Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.12.2013 23:48

8 tausenów na 2 tygodnie to ładny cel :roll:

My pojechaliśmy 2+2

Realnie wyszło 9

Noclegi, śniadania i kolacje w hotelach z wielki zniżkami dla dzieci.
Skalkulowałem to dokładnie i wyszło na to samo co apartman z obiadem lub kolacją w konobach.

Hotel bez zniżek dla dzieci wychodzi o wiele drożej, wiadomo :wink:

Dałoby się 8, ale wtedy by odpadło zwiedzanie. Zapomnieć o fish-picnicach i Plitwicach :?

Poniżej 8 na 2 tygodnie 2+2, to jest science-fiction :D
Ostatnio edytowano 23.12.2013 23:53 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 23.12.2013 23:49

Lednice napisał(a):8 tausenów na 2 tygodnie to ładny cel :roll:

My pojechaliśmy 2+2

Realnie wyszło 9

Dałoby się 8, ale wtedy by odpadło zwiedzanie.

12 dni :lol:
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 23.12.2013 23:52

barti75 napisał(a):
tak z ciekawości prześledziłem sobie ten wątek ileś tam stron do tyłu to mi wyszło, że tu sami "miszczowie" ecodrivingu w furach mających po 110-150 kucy i spalających 4,5-5 litrów, więc ja po 22 latach jak mam prawko dochodzę do wniosku że jeździć nie umiem, :?: albo Ci "miszczowie" toczą się te 90lm/h na 6 biegu, ale bez kitu takie spalanie na poziomie tych 4,5-5 litrów to chyba tylko w lupo, polo, clio albo yarisie i to w klekocie można osiągnąć a nie jak ktoś jedzie jakimś kombi czy sedanem :oczko_usmiech:

To jest temat na doktorat albo i habilitację, jak wyjazd na wakacje (ze szczególnym uwzględnieniem Chorwacji) wpływa na spalanie :wink:

Mi do miszczów ekodrajwingu daleko, bo i auto stare, i w drodze do Cro zawsze załadowane mocno, i silnik 2 litry, i klima non-stop, a jeszcze noga ciężka... :roll: No, krótko mówiąc - też nie umiem jeździć :mrgreen:

...ale w czasie wyjazdów do Cro schodzę do 7,5 l/100 km (średnio, bo odcinkowo bywa poniżej 7), a na co dzień w mieście moja landara pali 11 l/100 km. Czyli coś jest na rzeczy, samochody na wakacjach palą mniej :lol: :wink:
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 23.12.2013 23:55

Lednice napisał(a):8 tausenów na 2 tygodnie to ładny cel :roll:

My pojechaliśmy 2+2

Realnie wyszło 9

Dałoby się 8, ale wtedy by odpadło zwiedzanie.

poniżej 8tyś to science-fiction ale przy naszym układzie czyli 2+1 no mogłem się walnąć w rachunkach powiedzmy o max 500zł, bo aż tak konta nie śledziłem ile tam realnie zeszło, ale nie mam pojęcia jak ludzie to robią że schodzą do tych 5tyś, nawet jadąc z dolnośląskiego czy górnośląskiego, a nie jak my spod samiuśkiego Bałtyku :mrgreen:
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 24.12.2013 00:01

PabloX napisał(a): w mieście moja landara pali 11 l/100 km. Czyli coś jest na rzeczy, samochody na wakacjach palą mniej :lol: :wink:

fakt na wakcjach fury mnie palą, mój klekot w mieście łyka prawie 10litrów, więc w sumie wynik z prawie 5tyś km jakie robimy jadąc na urlop na poziomie 6,8litra to już istny sukces, choć do "miszcza" ecodravingu to nadal mi brakuje więc na plakietkę nie mam co liczyć :cry:
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 24.12.2013 00:13

barti75 napisał(a):
PabloX napisał(a): w mieście moja landara pali 11 l/100 km. Czyli coś jest na rzeczy, samochody na wakacjach palą mniej :lol: :wink:

fakt na wakcjach fury mnie palą, mój klekot w mieście łyka prawie 10litrów, więc w sumie wynik z prawie 5tyś km jakie robimy jadąc na urlop na poziomie 6,8litra to już istny sukces, choć do "miszcza" ecodravingu to nadal mi brakuje więc na plakietkę nie mam co liczyć :cry:

Tutaj na plakietkę możesz liczyć jak w banku :wink:

Będzie to plakietka burżuja, utracjusza i nieoszczędnego frajera, który nie zna myków i sposobów i dla onej przyczyny wydaje grubą kasę na wakacjach w Cro :lol: ...i wkurzysz miszczów ekodrajwingu i oszczędzania - znajomi im zazdroszczą sprytu i niskich kosztów, a jak poczytają posty różnych takich wichrzycieli, to może policzą i coś im się zacznie nie zgadzać :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.12.2013 00:28

Niezły tekst :wink:

Cudów nie ma :!:

Podziwiam szczerze ludzi, którzy są w stanie zorganizować tanio wczasy, w tym siebie :wink:

Co to jest 9 koła na 2 tygodnie dla rodziny 2+2
przy cenach pobytu w Turcji czy Grecji połączonego ze zwiedzaniem :?: :!:

Tam trzeba wyłożyć minimum 14 za podobny standard usług, za pobyt ze zwiedzaniem :!:

Nie liczę tu Egiptu w wersji hotel, basen, bufet :wink:
, broń Boże żadnego zwiedzania czy nurkowania :cry:
, bo koszty wzrosną :?

Poza tym dla mnie hotel jest tylko miejscem noclegu, śniadania i kolacji.
Nie wyobrażam sobie pobytu, gdzie siedzę w hotelu jak więzień, bo zapłaciłem za all inclusive :?
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.12.2013 01:49

Licząc wyjazd na noc, to w tym roku wyszło bite dwa tygodnie...i bite 6,5 tyś na dwie osoby (pod koniec relacji może jeszcze zliczę, ale z tego co pamiętam, nie urwę zbytnio z powyższej kwoty). Tyle, że trochę rozpusty było. Wcześniejsze wyjazdy kwotowo wychodziły niżej... Mniej rozpusty:).
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 24.12.2013 08:19

barti75 napisał(a):Teraz na serio nie wierzę w auto palące 4,8litra/100km ...

Bez problemu :)
Moje auto to Mitsubishi Space Star 1,3 86KM i spokojnie wyciągnąłbym 4,8 ale musiałbym jechać około 90-100 km/h.
W te wakacje miałem średnie spalanie z całej trasy 5,5 l/100
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 24.12.2013 08:48

Piter_M napisał(a):
barti75 napisał(a):Teraz na serio nie wierzę w auto palące 4,8litra/100km ...

Bez problemu :)
Moje auto to Mitsubishi Space Star 1,3 86KM i spokojnie wyciągnąłbym 4,8 ale musiałbym jechać około 90-100 km/h.
W te wakacje miałem średnie spalanie z całej trasy 5,5 l/100

Jak tak, to spoko :lol:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.12.2013 09:13

barti75 napisał(a):więc coś takiego musi wziąć te 6,5-8litra

i w takie liczby jestem w stanie uwierzyć przy klekocie

barti75 napisał(a):więc nie mam pojęcia jak ludzie osiągają te wyniki poniżej 5 litrów

barti75 napisał(a):Teraz na serio nie wierzę w auto palące 4,8litra/100km i przechwałki jakie to mam cudne auto bo nic nie pali,

ja również nie choć przy pewnych założeniach jest to do osiągnięcia:
mój pracownik posiada Opel Corsa D Hatchback 1.3 CDTI ECOTEC 90KM i spalanie wychodzi mu ok. 4,6-4,8L przy jeździe do pracy na trasie (30km) + obciążenie tylko 2os. + jazda do 100km/h (choć podają większe)
ale oczywiście nie piszemy tu o takich warunkach, a raczej załadowanym po brzegi samochodzie, często gnającym 130km/h,
oczywiście mam również znajomych, którym auto prawie nic nie pali, a koszty całego wyjazdu na 2os. wychodzą im 1700pln :la:

mój 1,4i spalił 6,5l na trasie, ale i 7l brał, ogólnie na dwie osoby - wg szczegółów, które kiedyś opisywałem - szacujemy przy objazdówce 5tyś PLN lub przy stacjonarnym wyjeździe 900km od domu 2,7tyś PLN
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.12.2013 10:05

Żona ma VW Lupo 3L (niestety te 3L to nie pojemność silnika :oczko_usmiech:, tam jest 1,2TDI 63KM). Zejście ze spalaniem poniżej 4litrów nie jest tam większym problemem. Ostatnio trasa Racibórz - Kielce -Kraków - Racibórz (coś takiego http://goo.gl/maps/RuDbH) ze średnim spalaniem 3,7l ( na autostradzie jazda z prędkością ok 150km/h i wtedy pali ok 5l) Niestety do Cro bym tym nie pojechał, bo niewygodne, niema klimy i za dziada bym się nie spakował :oczko_usmiech: . Ale pamiętam że chyba w ubiegłorocznym kalendarzu wyjazdowym był wpisany ktoś kto takim ustrojstwem jechał.
W moim Golfie cieszę się jak się mieszczę w przedziale 7,5 do 8l benzyny :oczko_usmiech:
Ps. do Cro jeżdżę przed lub po sezonie, zawsze zamykam się w kwocie ok 5tys (2+1)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 24.12.2013 10:15

dids76 napisał(a):Żona ma VW Lupo 3L (niestety te 3L to nie pojemność silnika :oczko_usmiech:, tam jest 1,2TDI 63KM). Zejście ze spalaniem poniżej 4litrów nie jest tam większym problemem. Ostatnio trasa Racibórz - Kielce -Kraków - Racibórz (coś takiego http://goo.gl/maps/RuDbH) ze średnim spalaniem 3,7l ( na autostradzie jazda z prędkością ok 150km/h i wtedy pali ok 5l) Niestety do Cro bym tym nie pojechał, bo niewygodne, niema klimy i za dziada bym się nie spakował :oczko_usmiech: . Ale pamiętam że chyba w ubiegłorocznym kalendarzu wyjazdowym był wpisany ktoś kto takim ustrojstwem jechał.
W moim Golfie cieszę się jak się mieszczę w przedziale 7,5 do 8l benzyny :oczko_usmiech:
Ps. do Cro jeżdżę przed lub po sezonie, zawsze zamykam się w kwocie ok 5tys (2+1)

Nie osiągnę tego spalania w aucie z silnikiem o poj. 4,4l. A do Chorwacji jeżdżę w sezonie :lol:
I nie będę obserwował tego wątku :mrgreen:
maci78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maci78 » 24.12.2013 10:39

każdy wydaje ile może i chce. ja lubię blisko morza, z tarasem. za 50eur tego nie dostanę to wydaję więcej - innych nie rozliczam. każdy robi jak lubi. aaa no i w środku sezonu jeżdżę bo lubię.
nie ważne kto ile wydaje, ważne że się dobrze za to bawi.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 24.12.2013 15:08

dids76 napisał(a):W moim Golfie cieszę się jak się mieszczę w przedziale 7,5 do 8l benzyny :oczko_usmiech:

I widzisz jesteś szczery chwali ci się to ,jest to 1.6 PB więc jedziesz w trasie i nie gonisz na maxa gdybyś jechał do 100 to może 7 by wyszło.
Ale jak mi ktoś pisze że Octavia 1.6 LPG mu pali 7 litrów gazu oczywiście i daje ile fabryka dała to mi się cofa.

Potem piszą że wydają na gaz 1800zł i jak sobie wyliczysz to mu dobra 9 wychodzi ,i poco tak oszukiwać :!:

Alhambra TDI 115KM mi spaliła 8,5l/100 ON jechałem do 130km/h w dwie rodziny to mi wyszło 4,25l/100 na rodzinę he he :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 268
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone