Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jakubah
Odkrywca
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubah » 13.03.2013 21:15

pieniądze-euro i wymienić w punktach gdzie najlepszy kurs i najmniejszy podatek, kupować w Polsce kuny to rozrzutność od biedy to złotówki można wymienić na kuny na miejscu- karty visa czy master rozwiązują problemy.100czy 200 kun dziennie raczej to drugie ale to wszystko zależy od stanu posiadania i nie ma problemu wydać znacznie więcej.Jedzenie czy napoje- zabieram napoje każdy ma swoje zdanie w tej materii
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 03.04.2013 15:19

A teraz pytanie do doświadczonych Cromaniaków:
na jaki wydatek muszę być przygotowany jadąc do Chorwacji na jakieś 12-14 dni na początku września?
Rodzinka 2+2 (4 i 2 latka), życie bez szaleństw... :)
W związku z charakterem mojej NzŻ obiady na 99% będą robione we własnym zakresie.
Czy jakieś 6 tysięcy na cały wyjazd jest realne?

Chcę wiedzieć wcześniej, żeby poinformować NzŻ, że osiągnęliśmy pułap stanu konta pozwalający na wyjazd :)
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 03.04.2013 15:36

coobah napisał(a):A teraz pytanie do doświadczonych Cromaniaków:
na jaki wydatek muszę być przygotowany jadąc do Chorwacji na jakieś 12-14 dni na początku września?
W związku z charakterem mojej NzŻ obiady na 99% będą robione we własnym zakresie.
Chcę wiedzieć wcześniej, żeby poinformować NzŻ, że osiągnęliśmy pułap stanu konta pozwalający na wyjazd :)

W lipcu ok 8,5 tys. w Chorwacji Południowej. Jedzenie we własnym zakresie jednak w 80% zabrane z Polski. Rodzina podobna do Twojej.
We wrześniu powinieneś się zmieścić w cenie 6 -6,5 tys.. ale szukaj apartamentu w odpowiednio niskich cenach.. Rozrzut cenowy za apartamenty jest b.duży. W lipcu miałem apartament 45m2 w cenie 60 Euro z Klimą ale w tym 5 Eur za parking. W tym samym okresie ceny apartamentów były w granicach z Klimą 55 - 90 Euro za 1 dzień.
Chorwacja Północna (np wyspa KRK - polecam) będzie tańsza. Krótsza droga, mniej zapłacisz za paliwo i opłaty autostradowe ale pogoda jest bardziej zmienna niż na południu Chorwacji.
Uwaga na rozmowy przez komórkę (wyłącz pocztę głosową koneicznie).. Bardzo wysokie koszty.. Każde nagranie na pocztę głosową rozmowy, której nie odbierasz kosztuje aż 6,50 PLN za każde tego typu połączenie (rach. zapłaciłem 600 PLN w sumie niechcący )!!!
Chorwacja od 01.07.2013 ma być w UE więc może opłaty za rozmowy będą normalne.
W cenie 8,5 tys zapłaciłem m.in.:
- 4 tys. za cały pobyt w apartamencie 45m2 z klimą z parkingiem i ubezpieczeniem (14 dni)
- 1,8 tys za przejazd: paliwo, winiety i opłaty autostradowe
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 03.04.2013 15:45

Dzięki za odpowiedź :)
Chcemy jechać we wrześniu ze względu na niższe ceny apartamentów.
Mimo, że będzie to nasz pierwszy wyjazd planujemy jechać w ciemno - z tego co wyczytałem na forum ma to wpływ na cenę noclegów.
Rozważam Istrię, ale może troszkę dalej nas zaniesie...
Autko to oszczędne 1,6 HDi więc tragedii ze spalaniem nie ma :)
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 03.04.2013 15:53

ceny w Cro

2009 sierpień - 7 dni rodzina 2+1 Lopar wyspa Rab hotel San Marino ( dwa posiłki z alkoholem ) 3600 plus cała reszta ( paliwo, winiety, autostrady, prom , rozrywka ) 3800 = 7400 pln

2010 sierpień - 7 dni (2+1) wyspa Hvar, miejscowość Hvar hotel Amfora ( dwa posiłki ) 8000 plus cała reszta 4700 = 12700 pln

2011 lipiec 10 dni (2+2) wiek dzieci 6 l i drugie 5 miesięcy wyspa KRK , miejscowość Baska hotel corinthia ( dwa posiłki 5600 plus cała reszta 4600 = 10200 pln.

dla porównania szwagier kwatera prywatna na poddaszu ten sam termin 2+2 dzieci wiek 11 i 5 lat koszt kwatery 2400 plus reszta zamknął się kwotą łączną 9.000 pln, dodam ,że auto paliło benzynę i nie żałował na alkohol w knajpach ...

2012 lipiec byliśmy w Vodice , hotel Olympia 2+2 (wiek 7 i 1,5 miesięcy ) pobyt 10 dni dwa posiłki cena 6600 pln plus cała reszta 3000 zł = 9600 pln.

dla porównania jechał z nami drugi szwagier kwatera 2200 pln za 4 dorosłe osoby bo dzieciaki mają po 20 i 21 lata, sporo jedzenia z domu i dużo dostali od właściciela , przynosił owoce, rybki i dużo własnej naleweczki o różnych smakach od orzechowej po miodową a kończąc na wiśniówkach. Powiem szczerze właściciel po 70 były marynarz ale facet złota rączka i nic na szwagrze nie zarobił a był szczęśliwy :) :) kwatera z klimą dwa osobne pomieszczenia na parterze super... Jednak całkowity koszt przy czterech dorosłych zamknął mu się z bagażem 9783 zł wszystko wyliczone mają w notesiku...

2013 pierwszy tydzień sierpnia Tucepi hotel Bluesun Alga, cena: 9622 PLN, 2 posiłki
Makarska hotel Dalmacija, cena: 9226 PLN, 2 posiłki

Takie oferty na pobyt w hotelach otrzymaliśmy dla rodziny 2+2 z dziećmi 7- 2, 5 roku.

Z góry proszę o nie negowanie mojej osoby za wyjazdy hotelowe ale miałem ten plus, że wygrywałem w firmie w latach 2009/10/11 tzw vouchery kwotowe do wykorzystania a były one na znaczną kwotę więc nie bolało mnie płacenie za hotele. Choć porównując koszt pobytu moich szwagrów w kwaterach lub znajomych, którzy jadąc do Chorwacji nie szczędzą na wszystkim kwoty końcowe są podobne... W przypadku małych dzieci sporo pieniędzy ucieka na lody soczki i frytki ... W tym roku również szukałem kwater w miejscowościach Makarska, Primosten i Tucepi a kwoty oferowane przez właścicieli za pobyt w sierpniu początek 10 noclegów wahają się od 3700 do 5000 tys więc zaczynamy zbierać pieniądze na wakacje...jak uzbieramy na hotel to będzie hotel jak nie to kwatera ... Zobaczymy co życie przyniesie a voucherów już nie będzie, bo rozwiązali nasze struktury sprzedaży i czas szukać innego pomysłu na życie
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 03.04.2013 16:01

@kryniu88888, nieznacznie mnie nastraszyłeś....
czyżby mój 6-tysięczny plan był z góry skazany na niepowodzenie??
patria
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) patria » 03.04.2013 16:18

Myślę,że spokojnie sobie poradzisz jak prowiant weżmiesz z polski .Każdy w końcu tyle wydaje ile ma.
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 03.04.2013 16:24

Przepraszam, nie miałem zamiaru Ciebie straszyć :/ ... Zwróć uwagę, że jedziesz we wrześniu a ja pisałem o cenach w pełni sezonu ( lipiec i pierwsza połowa sierpnia) , poza tym czym kwatera dalej od plaży tym tańsza. Duży wpływ na cenę ma miejscowość, jeśli jest to większa i atrakcyjna pod względem turystów mieścina, to ceny bywają wyższe ale zawsze na obrzeżach jest taniej. Wszystko zależy od tego, co i gdzie znajdziesz... Tak naprawdę dokładną cenę paliwa poznasz w dniu wyjazdu a patrząc na to co się dzieje na świecie, to może być tak, że za litr ropy zapłacimy ponad 6 zł a może to być 5,4 ... i już kalkulator szaleje, więc trudno moim zdaniem oszacować to co do złotówki ale warto mieć na koncie parę groszy na czarną godzinę ( np. staniesz w mega korkach na autostradzie i będziesz siedział z włączoną klimą i jazda jedynka dwójka stop przez 3 lub 4 godziny i zobaczysz, że jednak musisz dolać ropy i koszt idzie a miałem tak dwa razy niestety :/ ) Bądź dobrej myśli ale planuj trochę na górkę :)
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 03.04.2013 16:29

Prowiantu na pewno weźmiemy trochę ze sobą... :)
No, ale wyjazd autem ma tą niepodważalną zaletę, że w razie kończącej się kasy można wcześniej uciekać do domu :)
patria
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) patria » 03.04.2013 16:34

NO,i to jest w końcu optymistyczne nastawienie.TAK TRZYMAJ!! i we wrześniu do CHORWACJI !!!!!
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.04.2013 16:38

coobah napisał(a):A teraz pytanie do doświadczonych Cromaniaków:

W takiej właśnie kwocie zmieściliśmy się w pierwszej połowie lipca 2012, 14 dni w północnej Dalmacji, przy własnych obiadach (weki robione w Polsce) i niewielkich zapasach zabranych też z kraju a uzupełnianych na miejscu. Apartament 55 EU/doba dla rodzinki 2+3 (13, 10, 3 lata) jakieś 100m od plaży. Nie szaleliśmy na miejscu: ot, lody, czasem pizza, wstęp do NP Krka, drobne zakupy.
We wrześniu apartamenty zazwyczaj tańsze, więc myślę, że nie szalejąc zbytnio spokojnie się w tej kwocie zmieścisz.
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 03.04.2013 16:46

coobah napisał(a):Prowiantu na pewno weźmiemy trochę ze sobą... :)
No, ale wyjazd autem ma tą niepodważalną zaletę, że w razie kończącej się kasy można wcześniej uciekać do domu :)

Tak naprawdę to kwestia kwatery, my 2 lata temu w połowie wrześnie w Korculi na wyspie, za fajny apartament ale oddalony sporo od wody płaciliśmy 325e za 10 nocy. Urlop był idealny. W tym roku zaszalałem i poszukałem villi z widoczkiem na morze, ponoć zaledwie 200m od niego. Jedziemy też wcześniej bo po 20 sierpnia, ale kwatera to 550e za 11 nocy. Do ciebie należy decyzja czy dalej od morza czy bliżej i z widokiem.
Stały, wysoki koszt to też paliwo i opłaty.
Jedyne na czym możesz zaoszczędzić to pasza i napitek.
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 03.04.2013 16:48

Uffff... :)
No to już lepiej... :)
Teraz tylko kalkulator odpalić i wyliczać: szacowany koszt pobytu i przede wszystkim - czego sobie odmówić czekając na ten urlop :)

Na zwiedzanie za bardzo się nie nastawiamy, bo jesteśmy rodziną typu: jest ciepła woda i nic więcej mi nie potrzeba :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.04.2013 16:52

Wszystkie moje dotychczasowe wyjazdy były albo pod koniec czerwca, albo na początku września. Nie wiem skąd ruszasz, gdzie i jaka trasą chcesz jechać, ale według mnie powinieneś się w tych 6tys. bez problemu zmieścić. Jeździmy jako rodzina 2+1 i za apartamenty płaciliśmy od 30 do 35 euro. Paliwo i autostrady to w moim przypadku 1200 do 1300zł. Nigdy nie przekroczyliśmy kwoty 5tys za wyjazd.
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 03.04.2013 16:54

dids76 napisał(a):Wszystkie moje dotychczasowe wyjazdy były albo pod koniec czerwca, albo na początku września. Nie wiem skąd ruszasz, gdzie i jaka trasą chcesz jechać, ale według mnie powinieneś się w tych 6tys. bez problemu zmieścić. Jeździmy jako rodzina 2+1 i za apartamenty płaciliśmy od 30 do 35 euro. Paliwo i autostrady to w moim przypadku 1200 do 1300zł. Nigdy nie przekroczyliśmy kwoty 5tys za wyjazd.

Ty masz fajnie, bo bliżej ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 207
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone