Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek75
Odkrywca
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 24.02.2013 00:26

rapez napisał(a):Już zabierałem głos w tym temacie ale nie mogę znaleźć.

Od 6 lat wakacje spędzam w Cro. Zawsze jest apart. ale raczej trzeba to nazwać robinsonadą... brak prądu, ciepłej wody, sklepu itd.
Za to blisko do morza, św. spokój na plaży i widoki dookoła mnie jak w raju.
Więc mam prawie dwa w jednym... :lol:

Co do kosztów to zawsze mieszczę się w 3 tyś złotych za 10 dni.

Kilka razy byłem samochodem, który palił min. 16L.bp/100km. Wtedy koszty rosły 50%.
Nie ma sensu płacić więcej za paliwo niż za cały urlop. :cry:
Pozbyłem się "smoka" choć było mi go żal to jednak zdrowy rozsądek wygrał.

Nie ma sensu też płacić jak "za woły" Myślę, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie jadąc do Cro, a koszty trzeba przeliczyć aby na miejscu cieszyć się życiem, Jadranem i widokami.

Rapez, a gdzie można znaleść takie kwaterki?
bbbb1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bbbb1 » 24.02.2013 11:52

rapez napisał(a):Co do kosztów to zawsze mieszczę się w 3 tyś złotych za 10 dni.
Kilka razy byłem samochodem, który palił min. 16L.bp/100km. Wtedy koszty rosły 50%.

Jakim cudem osiągnąłeś taki wynik??? Już same noclegi w moim przypadku 14 dni po ok. 50 Eur to ok. 3000 zł. Moje auto pali ok.6l/100 km(czyli w miarę ekonomiczne)-jazda w miarę spokojna, ale nie powolna i koszt przejazdów w obie strony z opłatami autostradowymi(ok.1000km) zamyka się w cenie ok. 1000zł. Tak więc już się zrobiło ok. 4000 PLN. A gdzie jeszcze prowiant, który trzeba zabrać aby ciąć koszty? Gdzie jakieś zwiedzanie-choćby obowiązkowe przełomy rzeki Krka w Parku Narodowym Krka. Moje wakacje na ogół 14-15 dni jeszcze nigdy nie zamknęły się sumą mniejszą niż 6000 PLN. I to bez nadmiernej rozrzutności ale i specjalnego skąpstwa. Chociaż raz zaszalałem i mimo, iż nie jestem wielkim kibicem piłkarskim, z synem poszliśmy na mecz pucharowy Hajduka Split z Juventusem Turyn-0:3(niestety dodatkowy koszt 500 kun=ok. 300PLN). Ale warto było, ponad 40 tys kibiców, a przeżycia nie do opisania i co najważniejsze wyjątkowo przyjazna atmosfera jednego wielkiego pikniku.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 24.02.2013 12:15

Marek75 napisał(a):
rapez napisał(a):Od 6 lat wakacje spędzam w Cro. Zawsze jest apart. ale raczej trzeba to nazwać robinsonadą... brak prądu, ciepłej wody, sklepu itd.

Rapez, a gdzie można znaleść takie kwaterki?

Również bym chętnie poznał. Do tej pory wszystkie jakie zlokalizowałem czy to na Korculi, Hvarze, Brac, Kornati są dwukrotnie droższe od apartamentów z 230V.
Jacck77
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 24.02.2013 12:52

pasażer napisał(a):
Marek75 napisał(a):
rapez napisał(a):Od 6 lat wakacje spędzam w Cro. Zawsze jest apart. ale raczej trzeba to nazwać robinsonadą... brak prądu, ciepłej wody, sklepu itd.

Rapez, a gdzie można znaleźć takie kwaterki?

Również bym chętnie poznał. Do tej pory wszystkie jakie zlokalizowałem czy to na Korculi, Hvarze, Brac, Kornati są dwukrotnie droższe od apartamentów z 230V.

Nie ma sensu polemizować, w internecie każdy uzasadni swoje racje jak chce :D
Co nie znaczy ,że nie jest to niemożliwe. Pierwsza sprawa Rapez nie napisał wcale,że był na wyspie. Druga jest możliwe znalezienie apartamentu po sezonie gdzieś na zadupiu za 25 euro, bo sam takie znajdowałem. I teraz liczmy, powiedzmy Raper mieszka na południu Polski ,więc może paliwko w 1 tys. zł zmieścić , apartament powiedzmy 1,1 tys. zł/ za 10 dni. Mamy razem 2,1 tys. , doliczmy jakieś winietki z 300zł, zostaje jakieś 600zł na przyjemności :D .Zabierając ze sobą do Chorwacji półtuszę wieprzową w bagażniku i z 60 piwek jest to absolutnie możliwe :D
Pozdrawiam
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 24.02.2013 12:54

rapez napisał(a):
Od 6 lat wakacje spędzam w Cro....

Pomijając wartość merytoryczną tego typu bzdur, zwraca uwagę logika (albo raczej jej brak), i ewidentny brak konsekwencji.

W skrócie:
Skoro "zawsze mieszczę się w 3 tyś", "kilka razy...koszty rosły 50%" czyli na logikę - kilka razy koszty miały by wynosić nawet mniej niż 1500 zł.

Pozostałych "wywodów" nawet szkoda komentować.

Nie wiem co kieruje takimi ludźmi, którzy tworzą tego typu bzdury?

Nuda, chęć zaistnienia, leczenie kompleksów...a może po prostu najzwyklejsza głupota.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.02.2013 13:05

No i teraz zostaniesz tym nununu złym panem z forum, który odbiera prawo tym mniej zamożnym do spędzenia pięknych wakacji w Cro...
A przecież kto zabroni biednemu bogato żyć? :roll:
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 24.02.2013 13:13

Wiesz dobrze, że nikomu niczego nie odbieram, a biednym w szczególności.

Niech sobie ktoś nawet za 1000 zł w Chorwacji odpocznie, ale jak się już nad klawiaturą poci i chce coś przekazać, to niech to zrobi z sensem i logiką, bo komentowany tekst jest dla mnie stekiem bzdur.
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 24.02.2013 13:17

krispinus napisał(a):
rapez napisał(a):
Od 6 lat wakacje spędzam w Cro....

Pomijając wartość merytoryczną tego typu bzdur, zwraca uwagę logika (albo raczej jej brak), i ewidentny brak konsekwencji.

W skrócie:
Skoro "zawsze mieszczę się w 3 tyś", "kilka razy...koszty rosły 50%" czyli na logikę - kilka razy koszty miały by wynosić nawet mniej niż 1500 zł.

Pozostałych "wywodów" nawet szkoda komentować.

Nie wiem co kieruje takimi ludźmi, którzy tworzą tego typu bzdury?

Nuda, chęć zaistnienia, leczenie kompleksów...a może po prostu najzwyklejsza głupota.

Więcej luzu i humoru :D . Wielu tematów można tutaj przyczepić się, ale na tym to właśnie polega ,że jesteśmy różni. Ja osobiście nie widzę sensu tematu "Jakim autkiem do Chorwacji?", ale mi to nie przeszkadza wcale ,że ludzie sobie wypisują to i owo :D . Każdy udowodni swoje racje.........,a jak wiemy zawsze rację ma tylko MKM :D :D :D
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 24.02.2013 13:24

Zawsze twierdziłem , że ten temat ma służyć do wymiany doświadczeń, ma być swego rodzaju poradnikiem dla planujących wyjazd (sam tu zaglądałem przed moim pierwszym wyjazdem) i nie tylko.

Sam temat jest bardzo obszerny i im więcej rzetelnych informacji i sensu będziemy zawierali w postach ,tym większą one będą miały wartość.

Moja czteroosobowa rodzina spędziła dwutygodniowe ferie zimowe w Beskidach za 1500zł.
I co?
Da się.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.02.2013 13:26

krispinus napisał(a):
Moja czteroosobowa rodzina spędziła dwutygodniowe ferie zimowe w Beskidach za 1500zł.
I co?
Da się.

Dobrze, że nie wiało, bo by wam namiot zerwalo :mrgreen: :oczko_usmiech: 8)
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 24.02.2013 13:30

Zapomniałem dodać, że miałem prąd, ciepłą wodę,widok na góry, a auto pali mi 11l Pb na 100km.
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 24.02.2013 13:33

krispinus napisał(a):Zawsze twierdziłem , że ten temat ma służyć do wymiany doświadczeń, ma być swego rodzaju poradnikiem dla planujących wyjazd (sam tu zaglądałem przed moim pierwszym wyjazdem) i nie tylko.

Sam temat jest bardzo obszerny i im więcej rzetelnych informacji i sensu będziemy zawierali w postach ,tym większą one będą miały wartość.

I co?
Da się.

Oczywiście masz rację. Tylko weź pod uwagę to, że nawet nocując w tym samych warunkach( czyt. apartamentach), jadąc z tego samego miasta ( np. z Warszawy) pewne osoby wydadzą na wakacje w Chorwacji powiedzmy 6 tys. zł , a inne nawet 15 tys. zł. Wszystko zależy od budżetu i tego jacy jesteśmy :D . Ciężko jest o wyciągnięcie wniosków dla siebie.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 24.02.2013 13:36

Ajaj...
Widzisz... chodzi mi rzetelność, a sam jakoś się nie popisałem.
Zapomniałem dodać, że nie jeździliśmy na nartach ( tu dużo zaoszczędziliśmy).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.02.2013 14:04

Jacck77 napisał(a):Oczywiście masz rację. Tylko weź pod uwagę to, że nawet nocując w tym samych warunkach( czyt. apartamentach), jadąc z tego samego miasta ( np. z Warszawy) pewne osoby wydadzą na wakacje w Chorwacji powiedzmy 6 tys. zł , a inne nawet 15 tys. zł. Wszystko zależy od budżetu i tego jacy jesteśmy :D . Ciężko jest o wyciągnięcie wniosków dla siebie.

6 albo 15. Zgoda. Ale nie 2 i jeszcze był full wypas ze smakowaniem dalmatyńskich specjałów... (kwoty przykładowe)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.02.2013 14:42

Panowie, ta dyskusja byla powtarzana w tym temacie już z 5 razy przynajmniej!

Po co robić to po raz kolejny?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 204
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone