Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slr
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 10.06.2013 17:22

a co kryje sie pod pojeciem "konta wakacyjnego" :D Jak pisalem wyzej juz wiem ze ING ma 3% prowizji za wyplaty poza PL i teraz wiekszosc bankow to tez juz wprowadzilo :/
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 10.06.2013 17:30

slr napisał(a):a co kryje sie pod pojeciem "konta wakacyjnego" :D Jak pisalem wyzej juz wiem ze ING ma 3% prowizji za wyplaty poza PL i teraz wiekszosc bankow to tez juz wprowadzilo :/

właśnie w tamtym roku mbank wprowadził prowizję 3 procent ale minimalna prowizja to 9 zł czyli jak wypłacasz 50 kun to i tak 9 zł prowizji pobierają(więc sprawdź jak jest z tym w ING), w tym roku specjalnie na wakacje otworzyłem konto w Alior Sync gdzie nie ma żadnych opłat za wypłaty i transkakcje kartą - tylko przewalutowanie. Podobną oferte ma chyba BZWBK

edit:
to informacja z 2010 z forum ING
"W przypadku wypłaty gotówki z bankomatu przy użyciu karty kredytowej - bank nalicza opłatę w wysokości 3% kwoty wypłaty, MINIMUM 9zł (co oznacza, że prowizja nie będzie niższa niż 9zł, ale może być wyższa). Dodam, że od wypłaty gotówki z karty kredytowej naliczane są odsetki od dnia dokonania transakcji do dnia całkowitej spłaty zadłużenia na karcie."
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 10.06.2013 17:40

No wiec bez sensu wyplacac kredytowa czy debetowa jak widac w Chorwacji teraz... :/ Dlatego ponawiam pytanie ile KUN wystarczy na zycie na te 14 dni tak jak opisalem czy 3 tys KUN bedzie OK? Przecierz tylu z was bywa co roku albo bylo w tym roku i nikt nie pamieta ile mial w kieszeni KUN na dzienne wydatki? :)
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 10.06.2013 17:42

na 2 osoby przez 7 dni wydaliśmy 2000 HRK, euro wzieliśmy tylko na zapłatę za nocleg - reszta bankomat i płatności kartą.

Myślę, że warto założyć sobie konto gdzie płatności kartą są darmowe, tyle gotówki w kieszenie nosić ... chyba średnio :) aczkolwiek moi rodzice przedwczoraj pojechali na 2 tygodnie do Makarskiej wzięli 1000euro i tyle :) nie lubią kartą płacić.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.06.2013 18:34

Kurcze, przyznam szczerze, że ja się nie mogę nadziwić pytaniom o kasę, o to ile potrzeba, ile wystarczy itp.
Rozumiem pierwszaków, którzy pytają, nawet po raz milion pięćset dwudziesty, o objazd autostrady w Słowenii, rozumiem pytania o buty do wody, o najpiękniejsze plaże i nawet o piasek na plażach. Ale pytań o to ile kasy zabrać nie rozumiem. No bo skąd my mamy to wiedzieć. Jeden wyda 500 euro na tydzień, inny 1000, a jeszcze kolejny 5000 i stwierdzi że mógłby więcej. Tego się nie da tak ściśle określić.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 10.06.2013 18:41

Zadalem pytanie np o podanie przykladowych cen za piwko na miescie, lody, pizze... o takie cos mi chodiz a kwote 3 tys KUN podalem jako przyklad czy starczy na takie wydatki jakies :) Masz racje kazdy zyje inaczej i ma inne wymogi... ale cena piwka na miescie lub lodow nie ma nic do tego :) bo lody to lody nie wazne czy bede mial 3 tys kun czy 10 tys kun zaplace tyle samo ale ile wlasnie one np kosztuja :P
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 10.06.2013 18:43

slr napisał(a):Zadalem pytanie np o podanie przykladowych cen za piwko na miescie, lody, pizze... o takie cos mi chodiz a kwote 3 tys KUN podalem jako przyklad czy starczy na takie wydatki jakies :) Masz racje kazdy zyje inaczej i ma inne wymogi... ale cena piwka na miescie lub lodow nie ma nic do tego :) bo lody to lody nie wazne czy bede mial 3 tys kun czy 10 tys kun zaplace tyle samo ale ile wlasnie one np kosztuja :P

Cena piwka - 10-20 kun zależy gdzie i kiedy. :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 10.06.2013 18:52

Lodów gałka zwykle duża ok. 6 kun.
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 10.06.2013 18:53

Kalmary 60-80 kn zależy pod jaką postacią, na wynos w okienku jakieś 40kn
Pizza od 35 do 80 kn od Margarity po jakieś wypasione z owocami morza
Piwko kufel około 16 kn
gałka lodów nie pamiętam ile ale 1 kulka to jak u nas 3 :P

ceny z zeszłego roku z Krk i 2 lata temu w Primosten też podobnie było.
Ostatnio edytowano 10.06.2013 18:54 przez Idziol, łącznie edytowano 1 raz
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.06.2013 18:53

slr napisał(a):Zadalem pytanie np o podanie przykladowych cen za piwko na miescie, lody, pizze... o takie cos mi chodiz a kwote 3 tys KUN podalem jako przyklad czy starczy na takie wydatki jakies :) Masz racje kazdy zyje inaczej i ma inne wymogi... ale cena piwka na miescie lub lodow nie ma nic do tego :) bo lody to lody nie wazne czy bede mial 3 tys kun czy 10 tys kun zaplace tyle samo ale ile wlasnie one np kosztuja :P

No właśnie nie jest to takie proste. Lody czy piwo nie wszędzie ma taką samą cenę :D
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 10.06.2013 18:56

Średnia cena piwa, coli, kawy czy nawet wody mineralnej w konobach to 15-16 kun.
Brela, BV 2012.
W promocji w Basce w kilku knajpkach piwko 10 kun.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 10.06.2013 19:07

dzieki za info i o takie cos wlasnie chodzilo :D
artik89
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) artik89 » 10.06.2013 20:14

Idziol napisał(a):
slr napisał(a):a co kryje sie pod pojeciem "konta wakacyjnego" :D Jak pisalem wyzej juz wiem ze ING ma 3% prowizji za wyplaty poza PL i teraz wiekszosc bankow to tez juz wprowadzilo :/

właśnie w tamtym roku mbank wprowadził prowizję 3 procent ale minimalna prowizja to 9 zł czyli jak wypłacasz 50 kun to i tak 9 zł prowizji pobierają

Ale z tego co sie orientuje to w przypadku Ekonta w mBanku za 5 zł mamy wypłaty ze wszystkich bankomatów w kraju i na świecie. Więc pobierane jest tylko 3% za przewalutowanie.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 10.06.2013 20:21

Juz pogadalem z panem na czacie Alior Sync i biore to: http://konto.sync.pl/paypal/

Problemy z glowy :) a dodatkowo mam tez paypala konto to jeszce premie bede mial :P
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 11.06.2013 03:57

Mnie poza sezonem (koniec sierpnia, początek września) wychodziło dla 4 osobowej rodziny w tym 1 roczne dziecko w zeszłym roku na dzień licząc codzienne pobyty w konobach, wycieczki, lody, jakieś tam gadżety dla dzieci około 600 kun na dzień. Zdarzało się, że i 300 starczyło ale bywały dni że poszło i 1000. Żona tylko śniadania przyrządzała. Z polski nie zabieraliśmy żadnej żywności, poza tą którą spożyliśmy w podróży. Owoców morza nie spożywaliśmy bo nie przepadamy /mnie na samą myśl przechodzą dreszcze :D/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 222
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone