Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji
napisał(a) misiudg » 30.12.2013 13:50
ale ostra dyskusja wyszła ...
podam na swoim przykładzie czego szukałem w tym wątku zanim pierwszy raz pojechałem do Cro
jak sama nazwa mówi (mnie tak mówi) ile kosztuje urlop w Chorwacji
= ile muszę mieć kasy aby dojechać (paliwo,autostrady,winiety,mosty,tunele,promy...)
+ mieć na kwatery (tu kosztuje tyle w tym okresie a tam tyle)
+ średnio na jedzenie (to kosztuje tyle a to tyle a restauracje tam gdzie jadę tyle a piwo to tyle)
+ dodatkowe koszty ubezpieczenia zdrowotnego, assistans (bo jak bym nie pojechał to bym nie wydał)
+ jakiś zapas kasy na ewentualne zwiedzanie
nie odejmowałem ilości wydawanej kasy w domu na jedzenie bo w/g mnie nie ma to sensu - ok i tak bym ją wydał ale co mam jej nie zabrać (bo jak jej nie doliczam)
nie dodawałem dodatkowych kosztów przygotowania samochodu poza assistans - bo zrobiłem to dla swojego spokoju
nie dodawałem kosztów zakupu płetw, aparatu, leżaków itp. fakt jak bym nie jechał to bym nie wydał ale mam na kilka lat
informacje TU wyczytane bardzo mi pomogły i wyliczyłem że potrzebuję na 10-12 dni we wrześniu około 4 000zł dla dwóch osób
tyle miałem, całości nie wydałem bo zamiast intensywnie zwiedzać częściej było leżenie na plaży
w/g powyższego napisałem ile wydałem oraz wkleiłem kilka postów wcześniej skan operacji z karty dla tych co pomimo, iż nie byli ze mną wiedzą lepiej ile wydałem i jak już pisałem za rok jadę ponownie do
dla mnie lepiej i nieznacznie drożej niż nad polskim morzem