas nie stać , także na zakupy trzeba byłoby przeznaczyć ok 600zł.
Teraz trzeba wziąć coś na drogę w sensie drinki ,lody,pizza i inne przysmaki przy spacerach po mieście i wycieczkach - ok 500zł
Teraz coś na atrakcje zamierzamy też pozwiedzać wodospad,czy rejs statkiem i takie tam więc ok . 700zł musimy mieć

Wyszło mi 6450zł.
Za taką sumie nie jesteśmy w stanie wyjechać gdybyśmy jechali we 4 koszty pięknie się zmiejszają. Jednak stoi to pod znakiem zapytania.
Mój post ma na celu zapytanie was ile was kosztowały wakacje.Jaka to była miejscowość ,ile osób, jak wyglądały wakacje? tzn wycieczki,dyskoteki,jedzenie na mieście,drinki miały miejsce?
Jeśli chodzi o nasz max to 4500zł jestesmy w stanie dać za 2 osoby więcej nie da rady :(
Ostatnio edytowano 25.01.2014 23:40 przez carla2451, łącznie edytowano 3 razy
jara
Koneser
Re: Koszta wyjazdu ,jak to wyglądało

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 23.01.2014 18:58

Jozzy22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jozzy22 » 23.01.2014 19:04

carla2451 napisał(a):Jeśli chodzi o nasz max to 4500zł jestesmy w stanie dać za 2 osoby więcej nie da rady :(

3 osoby 10 dni koszt ok.4000 zł(bez wielkich ograniczeń jesli chodzi o zwiedzanie,odżywianie)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 23.01.2014 23:25

carla2451 napisał(a):... Wyszło mi 6650zł.
Za taką sumie nie jesteśmy w stanie wyjechać gdybyśmy jechali we 4 koszty pięknie się zmniejszają. Jednak stoi to pod znakiem zapytania....

Jeśli chcecie zmniejszyć koszty i nie jesteście pewni co do swoich znajomych czy pojadą czy nie ... rozwiązaniem może być śledzenie kalendarza wyjazdowego na forum. Często można się z kimś zabrać partycypując w kosztach dojazdu. Tyle że trzeba wtedy dopasować i termin i miejsce.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 23.01.2014 23:26

carla2451 napisał(a):... marzy nam się wyjazd do Chorwacji na wakacje.
...Wyszło mi 6650zł.
Za taką sumie nie jesteśmy w stanie wyjechać...

1. Skróć wyjazd o jeden dzień
- jeśli pojedziesz na 9 a nie 10 dni zmieścisz się spokojnie w 10-dniowych winietach czeskiej i austriackiej - zawsze jakaś oszczędność. Na czeską autostradę wjeżdżasz tuż po północy...
Czechy + Austria = winieta 100 zł.
Słowenia oczywiście objazdem (opis znajdziesz w czeluściach forum), a Chorwacja, to zależy od tego gdzie chcecie pojechać - można i bez autostrady, ale załóżmy, że to kolejne 100 zł ;)

2. Ubezpieczenie - jeśli poszperasz w sieci myślę, że spokojnie znajdziesz dla 2 osób w okolicy 100 zł.

3. Paliwo - 2500 km x 7,5 (na trasie) x 5,4 (a może mniej, bo tankujesz w Polsce, w Słowenii i oczywiście w Cro) = ok. 1000 zł

4. Auto pożycz od ojca/teścia/szwagra etc za flaszkę - to znacznie obniży koszt wyjazdu ;)

5. Nocleg - nie napisałaś kiedy chcesz jechać a to wbrew temu, co mogłoby się wydawać ma znaczący wpływ na cenę noclegu.
Jeszcze niedawno standardem było 10 euro/za głowę/za dobę teraz może być nieco drogiej, ale jeśli wykażesz się odrobiną inwencji, myślę że znajdziesz nocleg w cenie nieprzekraczającej 30e/doba czyli ok 1150 zł,. bo jedna doba Ci wypada (jedziesz na 9 dni :P)

6. Żarcie - w Polsce kupujesz tylko gulasz angielski po 6,5/szt. i robisz kanapki na drogę, żeby po drodze nie zdechnąć z głodu i nie być zmuszonym do jadania w wykwintnych lokalach jak np. stacja Shell w Austrii za Grazem gdzie za drożdżówkę płacisz prawie 2 euro. Poza gulaszem koniecznie kup w Polsce olejki do opalania - równowartość ok 75 zł za tubkę balsamu do opalania Nivea jednak trochę boli. No i może jeszcze parę butelek mineralnej - to się nie psuje, może leżeć w aucie, nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać. Razem 50 zł.

7. Żarcie na miejscu - ponieważ w Cro żyje się w trybie: śniadanie ->obiadokolacja (ew. jakieś piwo czy lody pomiędzy) to 200 kun dziennie spokojnie wystarczy a to x 9 dni daje 1050 zł
500 zł = 1000 kun na piwo i lody - to jest całkiem O.K. założenie :oczko_usmiech:

8. W Chorwacji latem jest taki upał, że nie masz siły zwiedzać - chcesz pozwiedzać, to jedź w maju albo październiku, dodatkowo taniej będzie, bo poza sezonem :p
Krótkie wyjazdy do sąsiednich miejscowości uwzględnione zostały w ogólnym kosztorysie piwa i paliwa.

To wszystko + flaszka dla ojca/teścia/szwagra za samochód ni cholery nie chce dać więcej niż ok. 3600 :lool:

2 lata temu, w szczycie sezonu zaliczyliśmy podobny wypad, na zasadach jak powyżej do Baški na Krku - koszty również były podobne :lool:.

Jur (z konta Anai)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 24.01.2014 00:00

Anai napisał(a):8. W Chorwacji latem jest taki upał, że nie masz siły zwiedzać - chcesz pozwiedzać, to jedź w maju albo październiku, dodatkowo taniej będzie, bo poza sezonem :p

No nie przesadzaj , bywają dni w których nie ma upałów nawet w lipcu czy sierpniu :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.01.2014 10:55

carla2451 napisał(a):...
Jeśli chodzi o nasz max to 4500zł jestesmy w stanie dać za 2 osoby więcej nie da rady :(

nam w 2013 roku na 2+2 (7+12) starczyła taka kwota na 9 czy 10 nocek w cro na campingach które są nietanie

Wam również spokojnie powinno wystarczyc pod warunkiem liczenia pieniędzy i unikanie "ach, w końcu wakacje są raz w roku" bo i za obiad na 2 osoby można zapłacić z 500zł czy za rejs stateczkiem z 250zł

Wiadomo, wszystko fajnie ale jak się nie ma to się nie wydaje :) a słonko, woda i plaże póki co są za friko :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 289
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone