Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 22.07.2010 22:18

my z żoną mamy tak:
1050 euro
450 koron czeskich
140 kun chorwackich
Planuję wymienić w Cro 300 euro na kuny , wg moich obliczeń będzie to około 2100 kun, na tydzień powinno wystarczyć. Szaleć nie będziemy, na obiad jakaś pizza na pół, 1-2 piwka wieczorem, jakieś lody)
Za autostrady w Cro zamierzam płacić kartą PEKAO S.A. a na pozostałe mam winiety kupione w PZMOT.
Tankuje w Polsce do pełna i liczę że jak zaleje bak do full przed granicą CZ to dojadę do AUS i dopiero tam kupie paliwsko)
Mamy zamiar też trochę kasy , tj. przynajmniej 150 euro przywieść do domu.
Pobyt trwa tydzień, apartament 38 euro- do zapłaty 213 bo zaliczka poszła wcześniej
Starczy??? Musi :D
pawel4545
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel4545 » 23.07.2010 14:32

Napewno starczy tyle że was wychodzi drożej podróż bo jedziecie w dwie osoby u nas ten koszt rozkłada sie na 4
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 24.07.2010 13:06

pawel4545 napisał(a):Napewno starczy tyle że was wychodzi drożej podróż bo jedziecie w dwie osoby u nas ten koszt rozkłada sie na 4

Tym bardziej kolego w drogę i do dzieła :D
chinek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chinek » 26.07.2010 21:29

jak ktoś chce poniżej do zassania plik excelowski z wyliczaniem kosztów noclegów, podróży oraz opłat drogowych

znalazłem kiedyś tutaj takie wyliczenie i je poprawiłem i zaktualizowałem

liczy wg przejazdu SLO-AUS-SLO-CRO

komuś się zawsze przyda
poprawiony plik - wcześniej wkleiłem stary nie aktualny

wyliczenie kosztów

p.s. ponawiam pytanie - czy Chorwaci kasują za roczne dziecko
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.07.2010 20:47

chinek napisał(a):jak ktoś chce poniżej do zassania plik excelowski z wyliczaniem kosztów noclegów, podróży oraz opłat drogowych

komuś się zawsze przyda

wyliczenie kosztów

Nie spotkałem się jeszcze z czym takim aby kasowali za takie maleństwo ani 10 lat temu ani teraz. Wtedy córka teraz synek 15 miesięcy. Liczy się łóżko a te maleństwo albo śpi z rodzicami razem albo jednym z nich. Bez obaw szkrabik nie jest liczony.
chinek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chinek » 28.07.2010 09:28

chinek napisał(a):jak ktoś chce poniżej do zassania plik excelowski z wyliczaniem kosztów noclegów, podróży oraz opłat drogowych

komuś się zawsze przyda

wyliczenie kosztów

i ważna uwaga jeszcze co do pliku i wyliczeń - ja liczyłem koszty apartamentów po sezonie w 3 wersjach (10,12,15 E)
wystarczy sobie tylko po zmieniać na "sezonowe"
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 30.07.2010 09:22

chinek napisał(a):...p.s. ponawiam pytanie - czy Chorwaci kasują za roczne dziecko

Jeśli jedziesz na wyspy to TAK. W prywatnych kwaterach na Cres i Krk liczy się osoba, nie ważne ile ma lat. Powodem jest cena wody, a jak wiadomo wyspa Cres i Losinj mają wodę z jeziora Vransko. Domki letniskowe i większa część domów na wyspach jest "podpięta" do wodociągu i tutaj liczy się łóżko, choć bywa różnie. Na "uboczach" miasteczek w miejscach trudno dostępnych (a najpiękniejszych), ludzie nie mają wodociągu. Woda przywożona jest raz na miesiąc (w sezonie, jeśli dom jest wynajmowany turystom), lub rzadziej. Magazynowana jest w wielkich zbiornikach i doprowadzana do domów rurami, co dla mnie było zaskoczeniem; owe rury wcale nie są schowane w ziemi...? wszystko jest na wierzchu. Dlatego w lecie możemy liczyć na ciepły prysznic:):):)
Rok temu jak byli znajomi, nie było miejsca na kwaterze i jedna osoba spała w samochodzie... ale za wodę musiała zapłacić. Takie miejsca są w mniejszości ale możemy do nich trafić.
piotrulex
Koneser
3500

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.08.2010 13:51

wyjazd z domu 12 sierpnia po pracy. Powrot do domu o polnocy z 26 na 27 sierpnia. W samej Chorwacji 12 nocek na campach w cenie 103-128 zeta doba. Calkowity koszt doslownie ze wszystkim to nieca 3500 zeta n rodzinke 2+1 (corka 4 latka). Zrobione 3500km z czego wszedzie gdzie sie dalo platnymi autostradami
dyha
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyha » 29.09.2010 15:44

urlop 8 dni (7 nocy) przejazd z Krakowa na Istrię bo tam obraliśmy punkt docelowy, przez Czechy, Austrię, Słowenię to mniej więcej równe 1000km w jedną stronę, W samej Chorwacji przez pierwsze cztery dni zastosowaliśmy typową objazdówkę, tylko na miejscu przez te 4 dni przejechaliśmy następny 1000 km.
Samochód Focus kombi 1,6 Pb (bez instalacji LPG). Nie weryfikowałem dokładnie spalania, (wg komputera 8l/100) więc koszty przejazdów na pewno sporo wyższe niż użytkowników aut z LPG czy ON, Podróże wg wskazań AutoMapy - trasa szybka, więc na wczasy i z powrotem 95% autostrady, jako że zależało nam ze względu na 15-miesięczne dziecko dojechać w miarę szybko, nie omijaliśmy płatnych odcinków.
Na miejscu objazdówki autostrady/drogi lokalne w stosunku mniej więcej 50/50. Na początku 3 noclegi w Rovinj (pokój 40 euro/doba), później przeprowadzka do Umag gdzie 4 noclegi (35 euro/doba za wyższy standard pokoju)
Na miejscu pożywienie we własnym zakresie (śniadanie, czasami kolacja). Obiad w knajpkach zazwyczaj pizza (przynajmniej ja) żona wolała eksperymentować, więc rybki. Pizza ok 40kun, rybki ok 50kun, Pierwszy obiad i pierwszy raz zostałem oszukany, za grilowane kalmary + szaszłyk żony i jakieś tam napoje zapłaciłem 240 kun, dopiero później dotarło do mnie po przeliczeniu kursu że zapłaciłem 2x więcej niż powinienem. A propos, Chorwaci mają w zwyczaju nie przekazywać rachunków, a wyliczenia jakie robią przy kliencie są szybkie i robione odręcznie na świstku. Sprzyja to niestety oszustwom, w stosunku do klientów takich jak ja którzy jeszcze nie zbyt szybko i dobrze operują lokalną walutą (to był nasz pierwszy wyjazd do HR). Oczywiście nie odmawialiśmy sobie krótkich wycieczek stateczkiem, czy kolejką. Zakupy oczywiście Konzum, na wyjazd drobne pamiątki.
Łączny koszt wyjazdu po przeliczeniu po powrocie wyniósł ok 3500 PLN, łącznie z zakupami jeszcze w PL przed wyjazdem, oraz dodatkowymi ubezpieczeniami zdrowotnymi.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 02.10.2010 15:09

dyha napisał(a): propos, Chorwaci mają w zwyczaju nie przekazywać rachunków, a wyliczenia jakie robią przy kliencie są szybkie i robione odręcznie na świstku. Sprzyja to niestety oszustwom

kurczę, to chyba ja jednak miałem szczęśćie. Tyle się naczytałem na forum o notorycznych oszustwach, że siadałem do stołów z założenia nieufny :D a tu proszę - okazało się, że przez 2 i pół tygodnia wszystko się zgadzało - co więcej, chyba w prawie każdej knajpie dostawałem ładny rachuneczek z wszystkimi pozycjami (zresztą w menu często pisało "jeśli nie dostaniesz wydrukowanego rachunku to nie płać :D)
Kaska1207
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaska1207 » 02.10.2010 18:03

My również podczas dwutygodniowego pobytu na Pagu nie doświadczyliśmy żadnych oszustw.Tankowaliśmy płacąc kartą,zakupy robiliśmy w Konzumie,a za jedzonko w konobach dostawaliśmy zawsze szczegółowy paragon.Nie mamy złych doświadczeń.Mile zaskoczyła nas prowizja jaką pobrano za tankowanie.W przyszłości na pewno częściej będziemy korzystać z karty.Ps;Pag jęst piękny!Pozdrówka
pietrekzbronami
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrekzbronami » 25.10.2010 14:08

Pobyt w KRK w lipcu, samochód A4 kombi 1.9 Diesel, 2 pary.
Wyjazd 18 lipca wieczorem z Jordanowa. Trasa przez Słowację i Węgry.
Powrót również przez noc z 24/25 lipca. Trasa ta sama. Na miejscu noclegu szukaliśmy 30 min. (15E/osobę). Większość jedzonka wzięliśmy z Polski, prawie codziennie robiliśmy sobie grilla zamiast obiadku, jednak i tak dzień w dzień byliśmy w Konzumie. Tylko raz zaliczyliśmy pizze. Za rok więcej wezmę piwka z Polski, bo ja preferuje Tatrę Mocną, Okocimia Mocnego, a tam same sikacze :P , a po za tym wszystko można kupić na miejscu w cenach wyższych, ale zbliżonych do naszych. Przeliczając wszystkie koszty wyjazd wyniósł nas +/- 1000zł/osobę. Kuny wybieraliśmy z bankomatu, a E na nocleg mieliśmy z Polski. Większość płatności wykonywana była kartą debetową.
agnes128
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnes128 » 26.10.2010 11:17

W dwie osoby wydaliśmy 1000 euro na 11 dni . Prowiantu mało zabraliśmy z domu , jedzenie w restauracji dla 2 osób 140 kun z piciem . Piwo w knajpie 10 -14 kun . Byliśmy w Baśce Voda. Chleb lepszy 12 kun , lody gałka 6 kun w Dubrowniku 10 kun. W naszych wydatkach były podróże : Split, Dubrownik,Makarska, rejs na wyspy Brać, Hvar. Prezenty dla nas i rodziny. Prawie codziennie w knajpce na piwku. Więc ciężko oszacować ile dla 4 osób . Apartament 25 euro dla 2 osób miesiąc wrzesień. Kilka obiadów w domu.
agabe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agabe » 07.11.2010 12:47

Pudelek napisał(a):
dyha napisał(a): propos, Chorwaci mają w zwyczaju nie przekazywać rachunków, a wyliczenia jakie robią przy kliencie są szybkie i robione odręcznie na świstku. Sprzyja to niestety oszustwom

kurczę, to chyba ja jednak miałem szczęśćie. Tyle się naczytałem na forum o notorycznych oszustwach, że siadałem do stołów z założenia nieufny :D a tu proszę - okazało się, że przez 2 i pół tygodnia wszystko się zgadzało - co więcej, chyba w prawie każdej knajpie dostawałem ładny rachuneczek z wszystkimi pozycjami (zresztą w menu często pisało "jeśli nie dostaniesz wydrukowanego rachunku to nie płać :D)

Fajnie że piszesz o tym-bede zwracac uwage za co płace :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.11.2010 13:52

wydałem 25kpln w dwa tygodnie.
ktoś jest lepszy?

:mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone