Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
senior111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) senior111 » 13.07.2010 21:43

Sam pobyt w Maruśići przez 10 dni to koszt dla rodziny 2+2 ( 4 i 7 lat ) ok 4800 zł - były lody, browar, rakija od właściciela apartametu ( pozdro dla Petara ), 2 czy 3 obiady w restauracji, wycieszka statkiem na Brać. Zwiedzanie jezior Plitvickich - kolejny dzień ( nocleg, wejście, parking, obiad ) ok 400 zł, Wenecja - następny dzień ( nocleg, parking, bilet na Vaporetto, obiad, pamiątki ) ok 1400 zł.
Łącznie 6600 zł wszystko na 12 dni: paliwo, winiety, nocleg, jedzienie, wycieczki, ubezpieczenie.
Trochę dużo ale warto zobaczyć coś innego, nowego - polecam...
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 19.07.2010 13:18

9 dni podliczajac wszystkie wydatki typu paliwo opłaty autostradowe jedzonko bilety browarki opłata apartamentu 50 euro dzien i hotel po drodze w dwie strony to 6000PLN
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 20.07.2010 20:27

Witam wróciliśmy z Chorwacji 11 lipca w sumie wakacje od 25 czerwca ale to nie tylko Chorwacja. Nie napisze szczegółowo bo nie chcieliśmy liczyć każdej wydanej złotówki. Wydaliśmy około 8 tys zł rodzina 2+2 dzieci 11 lata i 15 miesięcy i mniej więcej tak:
Docelowo BRELA
Wyjazd 25 czerwiec powrót 11 lipiec czyli 17 dni na wakacjach
Paliwo trasa Grudziądz Zwardoń(przejście graniczne) Bratysława Węgry trasa 86 to przejścia Letenye Karlovac Plitvice(zwiedzanie NP) Brela (wycieczki 4 razy Makarska Omiś Pisak ) Krka
Nocleg tranzytowy jeszcze w Polsce jesteśmy z północy Polski 30 zł od osoby mały szkrab napisze na przyszłość nie płacił nigdzie niczego
Nocleg tranzytowy okolice Plitvic 40 eur
Koszty biletów do NP Plitvice
Nocleg tranzytowy nad Krka 40 euro
Brela 10 noclegów po 35 euro
Powrót
Nocleg tranzytowy nad Balatonem 36 euro
Nocleg tranzytowy zakopane (2 noclegi plus pobyt knajpki pamiątki skromne
:D )
Do tego winiety Słowacka miesięczna 9,9 euro Węgierska 7 euro 4 dniowa i dwa obiady na Węgrzech po około 22 euro
Nie ukrywając Chorwacja jest piękna zwłaszcza ta która ja uwielbiam od Primosten do Dubrovnika, ale nie tania. Jeśli nawet zakwaterowanie i dojazd nie są koszmarem to już ceny w sklepach i żywność na pewno TAK !!!
I na pewno nie są to ceny o 30% wyższe jak w Polsce tylko minimum 100% wyższe mowa o produktach podstawowych i to w ich marketach KONZUM
Licząc że z 1 kuna to 0.65 zł
I tak:
Mleko 6-9 kun to jest to średnio 4.8zł
Woda 6-10 kuna to średnio 5zł
Gałka lodów 5-6 kuna z tym że tu trzeba kupować są wyjątkowe
:D
Chleb średnio 10 kun6.5zł
Cola oryginał 2l 15 kun 9.75
Pomidory 5.5 zł
i tak jest we wszystkim
Miło zaskakują ceny obiadów na mieście 3 osoby wypas (ale podstawowy bez udziwnień) od 120-`150 kun czyli średnio 85 zł
Paliwo disel 8 kun średnio 5.2 zł
Tak więc Chorwacja stała się krajem dla bardziej niż średnio zamożnych. Chcieliśmy się zmieścić w 5 tys nie udało się Żona stwierdziła że są to wakacje więc małe pamiątki około 300 kun obiady w sumie około 500 kun
Można opcjonalnie wybrać tańsze opcje można całą żywność zabrać z Polski trzymać się planu kosztów i wierzę że można i wakacje spędzić za 4 tys z rodzinką, no ale to wiadomo dla bardzo oszczędnych.
pawel4545
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel4545 » 22.07.2010 17:31

Jako że wyjazd planujemy za jakieś 3-4 tygodnie w mojej głowie pojawia się coraz więcej pytań i obaw związanych z wyjazdem jeśli chodzi o koszty :) Mam nadzieje że uspokoicie mnie choć troche :) Mianowicie jedziemy z Kielc w okolice Makarskiej (nie musi to byc sama makarska ale te okolice) na jakieś 8-9 dni i w związku z tym w mojej głowie coraz wiecej pytań :)

Plan jest taki jedziemy na dwa samochody (oba diesle ) i planujemy koszty w mniej wiecej taki sposób każda osoba bierze po 1600-1700zł na głowe nie wliczając w to oczywiście zakupów na miejscu w polsce , ubezpieczeń , ani ubezpieczenia asistance na samochody. Czy waszym zdaniem realne jest przeżycie za tą kwote 8-9dni przy założeniu że częściej bedziemy gotować w domku niż jadać w knajpce ??

Z tych 1600-1700 liczymy tak :
-paliwo na osobe ~250zł (jedziemy przez Słowacje , Węgry)
-nocleg 13-15euro za osobe co mnożąc razy powiedzmy 8wychodzi 112-120eur
-czyli na miejscu mamy na wydanie około 100zl/osoba/dzień

Czy przy raczej plażowaniu i delikatnym zwiedzaniu kwota wystarczy na osobe proszę o odpowiedź osoby które były w tym roku lub kalkulują tegoroczny wyjazd?? Z góry dziekuje za wszelkie sugestie i porady a także odpowiedzi na temat Pozdrawiam Paweł
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 22.07.2010 18:01

olej Makarską i Omnisia byłem tam dwa dni temu tłok jak w Sopocie na monciaku lepszą alternatywą jest Marina lub Trogir albo Ciowo jako baza wypadowa i doskonały plac do wypoczynku
pawel4545
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel4545 » 22.07.2010 18:10

a jak z kosztami czy realne są nasze kalkulacje ??
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 22.07.2010 18:11

matrix02 napisał(a):olej Makarską i Omnisia byłem tam dwa dni temu tłok jak w Sopocie na monciaku lepszą alternatywą jest Marina lub Trogir albo Ciowo jako baza wypadowa i doskonały plac do wypoczynku

"Jeden woli córkę a drugi teściową"
darajawahusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darajawahusz » 22.07.2010 18:12

10 dni 3 osoby dorosłe ,dwoje dzieci 13 l i 3 lata ,wszytskie wydatki łacznie z ubezpieczeniem Assistance i zdrowotnym 6 000 .heee w sumie to chyba najwiecej poszło na lody . troje lodozerców kazda stacja beznynowa ,kazdy sklep to lody a te akurat troche wiecej kosztuja niz u nas .rakija tania ,wino tanie , obiad 50 -80 kn z napojami od osoby
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 22.07.2010 18:13

pawel4545 napisał(a):a jak z kosztami czy realne są nasze kalkulacje ??

Powinno wam wystarczyć to wszystko zależy od apetytu dla innych to będzie mała kwota.
pawel4545
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel4545 » 22.07.2010 18:15

Czyli realne są nasze kalkulacje?? Oczywiście bierzemy na zapas jakąś dodatkową gotówke ale wolelibyśmy zmieścić sie w/w kosztach.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 22.07.2010 18:16

pawel4545 napisał(a):Czyli realne są nasze kalkulacje?? Oczywiście bierzemy na zapas jakąś dodatkową gotówke ale wolelibyśmy zmieścić sie w/w kosztach.

Moim zdaniem tak a byłem już parę razy w Cro.
pawel4545
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel4545 » 22.07.2010 18:29

Nie nastawiamy sie na bóg wie jakie szaleństwa raczej noramlny odpoczynek + plażowanie+ zwiedzanie

Troszke mnie uspokoiliście bo coraz wiecej tematów ze to bóg wie jakie koszta :)
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 22.07.2010 20:21

pawel4545 napisał(a):Czyli realne są nasze kalkulacje?? Oczywiście bierzemy na zapas jakąś dodatkową gotówkę ale wolelibyśmy zmieścić sie w/w kosztach.

Zacznijmy od tego ile was jedzie w każdym samochodzie czy tylko po dwie osoby czy z rodzinami?
Jeśli po dwie osoby zróbcie wszystko aby jechać jednym autem z noclegiem tranzytowym( ze znalezieniem nie powinno być żadnego problemu)
Jeśli z rodzinami i ta kwota 1600 na łepek to spokojnie starczy (oczywiście bez rozrzutności) Makarska tak plaża to jeden wielki tłok ale okolice Makarskiej to wcale nie znaczy taniej ja tak jak napisałem już wcześniej bardzo mile zaskoczony cenami za obiady w ścisłym centrum promenady starego miasta i plaży. Skoro wyżywienie własne polecam zabrać ze sobą i dobrze zabezpieczyć ceny DRAKOŃSKIE BARDZO DROGO!!!
Ograniczcie ciuchy zupełnie nie potrzebne jedno wyjściowe zestaw majteczek i koszulki :D
Miejsce wykorzystać na żarcie :)
Ja wydałem z rodzinką 2+2 w Brela prawie 8tys zł ale troszkę pobalowaliśmy było to 10 noclegów w samej Brela po 35 euro za dobę dodatkowo nocleg w Plitvicach i bilety dodatkowo nocleg w Krka i wyprawa nad wodospady dodatkowo nocleg nad Balatonem obiady w Makarskiej szt 4 obiad w Omisiu szt 1 obiady szt 2 na Węgrzech mandat 20 euro i wszystkie jedzenie kupowane na miejscu tak wiec pakujcie się i ruszajcie bez obaw miłych wakacji pozdrówcie ode mnie DALMACJĘ
Ps. Kuny zakupicie na Chorwackiej granicy na autostrady za złotówki lub płatność kartą resztę złotówek wymieńcie w banku najlepszy kurs. Euro weźcie tyle ile przewidujecie na zapłacenie apartamentu resztę można dokupić. Pozdro :D
pawel4545
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel4545 » 22.07.2010 20:58

jedzie nas 8 osób dlatego na dwa auta typu kombi kazdy z nas bierze po takiej kwocie + jakieś zapasowe pieniążki

Euro bierzemy tylko na kwatery , autostrada i gdzie sie da to płacenie kartą a jak nie mozna płacic kartą to do ściany płaczu (czyt. Bankomat) Mam nadzieje ze damy rade
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 22.07.2010 21:26

W takim razie spokojnie bez obaw. Jeśli mogę coś podpowiedzieć wybierzcie Brela dzielnica Jakirusa zaraz pierwsza za tablicą Brela. Byłem w okresie gdzie praktycznie był komplet ludzi a że plaż i plażyczek i zatoczek mnóstwo a ludzi proporcjonalnie do do ilości miejsc są luzy na plażach woda super zróżnicowane podłoże w jednej zatoczce większe kamienie zaraz za 10 metrów w następnej drobniutkie kamyczki skałki podwodne dla amatorów pływania w masce z płetwami i rurką super. Do centrum Breli prowadzi promenada przez wszystkie dzielnice około 3-4 km.
Wbij sobie na Google Brela i dowiesz się wszystkiego. Do Makarskiej 15 km
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone