Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 30.12.2013 10:12

Niestety jest to sastystyka
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.12.2013 10:23

dids76 napisał(a):
te kiero napisał(a):Proponuję zrobić jakąś skonkretyzowaną formatkę kosztową z różnymi opcjami i szczegółami, każdy chętny i szczery wpisywałby tam swoje wydatki i byłby spokój, a nowicjusze mogliby szybko odnaleźć się i odnieść do swoich zasobów i warunków (może coś przygotuję, jak będzie czas)

Tu kiedyś ktoś próbował wpisywać wyliczenia, umarło trochę :oczko_usmiech: ale pomysł jakiś był. :mrgreen:
koszt-urlopu-w-chorwacji-t42005.html

wg obecnie poruszanych kwestii w tym temacie tamto wyliczanie jakkolwiek trafne tak jednak mało szczegółowe
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.12.2013 10:29

kanarowski napisał(a):Cały czas kłótnie, a to 3 tys. za mało, a to trzeba mieć 10 tys. Dlaczego komuś zabronić wyjazdu do Cro jak ma 3-4 tys w portfelu? To, że biedniejszy to znaczy się, że gorszy i nie może już czegoś za granicą zobaczyć, z zwłaszcza Cro? Ja np. nie mam 10 tys. na wycieczkę, ale jeżdżę i za mniejsze pieniądze. Jak ktoś ma do wydania 10 tys. to niech wydaje jak go stać. Proste. Jeden je śniadania, obiady, kolacje w restauracjach a inny sobie sam na kwaterze robi ;). Ja mam co roku 3-4 tys. i za tyle jeżdżę i nie przeszkadzało mi to w zwiedzaniu czy to dwukrotnie Chorwacji z innymi ościennymi krajami, czy w tym roku Grecji i Ukrainy.

myślę, że celem tego tematu miała być pomoc dla nowicjuszy (oczywiście orientacyjna), która pomogłaby im przeanalizować czy stać ich na urlop w Cro lub ile trzeba mieć kasy, by pozwolić sobie na stacjonarkę czy bardziej objazdówkę lub rozważyć inne kryteria

kanarowski napisał(a): jak ma 3-4 tys w portfelu? To, że biedniejszy...?

:oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2013 10:35

Bodzioch Marek napisał(a):
SENIOR napisał(a):Poznałem gościa z Polski , przedstawiciela firmy od Chipsów,któremu rozleciał się silnik w golfie przed Splitem.
Gościu był bezradny,zwinęła go laweta do Spitu i tyle ,z gościem przez przypadek się spotkałem
i musiał kupić silnik( podobno było taniej), z montażem zapłacił 1000euro.Dlatego RADAIVUK pamiętaj na przyszłość
,można tanio , ale nie zawsze się opłaca.pozdrawiam
nie rozumiem, Ty masz ubezpieczenie od padniętego silnika w Chorwacji ?

Chodzi o holowanie auta pod dom w cenie ubezpieczenia, o to chodzi !
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 30.12.2013 11:13

kanarowski napisał(a):Cały czas kłótnie, a to 3 tys. za mało, a to trzeba mieć 10 tys. Dlaczego komuś zabronić wyjazdu do Cro jak ma 3-4 tys w portfelu? To, że biedniejszy to znaczy się, że gorszy i nie może już czegoś za granicą zobaczyć, z zwłaszcza Cro? Ja np. nie mam 10 tys. na wycieczkę, ale jeżdżę i za mniejsze pieniądze. Jak ktoś ma do wydania 10 tys. to niech wydaje jak go stać. Proste. Jeden je śniadania, obiady, kolacje w restauracjach a inny sobie sam na kwaterze robi ;). Ja mam co roku 3-4 tys. i za tyle jeżdżę i nie przeszkadzało mi to w zwiedzaniu czy to dwukrotnie Chorwacji z innymi ościennymi krajami, czy w tym roku Grecji i Ukrainy.

Gdzie te kłótnie? Kto komuś czegoś zabrania? Jak ktoś ma 10 kilo do wydania to wydaje, tylko po co zaraz mu zarzucać to czy tamto? Tak spędza czas i o tym pisze. Przy takiej kwocie czuje się ten ktoś spełniony i zadowolony, ma to czego oczekiwał. Tak samo jak ten co wydał 3 kilo i ma to czego oczekiwał. Tylko widzę, że jest od dłuższego czasu trend na forum, że ci co wydają mniej są cacy , zaradni i ogólnie super a ci co więcej już tacy nie są. Tylko wydawanie jak najmniej jest trendy? Tak jak pisałem, każdy na to patrzy subiektywnie, ja aby być zadowolonym muszę wydać powiedzmy 7 tysi na dwa tygodnie i mam za to zwiedzanie, konoby, inne przyjemności. Jak ktoś pisze, że za dwa tygodnie wydał 3 tysie i ma zwiedzanie, konoby i inne przyjemności to w to nie wierzę. Bo sam miałem to za dwa razy tyle. I ja bym za połowę tego co wydałem, nie miał tych przyjemności.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2013 11:40

Poza tym, jak ktoś pisze, że 5 osób wydało 3000 złotych na 10 dni i jeszcze rzuca hasłem,
że z wrażenia wszyscy pospadają,
to jest to lekko niepoważne.
Byle tylko udowodnić, jaki on jest geniusz finansowy 8)

Bo on sobie nie wliczył jedzenia i picia, bo w Polsce też by jadł i pił. :roll:

No to następny nie wliczy kosztów benzyny, bo w Polsce też by przejechał sporo kilometrów.
Inny nie policzy noclegów, bo w Polsce też dużo czasu spędza poza domem w hotelach. Jeszcze inny sobie odliczy od kosztów wczasów świadczenie urlopowe z zakładu pracy 8) :wink:

A jedna panienka napisze, że jeszcze zarobiła, bo za wszystko zapłacił sponsor i jeszcze jej kupił fajne prezenty :wink:
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 30.12.2013 11:48

Moim zdaniem bezsensowne jest doliczanie do wakacji ceny nowo zakupionego auta (przegięcie w jedną stronę) oraz odliczanie spożywki i paliwa, bo sie w PL spożywa i jeździ ( przegięcie w druga stronę) :)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 30.12.2013 11:58

rodaivuk napisał(a):

Gdzie te kłótnie? Kto komuś czegoś zabrania? Jak ktoś ma 10 kilo do wydania to wydaje, tylko po co zaraz mu zarzucać to czy tamto? Tak spędza czas i o tym pisze. Przy takiej kwocie czuje się ten ktoś spełniony i zadowolony, ma to czego oczekiwał. Tak samo jak ten co wydał 3 kilo i ma to czego oczekiwał. Tylko widzę, że jest od dłuższego czasu trend na forum, że ci co wydają mniej są cacy , zaradni i ogólnie super a ci co więcej już tacy nie są. Tylko wydawanie jak najmniej jest trendy? Tak jak pisałem, każdy na to patrzy subiektywnie, ja aby być zadowolonym muszę wydać powiedzmy 7 tysi na dwa tygodnie i mam za to zwiedzanie, konoby, inne przyjemności. Jak ktoś pisze, że za dwa tygodnie wydał 3 tysie i ma zwiedzanie, konoby i inne przyjemności to w to nie wierzę. Bo sam miałem to za dwa razy tyle. I ja bym za połowę tego co wydałem, nie miał tych przyjemności.
no i tu kolego jesteś w błędzie, dla mnie wierzyć nie musisz bo mam to gdzieś... Natomiast pisanie, że ktoś nie ma zamiaru siedzieć na jednej plaży i przymierać głodem i odmawiać sobie lodów i nie wydanie minimum 7k jest po prostu wprowadzaniem ludzi w błąd, że o snobiźmie nie wspomnę. nie wiem co musiałbym robić, żeby wydać 7-10k przy moim pomyśle na urlop. Wprowadzacie ludzi w bląd, bo jeśli ktoś ma wydać na urlop 7-10k to jest to urlop dla wybranych, na szczęście tylko wg Was...

Poza tym tytuł wątku: ile kosztuje urlop w Chorwacji ? a nie ile kosztuje życie na urlopie w Chorwacji ?

czyli prosto, jak krowie na granicy;) : należy odliczyć to czego nie wydaliśmy na jedzenie w PL. Inaczej: mam 01.lipca na koncie 10.000zł moje wydatki na jedzenie, kino knajpkę w PL to ok 1600zł na 14 dni. Wyjeżdżam z PL do CRO i tam żyje pod względem konsumpcji tak jak i w PL i wydaję podobnie, mało tego mniej jem bo ciepło, więcej za to piję więc: wydaję ok 1600zł na jedzenie na urlopie + paliwo winiety, noclegi itd... sprawdzam konto po tych 14 dniach i mam 5-5.5k. Druga opcja zostaję w kraju , nie jadę na urlop i po tych samych 14 dniach (też jem piję, idę na spacer ) mam ok 8.5k... To ile wydałem na urlop ?
No chyba, że jak pewne osoby z mojej dalszej rodziny, cały rok oszczędzają, wpieprzają pasztetową piją siuśki zamiast herbaty, na nic sobie nie pozwolą, a na urlopie po Europie szaleją, można i tak. Dla mnie np. wyjście do knajpy nie jest jakimś ech, och, po prostu jak mam ochotę to idę i to ze w trakcie 14 dni zjem 2-3x obiad w knajpie jest wystarczające, wolę coś upalić na grillu zwłaszcza że lubię a nie mam w ciągu roku na to czasu. Podobnie z podróżą: często wyjeżdżamy 2-3 godziny po pracy (nocnej niestety) by być jak najwcześniej i jak najdłużej na urlopie... Jedziemy więc przez zachodnie Węgry by nie przysypiać jadąc non stop autostradą, mamy z domu na miejsce 1140 km, więc niech mi ktoś da argument by jechać przez Austrię, drogą ok 140km dłuższą skoro w 11-13h jestem na miejscu, ktoś powie że sępię na winiety w A że sępię na paliwo, a ja nie dość że ożywiam się na Węgrzech to jeszcze za podróż płacę mniej.

Kolejną sprawą jest pisanie: " nie mam zamiaru oszczędzać na urlopie, nie po to jadę na urlop..." Pomyśl że właśnie są tacy co muszą, a chcą odpocząć w taki czy inny sposób i jestem przekonany że takich jest więcej i nie jest to trendy, bo ktoś zapieprzający gdzieś w fabryce przez cały rok za 2k miesięcznie nie wyda 10-ciu k na urlop, a terż mu się należy i też nie chce jechać pod namiot czy do domków do Czernichowa, gdzie ani wody ciepłej, ani pogody pewnej... Nie raz już przekonałem znajomych by jechali, nawet dwie pary jednym autem i były to dla nich niezapomniane wakacje.

ech , niech każdy jeździ za tyle ile chce, jednak powtarzam iż nie trzeba 5-10k by jechać na urlop do Cro, oczywiście też zależy od oczekiwań, jeśli jednak w kraju Cię stać na normalne życie to i te +2-3k wyciągniesz by spędzić do dwóch tygodni w tym pięknym kraju.. Dla mnie finito ;)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 30.12.2013 12:00

Lednice napisał(a):Poza tym, jak ktoś pisze, że 5 osób wydało 3000 złotych na 10 dni i jeszcze rzuca hasłem,
że z wrażenia wszyscy pospadają,
to jest to lekko niepoważne.
Byle tylko udowodnić, jaki on jest geniusz finansowy 8)

Bo on sobie nie wliczył jedzenia i picia, bo w Polsce też by jadł i pił. :roll:

No to następny nie wliczy kosztów benzyny, bo w Polsce też by przejechał sporo kilometrów.
Inny nie policzy noclegów, bo w Polsce też dużo czasu spędza poza domem w hotelach. Jeszcze inny sobie odliczy od kosztów wczasów świadczenie urlopowe z zakładu pracy 8) :wink:

A jedna panienka napisze, że jeszcze zarobiła, bo za wszystko zapłacił sponsor i jeszcze jej kupił fajne prezenty :wink:
bzdury -patrz wyżej ;) proste wyliczenie i nie trzeba być geniuszem, to liczenie i rozumienie to 1 klasa podstawówki, zrozumieć jednak ciężko bo idziesz w zaparte, licz więc sobie co chcesz chwal się ile wydałeś i żes wybrany bo tylko ty z kasą możesz jechać inni nad Bałtyk marznąć bo cieniarzy nie stać... ech!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2013 12:11

Wszystko ładnie, ale twoje wyjaśnienia, że nie wliczyłeś kosztów jedzenia i picia do kosztów wczasów

padły dopiero PO tym, jak się popisałeś swoją zaradnością, padły PO moich dodatkowych pytaniach :!:

Wlicza się do kosztów urlopu noclegi, jedzenie, picie, dojazd, inaczej takie wyliczenia są o kant d... utłuc :?

Jak napisałem powyżej, ty odliczyłeś jedzenie i picie, inny odliczy benzynę, itp.To jest manipulowanie 8)

A to jak to potem się komuś ułoży w budżecie domowym, to jest inna bajka.
To nie jest wątek dochody i wydatki cromaniaków, tylko o samym koszcie pobytu w Chorwacji :roll:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 30.12.2013 12:12

Bodzioch Marek napisał(a):proste wyliczenie i nie trzeba być geniuszem, to liczenie i rozumienie to 1 klasa podstawówki, zrozumieć jednak ciężko bo idziesz w zaparte, licz więc sobie co chcesz chwal się ile wydałeś i żes wybrany bo tylko ty z kasą możesz jechać inni nad Bałtyk marznąć bo cieniarzy nie stać... ech!

Niepotrzebnie się denerwujesz. Ty wydajesz mało, więc powinieneś być spokojny. Jak mi dzieciaki dorosną, to pojadę poza sezonem, w dwie pary dorosłych i wtedy też może to osiągnę. Przy takiej ilości turystów z Polski w Chorwacji, nie są to jednak wczasy dla wybranych i nie o to tu chodzi. A nad Bałtyk to dopiero trzeba mieć kasę. Żeby wydać, nie wypocząć i wtedy jechać do Chorwacji. :lol:
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 30.12.2013 12:13

Bodzioch Marek napisał(a): Natomiast pisanie, że ktoś nie ma zamiaru siedzieć na jednej plaży i przymierać głodem i odmawiać sobie lodów i nie wydanie minimum 7k jest po prostu wprowadzaniem ludzi w błąd, że o snobiźmie nie wspomnę. nie wiem co musiałbym robić, żeby wydać 7-10k przy moim pomyśle na urlop. Wprowadzacie ludzi w bląd, bo jeśli ktoś ma wydać na urlop 7-10k to jest to urlop dla wybranych, na szczęście tylko wg Was...

Żaden snobizm, tylko spędzanie czasu tak jak lubię. Ty lubisz za 3 tysię, twoja sprawa, ja subiektywnie stwierdzę, że nie miałeś tego co ja. Mogę? Dziękuję.
Bodzioch Marek napisał(a):Poza tym tytuł wątku: ile kosztuje urlop w Chorwacji ? a nie ile kosztuje życie na urlopie w Chorwacji ?

czyli prosto, jak krowie na granicy;) : należy odliczyć to czego nie wydaliśmy na jedzenie w PL. Inaczej: mam 01.lipca na koncie 10.000zł moje wydatki na jedzenie, kino knajpkę w PL to ok 1600zł na 14 dni. Wyjeżdżam z PL do CRO i tam żyje pod względem konsumpcji tak jak i w PL i wydaję podobnie, mało tego mniej jem bo ciepło, więcej za to piję więc: wydaję ok 1600zł na jedzenie na urlopie + paliwo winiety, noclegi itd... sprawdzam konto po tych 14 dniach i mam 5-5.5k. Druga opcja zostaję w kraju , nie jadę na urlop i po tych samych 14 dniach (też jem piję, idę na spacer ) mam ok 8.5k... To ile wydałem na urlop ?
No chyba, że jak pewne osoby z mojej dalszej rodziny, cały rok oszczędzają, wpieprzają pasztetową piją siuśki zamiast herbaty, na nic sobie nie pozwolą, a na urlopie po Europie szaleją, można i tak. Dla mnie np. wyjście do knajpy nie jest jakimś ech, och, po prostu jak mam ochotę to idę i to ze w trakcie 14 dni zjem 2-3x obiad w knajpie jest wystarczające, wolę coś upalić na grillu zwłaszcza że lubię a nie mam w ciągu roku na to czasu. Podobnie z podróżą: często wyjeżdżamy 2-3 godziny po pracy (nocnej niestety) by być jak najwcześniej i jak najdłużej na urlopie... Jedziemy więc przez zachodnie Węgry by nie przysypiać jadąc non stop autostradą, mamy z domu na miejsce 1140 km, więc niech mi ktoś da argument by jechać przez Austrię, drogą ok 140km dłuższą skoro w 11-13h jestem na miejscu, ktoś powie że sępię na winiety w A że sępię na paliwo, a ja nie dość że ożywiam się na Węgrzech to jeszcze za podróż płacę mniej.

Koszt urlopu w Cro dla mnie to ilość pieniędzy jakie wydałem aby tam i z powrotem pojechać, być, to co wydałem na rzeczy potrzebne do zabrania tam (bez przegięć o których pisałem).
Czy ktoś tu namawia cię do jechania dłuższą drogą tylko dla zasady, że to więcej kosztuje? Jeżdżę drogami które wydaja mi sie bezpieczniejsze i jakościowo lepsze. A za to się płaci, ja to akceptuję.
Bodzioch Marek napisał(a):Kolejną sprawą jest pisanie: " nie mam zamiaru oszczędzać na urlopie, nie po to jadę na urlop..." Pomyśl że właśnie są tacy co muszą, a chcą odpocząć w taki czy inny sposób i jestem przekonany że takich jest więcej i nie jest to trendy, bo ktoś zapieprzający gdzieś w fabryce przez cały rok za 2k miesięcznie nie wyda 10-ciu k na urlop, a terż mu się należy i też nie chce jechać pod namiot czy do domków do Czernichowa, gdzie ani wody ciepłej, ani pogody pewnej... Nie raz już przekonałem znajomych by jechali, nawet dwie pary jednym autem i były to dla nich niezapomniane wakacje.

Dla mnie to mogę jechać i za 1500 zeta na 3 miesiące. Też sie da. Tyle, że nie przyjmę do wiadomości tego, że mieli wypas ze zwiedzaniem i smakami Dalmacji.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 30.12.2013 12:15

Bodzioch Marek napisał(a): Dla mnie finito ;)

W 100% się z tobą zgadzam w tym temacie :!: .

Ponadto gdybym miał wydać 10tysi na 14 dni w CRO (nie wiem co bym musiał kupować z moim typem wypoczynku), to bym dołożył parę groszy na 3 osoby i poleciał na 10 dni tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Malediwy

Ale nie mógłbym zabrać swoich wspaniałych słoików :cry:
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 30.12.2013 12:17

Bodzioch Marek napisał(a):bzdury -patrz wyżej ;) proste wyliczenie i nie trzeba być geniuszem, to liczenie i rozumienie to 1 klasa podstawówki, zrozumieć jednak ciężko bo idziesz w zaparte, licz więc sobie co chcesz chwal się ile wydałeś i żes wybrany bo tylko ty z kasą możesz jechać inni nad Bałtyk marznąć bo cieniarzy nie stać... ech!

Zaczynasz się zaperzać, tylko nie wiadomo po co? Uderzasz w tony, iż jesteś geniuszem obliczeń i wkładasz innym "w usta" słowa których nie napisali. Ci co nie liczą jak ty są gorsi?
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 30.12.2013 12:24

rodaivuk napisał(a): że mieli wypas ze zwiedzaniem i smakami Dalmacji.

Ale kto tak pisze :?:
Kto o tym dyskutuje :?:
Przecież my (tani) :wink: piszemy że przez 10 dni leżymy i zbijamy bąki na "jednej" plaży :mrgreen:
Dla mnie urlop to odpoczynek.
Jak będę na emeryturce, to sobie będę zmieniał "plaże" codziennie :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 273
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone