Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
viltob08
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 06.06.2013 20:11

ynka napisał(a):
Bocian napisał(a):
viltob08 napisał(a): :-) W tym roku może więcej przetestujemy przepisów, bo bliżej źródełka będziemy ( Peljesac ) - podzielę się wtedy pomysłami :-) :lol:

Zahacz o Drače. Miejsce gdzie gospodin przy tobie wyławia mule i szykuje, Są tam też kamenice. Folia na stołach :) czyli tak jak powinno być :)

hehh... szkoda że Pelješac tak daleko :( uwielbiam mule, małże i wszelakie skorupiaki z morza.

Pierwszy raz w tym roku wybraliśmy Peljesac, jak wrócimy podzielę się wiedzą co do kosztów i przyjemności :lol: :wink:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 06.06.2013 20:15

viltob08 napisał(a):Pierwszy raz w tym roku wybraliśmy Peljesac, jak wrócimy podzielę się wiedzą co do kosztów i przyjemności :lol: :wink:

Będę czekać na relację :D
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 06.06.2013 20:27

viltob08 napisał(a):Pierwszy raz w tym roku wybraliśmy Peljesac, jak wrócimy podzielę się wiedzą co do kosztów i przyjemności :lol: :wink:

Coś mi Twój nick znajomy. Umawialiśmy się chyba na małą kawę na Peljesacu? Czyż nie?
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 06.06.2013 20:29

jara napisał(a):

Coś mi Twój nick znajomy. Umawialiśmy się chyba na małą kawę na Peljesacu? Czyż nie?

Cały czas liczymy na nią :-)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 06.06.2013 20:35

viltob08 napisał(a):
jara napisał(a):

Cały czas liczymy na nią :-)

Przypomnij, kiedy będziecie, my od 5-ego sierpnia w Trpanj. Wy chyba też, z tego co pamiętam będziecie koło tego dużego hotelu. Za dużo szukania w skrzynce. :smo:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 06.06.2013 20:44

jara napisał(a):Przypomnij, kiedy będziecie, my od 5-ego sierpnia w Trpanj. Wy chyba też, z tego co pamiętam będziecie koło tego dużego hotelu. Za dużo szukania w skrzynce. :smo:

Będziemy od 28.07 do 11.08 w villa Nede, ale kawałek dalej za villą Montana. Zapraszamy :-) nie tylko na kawkę ;-)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 06.06.2013 20:45

viltob08 napisał(a):
jara napisał(a):Przypomnij, kiedy będziecie, my od 5-ego sierpnia w Trpanj. Wy chyba też, z tego co pamiętam będziecie koło tego dużego hotelu. Za dużo szukania w skrzynce. :smo:

Będziemy od 28.07 do 11.08 w villa Nede, ale kawałek dalej za villą Montana. Zapraszamy :-) nie tylko na kawkę ;-)

auto?
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 06.06.2013 20:47

jara napisał(a):
viltob08 napisał(a):

auto?

Z naklejeczką ;-) granatowy ford, ale escorcik :roll: ;-)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 06.06.2013 20:56

viltob08 napisał(a):Z naklejeczką ;-) granatowy ford, ale escorcik :roll: ;-)

będę szukał :smo:
ologaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ologaw » 08.06.2013 00:48

Raul73 napisał(a):
PabloX napisał(a):Zależy, czy "wcinać" znaczy "spróbować", czy "najeść się" :wink: :lol:

No fakt :mrgreen: :mrgreen:

Ja się serwowaną w konobie porcją krewetek nie najem, więc dla mnie to może być ewentualnie danie na kolację bardziej niż na obiad.

Dla mnie z kolei porcja kalmarów z frytkami to taki spory obiad :D :D

(ja niestety w pichceniu owoców morza nie jestem mocny)

To tak jak ja :oops: :oops:

No tak ale to o czym piszesz to już jest odmawianie sobie bo drogo a nawet bardzo drogo - zależy dla kogo. Natomiast Paulakp napisała, że "2 tygodnie rodzina 5 osób 7000 i naprawdę nie odmawialiśmy sobie niczego". A przecież kto był to wie, że niestety ale odmawiamy sobie na każdym kroku. Ludzie jadąc po raz pierwszy pytają, bo każdy kto nie był to niby skąd ma wiedzieć ile wyda. I tak dopóki nie pojedzie, i nie zobaczy to nie będzie wiedział. Ja przed wyjazdem wierzyłem tym co mówili tak jak ja, i na miejscu okazało się, że nie jest aż tak drogo ale jednak prawie tak. Nie chciałem nikogo obrazić ale stwierdzenie 7000 zł 2 tygodnie bez odmawiania sobie czegokolwiek to jest kpina. Owszem lody dwa razy dziennie dla nas i dla dzieciaków, owszem siąść w knajpie na piwko z żoną poza kolacją (ale wtedy dzieci pociągały napoje z własnych butelek, bo sami wiecie że 0,2 cola czy sprite kosztuje prawie tyle co 0,5 l piwo). Jak byliśmy na kolacji to dzieciaki zamawiały sobie do picia co chcą. Kolacje nie wychodziły tak drogo, bo dzieciaki poza pizzą i cevapi, czy frytkami nic nie chciały jeść (taka wspaniała jest chorwacka kuchnia, nawet spagetti nie chciały chociaż w domu wcinają). Żona też raczej nie przepada za skorupiakami, więc aż tak drogo nie wychodziło. Ale np. spacerując po deptaku nie wchodziliśmy na drinka bo drogo, nie kupowaliśmy pucharów lodowych, czy deserów bo drogo - poza ostatnim wieczorem. W knajpach byliśmy każdego dnia czasem i dwa razy ale nie nazwałbym tego, że nie odmawialiśmy sobie niczego. Nie odmawiać sobie niczego to można w Bułgarii, gdzie człowiek pije piwo na plaży w knajpkach, wchodzi na drinka na deptakach, kosztuje specjałów tamtejszej kuchni, bo ceny są przystępne - co tam kosztuje, opycha się. Nie przypominam sobie abym zapłacił więcej niż 50lewa za kolację z napitkami dla naszej rodziny w zeszłym roku w Sozopolu. A często rachunki były rzędu 30 lewa za pyszne i syte jedzonko z napitkiem. Ale teraz weźmy rodzinę 2+2 w Cro gdzie dzieci są prawie dorosłe i jedzą dwa razy więcej niż my a na dodatek są na wakacjach i chcą kosztować tamtejszych specjałów - jaki będzie rachunek za kolację? To i tak dobrze, że piwko w markecie kosztuje tyle co u nas. Po duże zakupy też lepiej jechać do hipermarketu, bo ceny są o wiele niższe niż w lokalnych sklepach. Owoce tak samo pyszne kupuje się za połowę ceny albo i mniej niż na straganie - ale to już jest oszczędzanie a nie nie odmawianie sobie niczego. Nazywajmy rzeczy po imieniu, Chorwacja jest droga i bez oszczędzania na wakacjach można by się obudzić z ręką w nocniku.
ologaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ologaw » 08.06.2013 01:35

DSC_0191.JPG
A jeśli chodzi o to co znaczy kwatera blisko morza to wygląda to tak. Furtka za furtką prawie pusta plaża, przy furtce prysznic. O basenie nie wspomnę bo o dzieciach można zapomnieć.
Załączniki:
DSC_0225.JPG
A tu niby blisko bo 50 metrów do morza, tylko małe ale... Trzeba wyjść na ulicę, ulicą w lewo lub w prawo jakieś 200 metrów, potem po schodach przez teren hotelu znów 100 metrów i jesteśmy na plaży, gdzie znów ze 200 metrów do ulubionego miejsca gdzie nie ma tłoku. I to wszystko z całym majdanem.
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 08.06.2013 06:45

ologaw napisał(a):
DSC_0191.JPG

2 fotka czyżby Zivogosce Villa Palunko :wink:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 08.06.2013 06:57

ologaw napisał(a):
Raul73 napisał(a):
PabloX napisał(a):Zależy, czy "wcinać" znaczy "spróbować", czy "najeść się" :wink: :lol:

No fakt :mrgreen: :mrgreen:

Ja się serwowaną w konobie porcją krewetek nie najem, więc dla mnie to może być ewentualnie danie na kolację bardziej niż na obiad.

Dla mnie z kolei porcja kalmarów z frytkami to taki spory obiad :D :D

(ja niestety w pichceniu owoców morza nie jestem mocny)

To tak jak ja :oops: :oops:

No tak ale to o czym piszesz to już jest odmawianie sobie bo drogo a nawet bardzo drogo - zależy dla kogo. Natomiast Paulakp napisała, że "2 tygodnie rodzina 5 osób 7000 i naprawdę nie odmawialiśmy sobie niczego". A przecież kto był to wie, że niestety ale odmawiamy sobie na każdym kroku. Ludzie jadąc po raz pierwszy pytają, bo każdy kto nie był to niby skąd ma wiedzieć ile wyda. I tak dopóki nie pojedzie, i nie zobaczy to nie będzie wiedział. Ja przed wyjazdem wierzyłem tym co mówili tak jak ja, i na miejscu okazało się, że nie jest aż tak drogo ale jednak prawie tak. Nie chciałem nikogo obrazić ale stwierdzenie 7000 zł 2 tygodnie bez odmawiania sobie czegokolwiek to jest kpina. Owszem lody dwa razy dziennie dla nas i dla dzieciaków, owszem siąść w knajpie na piwko z żoną poza kolacją (ale wtedy dzieci pociągały napoje z własnych butelek, bo sami wiecie że 0,2 cola czy sprite kosztuje prawie tyle co 0,5 l piwo). Jak byliśmy na kolacji to dzieciaki zamawiały sobie do picia co chcą. Kolacje nie wychodziły tak drogo, bo dzieciaki poza pizzą i cevapi, czy frytkami nic nie chciały jeść (taka wspaniała jest chorwacka kuchnia, nawet spagetti nie chciały chociaż w domu wcinają). Żona też raczej nie przepada za skorupiakami, więc aż tak drogo nie wychodziło. Ale np. spacerując po deptaku nie wchodziliśmy na drinka bo drogo, nie kupowaliśmy pucharów lodowych, czy deserów bo drogo - poza ostatnim wieczorem. W knajpach byliśmy każdego dnia czasem i dwa razy ale nie nazwałbym tego, że nie odmawialiśmy sobie niczego. Nie odmawiać sobie niczego to można w Bułgarii, gdzie człowiek pije piwo na plaży w knajpkach, wchodzi na drinka na deptakach, kosztuje specjałów tamtejszej kuchni, bo ceny są przystępne - co tam kosztuje, opycha się. Nie przypominam sobie abym zapłacił więcej niż 50lewa za kolację z napitkami dla naszej rodziny w zeszłym roku w Sozopolu. A często rachunki były rzędu 30 lewa za pyszne i syte jedzonko z napitkiem. Ale teraz weźmy rodzinę 2+2 w Cro gdzie dzieci są prawie dorosłe i jedzą dwa razy więcej niż my a na dodatek są na wakacjach i chcą kosztować tamtejszych specjałów - jaki będzie rachunek za kolację? To i tak dobrze, że piwko w markecie kosztuje tyle co u nas. Po duże zakupy też lepiej jechać do hipermarketu, bo ceny są o wiele niższe niż w lokalnych sklepach. Owoce tak samo pyszne kupuje się za połowę ceny albo i mniej niż na straganie - ale to już jest oszczędzanie a nie nie odmawianie sobie niczego. Nazywajmy rzeczy po imieniu, Chorwacja jest droga i bez oszczędzania na wakacjach można by się obudzić z ręką w nocniku.

Zgadzam się w 100procentach
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 08.06.2013 07:13

ologaw napisał(a): Nazywajmy rzeczy po imieniu, Chorwacja jest droga i bez oszczędzania na wakacjach można by się obudzić z ręką w nocniku.

I tu się z Tobą zgadzam , my w dwie osoby na dwa tygodnie wydaliśmy 6500 zł plus zakupy w Polsce i ubezpieczenia .
.... puszki z cerf..jedzenie domowe.na wodzie żródlanej , puszka na dwa dania ,bardzo dobre lepsze od słoików ,ryż makaron itp.
powiem że było to trafne bo z plaży na obiadek mieliśmy 104 schodki i to w pół godziny z podaniem na stół :wink:
oczywiście jeździliśmy codziennie gdzieś zwiedzać no to się coś wciągnęło miejscowego jedzenia ,plus jakieś bilety wstępu :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 08.06.2013 08:01

ologaw napisał(a):
No tak ale to o czym piszesz to już jest odmawianie sobie bo drogo a nawet bardzo drogo - zależy dla kogo. Natomiast Paulakp napisała, że "2 tygodnie rodzina 5 osób 7000 i naprawdę nie odmawialiśmy sobie niczego". A przecież kto był to wie, że niestety ale odmawiamy sobie na każdym kroku.

Jak już ustaliliśmy z PabloX - wszystko zależy od tego, co kto rozumie przez pojęcie "odmawiać sobie". :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 219
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone