napisał(a) dyha » 29.09.2010 15:44
urlop 8 dni (7 nocy) przejazd z Krakowa na Istrię bo tam obraliśmy punkt docelowy, przez Czechy, Austrię, Słowenię to mniej więcej równe 1000km w jedną stronę, W samej Chorwacji przez pierwsze cztery dni zastosowaliśmy typową objazdówkę, tylko na miejscu przez te 4 dni przejechaliśmy następny 1000 km.
Samochód Focus kombi 1,6 Pb (bez instalacji LPG). Nie weryfikowałem dokładnie spalania, (wg komputera 8l/100) więc koszty przejazdów na pewno sporo wyższe niż użytkowników aut z LPG czy ON, Podróże wg wskazań AutoMapy - trasa szybka, więc na wczasy i z powrotem 95% autostrady, jako że zależało nam ze względu na 15-miesięczne dziecko dojechać w miarę szybko, nie omijaliśmy płatnych odcinków.
Na miejscu objazdówki autostrady/drogi lokalne w stosunku mniej więcej 50/50. Na początku 3 noclegi w Rovinj (pokój 40 euro/doba), później przeprowadzka do Umag gdzie 4 noclegi (35 euro/doba za wyższy standard pokoju)
Na miejscu pożywienie we własnym zakresie (śniadanie, czasami kolacja). Obiad w knajpkach zazwyczaj pizza (przynajmniej ja) żona wolała eksperymentować, więc rybki. Pizza ok 40kun, rybki ok 50kun, Pierwszy obiad i pierwszy raz zostałem oszukany, za grilowane kalmary + szaszłyk żony i jakieś tam napoje zapłaciłem 240 kun, dopiero później dotarło do mnie po przeliczeniu kursu że zapłaciłem 2x więcej niż powinienem. A propos, Chorwaci mają w zwyczaju nie przekazywać rachunków, a wyliczenia jakie robią przy kliencie są szybkie i robione odręcznie na świstku. Sprzyja to niestety oszustwom, w stosunku do klientów takich jak ja którzy jeszcze nie zbyt szybko i dobrze operują lokalną walutą (to był nasz pierwszy wyjazd do HR). Oczywiście nie odmawialiśmy sobie krótkich wycieczek stateczkiem, czy kolejką. Zakupy oczywiście Konzum, na wyjazd drobne pamiątki.
Łączny koszt wyjazdu po przeliczeniu po powrocie wyniósł ok 3500 PLN, łącznie z zakupami jeszcze w PL przed wyjazdem, oraz dodatkowymi ubezpieczeniami zdrowotnymi.